Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przetwornica 12V->230V

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie nad zakupem takije przetwornicy maks do 100pln, czasami bede potrzebowal do niej podlaczyc laptopa czasem cos innego.

No wlasnie co" pociagnie" taka przetwornica a co nie?

pzzdr 20.GIF

Napisano

Sprawdz jaką moc ciągłą może generować i takie też urządzenia

podepniesz. Nie podepniesz urządzeń, które na rozruchu pobierają

o wiele większy prąd niż nominalnie...

Napisano

> Zastanawiam sie nad zakupem takije przetwornicy maks do 100pln, czasami bede potrzebowal do niej

> podlaczyc laptopa czasem cos innego.

> No wlasnie co" pociagnie" taka przetwornica a co nie?

> pzzdr

Laptopy, telefony, iPody, iPady i inne iŚmieci.

Generalnie takie urządzenia do których da się też dokupić ładowarki włączane do zapalniczki. Zyskujesz tylko miejsce w schowkach bo nie musisz wozić stosu ładowarek.

Napisano

> Zastanawiam sie nad zakupem takije przetwornicy maks do 100pln, czasami bede potrzebowal do niej

> pzzdr

Uzupełniając to co napisał Twinsen - rzuć tylko okiem przy kupnie, czy ktoś nie oferuje przetwornicy np. 300W, bo w 90% aut spalisz bezpiecznik gniazda zapalniczki. Ja używam sporadycznie 90W lub 150W. Obydwie działają jak należy, z tym że dla pierwszej laptop z zasilaczem 90W jest na granicy możliwości działania.

Napisano

> Uzupełniając to co napisał Twinsen - rzuć tylko okiem przy kupnie, czy ktoś nie oferuje

> przetwornicy np. 300W, bo w 90% aut spalisz bezpiecznik gniazda zapalniczki. Ja używam

> sporadycznie 90W lub 150W. Obydwie działają jak należy, z tym że dla pierwszej laptop z

> zasilaczem 90W jest na granicy możliwości działania.

Teoretycznie można podpiąć nawet 2 kW prosto z akumulatora,

tyle że ja bym tego na wyłączonym silniku nie robił grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Uzupełniając to co napisał Twinsen - rzuć tylko okiem przy kupnie, czy ktoś nie oferuje

> przetwornicy np. 300W, bo w 90% aut spalisz bezpiecznik gniazda zapalniczki. Ja używam

> sporadycznie 90W lub 150W. Obydwie działają jak należy, z tym że dla pierwszej laptop z

> zasilaczem 90W jest na granicy możliwości działania.

a co z 300W jest nie tak?

Napisano

> a co z 300W jest nie tak?

300W / 12 V = 25 A o ile dobrze pamiętam a skoro bezpiecznik jest 15 A, to się spali jeśli pobierzesz 300W mocy ciągłej.

Napisano
  • Autor

> 300W / 12 V = 25 A o ile dobrze pamiętam a skoro bezpiecznik jest 15 A, to się spali jeśli

> pobierzesz 300W mocy ciągłej.

a jak dam bezpiecznik 25A zlosnik.gif

Napisano

> a jak dam bezpiecznik 25A

możesz nawet wsadzić gwoździa zlosnik.gif - wtedy spalisz tylko przewody wink.gif

Napisano

> a jak dam bezpiecznik 25A

Wtedy sprawdź jeszcze, jakie przewody masz do instalacji zapalniczki zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Wtedy sprawdź jeszcze, jakie przewody masz do instalacji zapalniczki

eee to dam od spawarki ok.gif

Napisano

polecam 300W firmy Kemot, ale moze byc drozsza...

lub uniwersalny zasilacz tez tej firmy ale to okolo 170zl...

Napisano

> Zastanawiam sie nad zakupem takije przetwornicy maks do 100pln,

Kupiłem takie cudo na allegro, kosztowało mnie chyba 80 zł. Miało możliwość podłączenia pod zapalniczkę i bezpośrednio do aku (miało dołączone specjalne kable). do tego miało bezpiecznik, wentylatorek i zabezpieczenie przed przegrzaniem (nawet działające).

Jeden laptop śmigał na niej ładnie, ale drugi za diabła nie chciał, bo coś mu się robiło z głową i nie dało się na nim wykonać najprostszej czynności. można go było tylko podładować, odłączyć i wtedy działać. Ładowarki od telefonów też działały. Generalnie na długie wyjazdy może się przydać

Napisano

> pzzdr

U mnie ojczulek kupił taką przetwornicę w razie awarii prądu podobnej do tej z zeszłego roku - ma duży akumulator 70Ah z jakiejś siłowni i chce używać tego do zasilania pieca centralnego ogrzewania - sprawdzał i działa. Telewizor LCD 32" też z ciekawości podłączał i daje radę smile.gif. Jego przetwornica może dać do 300W mocy ciągłej i kosztowała ok 120 pln.

Napisano

Do takich zastosowań (laptop, ladowanie telefonów, nawigacji) polecam ten

http://rad-sat.home.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=1715

bez sensu jest "robić" 230 V z 12 V i potem apiat na niższe...

W tyn konkretnym przypadku jest całe multum końcówek do chyba wszystkich laptopów, mini USB i nawet paru typów komórek

Napisano

> pzzdr

kupiłem przedwczoraj w media najtańszą za 139 złotych, 150W. Śmiga aż miło, nie grzeje się. Podłączony laptop.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.