Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.9 JTD - brak mocy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jakiś czas temu kupiłem fiata z silnikiem 1.9 150KM.

Czasami zauważalne było na trzecim lub czwartym biegu lekkie szarpnięcie przy przyśpieszaniu w okolicy 2000obr./min.

Wczoraj na dłuższej trasie, na odcinku około 5-10km znacząco wzrosło spalanie. Wydaje mi się, że to dpf się wypalał, co jest zgodne z instrukcją samochodu (komunikatów brak).

Dzisiaj odpaliłem go i czuć było lekkie wibrację przy przyśpieszaniu i lekki brak mocy.

Po około kilometrze stracił zupełnie moc i w zakresie obrotów 1500-2000 zaczął szarpać.

Wyświetlił się komunikat błędu esp (+hillholder i asr), a następnie błąd silnika.

I teraz pytanie: co zdechło?

Wątek założyłem tutaj bo na kąciku cromy jeszcze pusto, a ten silnik montowali we fiacie, oplu, itd.

Napisano

> Witam.

> Jakiś czas temu kupiłem fiata z silnikiem 1.9 150KM.

> Czasami zauważalne było na trzecim lub czwartym biegu lekkie szarpnięcie przy przyśpieszaniu w

> okolicy 2000obr./min.

> Wczoraj na dłuższej trasie, na odcinku około 5-10km znacząco wzrosło spalanie. Wydaje mi się, że to

> dpf się wypalał, co jest zgodne z instrukcją samochodu (komunikatów brak).

> Dzisiaj odpaliłem go i czuć było lekkie wibrację przy przyśpieszaniu i lekki brak mocy.

> Po około kilometrze stracił zupełnie moc i w zakresie obrotów 1500-2000 zaczął szarpać.

> Wyświetlił się komunikat błędu esp (+hillholder i asr), a następnie błąd silnika.

> I teraz pytanie: co zdechło?

> Wątek założyłem tutaj bo na kąciku cromy jeszcze pusto, a ten silnik montowali we fiacie, oplu,

> itd.

najlepiej odczytać błędy i wtedy będziemy myśleć ok.gif

może być kilka opcji

zawór overboost, zapieczone kierownice, ciśnienie paliwa?

Napisano

> Witam.

> Czasami zauważalne było na trzecim lub czwartym biegu lekkie szarpnięcie przy przyśpieszaniu w

> okolicy 2000obr./min.

> Wczoraj na dłuższej trasie, na odcinku około 5-10km znacząco wzrosło spalanie. Wydaje mi się, że to

> dpf się wypalał, co jest zgodne z instrukcją samochodu (komunikatów brak).

> Dzisiaj odpaliłem go i czuć było lekkie wibrację przy przyśpieszaniu i lekki brak mocy.

> Po około kilometrze stracił zupełnie moc i w zakresie obrotów 1500-2000 zaczął szarpać.

> Wyświetlił się komunikat błędu esp (+hillholder i asr), a następnie błąd silnika.

> Wątek założyłem tutaj bo na kąciku cromy jeszcze pusto, a ten silnik montowali we fiacie, oplu,

> itd.

Objawy za wyjątkiem błędów mogą wskazywać na padnięty przepływomierz. Zaznaczam, że mogą. Spróbuj odpiąć kostkę od przepływki i sprawdź czy praca silnika unormuje się. Generalnie jedź na komputer i zrób diagnostykę.

Napisano
  • Autor

> Objawy za wyjątkiem błędów mogą wskazywać na padnięty przepływomierz. Zaznaczam, że mogą. Spróbuj

> odpiąć kostkę od przepływki i sprawdź czy praca silnika unormuje się. Generalnie jedź na

> komputer i zrób diagnostykę.

Do mechanika jadę w poniedziałek i wtedy zobaczę co mu jest, ale chciałem mniej więcej zorientować się co to może być, żeby mieć pojęcie o wyobrażeniu.

Napisano

> Witam.

>

jak dla mnie to EGR - jaki przebieg ?

Napisano

> Do mechanika jadę w poniedziałek i wtedy zobaczę co mu jest, ale chciałem mniej więcej zorientować

> się co to może być, żeby mieć pojęcie o wyobrażeniu.

Zapytaj na kąciku Stilo - gwarantuję emocjonalną i rzeczowa dyskusję. Co silnika MJ 150 to najprawdopodobniejszymi przyczynami są: EGR, Przepływomierz, podciśnieniowy zawór sterowania turbiny. Jeśli masz laptopa i interfejs VAG-KKL to możesz sam zdiagnozować błędy darmowym programem FiatEcuScan. Co do zaworu EGR to można na Alledrogo kupić przyślepki, które ograniczają zayfienie zaworu i są zalecane przez Fiata. Przepływomierz i zawór sterowania turbiny można wyczyścić, tak samo jak EGR - jest spora szansa odreanimowania. Jak wrażenia z użytkowania auta - sam chyba nabędę Cromę MJ 150 w najbliższym czasie.

Napisano
  • Autor

> jak dla mnie to EGR - jaki przebieg ?

Przebieg czy stan licznika?

Jeśli to drugie to 186000, ale raczej jest to mało prawdopodobne.

Napisano
  • Autor

> Zapytaj na kąciku Stilo - gwarantuję emocjonalną i rzeczowa dyskusję. Co silnika MJ 150 to

> najprawdopodobniejszymi przyczynami są: EGR, Przepływomierz, podciśnieniowy zawór sterowania

> turbiny. Jeśli masz laptopa i interfejs VAG-KKL to możesz sam zdiagnozować błędy darmowym

> programem FiatEcuScan. Co do zaworu EGR to można na Alledrogo kupić przyślepki, które

> ograniczają zayfienie zaworu i są zalecane przez Fiata. Przepływomierz i zawór sterowania

> turbiny można wyczyścić, tak samo jak EGR - jest spora szansa odreanimowania. Jak wrażenia z

> użytkowania auta - sam chyba nabędę Cromę MJ 150 w najbliższym czasie.

W poniedziałek pojadę do mechanika i go podłącze.

Wrażenia z użytkowania auta jak najbardziej pozytywne.

Samochód stworzony do długich tras.

Niestety silnik długo się nagrzewa i na jazdy po mieście średnio się nadaje.

Przy obecnych temperaturach potrzebuje około 10-15 km żeby się w miarę nagrzać, ale mocniejsze włączenie ogrzewania i szybka jazda powoduje nieznaczne wahania temperatury silnika. Dopiero po około 30km silnik jest nagrzany.

W moim nie działa jedna klamka zewnętrzna i tylna wycieraczka, co jest chyba klasyką gatunku w tym modelu (niedziałająca tylna wycieraczka to chyba standard u fiata).

Napisano

> Przy obecnych temperaturach potrzebuje około 10-15 km żeby się w miarę nagrzać, ale mocniejsze

> włączenie ogrzewania i szybka jazda powoduje nieznaczne wahania temperatury silnika.

zainwestuj w nowy termostat

Napisano

Objawy wskazują na przepływomierz, zapraszam na prv dysponuje examinerem sprawdzimy co i jak. A poza tematem, warto wywalić EGR oraz DPF (szkoda silnika żeby się z tym syfem męczył)

Napisano
  • Autor

> Objawy wskazują na przepływomierz, zapraszam na prv dysponuje examinerem sprawdzimy co i jak. A

> poza tematem, warto wywalić EGR oraz DPF (szkoda silnika żeby się z tym syfem męczył)

Dzięki za propozycję, ale do mechanika mam jakieś 500m.

Jak się wywala EGR. Coś czytałem o zaślepianiu, ale czy taka mechaniczna modyfikacja wystarczy czy trzeba coś pogrzebać w kompie?

Czy taka operacja jest bezpieczna?

Napisano

> Jak się wywala EGR. Coś czytałem o zaślepianiu, ale czy taka mechaniczna modyfikacja wystarczy czy

> trzeba coś pogrzebać w kompie?

wystarczy (grube flansze) ale żeby było profi warto wywalić jego obsługę z ECU

> Czy taka operacja jest bezpieczna?

Tak, do silnika nie wraca syf. Szkoda, że nie zrobiłem fotek mojego dolotu to byś zobaczył jaki syf przez EGR się tam zbiera.

Napisano
  • Autor

> wystarczy (grube flansze) ale żeby było profi warto wywalić jego obsługę z ECU

> Tak, do silnika nie wraca syf. Szkoda, że nie zrobiłem fotek mojego dolotu to byś zobaczył jaki syf

> przez EGR się tam zbiera.

Widziałem w necie zdjęcia czyszczenia EGR w alfie i dlatego poważnie zastanawiam nad jego usunięciem/zaślepieniem.

Gdzie coś takiego można zrobić w Łodzi lub okolicach?

Napisano

> Widziałem w necie zdjęcia czyszczenia EGR w alfie i dlatego poważnie zastanawiam nad jego

> usunięciem/zaślepieniem.

> Gdzie coś takiego można zrobić w Łodzi lub okolicach?

ja to w swoim aucie i autach znajomych robiłem sam. Jak coś pisz na prv możemy się zgadać i zaślepimy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ja to w swoim aucie i autach znajomych robiłem sam. Jak coś pisz na prv możemy się zgadać i

> zaślepimy

Jak go uruchomię i znajdę wolną chwilę to się odezwę.

Napisano

Masz silnik Multijeta i tam niestety EGR sie przycina... dokładnie w okolicy 2000 obr/min... Warto go zregenerować - wyczyścić zawór jak i cewkę a dodatkowo wstawić blaszkę tłumiącą... Same mechaniczne zaślepienie EGR-a w tym silniku wprowadzi go w tryb awaryjny..

Napisano

> Widziałem w necie zdjęcia czyszczenia EGR w alfie i dlatego poważnie zastanawiam nad jego

> usunięciem/zaślepieniem.

z tego co widzę masz Cromę, więc najprawdopodobniej całkowite zaślepienie wywali Ci błąd, więc bez ingerencji w soft i wycięcie egr'a softowo się nie obejdzie, a na 100% odpowiedzi udzieli Ci Cinek_ którego znajdziesz na IKP i Stilo.

Napisano
  • Autor

> z tego co widzę masz Cromę, więc najprawdopodobniej całkowite zaślepienie wywali Ci błąd, więc bez

> ingerencji w soft i wycięcie egr'a softowo się nie obejdzie, a na 100% odpowiedzi udzieli Ci

> Cinek_ którego znajdziesz na IKP i Stilo.

Dzięki za info

Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Na komputerze wyskoczył błąd związany z wtryskiwaczem.

Okazało się, że poluzowała się jakaś wtyczka/kostka od wtryskiwacza.

Obecnie auto śmiga, aż miło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.