Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Frontera A 2.0 Benzyna

Featured Replies

Napisano

witajcie

zdecydowałem się na takie właśnie auto, z tego co wiem prosta konstrukcja trafiają się egzemplarze bez większej rudej a silnik jest prosty i bezkolizyjny. Nie znam się jednak nic a nic na napędach i na ich przełączaniu. Co sprawdzić w czasie jazdy próbnej i jak powinny się one zachowywać?

Napisano

Na pewno bezkolizyjny?

Napisano

> Na pewno bezkolizyjny?

Ponoć do 95 były montowane bezkolizyjne po juz mimo ze 8 V to były kolizyjne. Da sie poznać na oko - rożne pokrywy kalwiatury

Napisano

> Na pewno bezkolizyjny?

Jesli to jest C20NE jaki byl montowany w Vectrach A i Omegach to takok.gif

Napisano

Sprawdź czy przedni napęd w ogóle pracuje, a jeśli już, to nie ma prawa strzelać, puszczać, pykać.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy przedni napęd w ogóle pracuje, a jeśli już, to nie ma prawa strzelać, puszczać, pykać.

oglądałem kilka egzemplarzy ale nawet nie doszło do jazdy próbnej, wszystkie miały skorodowane ramy i podłogę frown.gif czy to norma czy egzemplarze na które trafiłem po prostu pływały?

Napisano

> oglądałem kilka egzemplarzy ale nawet nie doszło do jazdy próbnej, wszystkie miały skorodowane ramy

> i podłogę czy to norma czy egzemplarze na które trafiłem po prostu pływały?

Trafileś na takie - ja niedwno oglądalem z 95 rama i blacha dobra technicznie też nie źle, po za paroma drobiazgami ale cena nie bardzo chcial się zmienic icon_rolleyes.gif

Napisano

> oglądałem kilka egzemplarzy ale nawet nie doszło do jazdy próbnej, wszystkie miały skorodowane ramy

> i podłogę czy to norma czy egzemplarze na które trafiłem po prostu pływały?

moja z 95 roku od spodu była jak nówka

Napisano
  • Autor

> Trafileś na takie - ja niedwno oglądalem z 95 rama i blacha dobra technicznie też nie źle, po za

> paroma drobiazgami ale cena nie bardzo chcial się zmienic

dlatego szukam dalej i mam nadzieje, że znajdę szybko jakiś wart uwagi egzemplarz, dałem też ogłoszenie na forum frotki może się ktoś odezwie.

Napisano
  • Autor

> moja z 95 roku od spodu była jak nówka

to jakbyś zobaczył tą która ja oglądałem to byś się załamał, rdza odchodziła płatami podłoga dziurawa musiał na bank to być topielec.

Napisano

Moja była z 93r, jedyna rdza to w miejscu dzwonu poprzedniego właściciela, czyli prawy przód i z tyłu wewnątrz przy mocowaniu pałąka "klatki". Generalnie to nie gniją te auta. Jak na opla zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Moja była z 93r, jedyna rdza to w miejscu dzwonu poprzedniego właściciela, czyli prawy przód i z

> tyłu wewnątrz przy mocowaniu pałąka "klatki". Generalnie to nie gniją te auta. Jak na opla

Dzisiaj oglądałem zadbany egzemplarz jutro biorę go na SKP żeby sprawdzić pod spodem i ewentualnie sprawdzić czy koła stoją jak powinny. Marytwi mnie jednak, to że właściciel zalał silnik minerałem bo nie wiedział co było wcześniej. Ja jednak mam już naszykowany olej w pełni syntetyczny, mam nadzieje, że zbyt długo na tym syfie nie jeździł. Jak dobrze pójdzie jutro będzie frotka.

mam kolejne pytania:

1.w którym roku zmienił się model silnika 2.0? (C20NE i X20SE)

2.ile oleju wchodzi do skrzyni, a ile do mostów i jakie oleje polecacie?

3. z pod pokrywy sączy się olej bo aż skrzynia mokra od góry? Wystarczy sama nowa uszczelka czy raczej trzeba dodatkowo silikonem uszczelniać.

4. Są silniki w pełni sprawne, które pierdzą bagnetem, jak jest w przypadku tego opla, facet twierdzi, że mu bagnet z dwa razy wyskoczył teraz tylko pytanie czy był uszkodzony bagnet czy może robi przedmuchy?

Napisano

Silnik w 5 albo 6 zmienili. Na stronce valvoline była fajna zakładka, podawałeś auto i wyświetlało Ci wszystkie płyny. Dekiel lepiej uszczelnić silionem dodatkowo. Jak wywala bagnet to po silniku. Chyba, że odma zatkana i wali czym może.

Napisano

> Marytwi mnie jednak, to że właściciel zalał silnik

> minerałem bo nie wiedział co było wcześniej.

Przecież to stara i prosta konstrukcja, wszyscy przesadzają z tymi syntetykami

\> 4. Są silniki w pełni sprawne, które pierdzą bagnetem, jak jest w przypadku tego opla, facet

> twierdzi, że mu bagnet z dwa razy wyskoczył teraz tylko pytanie czy był uszkodzony bagnet czy

> może robi przedmuchy?

lepiej znajdź sprawny ok.gif

Napisano
  • Autor

> lepiej znajdź sprawny

teraz bagnet nie wypada, jutro będę dokładniej oglądał to auto to wyjdzie szydło z wora. Czy dostęp do odmy jest od góry? Da się ją wyjąć i oczyścić nie podnosząc auta? Mam zajęty podnośnik a profilaktycznie chciałbym tą odmę wyczyścić bo wiadomo jak to z używanymi autami jest.

Kolejne pytanie, montować sekwencję (2800zł z dobrym wtryskami) czy mieszalnikową (pewnie poniżej 2tyś nie wiem ile teraz biorą za gaz do wielopunktu)

Napisano

> teraz bagnet nie wypada, jutro będę dokładniej oglądał to auto to wyjdzie szydło z wora.

a jak korek wlewu oleju odkręcisz co się dzieje?

> Kolejne pytanie, montować sekwencję (2800zł z dobrym wtryskami) czy mieszalnikową (pewnie poniżej

> 2tyś nie wiem ile teraz biorą za gaz do wielopunktu)

Ja kupilem Frotę z BRC Fly, bajeczna instalacja ale teraz już chyba takich nie ma. Zero kłopotów

Napisano

Ja widzę, że ona już jest Twoja, tak się najarałeś zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a jak korek wlewu oleju odkręcisz co się dzieje?

nie odkręcałem bo byłem czysto ubrany i nie chciałem się upaprać. Jednak jutro już pełna profeska robocze ciuchy i do dzieła smile.gif

> Ja kupilem Frotę z BRC Fly, bajeczna instalacja ale teraz już chyba takich nie ma. Zero kłopotów

nie chce inwestować za bardzo w drogą instalacje, bo frotka ma być jako auto na zimę i awaryjnie do jazdy w lato dla żony lub dla mnie jak nasze inne auta padną.

Napisano
  • Autor

> Ja widzę, że ona już jest Twoja, tak się najarałeś

kurde zawsze tak mam grinser006.gif ale mam nadzieje, że teraz to już przemówią fakty a emocje pójdą na bok. Jak widzę jak mi drogę zawiewa a pług nie raczy się pojawić to jedynie mnie frotka ratuje. Już liczę co zrobię jak się pojawi w garażu, spędzę całą noc na wymianach tego co potrzeba żeby kolejnego dnia oddać frotkę do zagazowania i jazda do wiosny cool.gif

Napisano

Ja miałem śrubową instalkę i chodziło nieźle. Prosty silnik, dobrze się gazuje, 2gen będzie latać. Popatrz na napędy i blachy, silnik w razie W wsadzisz za parę złotych z każdego opla. O ile cena będzie atrakcyjna, bo jak za paście masz zapłacić rynkową to chyba przykro.

Napisano

> nie chce inwestować za bardzo w drogą instalacje, bo frotka ma być jako auto na zimę i awaryjnie do

> jazdy w lato dla żony lub dla mnie jak nasze inne auta padną.

to po co gaz??

Napisano
  • Autor

> O ile

> cena będzie atrakcyjna, bo jak za paście masz zapłacić rynkową to chyba przykro.

rama wygląda na zdrową buda także, silnik nie kopci więc pewnie nie będzie źle, napędy z tego co się przejechałem sprawne, sprzęgiełka manulane, rocznik 95 cena 7500zł do wymiany maska oraz błotnik z powodu stłuczki.

pytanie, jak powinna zachowywać się wskazówka ciśnienia oleju gdy silnik osiągnie swoją temperaturę roboczą?

Napisano

> to po co gaz??

takie skrzywienie tych co jezdza od dawna na LPG... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to po co gaz??

bo w zimę zrobi z 30tyś km max, a dla takiego przebiegu gaz się kalkuluje.

Napisano
  • Autor

> takie skrzywienie tych co jezdza od dawna na LPG...

jest w tym trochę racji grinser006.gif

Napisano

I jak, już emocje trochę opadły, zaparkowana na podwórku? zlosnik.gif

Napisano

> takie skrzywienie tych co jezdza od dawna na LPG...

Coś w tym musi być, ja rozkminiam lpg do tedeika zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I jak, już emocje trochę opadły, zaparkowana na podwórku?

nie gdyż ponieważ:

znalazłem wyciek z tego elementu który zaznaczyłem poniżej na zdjęciu

skrzynia.jpg

jest to wysprzeglik, czy da się wyciek zlikwidować w łatwy sposób?

Napisano

> nie gdyż ponieważ:

> znalazłem wyciek z tego elementu który zaznaczyłem poniżej na zdjęciu

> jest to wysprzeglik, czy da się wyciek zlikwidować w łatwy sposób?

70 zł

Napisano
  • Autor

> 70 zł

dziękuje, a jakie kroki trzeba poczynić w tym kierunku aby wyciek usunąć, zakładam oczywiście własną pracę a nie zlecenie komuś.

Napisano

> dziękuje, a jakie kroki trzeba poczynić w tym kierunku aby wyciek usunąć, zakładam oczywiście

> własną pracę a nie zlecenie komuś.

70 to ze zleceniem zlosnik.gif

Nie robiłem sam

Napisano
  • Autor

> 70 to ze zleceniem

> Nie robiłem sam

hmm bo w łodzi wołają za to 200-300zł grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> 70 to ze zleceniem

> Nie robiłem sam

miałbym do Ciebie prośbę o fotkę komory silnika a zwłaszcza tego zgrubienia gumowego układu kierowniczego (na kolumnie kierowniczej a zwłaszcza odległości od karoserii. Egzemplarz który oglądałem ma trochę zbyt blisko karoserię i się ta guma w jednym miejscu przetarła. Auto ma uszkodzony błotnik i podejrzewam, że to co pod błotnikiem także mogło się przesunąć. Błacha sprawa, ale chciałbym wiedzieć o ile trzeba będzie wyciągnąć ten element.

Napisano

> miałbym do Ciebie prośbę

chętnie ale Frota to dla mnie już historia wink.gif

Polecam - http://www.opelfrontera.pl/forum/

Napisano
  • Autor

> chętnie ale Frota to dla mnie już historia

> Polecam - http://www.opelfrontera.pl/forum/

dzięki forum, znam zapytanie już puściłem, mam nadzieje, że mi ktoś odpowie bo od tego zależy czy kupię tą frotę czy nie.

Napisano

> dzięki forum, znam zapytanie już puściłem, mam nadzieje, że mi ktoś odpowie bo od tego zależy czy

> kupię tą frotę czy nie.

a ten wskaźnik ciśnienia oleju co na rozgrzanym silniku pokazuje?

Napisano
  • Autor

> a ten wskaźnik ciśnienia oleju co na rozgrzanym silniku pokazuje?

z tego co pamiętam jest w połowie skali może trochę powyżej.

Napisano

> z tego co pamiętam jest w połowie skali może trochę powyżej.

Jeśli na wolnych obrotach to ok ale jest zimno i należałoby z godzinkę pojeździć. Klawiatura nie stuka?

Napisano
  • Autor

> Jeśli na wolnych obrotach to ok ale jest zimno i należałoby z godzinkę pojeździć. Klawiatura nie

> stuka?

silnik chodzi jak najbardziej poprawnie, ale zapomniałem kurde sprawdzić czy nie dmucha z bagnetu.

Napisano

Na zdjęciu zaznaczyłeś łapę sprzęgła, leci płyn czy olej?

Napisano
  • Autor

> Na zdjęciu zaznaczyłeś łapę sprzęgła, leci płyn czy olej?

kurcze ciężko mi określić.

Napisano

> kurcze ciężko mi określić.

No... Leci po tej łapie z wnętrza skrzyni, czy z wysprzęglika, spod jego gumki, po trzpieniu na tą właśnie łapę?

Nie pamiętam jak wygląda w benzynie, ale coś na tą modłę, wysprzęglik:

http://allegro.pl/frontera-a-2-3td-wysprzeglik-sprzegla-i1340098428.html

Napisano
  • Autor

> No... Leci po tej łapie z wnętrza skrzyni, czy z wysprzęglika, spod jego gumki, po trzpieniu na tą

> właśnie łapę?

nie leci między obudową skrzyni a gumą, a między gumą i tym wystającym z niej elementem.

odnośnie ocierania gumy od kolumny kierowniczej to chodzi mi o element na zdjęciu

kolumna.jpg

ważne jest dla mnie jaka jest jego prawidłowa odległość od karoserii.

Napisano

A to luz, to wysprzęglik. Może wystarczy sam zestaw naprawczy za kilka złotych. A co za różnica jaka jest odległość do przegubu? Nadkole to wydmuszka, nagnie się zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A to luz, to wysprzęglik. Może wystarczy sam zestaw naprawczy za kilka złotych. A co za różnica

> jaka jest odległość do przegubu? Nadkole to wydmuszka, nagnie się

no właśnie też tak myślę, że się naciągnie, jest na tyle blisko, że podczas ruchów kierownicą czasami otrze o karoserię i w jednym miejscu ta guma jest już przerwana. Ciągnie mnie do tego auta zdrowa podłoga i rama. (jedynie nalot na łączeniach przy ramie) ale opukałem i nie jest tego wiele. Wewnątrz rama zdrowa, podobnie jak w innych profilach.

Napisano
  • Autor

> A to luz, to wysprzęglik. Może wystarczy sam zestaw naprawczy za kilka złotych.

jest gdzieś w sieci manual z wymiany? Wszystkie wysprzęgliki jakie widziałem wyglądają jakoś inaczej. Z drugiej strony nie ściągałem tej osłony kwadratowej co jest przy skrzyni więc nie wiem jak on wygląda pod osłoną.

Napisano

Nie ma filozofii. Luzujesz przewód od wysprzęglika, zaginasz giętki, żeby płyn nie leciał, odkręcasz przewód i wysprzęglik, zakręcasz przewód i wysprzęglik, odkręcasz odpowietrznik, czekasz aż płyn poleci, a jak nie to wciskasz lekko raz sprzęgło, zakręcasz odpowietrznik i odpowietrzasz dalej jak hamulce zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma filozofii. Luzujesz przewód od wysprzęglika, zaginasz giętki, żeby płyn nie leciał,

> odkręcasz przewód i wysprzęglik, zakręcasz przewód i wysprzęglik, odkręcasz odpowietrznik,

> czekasz aż płyn poleci, a jak nie to wciskasz lekko raz sprzęgło, zakręcasz odpowietrznik i

> odpowietrzasz dalej jak hamulce

dzięki na ten egzemplarz się jednak nie zdecyduje, wpadła mi w oko frota b 2.2 + sekwencja tylko ciekaw jestem jak z kwestią części (rozrządy itp) o ile drożej wszystko wychodzi. I czy realne jest zejście do 13l w cyklu mieszanym? Jak tak sobie przeglądam auto centrum to frota 2.2 16v nawet mniej spala niż 2.0 8v , jak to jest w rzeczywistości?

Napisano

Moja paliła na sekwencji 15 l gazu.

Rozrząd kompletny (z pompą) 300 zł, są tańsze w Intercarsie

• 4 tygodnie później...
Napisano

Moje 2,0 pali 12,5 w cyklu mieszanym a 2,2 zejdzie jeszcze niżej. Kupiłeś już to auto to może się pochwalisz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.