Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Docieranie współczesnego, wysilonego diesla plus automat

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie - czy coś powinno być inaczej niż zwykle (tzn spokojna jazda przez pierwsze 1000 km). Konkretnie chodzi o Vito 122 CDI (V6 228 KM czy coś koło tego). Auto będzie na pusto jechało w pierwszą trasę ze GB do Polski. Generalnie czy taka trasa ze stałą prędkością to dobry pomysł, czy raczej należy zmieniać prędkości obrotowe/obciążenia? automat klasyczny pięciobiegowy.

Napisano

jedź normalnie bez sprawdzania V max na autostradach i będzie dobrze

Napisano

zależy od auta ale czasem w instrukcjach obsługi piszą np. nie przekraczac prędkosci 150 km/h przez jakiś tam przebieg. Chyba pierwsze 2 kkm

Napisano
  • Autor

> jedź normalnie bez sprawdzania V max na autostradach i będzie dobrze

to akurat nie ja będę jechał - muszę tak nastraszyć gościa, żeby się przejął nono.gif ale też chyba nie jest zalecane by jechać non stop 100 km/h?

Napisano

> to akurat nie ja będę jechał - muszę tak nastraszyć gościa, żeby się przejął ale też chyba nie

> jest zalecane by jechać non stop 100 km/h?

Teoretycznie to silniki są docierane w fabryce, a podczas takiej dziewiczej jazdy to należało by się obawiać o świeżo wyremontowany silnik.

Mnie kiedyś przydarzyła się awaria turbosprężarki w samochodzie dostawczym z nalotem niespełna 5 tys km po takiej monotonnej autostradowej jeździe ( w trakcie jazdy zgasł ).

Napisano

> to akurat nie ja będę jechał - muszę tak nastraszyć gościa, żeby się przejął ale też chyba nie

> jest zalecane by jechać non stop 100 km/h?

w instrukcjach na motocykle (mam 3-ci), piszą że w czasie docierania koniecznie trzeba uzywać różnych prędkości obrotowych

może i w samochodzie tak

niewiem.gif

Napisano

W instrukcji do Laguny dCi 150KM jest napisane, żeby nie przekraczać chyba 3000 obrotów (nie jestem pewien wartości) przez pierwsze chyba 2000 km.

BTW, można w sumie ściągnąć instrukcję i sprawdzić. smile.gif I dodać trochę ostrożności ponad to co nakazuje. Np. zmienić olej po 2 tys. km, później może jeszcze po 8-10 tys.

Napisano

Zalecane jest aby nie pałować i nie utrzymywać stałej prędkości przez dłuższy czas - czyt. autostrada na początek jest nie zalecana, albo można inaczej.

Jechać autostradą stale zmieniając prędkość zlosnik.gif

Producentom chodzi raczej o to żeby silnik i turbosprężarka pracowała na różnych obrotach docierając się ostatecznie w pełnym zakresie obrotów ...

Napisano

jakie auto/silnik/skrzynia by nie byla regula ogolna jest jedna - jazda bez przegiec, w miare mozliwosci z roznymi predkosciami i obciazeniami, nie testowac max osiagow bo i tak nie beda optymalne. Stopniowo zwiekszac obciazenia, max. uzywane obroty etc. Po 2-3kkm mozna wymienic olej i odpuscic ekojazde

Napisano

> Generalnie czy taka trasa ze stałą prędkością to dobry pomysł,

> czy raczej należy zmieniać prędkości obrotowe/obciążenia? automat klasyczny pięciobiegowy.

Po co? Niech jedzie jak mu się podoba. To nie FSO 1500.

Znam kilka samochodów które ledwo po wyjeździe z salonu zamykały szafę a wskazówka z czerwonego nie schodziła i nic się nie działo i nie dzieje z nimi do tej pory. Oleju nie palą, odpalają przy -20C. Zupełnie nie wiem skąd ten kult usilnego "układania" nowego silnika... Bzdura i tyle.

Napisano

> Po co? Niech jedzie jak mu się podoba. To nie FSO 1500.

> Znam kilka samochodów które ledwo po wyjeździe z salonu zamykały szafę a wskazówka z czerwonego

> nie schodziła i nic się nie działo i nie dzieje z nimi do tej pory. Oleju nie palą, odpalają

> przy -20C. Zupełnie nie wiem skąd ten kult usilnego "układania" nowego silnika... Bzdura i

> tyle.

Niektóre instrukcje każą po prostu lżej traktować silnik przez pierwsze 1-2 km.

Napisano

> Niektóre instrukcje każą po prostu lżej traktować silnik przez pierwsze 1-2 km.

Domniemuję, że pytający ją przeczytał.

Napisano

> Po co? Niech jedzie jak mu się podoba. To nie FSO 1500.

> Znam kilka samochodów które ledwo po wyjeździe z salonu zamykały szafę a wskazówka z czerwonego

> nie schodziła i nic się nie działo i nie dzieje z nimi do tej pory. Oleju nie palą, odpalają

> przy -20C.

A w taką pogodę jak dzisiaj kręcą bączki po placach dilerów ....

Napisano

> Jak w temacie - czy coś powinno być inaczej niż zwykle (tzn spokojna jazda przez pierwsze 1000 km ).

> Konkretnie chodzi o Vito 122 CDI (V6 228 KM czy coś koło tego). Auto będzie na pusto jechało w

> pierwszą trasę ze GB do Polski. Generalnie czy taka trasa ze stałą prędkością to dobry pomysł,

> czy raczej należy zmieniać prędkości obrotowe/obciążenia? automat klasyczny pięciobiegowy.

a zmienne obroty wymusi i tak sytuacja na drodze i ograniczenia prędkości zlosnik.gif

Napisano

Kiedys gdzies czytalem , ze nowym autem nalezy roziwjac rozne predkosci , przy roznych obr. silnika . robiac to jakos stopniowo , czyli od najmniejszych do stosunkowo duzych obr. na danym biegu - mowie o manualu.

Osobiscie jechalbym normalnie - bez palowania , co obecnie i tak jest niemoliwe.

Sytuacje na dordze same wymusza rozne predkosci obr silnika. Powodzenia

Napisano
  • Autor

> Domniemuję, że pytający ją przeczytał.

jakby przeczytał to pewnie by nie pytał. Nie widział i pewnie nie zobaczy, a jak już nawet to akurat po tych 2 tys

Napisano
  • Autor

Zajrzałem do instrukcji od mojego auta. Piszą tam, żeby jeździć w różnych zakresach prędkości i obciążeń nie na max osiągów i do 3500 rpm dla diesla i do 150 km/h przez okres do 2000 km. Potem stopniowo można zwiększać obciążenia i prędkości.

Przenosząc to na język Vana wydaje się, że ograniczenie prędkości do 120-130km/h byłoby zasadne?

W zasadzie w przypadku automatu rzecz sprowadza się chyba do normalnej jazdy niewciskania pedału w podłogę? Przy dłuższych prostych można się pobawić ewentualnie ręczną zmianą biegów gdyby skrzynia uparcie chciała jechać przy 1200 rpm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.