Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maksymalna masa przyczepy?

Featured Replies

Napisano

Kazde auto osobowe ma na tabliczce znamionowej okreslona maksymalna mase przyczepy ktora moze ciagnac.

Czy chodzi tu o DMC przyczepy czy o mase rzeczywista przyczepy?

Przykladowo moja Primera ma wbite max mase przyczepy 1500kg.

Czy to znaczy, ze jesli bym mial PJ kat B+E to moge zaczepic przyczepe o DMC 2000kg, ale zaladowac ja tylko czesciowo, tak zeby wazyla powiedzmy 1300kg i jechac legalnie?

Napisano

A skąd kontrolujący ma wiedzieć ile na nią "włożyłeś"?

Będzie Cie rozliczał wg. zapisów w dokumentach auta i p-py.

Napisano
  • Autor

> A skąd kontrolujący ma wiedzieć ile na nią "włożyłeś"?

> Będzie Cie rozliczał wg. zapisów w dokumentach auta i p-py.

No wlasnie o tym bylo pytanie.

Czy dane z tabliczki znamionowej odnosza sie do DMC przyczepy czy masy rzeczywistej przyczepy.

To skad kontrolujacy ma wiedziec to jest jego problem. Napewno maja wagi zeby to sprawdzic.

Tak samo jak moga sprawdzac czy auto nie jest przeladowane, albo czy ktos nie przekracza masy dopuszczonej znakiem.

Napisano

> Kazde auto osobowe ma na tabliczce znamionowej okreslona maksymalna mase przyczepy ktora moze

> ciagnac.

Nie każde.

> Czy chodzi tu o DMC przyczepy czy o mase rzeczywista przyczepy?

> Przykladowo moja Primera ma wbite max mase przyczepy 1500kg.

DMC

> Czy to znaczy, ze jesli bym mial PJ kat B+E to moge zaczepic przyczepe o DMC 2000kg, ale zaladowac

> ja tylko czesciowo, tak zeby wazyla powiedzmy 1300kg i jechac legalnie?

DMCA=DMC auta

DMCA3500=DMCA=<3500kg

DMCP=DMC przyczepy

przy założeniu, że homologacja samochodu dopuszcza ciągnięcie przyczepy o DMCP.

DMCPL=DMCP=<750kg(tzw. przyczepa lekka)

Mając B możesz prowadzić zestaw:

DMCA+DMCP=<3500kg

EDIT:

Jest jeszcze jeden wyjątek kiedy możesz jechać na B zestawem ponad 3500kg:

DMCA3500+DMCPL=<4250kg

Mając B+E możesz jechać zestawem:

DMCA3500+DMCP=dowolna masa będąca sumą obu DMC.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Ale zamieszales wink.gif

Juz dobra chwile to czytam ale dalej nie lapie do konca.

Quote:

DMCA=DMC auta

DMCA3500=DMCA=<3500kg

DMCP=DMC przyczepy

przy założeniu, że homologacja samochodu dopuszcza ciągnięcie przyczepy o DMCP.

DMCPL=DMCP=<750kg(tzw. przyczepa lekka)

Mając B możesz prowadzić zestaw:

DMCA+DMCP=<3500kg

EDIT:

Jest jeszcze jeden wyjątek kiedy możesz jechać na B zestawem ponad 3500kg:

DMCA3500+DMCPL=<4250kg

Z tego co mi wiadomo, to na PJ B mozna ciagnac dowolnym autem (o DMC do 3.5t) przyczepe lekka (do 750kg) czyli w maksymalnym przypadku bedzie caly zestaw mial tak jak mowisz 4250kg.

Pozatym mozna ciagnac przeczepe ciezsza niz 750, ale pod warunkiem, ze DMC przyczepy, nie przekracza masy wlasnej samochodu, oraz ich suma DMC (samochodu oraz przyczepy) nie przekracza 3.5t.

Czyli przykladowo - Auto wazy 1400kg. Ma ladownosc 500kg. Czyli DMC 1900kg. Przyczepa ma DMC 1400kg. Mozna jechac, bo wszyskie warunki sa spelnione. (DMC przyczepy nie jest wieksze od masy wlasnej auta - oba 1400kg, a suma DMC wynosi 3300, czyli mniej niz 3.5t). I to jest max ciezka przyeczepa jaka mozna wiesc tym autem na PJ kat B.

Ale moje pytanie bylo inne. Nie chodzi mi o kategorie - zakladam ze ktos ma B+E.

Quote:

Mając B+E możesz jechać zestawem:

DMCA3500+DMCP=dowolna masa będąca sumą obu DMC.

Mam auto o DMC 1900. Na tabliczce znamionowej jest napisane za max masa przyczepy 1500.

I jednynego czego nie jestem pewny, to czy chodzi o DMC przyczepy, czy o mase rzeczywista przyczepy,.

Napisano

> Ale zamieszales

> Juz dobra chwile to czytam ale dalej nie lapie do konca.

Jak już skończyłem pisać i edytować też doszedłem do wniosku, że taki opis mimo, że jednoznaczny i czytelny dla... informatyka ewentualnie matematyka, może nie być czytelny dla reszty.

Tu zadeklarowałem zmienne, tzn. określiłem, że pisząc np DMCA mam na myśli DMC auta itd. Dodatkowo dodałem warunki, że np. zmienna DMCA3500(pisząc dalej DMCA3500) oznacza DMC auta po warunkiem, że ta wartość będzie równa lub mniejsza od 3500kg.

> DMCA=DMC auta

> DMCA3500=DMCA=<3500kg

> DMCP=DMC przyczepy

> przy założeniu, że homologacja samochodu dopuszcza ciągnięcie przyczepy > o DMCP.

> DMCPL=DMCP=<750kg(tzw. przyczepa lekka)

> Mając B możesz prowadzić zestaw:

> DMCA+DMCP=<3500kg

>

> EDIT:

> Jest jeszcze jeden wyjątek kiedy możesz jechać na B zestawem ponad >3500kg:

> DMCA3500+DMCPL=<4250kg

> Z tego co mi wiadomo, to na PJ B mozna ciagnac dowolnym autem (o DMC do

> 3.5t) przyczepe lekka (do 750kg) czyli w maksymalnym przypadku bedzie caly > zestaw mial tak jak mowisz 4250kg.

Czyli:

DMCA3500+DMCPL=<4250kg

> Pozatym mozna ciagnac przeczepe ciezsza niz 750, ale pod warunkiem, ze

> DMC przyczepy, nie przekracza masy wlasnej samochodu, oraz ich suma DMC > (samochodu oraz przyczepy) nie przekracza 3.5t.

Rozumuję tak samo, ale przepisy określają to inaczej:

W przepisach nie ma mowy(z tego co pamiętam - nie chce mi się teraz szukać) o masie własnej a o DopuszczalnejMasieCałkowitej.

Czyli: Suma DMC ciągnika i DMC przyczepy nie może być większa(ma być mniejsza bądź równa) niż 3500kg oraz DMC przyczepy nie może być większe niż to, które dopuszcza do ciągnięcia homologacja samochodu-ciągnika.

Czyli:

DMCA+DMCP=<3500kg

> Czyli przykladowo - Auto wazy 1400kg. Ma ladownosc 500kg. Czyli DMC

> 1900kg. Przyczepa ma DMC 1400kg. Mozna jechac, bo wszyskie warunki sa

> spelnione. (DMC przyczepy nie jest wieksze od masy wlasnej auta - oba

> 1400kg,

W tym miejscu jeszcze zastrzeżenie, że DMC przyczepy nie może być większe niż to, które dopuszcza do ciągnięcia homologacja samochodu-ciągnika.

> a suma DMC wynosi 3300, czyli mniej niz 3.5t). I to jest max ciezka

> przyeczepa jaka mozna wiesc tym autem na PJ kat B.

Tak.

> Ale moje pytanie bylo inne. Nie chodzi mi o kategorie - zakladam ze ktos ma B+E.

>

> Quote:

>

> Mając B+E możesz jechać zestawem:

>

> DMCA3500+DMCP=dowolna masa będąca sumą obu DMC.

> Mam auto o DMC 1900. Na tabliczce znamionowej jest napisane za max masa

> przyczepy 1500.

> I jednynego czego nie jestem pewny, to czy chodzi o DMC przyczepy, czy o

> mase rzeczywista przyczepy,.

Chodzi o DMC przyczepy, czyli Twoim autem możesz ciągnąć przyczepę o DMC 1500kg.

Pamiętaj, że wszystkie te duże DMC przyczep, o których rozmawiamy dotyczą tylko przyczep z hamulcem. Zdaje się, że bez hamulca można ciągnąć tylko przyczepę lekką, ale tego nie jestem pewien.

EDIT: Niepotrzebnie wprowadziłem DMCA3500, wystarczyło gdybym zastrzegł, że DMCA=<3500, ale mniejsza o to.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kazde auto osobowe ma na tabliczce znamionowej okreslona maksymalna mase przyczepy ktora moze

> ciagnac.

> Czy chodzi tu o DMC przyczepy czy o mase rzeczywista przyczepy?

Jeżeli masz na myśli zapisy homologacyjne pojazdu, to istotna jest RMC - chodzi o to, ile pojazd może bezpiecznie pociągnąć. Nie ma to nic wspólnego ani z uprawnieniami, ani z uwarunkowaniami legislacyjnymi.

Chodzi o możliwości KONSTRUKCYJNE holownika.

> Przykladowo moja Primera ma wbite max mase przyczepy 1500kg.

> Czy to znaczy, ze jesli bym mial PJ kat B+E to moge zaczepic przyczepe o DMC 2000kg, ale zaladowac

> ja tylko czesciowo, tak zeby wazyla powiedzmy 1300kg i jechac legalnie?

Legalnie w myśl prawa i zgodnie z homologacją pojazdu to dwa różne pojęcia.

Np samochody dostawcze do 3,5t DMC mają zwykle ładowność homologacyjną ok 1,5 t (masa własna pojazdu plus ładowność =< 3500 kg).

KONSTRUKCYJNIE często możesz wrzucić na taki sprzęt z palcem w...iadomo_gdzie tak min 2 tony, czasem i 3.

Ale LEGALNIE takim sprzętem po drodze publicznej jechać nie możesz.

Napisano
  • Autor

> Jak już skończyłem pisać i edytować też doszedłem do wniosku, że taki opis mimo, że jednoznaczny i

> czytelny dla... informatyka ewentualnie matematyka, może nie być czytelny dla reszty.

Heh, studiowalem informatyke dobre kilka lat. Ogolnie jestem dosc obiegany w te klocki, ale przy twoim poscie - wymieklem wink.gif

> Tu zadeklarowałem zmienne, tzn. określiłem, że pisząc np DMCA mam na myśli DMC auta itd. Dodatkowo

> dodałem warunki, że np. zmienna DMCA3500(pisząc dalej DMCA3500) oznacza DMC auta po warunkiem,

> że ta wartość będzie równa lub mniejsza od 3500kg.

> Czyli:

> DMCA3500+DMCPL= Pozatym mozna ciagnac przeczepe ciezsza niz 750, ale pod warunkiem, ze

> Rozumuję tak samo, ale przepisy określają to inaczej:

> W przepisach nie ma mowy(z tego co pamiętam - nie chce mi się teraz szukać) o masie własnej a o

> DopuszczalnejMasieCałkowitej.

No wlasnie tutaj jak widac sie mylisz - bo jest.

Quote:

# kategorii B:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej
nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego
, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

> Chodzi o DMC przyczepy, czyli Twoim autem możesz ciągnąć przyczepę o DMC 1500kg.

No wszystko ladnie - ale czy jestes tego pewny?

Jesli tak - to skad ta pewnosc.

Nigdzie nie znalazlem zadnego przepisy na ten temat.

W instrukcji auta, jest opisana tabliczka znamionowa, i tam gdzie jest podana DMC auta pisze - ze jest to DMC auta.

Natomiast tam gdzie jest masa przyczepy, pisze ze chodzi o max mase przyczepy. Nigdzie nie pisze, ze chodzi o DMC przyczepy.

> Pamiętaj, że wszystkie te duże DMC przyczep, o których rozmawiamy dotyczą tylko przyczep z

> hamulcem. Zdaje się, że bez hamulca można ciągnąć tylko przyczepę lekką, ale tego nie jestem

> pewien.

> Pozdrawiam BAS

Chyba nawet taka 750kg juz musi miec hamulec, ale tez nie jestem pewny gdzie lezy ta granica.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli masz na myśli zapisy homologacyjne pojazdu, to istotna jest RMC - chodzi o to, ile pojazd

> może bezpiecznie pociągnąć. Nie ma to nic wspólnego ani z uprawnieniami, ani z uwarunkowaniami

> legislacyjnymi.

> Chodzi o możliwości KONSTRUKCYJNE holownika.

> Legalnie w myśl prawa i zgodnie z homologacją pojazdu to dwa różne pojęcia.

> Np samochody dostawcze do 3,5t DMC mają zwykle ładowność homologacyjną ok 1,5 t (masa własna

> pojazdu plus ładowność =< 3500 kg).

> KONSTRUKCYJNIE często możesz wrzucić na taki sprzęt z palcem w...iadomo_gdzie tak min 2 tony,

> czasem i 3.

> Ale LEGALNIE takim sprzętem po drodze publicznej jechać nie możesz.

No rozumiem.

Ale w takim razie jesli np mam pj B+E (czyli nie jestem ograniczony co do masy przyczepy), to moim autem ktore ma na tabliczce znamionowej max mase przyczepy okreslona na 1500kg, moge ciagnac przeyczepe o DMC 1500kg, czy o RMC 1500kg?

Jesli o DMC 1500kg, to z czego to wynika? Z jakiegos przepisu?

Napisano

> No rozumiem.

> Ale w takim razie jesli np mam pj B+E (czyli nie jestem ograniczony co do masy przyczepy), to moim

> autem ktore ma na tabliczce znamionowej max mase przyczepy okreslona na 1500kg, moge ciagnac

> przeyczepe o DMC 1500kg, czy o RMC 1500kg?

> Jesli o DMC 1500kg, to z czego to wynika? Z jakiegos przepisu?

DMC.

RMC nie może przecież przekraczać DMC.

To co napisano Ci niżej - kontroler nie będzie biegał z wagą (ok, RACZEJ nie będzie biegał z wagą) dookoła zestawu i ważył, czy ten gruz co to go wieziesz to aby nie przeciąża przycepki, tylko primo to w papiery popatrzy.

Przepis w sumie trochę udziwniony, bo w sumie podpadający pod "aresztujcie mnie za zgwałcenie - sprzęt przecież mam..." - posiadanie sporo większego DMC nie oznacza, że sprzęt faktycznie tyle waży (w drugą stronę zresztą też działa).

Napisano
  • Autor

> DMC.

> RMC nie może przecież przekraczać DMC.

> To co napisano Ci niżej - kontroler nie będzie biegał z wagą (ok, RACZEJ nie będzie biegał z wagą)

> dookoła zestawu i ważył, czy ten gruz co to go wieziesz to aby nie przeciąża przycepki, tylko

> primo to w papiery popatrzy.

> Przepis w sumie trochę udziwniony, bo w sumie podpadający pod "aresztujcie mnie za zgwałcenie -

> sprzęt przecież mam..." - posiadanie sporo większego DMC nie oznacza, że sprzęt faktycznie

> tyle waży (w drugą stronę zresztą też działa).

No rozumiem, chociaz troche bezsens.

Powiedzmy ze moje auto ma w tabliczce 1500kg max mase przyczepy, to jesli wezme pusta przyczepe od DMC 2000, ktora sama wazy moze 500kg, to nie moge taka jechac. Troche bezsens.

Napisano

> Heh, studiowalem informatyke dobre kilka lat. Ogolnie jestem dosc obiegany w te klocki, ale przy

> twoim poscie - wymieklem

smile.gif

> No wlasnie tutaj jak widac sie mylisz - bo jest.

> Quote:

> # kategorii B:

> 1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem

> autobusu lub motocykla,

> 2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej

> nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita

> zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

> 3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

Masz rację, ale w grę wchodzą jeszcze przepisy dopuszczające pojazd/zestaw pojazdów do ruchu, upraszczając nazwijmy je homologacją pojazdu.

> No wszystko ladnie - ale czy jestes tego pewny?

> Jesli tak - to skad ta pewnosc.

> Nigdzie nie znalazlem zadnego przepisy na ten temat.

> W instrukcji auta, jest opisana tabliczka znamionowa, i tam gdzie jest podana DMC auta pisze - ze

> jest to DMC auta.

> Natomiast tam gdzie jest masa przyczepy, pisze ze chodzi o max mase przyczepy. Nigdzie nie pisze,

> ze chodzi o DMC przyczepy.

> Chyba nawet taka 750kg juz musi miec hamulec, ale tez nie jestem pewny gdzie lezy ta granica.

Poniżej masz coś co określa parametry mojego stilo, zostało stworzone przez diagnostę. Zwróć uwagę na pozycje 13 oraz 21.

284429077-zak-przyczepa.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352510599027_thumb.jpg

Napisano

> Ale w takim razie jesli np mam pj B+E (czyli nie jestem ograniczony co do masy przyczepy), to moim

> autem ktore ma na tabliczce znamionowej max mase przyczepy okreslona na 1500kg, moge ciagnac

> przeyczepe o DMC 1500kg, czy o RMC 1500kg?

Zdaje się, że Ty możesz ciągnąć przyczepkę o RMC, ale Twój samochód może ciągnąć przyczepkę o DMC. rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Poniżej masz coś co określa parametry mojego stilo, zostało stworzone przez diagnostę. Zwróć uwagę

> na pozycje 13 oraz 21.

> Pozdrawiam BAS

Ten dokument odpowiada na moje pytanie w 100%.

Widac jak byk, ze chodzi o DMC przyczepy.

Dzieki.

Teraz tylko pytanie - czy tak samo jest w Irlandii wink.gif (ale na tym forum niech to pytanie pozostanie retorycznym )

Napisano

> Troche bezsens.

Ale za to zgodnie z przepisami :-)

"bo gdyby pan zaraz załadował przycepe do pełna, to co wtedy ?"

Napisano

> Ale za to zgodnie z przepisami :-)

> "bo gdyby pan zaraz załadował przycepe do pełna, to co wtedy ?"

Z drugiej strony spójrz na mentalność przeciętnego Kowalskiego:

- po co Kowalskiemu OC/AC? Przecież Kowalski jest najlepszym kierowcą świata i na pewno nie będzie miał dzwona ze swojej winy.

- po co Kowalskiemu przegląd rejestracyjny? Przecież jego stary golf ze skatowanymi wahaczami jest w idealnym stanie. Inna opcja to Kowalskiego nie stać na naprawy a czymś musi do pracy jeździć bo przecież antykoncepcja go przerosła i ileś mord trzeba nakarmić.

- Dlaczego Kowalski jeździ przeładowaną ciężarówką? Bo on musi a przecież to nikomu nie szkodzi i ITD nie powinna się go czepiać.

-...

- Dlaczego policja czepia się Kowalskiego, że jeździ pijany? Przecież Kowalski jest dobrym kierowcą i na pewno nikomu nie zrobi krzywdy.

Można by tak długo.

Żeby nie było to sam święty nie jestem, mam zwykle w głębokim poważaniu większość obowiązujących ograniczeń prędkości....

Uważam, że można by założyć, że obywatel jest jednostką myślącą i rozsądną, ale obawiam się, że nie przejdzie ten numer w tym kraju.

Z Kowalskimi jest tak, że jak nie będzie zamordyzmu to sami się wymordują, zabijając przy okazji innych.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A skąd kontrolujący ma wiedzieć ile na nią "włożyłeś"?

> Będzie Cie rozliczał wg. zapisów w dokumentach auta i p-py.

Wyjasnisz mi wiec jak kontroluje sie ciezarowki ? Organ kontrolujacy ma wygi. Waza przyczepe czy pojazd ( konkertnie os ) i wiedza.

Co do wpisu w papierach to musialbys sie dowiedziec czy w woim konkretnym przypadku wpis dotyczy CMD przy 8 % czy przy 12 % wzniesienia.

Tabliczka podaje jaki ciezar maksymalnie mozesz podczepic. Producent auta nie wie jaka masz kat. PJ wiec jedno z drogim nie ma nic do rzeczy.

wink.gif

Napisano

> Ten dokument odpowiada na moje pytanie w 100%.

> Widac jak byk, ze chodzi o DMC przyczepy.

> Dzieki.

> Teraz tylko pytanie - czy tak samo jest w Irlandii (ale na tym forum niech to pytanie pozostanie

> retorycznym )

A to już nie wiadomo. Słyszałem że Niemcy ważą w razie problemów, przyczepę z ładunkiem(wagą najazdową przenośną, każde koło osobno). Taką informację udzielili mi w wypożyczalni przyczep. Pytałem bo DMC było trochę za duże do mojego autka, a ładunek był bardzo lekki.

Napisano

> Słyszałem że Niemcy ważą w razie problemów, przyczepę z ładunkiem(wagą

> najazdową przenośną, każde koło osobno).

Maja dwie wagi i waza kazda os.

O do przyczep lekkich to nie do kazdego auta mozna podczepic przyczepe lekka ( do 750 kg ). Ale to szczegol.

wink.gif

Napisano

> A to już nie wiadomo. Słyszałem że Niemcy ważą w razie problemów, przyczepę z ładunkiem(wagą

> najazdową przenośną, każde koło osobno). Taką informację udzielili mi w wypożyczalni przyczep.

> Pytałem bo DMC było trochę za duże do mojego autka, a ładunek był bardzo lekki.

mało to wag, w PL też się waży, nawet kempingi

auto wjeżdża na takie poduszki i robi się odczyt, proste

np tak

nie wiem czy na niektórych krajówkach nie ma wag dynamicznych, tzn ważą auta przejeżdżające hmm.gif

Napisano

> Maja dwie wagi i waza kazda os.

> O do przyczep lekkich to nie do kazdego auta mozna podczepic przyczepe lekka ( do 750 kg ). Ale to

> szczegol.

To co pisałem dotyczy przyczep lekkich. i normalnych patroli policji. Oni podobno mają taką wagę na wyposażeniu każdego radiowozu. Podobna do wagi łazienkowej.

Napisano
  • Autor

> Ale za to zgodnie z przepisami :-)

> "bo gdyby pan zaraz załadował przycepe do pełna, to co wtedy ?"

No to mnie akurat nie przekonuje.

Bo co - a jak przyczepa bedzie miec ladownosc 1000kg, a ja zaladuje 1500, to juz bez wagi sie nie obejdzie.

Albo jak stoi taki znak:

500px-Znak_B-18.svg.png

Ten znak dotyczy rzeczywistej masy.

Tzn co? Jak mam auto o DMC 10t, to nie mimo ze jest puste to nie bede mogl pojechac, bo mi powiedza ze co by bylo gdybym zaladowal do pelna?

Napisano

> No to mnie akurat nie przekonuje.

> Bo co - a jak przyczepa bedzie miec ladownosc 1000kg, a ja zaladuje 1500, to juz bez wagi sie nie

> obejdzie.

> Albo jak stoi taki znak:

> Ten znak dotyczy rzeczywistej masy.

> Tzn co? Jak mam auto o DMC 10t, to nie mimo ze jest puste to nie bede mogl pojechac, bo mi powiedza

> ze co by bylo gdybym zaladowal do pelna?

ale przecież to masz wszystko w przepisach, czasem jest mowa o DMC, jak np przy kategorii PJ

Quote:

3) kategoria B - uprawnia do kierowania:

a/ pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b/ pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą a dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

a czasem o masie rzeczywistej

warunki techniczne (tabliczka) to jeszcze coś innego

Napisano
  • Autor

> warunki techniczne (tabliczka) to jeszcze coś innego

NO wiec co innego? I co z tej tabliczki wynika?

Napisano

> NO wiec co innego? I co z tej tabliczki wynika?

wynika ile może auto pociągnąć bezpiecznie (ze względu na konstrukcję, hamulce itp)

a czy Ty możesz tyle ciągnąć tym autem, to już zależy od przepisów lokalnych i posiadanych uprawnień

dla kategorii B wyraźnie jest mowa o DMC

Napisano

> To co pisałem dotyczy przyczep lekkich. i normalnych patroli policji. Oni podobno mają taką wagę na

> wyposażeniu każdego radiowozu. Podobna do wagi łazienkowej.

Bo to sie zgadza.

wink.gif

Napisano

> DMC.

MMC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> RMC nie może przecież przekraczać DMC.

A MMC moze byc wieksza od RMC i nadal mniejsze od DMC

PoRD mowia o DMC, rubryka O1 i O2 w DR mowi o MMC.

Napisano
  • Autor

> MMC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> A MMC moze byc wieksza od RMC i nadal mniejsze od DMC

> PoRD mowia o DMC, rubryka O1 i O2 w DR mowi o MMC.

Moze glupie pytanie - ale co to jest MMC?

Napisano

> Moze glupie pytanie - ale co to jest MMC?

To jest wlasnie Maksymalna Masa Przyczepy.

EDIT:

Zeby jeszcze bardziej ci namieszac polecam Norcom - forum diagnostow samochodowych www.norcom.com.pl, a dokladniej ten watek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.