Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

środek do benzyny

Featured Replies

Napisano

Witam wczoraj chcialem odpalic moja Asterke a tu lipa.odpalila po dosc dlugim holowaniu. Aku,iskra wszyskto było oki. kolega mi powiedzial ze z paliwem moglo byc cos nie tak. wiec kupilem środek STP (Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy benzyna) i dzisiaj juz bylo oki.

Co sadzicie czy taki srodek jest wystarczajacy,dosc dobry czy moze szukac cos lepszego?

z gory dzieki i pozdrawiam

Napisano

> Co sadzicie czy taki srodek jest wystarczajacy,dosc dobry czy moze szukac cos lepszego?

Zależy ile masz wody w baku, jak dużo to pasowałoby zbiornik wyczyścić

Napisano

Zasadniczo środki STP mają niezłe opinie. jeżeli podejrzewasz wodę w baku, można wlać jeszcze denaturatu, później postarać się zatankować na porządnej stacji.

Napisano

> Zasadniczo środki STP mają niezłe opinie. jeżeli podejrzewasz wodę w baku, można wlać jeszcze

> denaturatu, później postarać się zatankować na porządnej stacji.

Tylko w przypadku silników benzynowych.

Napisano

> można wlać jeszcze denaturatu

podobno lepszy od dykty jest izopropanol, ale nie każdy ma do niego dostęp grinser006.gif

Napisano

> podobno lepszy od dykty jest izopropanol, ale nie każdy ma do niego dostęp

Nieprawda! Etanol jest lepszy i tańszy... Jeśli już to polecam odrobinę acetonu zmieszaną z ksylenem! Daje dobry power i wiąże wodę.

Napisano

> Nieprawda! Etanol jest lepszy i tańszy...

to że jest lepszy to mogę uwierzyć, ale tańszy to chyba nie bardzo.

>Jeśli już to polecam odrobinę acetonu zmieszaną z ksylenem! Daje dobry power i wiąże wodę.

a możesz napisać mniej więcej ile czego i w jakich proporcjach smile.gif

Napisano

> Tylko w przypadku silników benzynowych.

Słuszna uwaga. Kolega inicjator wątku ma benzynę.

k.

Napisano

Denaturat czy czysty etanol (sam zawiera ok. 6% wody!)wiążąc wodę sprawdzał się w silnikach gaźnikowych. Do silników z wtryskiwaczami nie powinen być z tego powodu stosowany. Do tego celu są dedykowane środki firm np. STP,Wynn's czy innych. Odnośnie acetonu, ksylenu czy np. benzenu (LO około 100!) , są to związki, którymi "chrzci" się benzynę więc mam wątpliwości co do zasadności ich stosowania zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli już to polecam odrobinę acetonu zmieszaną z

> ksylenem! Daje dobry power i wiąże wodę.

A ile to odrobina w cm^3 ? I w jakich proporcjach?

k.

Napisano

> Denaturat czy czysty etanol (sam zawiera ok. 6% wody!)wiążąc wodę sprawdzał się w silnikach

> gaźnikowych. Do silników z wtryskiwaczami nie powinen być z tego powodu stosowany.

Słyszałem na ten temat różne opinie. Sam nie obawiałbym się tych paru % wody związanej w denaturacie, ale może wypowiedzą się chemicy? W specjalnych środkach do tego celu też nie spodziewałbym jakiejś kosmicznej technologii.

Napisano

> Denaturat czy czysty etanol (sam zawiera ok. 6% wody!)wiążąc wodę sprawdzał się w silnikach

> gaźnikowych. Do silników z wtryskiwaczami nie powinen być z tego powodu stosowany. Do tego

> celu są dedykowane środki firm np. STP,Wynn's czy innych. Odnośnie acetonu, ksylenu czy np.

> benzenu (LO około 100!) , są to związki, którymi "chrzci" się benzynę więc mam wątpliwości co

> do zasadności ich stosowania

Przyjacielu drogi, zapewniam cię z całą stanowczością, że największe firmy paliwowe w PL stosują standardowo 5% dodatki do paliw w postaci etanolu... absolutnego. Wiesz co to oznacza? Nie? Polecam analizę polskiej normy PN-A-79521/1999 oraz tekst Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 października 2005 r. w sprawie wymagań jakościowych dla biokomponentów oraz metod badań jakości – biokomponentów (Dz. U. Nr 218 poz. 1845).

Napisano

> A ile to odrobina w cm^3 ? I w jakich proporcjach?

> k.

Na 50 litrów wlej 50 gram ksylenu i 50 gram acetonu.

Napisano

> Słyszałem na ten temat różne opinie. Sam nie obawiałbym się tych paru % wody związanej w

> denaturacie, ale może wypowiedzą się chemicy? W specjalnych środkach do tego celu też nie

> spodziewałbym jakiejś kosmicznej technologii.

a jednak większość producentów samochodów albo nie zaleca biopaliw albo umywa ręce w przypadku awarii po zastosowaniu takowych idea.gif Nie chodzi o samą wodę ale o to, że układ paliwowy w samochodach nie jest przystosowany do kontaktu z rozpuszczalnikami polarnymi a etanol do takich należy.

Napisano

> największe firmy paliwowe w PL stosują standardowo 5% dodatki do paliw w postaci etanolu... absolutnego.

Dobrze prawisz. Ja tylko zastanawiam się jak aceton i ksylen jako niepolarne ciecze, a w związku z tym nie mieszające się z wodą, wiążą ją. Jakaś emulsja się tworzy? hmm.gif

Pozdroofka

Napisano

> a jednak większość producentów samochodów albo nie zaleca biopaliw albo umywa ręce w przypadku

> awarii po zastosowaniu takowych Nie chodzi o samą wodę ale o to, że układ paliwowy w

> samochodach nie jest przystosowany do kontaktu z rozpuszczalnikami polarnymi a etanol do

> takich należy.

Przyjacielu... Etanol jest biokomponentem benzyny bezołowiowej. Nie ma żadnych przeciwwskazań żadnego z producentów. Obostrzenia dotyczą oleju napędowego mieszanego z estrami roślinnymi, nazywanymi potocznie BIO.

Każdy z nas tankując PB95 wlewa do baku ok. 5% sprytu absolutnego, zwanego w branży - bioetanolem.

Napisano

> Dobrze prawisz. Ja tylko zastanawiam się jak aceton i ksylen jako niepolarne ciecze, a w związku z

> tym nie mieszające się z wodą, wiążą ją. Jakaś emulsja się tworzy?

> Pozdroofka

Mieszanina tych dwóch substancji podnosi liczbę oktanową paliwa i wypłukuje nagar.

Napisano

> Przyjacielu drogi, zapewniam cię z całą stanowczością, że największe firmy paliwowe w PL stosują

> standardowo 5% dodatki do paliw w postaci etanolu... absolutnego. Wiesz co to oznacza? Nie?

> Polecam analizę polskiej normy PN-A-79521/1999 oraz tekst Rozporządzenia Ministra Gospodarki i

> Pracy z dnia 19 października 2005 r. w sprawie wymagań jakościowych dla biokomponentów oraz

> metod badań jakości – biokomponentów (Dz. U. Nr 218 poz. 1845).

wszystko ładnie i pięknie ale ustawowy dodatek etanolu nie jest w trosce o silniki ale jest to wymóg pseudoekologiczny. Etanol w paliwie ma więcej wad niż zalet. Po cóż więc dolewać go do benzyny skoro są dostępne specjane środki wiążące wodę czy czyszczące wtryskiwacze?

Napisano

> Mieszanina tych dwóch substancji podnosi liczbę oktanową paliwa i wypłukuje nagar.

No tak, tak. Zastanawiałem się, bo wcześniej napisałeś:

> Jeśli już to polecam odrobinę acetonu zmieszaną z ksylenem! Daje dobry power i wiąże wodę .

Pozdroofka

Napisano

> wszystko ładnie i pięknie ale ustawowy dodatek etanolu nie jest w trosce o silniki ale jest to

> wymóg pseudoekologiczny. Etanol w paliwie ma więcej wad niż zalet. Po cóż więc dolewać go do

> benzyny skoro są dostępne specjane środki wiążące wodę czy czyszczące wtryskiwacze?

A wiesz ile kosztuje litr bioetanolu a innych uszlachetniaczy?

A wiesz, że Skoda Fabia z silnikiem 1,6 16v przejechała 50 tys. km na mieszaninie 50/50 benzyny i etanolu i eksperci nie zauważyli żadnej różnicy w eksploatacji?

Napisano

> No tak, tak. Zastanawiałem się, bo wcześniej napisałeś:

> Pozdroofka

Etanol wiąże wodę. Ksylen i aceton podnoszą oktany i płuczą komorę silnika z nagarów i syfów. Co nie znaczy, że są super fajne! Po ich spaleniu do atmosfery trafia żywy rak smile.gif

Napisano

Czy Twoj samochod posiada zasilanie alternatywne? Jesli tak, jak dlugo paliwo przebywalo w zbiorniku i jak czesto jezdziles wylacznie na benzynie? Kiedy wymieniales filt paliwa?

Jesli zasilania alternatywnego brak, aktualne pytanie o filtr paliwa.

Jesli wszystko by bylo w porzadku, podczas mrozow silnik benzynowy powinien dac sie uruchomic BEZ ZADNYCH dodatkow do paliwa, chyba ze paliwo bylo naprawde marne...

Pozdrawiam

Napisano

> wymóg pseudoekologiczny. Etanol w paliwie ma więcej wad niż zalet. Po cóż więc dolewać

0.5l denaturatu na 50l benzyny daje stężenie 1%. Musielibyśmy nalać do baku naprawdę strasznego syfu, żeby taki 1% mógł istotnie zaszkodzić. W przypadku "biopaliw" są to stężenia co najmniej kilkunastoprocentowe.

> benzyny skoro są dostępne specjane środki wiążące wodę czy czyszczące wtryskiwacze?

Bo 90% gospodyń domowych nie widzi różnicy, więc nie chcemy przepłacać?

k.

Napisano

> W przypadku "biopaliw" są to stężenia co najmniej

> kilkunastoprocentowe.

MIT - jest to max. 5%.

Napisano

> A wiesz ile kosztuje litr bioetanolu a innych uszlachetniaczy?

preparaty np. STP czy Wynn's są drogie ale nie stosuje się ich na co dzień.

> A wiesz, że Skoda Fabia z silnikiem 1,6 16v przejechała 50 tys. km na mieszaninie 50/50 benzyny i

> etanolu i eksperci nie zauważyli żadnej różnicy w eksploatacji?

czy chcesz to odnieść do wszystkich samochodów z silnikami benzynowymi?

Napisano
  • Autor

> Czy Twoj samochod posiada zasilanie alternatywne? Jesli tak, jak dlugo paliwo przebywalo w

> zbiorniku i jak czesto jezdziles wylacznie na benzynie? Kiedy wymieniales filt paliwa?

> Jesli zasilania alternatywnego brak, aktualne pytanie o filtr paliwa.

nie wiem czy posiada takie zasilanie alternatywne!Asia 93r.HB C14nz +LPG.

paliwo tankuje co 2mies i jezdze na nim okolo 50-100km i zawsze okolo 1km na starcie przy zimnym silniku.przez ostatni 1.5mies nie jezdzilem dluzszej trasy na bezynie i bylo w baku 5-10L.

a co do filtra to ma przejechane 35-45tys. z tego okolo 40tys na gazie.

Napisano

> nie wiem czy posiada takie zasilanie alternatywne!Asia 93r.HB >C14nz +LPG.

LPG to zasilanie alternatywne.

>przez ostatni 1.5mies nie jezdzilem dluzszej trasy na bezynie i bylo >w baku 5-10L.

Taka mała ilość paliwa może źle się odbić na pompie paliwa.

> a co do filtra to ma przejechane 35-45tys. z tego okolo 40tys na >gazie.

A czy podczas jazdy na gazie masz odłączoną pompę paliwa??

Zazwyczaj podczas jazdy na LPG pompa pracuje na okrągło tłoczy paliwo przez filtr to układu wtryskowego i wraca do baku przewodem powrotnym.

PZDR VEN

Napisano

Radzę zająć się tym wszystkim i podłączam się pod temat. Szczegóolnie, gdy się robni mało paliwa w baku. Ciągnie wodę, która zamarza w filtrze i nawet nalanie zupy nic nie zmienia

Napisano

> preparaty np. STP czy Wynn's są drogie ale nie stosuje się ich na co dzień.

> czy chcesz to odnieść do wszystkich samochodów z silnikami benzynowymi?

Zakładając, że butelka STP kosztuje jakieś 40 zł i styka na 5-6 tankowań osobówki a etanol kosztuje 2,30 zł /litr i lejemy go 5% na 100L benzyny, to... Nie, na pewno jestem głupi... spoko

Nie odnoszę moich doświadczeń do innych silników benzynowych. Piszę co wiem ...

A co do biopaliw - one są tylko z jednego powodu negowane przez koncerny paliwowe - odbierają im zyski! Dodatek 5% biokomponentów oznacza, że sprzeda się 5% mniej benzyny. Prosta ekonomia.

Napisano
  • Autor

> Taka mała ilość paliwa może źle się odbić na pompie paliwa.

dobrze wiedziec.bo ostatnio wlasnie b.malo mialem benzyny w baku.

> A czy podczas jazdy na gazie masz odłączoną pompę paliwa??

nie napewno nie mam odlaczonej pompy.wiec czeka mnie wymiana filtra paliwa.

Napisano

> dobrze wiedziec.bo ostatnio wlasnie b.malo mialem benzyny w baku.

Jazda na rezerwie NoPb przy LPG jest zdradliwa, ponieważ auto odpalasz zawsze z NoPb i czasami nawet nie zauważysz jak już będzie za mało paliwa a pompa zacznie "siorbać" benzynę z baku czyli pół paliwa pół powietrza co skutkować może w swoich efektach spaleniem pompy paliwowej.

> nie napewno nie mam odlaczonej pompy.wiec czeka mnie wymiana filtra paliwa.

Niestety tak, nawet jak masz paliwo ileś tam razy przefiltrowane przez filtr zawsze podczas eksploatacji dostawanie się wilgoci do baku, czy to przy tankowaniu czy też przy kondensacji pary wodnej.

Dodatki wszelakiego rodzaju STP są dobre, sam używam raz na jakiś czas na cały bak do czyszczenia układu wtrysków i układu i usuwającego wodę z paliwa.

PZDR VEN

Napisano

> Taka mała ilość paliwa może źle się odbić na pompie paliwa.

Nie ma reguły, u mnie pompka siadła jak miałem 3/4 benzyny w baku i raczej nie zdarzało się żebym miał mniej niż 1/2, ale wiadomo, że im więcej wachy w baku tym lepiej.

Napisano

> Nie ma reguły, u mnie pompka siadła jak miałem 3/4 benzyny w baku i >raczej nie zdarzało się żebym

> miał mniej niż 1/2, ale wiadomo, że im więcej wachy w baku tym lepiej.

Dokładnie nie ma reguły kiedy padnie, ale jednak posiadanie większej ilości paliwa co najmniej 1/4 pozwoli uchronić pompę od spalenia poprzez zasysania powietrza.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.