Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma ciag dalszy :D << tomtom>>

Featured Replies

Napisano

Znowu nie wiem gdzie zapytać więc walę tutaj zeby.GIF

Byłem oglądać Cromę i takie mankamenty znalazłem:

Tylna wycieraczka dead - myślę że zatarty czepień - miałem to w stilo.

Tylna klapa nie utrzymuje się w górze - czy wiecie czy jakoś prosto się to naprawia czy trzeba wymieniać te teleskopy czy jak to się nazywa - i czy znacie cenę?

Błędy z komputera:

Clutch Pedal Switch Signal Circuit Malfunction

i

Glow Plug/Heater Circuit Malfunction

Coś poważnego czy może wynikać z wyładowanego akumulatora? Odpalałem na kablach bo samochód stoi już chwilę i nie używany był.

Napisano

> Znowu nie wiem gdzie zapytać więc walę tutaj

Teraz już wiesz wink.gif

> Tylna klapa nie utrzymuje się w górze - czy wiecie czy jakoś prosto się to naprawia czy trzeba

> wymieniać te teleskopy czy jak to się nazywa - i czy znacie cenę?

Bez wymiany się nie obejdzie - raz oglądałem też Cromę z takim mankamentem , ale tamta była chyba składana z trzech ...

> Błędy z komputera:

> Clutch Pedal Switch Signal Circuit Malfunction

Czujnik pod pedałem sprzęgła

> i

> Glow Plug/Heater Circuit Malfunction

Najczęściej spalona któraś ze świec żarowych lub coś ze stykiem na drodze centralka - świece

> Coś poważnego czy może wynikać z wyładowanego akumulatora?

Błędy miały status aktywnych czy zapamiętanych ?

Napisano
  • Autor

> Teraz już wiesz

wink.gif

> Bez wymiany się nie obejdzie - raz oglądałem też Cromę z takim mankamentem , ale tamta była chyba

Znalazłem te siłowniki 35PLN za sztukę więc tragedii nie ma zeby.GIF

> składana z trzech ...

Dawno i w jakim mieście stała?

> Czujnik pod pedałem sprzęgła

Hmm jeździła normalnie, sprzęgło działało, komunikatów podczas jazdy nie było

> Najczęściej spalona któraś ze świec żarowych lub coś ze stykiem na drodze centralka - świece

Tak też myślałem - ale do do zbadania przez mechanika będzie

> Błędy miały status aktywnych czy zapamiętanych ?

Zapamiętane obydwa, podczas jazdy testowej nie aktywowały się żadne inne błędy ani te nie przeszły w stan aktywny.

Napisano

> Znalazłem te siłowniki 35PLN za sztukę więc tragedii nie ma

Same perdołki... zawsze coś możesz urwac, ze to nie działa, tamto nie działa... - wymiana sprezyn gazowych to 5 minut roboty a silnika wycieraczek może godzinkę - na aledrogo zapewne dostaniesz...

Co do błędów to pierdołki - trzeba było skasować... i zobaczyć czy wrócą

Patrz na:

- chłodnice z przodu na dole przez wloty powietrza czy nie jest rozwalona - lamelki odpadły

- silnik czy równo pracuje jak zimny i nagrzany,

- czy biegi wchodza poprawnie

- czy nie trzesie buda

Typowo jak przy dislu... a jak już miałes kompa to trzeba było sprawdzić przebieg faktyczny...

Napisano

> Dawno i w jakim mieście stała?

Gniezno - mekka handlarzy autami ze szrotu .

Mam nadzieję , że kupiłeś jednak inną - w tamtej jeszcze wspomagania sprawnego nie było , tylko świeciła się czerwona ikona - twierdzili że to wina słabego akku wink.gif

Aha , drzwi tylne nie chciały się też otwierać - nieźle musiała być uderzona w kuper , najgorsze jest jednak chyba to , że w opisie było - " stan igła " facepalm.gif

Napisano

> a silnika wycieraczek może godzinkę - na aledrogo zapewne

> dostaniesz...

dokłądnie to pół godzinki - dwie śrubki z boku, dwie przy uchwytach i chyba 6 kołków do delikatnego oderwania, a potem wtyczka i trzy śrubki. wink.gif

Z tym alledrogo to może byc problem - szukałem dla siebie na alledrogo i przez dwa miesiące pojawił się tylko jeden i to w cenie o 100 PLN niższej niż nówka w ASO frown.gif

Napisano

> Z tym alledrogo to może byc problem - szukałem dla siebie na alledrogo i przez dwa miesiące pojawił

> się tylko jeden i to w cenie o 100 PLN niższej niż nówka w ASO

Eeee to źle szukasz

- znajdujesz handlarza, co ma mnóstwo części do Cromy - rozbiera ją - i piszesz do niego co ci potrzeba lub dzwonisz...

Napisano

> Gniezno - mekka handlarzy autami ze szrotu .

Niestety potwierdzam..... Gniezno konkuruje z Szczecinem... w tej materii sick.gif

Napisano
  • Autor

> Patrz na:

> - chłodnice z przodu na dole przez wloty powietrza czy nie jest rozwalona - lamelki odpadły

Sprawdzę

> - silnik czy równo pracuje jak zimny i nagrzany,

Śmigał aż miło, cicho równo i bez problemowo

> - czy biegi wchodza poprawnie

Też wszystko ok ze skrzynią, biegi wchodziły bez problemu

> - czy nie trzęsie buda

Nie trzęsie

> Typowo jak przy dislu... a jak już miałes kompa to trzeba było sprawdzić przebieg faktyczny...

Sprawdzone różnica ~500km w porównaniu z tym co na liczniku a tym co w kompie.

W książce serwisowej ten sam przebieg przy przeglądzie co wpisany w komputerze jako ostatni przegląd.

Jeszcze wezmę go na przegląd techniczny, zawieszenie/spaliny itp.

I pewnie się zdecyduje jak wszystko będzie ok.

Napisano

> Sprawdzone różnica ~500km w porównaniu z tym co na liczniku a tym co w kompie.

Jaki silnik - MultiJet 120 czy 150KM ?

Z DPF-em czy bez ?

Napisano
  • Autor

> Jaki silnik - MultiJet 120 czy 150KM ?

> Z DPF-em czy bez ?

150KM, bez DPF'a, manual

Napisano

> 150KM, bez DPF'a, manual

To rzadkość jak bez DPF-a , jeśli reszta oprócz tego co napisałeś jest OK , są 2 kluczyki i karty kodowe , do tego nie był mocno klepany grinser006.gif to tylko brać ok.gif

Napisano

> To rzadkość jak bez DPF-a

W Polsce to norma hehe.gif

Napisano

> W Polsce to norma

Bo powycinane?.. biglaugh.gif

A w Niemczech tylko z DPF-em stoją w ogłoszeniach.

Napisano

> Bo powycinane?..

Nie bo w Polsce za ten wynalazek trzeba było w ASO dopłacić kilka ładnych tyś zł cool.gif

Napisano

> A w Niemczech tylko z DPF-em stoją w ogłoszeniach.

Bo tam b. ostro trzymają się przestrzegania normy Euro-4 , do większych miast autem z E-3 można już nie wjechać ...

Napisano

> W Polsce to norma

Też mam bez - oryginalnie... 150 i automat

Napisano

> Też mam bez - oryginalnie... 150 i automat

No własnie a bez PDF-a ten silnik spełnia normy Euro 3 czy Euro 4 confused.gif

Napisano

> No własnie a bez PDF-a ten silnik spełnia normy Euro 3 czy Euro 4

niewiem.gif

Napisano

Skoro Croma 150KM z manualną skrzynią spełnia normę Euro IV, to czemu miałby tego nie spełniać automat? Chociaż w cennikach Cromy podane jest Euro IV dla automatu z DPF'em, o braku DPF'a nie ma nic wspomniane. Ale czy skrzynia miałaby znaczenie w zanieczyszczaniu środowiska? Podejrzewam, że mało osób podczas jazdy osiąga wartości emisji CO2 do atmosfery podane w katalogach.

Napisano

> . a jak już miałes kompa to trzeba było sprawdzić przebieg faktyczny...

A można przez kompa sprawdzić faktyczny przebieg?

W ASO mówili, że cofnąć licznika się nie da w tym modelu, ale na allegro są oferty na tego typu korekty.

Napisano

> A można przez kompa sprawdzić faktyczny przebieg?

> W ASO mówili, że cofnąć licznika się nie da w tym modelu, ale na allegro są oferty na tego typu

> korekty.

Oczywiście.... jest parametr który mówi o liczbie wymian oleju, o przebiegu faktycznym i tym na liczniku .... i wiele innych - Przebieg można zmienić i niestety jest to nagminne

Jest darmowe ( demo ) oprogramowanie - Fiat ECU Scaner które pozwala na odczytanie wszystkiego z kompa silnika w Cromie... ok.gif

Napisano

>Skoro Croma 150KM z manualną skrzynią spełnia normę Euro IV, to czemu miałby tego nie spełniać

Badziej mnie interesowało czy Croma bez PDF-a ma normę Euro III czy IV ... a co do skrzyni to nie wiem czy miała by wpływ... zawsze Croma z automatem spali więcej zlosnik.gif

Napisano

EURO IV, przynajmniej tak piszą w cenniku. Nie znalazłem jakiegoś wykazu samochodów, gdzie można sprawdzić, która wersja jaką ma zatwierdzoną normę smile.gif

Napisano
  • Autor

Panowie,

A jakie osadzenie maja mieć stalowe felgi 15" albo 16"?

I pewnie jak w Stilo te same śruby pasują z alufelg do stalowych?

Napisano

> Panowie,

> A jakie osadzenie maja mieć stalowe felgi 15" albo 16"?

> I pewnie jak w Stilo te same śruby pasują z alufelg do stalowych?

16 stalowe produkcji GM - ET41. Śruby pasują. Goodyeary UltraGrip 7+ w rozmiarze 205/55 R16 mają dodatkową ochronę felgi (taki gumowy pasek wokół felgi).

Napisano

Dokładnie takie same, tylko od innego Sprzedającego kupowałem. Dane się zgadzają. Ale zawsze możesz zadzwonić i zapytać, w razie byłyby jakieś problemy hmm.gif.

Napisano
  • Autor

> zadzwonić i zapytać, w razie byłyby jakieś problemy .

"Cromka" zapadła, kupiona, stoi już pod blokiem zeby.GIF Jest fajna i grzeczna, czeka na papiery od tłumacza i idzie do rejestracji 270751858-jezyk.gif

Oby się tak ładnie sprawiała przez następne 3lata jak moje Stilo (do sprzedania apage).

W niedzielę jadę odebrać fele 16" stalowe i jakieś gumy zakupić.

Tak czy inacze! Witam Ten Kącik! biglaugh.gif

Napisano

Bez foto sie nie liczy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> "Cromka" zapadła, kupiona, stoi już pod blokiem Jest fajna i grzeczna, czeka na papiery od

> tłumacza i idzie do rejestracji

> Oby się tak ładnie sprawiała przez następne 3lata jak moje Stilo (do sprzedania apage).

> W niedzielę jadę odebrać fele 16" stalowe i jakieś gumy zakupić.

> Tak czy inacze! Witam Ten Kącik!

Witamy witamy, malo nas a chcielibysmy swoj kacik utworzyc smile.gif im wiecej tym lepiej. Widze ze cromka za takim samym silnikiem jak moja, tylko ze ja mam automata

Napisano

> No ładne ładne

> BTW masz problem z zapisem sesji na serwerze na stronie http://www.eswing.pl/

Wiem, sklep stoi dla picu smile.gif ale trzeba to naprawic smile.gif

Napisano

Ladna Croma,Kiedys mi sie ta po FL podobala, a teraz jest odwrotnie ze jednak ta z przed FL, jest ladniejsza.

Napisano

> Kiedys mi sie ta po FL podobala, a teraz jest odwrotnie ze jednak ta z przed FL, jest

> ladniejsza.

Mnie także ta przed liftem bardziej podchodzi wizualnie i cenowo zresztą również biglaugh.gif

Napisano

> Mnie także ta przed liftem bardziej podchodzi wizualnie i cenowo zresztą również

A jaki kolor ci podchodzi??, bo w sumie mi croma i w czarnym,srebrnym, taki fajny ciemny brazowy zlosnik.gif

Napisano

Bardzo ładna kolorystycznie..... ok.gif

Napisano

> Czarny i ten ciemny brąz

> Ale chyba czarnych jest najwięcej

Ja Cromy ktore do tej pory spotkalem to wiekszosc ten ciemny braz .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.