Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik spalania stukowego

Featured Replies

Napisano

Witam.Potrzebuję wymienić ten czujnik w swoim silniku. Tylko nie bardzo wiem gdzie on się dokładnie znajduje. Może ktoś z forumowiczów wie?

Napisano

> Potrzebuję wymienić ten czujnik w swoim silniku.

A mógłbyś wyjawić co Cię skłania do tego?

> Tylko nie bardzo wiem gdzie on się dokładnie znajduje.

Jest przykręcony do bloku silnika z tyłu, poniżej kolektora dolotowego. Czujnik rzadko się uszkadza, ale jeśli będziesz wymieniał sam, to dowiedz się z jakim momentem trzeba go przykręcić, bo niewłaściwe dokręcenie spowoduje, ze będzie działał niewłaściwie.

Pozdroofka

Napisano

> A mógłbyś wyjawić co Cię składnia do tego?

Składnia... hmm.gif A nie czasem skłania ......

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Samochód od paru dni strasznie mułowaty jest, myślałem że to sprzęgło się ślizga bo jadąc np 100km/h na piaty biegu wciskam gaz do dechy samochód bardzo powoli przyszpiesza tak jak by ciągnął za sobą przyczepę,dzisiaj rano jadąc do pracy zapaliła się kontrolka silnika, mając chwile czasu sprawdziłem metodą na drucik błędy i wyszło błąd nr 18 "System regulacji spalania stukowego"

Może ktoś miał podobny problem i wie jak temu zaradzić?

Napisano

Jak dawno wymieniane byly swiece zaplonowe i przewody? Proponowalbym zaczac od nich...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kable pół roku temu, a świece około półtorej roku temu.

Napisano

> błąd nr 18 "System regulacji spalania stukowego"

Właśnie dlatego pytałem co Cię skłania do wymiany czujnika. Gdzie tu mowa o czujniku? To prosty piezoelektryczny element, trudno go uszkodzić. Wywalisz tylko pieniądze na nowy czujnik a i tak nie naprawisz usterki... To tak jak pisze tosh możliwy problem z układem zapłonowym. W najgorszym przypadku uszkodzenie ECU.

Pozdroofka

Napisano

> Witam.Potrzebuję wymienić ten czujnik w swoim silniku. Tylko nie bardzo wiem gdzie on się dokładnie

> znajduje. Może ktoś z forumowiczów wie?

na moje problemy z bledem czujnika spalania stukowego pomoglo oslepienie egr'a.

Napisano

U mnie bylo podobnie. Brak mocy w pewnym przedziale obrotow i do tego jeszcze szarpanie. Iskrzylo mi na DIS'ie. Podczas szarpania komputer wyrzucal wlasnie blad 18.

Obecnie jestem w trakcie testow na DIS'ie od Tosh'a i wszystko wskazuje na to, ze jest to winowajca zamieszania. Profilaktycznie wymienie jeszcze krokowca, bo na benzynie troszke mi faluja obroty.

Napisano
  • Autor

serwis twierdzi że to uszkodzony komputer za wymiane komputera wolaja okolo 3500 tyś.Sam nie wiem co robić już.Może idzie gdzieś taniej dostać komputer?

Napisano

> co robić już.Może idzie gdzieś taniej dostać komputer?

A może można go naprawić? Jeśli sam nie czujesz się na siłach, to możesz spróbować tu . Możesz spróbować na szrocie, tylko wtedy trzeba brać komplet z immo, albo szukać kogoś z prawdziwym Techem, żeby zrobił synchronizację, albo przegrać pamięć, albo ją przelutować.

Ciekawe na jakie podstawie serwis stwierdził usterkę, ECU i jak pewni są swojej diagnozy. W labormocie podpowiedzą Ci co można jeszcze sprawdzić żeby bardziej doprecyzować usterkę.

Napisano

> serwis twierdzi że to uszkodzony komputer

No to wykrakałem... wink.gif Z tym, że coś mi się nie chce wierzyć, że to komputer.

Pozdroofka

Napisano

> serwis twierdzi że to uszkodzony komputer

To ASO? Stary numer - jak nie są w stanie zdiagnozować usterki, to próbują naciągnąć klienta na wymianę kompa. Poszukaj lepszego magika.

k.

Napisano
  • Autor

Nie to nie ASO, Tak coś czuję że nie są do końca pewni że to komputer.

A czy jeśli znajdę gdzieś używany komputer to czy wystarczy sama podmiana, czy trzeba coś jeszcze zrobić żeby wszystko dobrze działało?

Napisano

> zrobić żeby wszystko dobrze działało?

Jeśli masz immo to trzeba je zsynchronizować z nowym ECU.

Napisano
  • Autor

nie nie mam immo.Czy to oznacza że wystarczy sama podmiana komputera?

Napisano

> nie nie mam immo.Czy to oznacza że wystarczy sama podmiana komputera?

Masz immo wyłączone w kompie? Jeśli tak, to nowy (używany) komp będzie miał w 99% włączone immo, a wtedy nie odpalisz silnika.

Napisano
  • Autor

Wie ktoś może jaki jest nr GM komputera z 1.6 16V XEL

Napisano

Bez VIN-u ciężko będzie, bo fabryka sprzedaje kompy bez programów, a samych kostek jest do tego silnika kilkanaście rodzajów.

Jeśli chcesz kupić drugi to najlepiej poszukaj takiego jaki masz teraz.

Napisano

> Kable pół roku temu, a świece około półtorej roku temu.

Proponowalbym jednak podmienic swiece na nowe. Mialem podobny problem z X16SZR (nie pamietam juz kodu bledu, ale zwiazany byl z regulacja spalania stukowego-sugerowana usterka ECU-silnik byl bardzo slaby, dlawil sie, ciezko bylo ruszyc...), wymiana swiec zdecydowanie usunela usterke (byly ewidentnie wyeksploatowane).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzisiaj podłączyłem inny komputer z innego xela, komputer identyczny z moim,ale samochód nawet nie odpalił, na moim kompie jakoś tam silnik pracuje.Jutro podmienię świece, mimo że przejechałem dopiero na nich 20 tyś mogły chyba też padnąć.

Napisano
  • Autor

Awaria zlokalizowana I usunięta, okazało się że ściął się klin na zębatce która napędza rozrząd.

Napisano

> Awaria zlokalizowana I usunięta, okazało się że ściął się klin na zębatce która napędza rozrząd.

Eszzzz miałem tak samo kiedyś ale nie wpadłem, że może być taki powód....

Ciągnąc dalej temat klina.

Żeby w przyszłości się nie wyrabiał-przewierciłem (naprzeciw oryginalnego klina) koło pasowe i zębatkę rozrządu (wcześniej razem wszystko skręcone).

Oczywiście w zębatkę wwierciłem się jakiś 1 cm i zastosowałem idealnie dopasowany do średnicy (5mm) kołek metalowy. Wszystko razem skręciłem i teraz mam pewność,że klin się nie zetnie...w końcu jest dużo masywniejszy niż oryginał. grinser006.gif

Wygląda to teraz podobnie jak koło zębate wałka rozrządu...ale działa cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.