Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka to melodia

Featured Replies

Napisano

Cyrki z autem vol. 38

Cosik dziwnie zaczelo mi stukac z pod pokrywy zaworow.

Dzieje sie tak jak autko spada z obrotow, Pozniej stuka jakas chwile i przestaje. Przy wyzszych obrotach nie ma takiego stukania. luz zaworowy mialem do ustawienia, wczesniej na pewno tak nie stukalo.

CLICK

Kolo 18 sek glosno slychac, jakby cos trzaskalo o obudowe glowicy, masakra shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Moze pora na nowe auto ?

jeszcze mam troche cierpliwosci sick.gif

dzwiek jakby ktos mloteczkiem stukal po pokrywie zaworow wrrr.gif

Napisano

> jeszcze mam troche cierpliwosci

> dzwiek jakby ktos mloteczkiem stukal po pokrywie zaworow

Sciagnij pokrywe i zobacz jak tam wyglada, czy nie odlecialo cos i czy jest mokro

U guida bylo to samo, za chiny nie moglismy dojsc co to ale samo przestalo zlosnik.gif

Napisano

Witam. Nie chce straszyć le miałem kiedyś podobny problem ale początkowo nie zwracałem uwagi bo raz stukało, raz nie. I się wydmuchła uszczeleczka pod głowicą więc przy okazji się ją splanowało, a także wymieniłem uszczelniacze na zaworach i po rozpięciu zaworów jeden okazał się pęknięty przy zamku. Przed naprawą autko normalnie chodziło i pewnie gdyby nie to ze mi się zachciało wymieniać uszczelniacze to pewnie by chodziło do tej pory.

Napisano
  • Autor

no dzis juz autko tak trzaskalo ze na jalowym spadalo z obrotow i i silnik przestawal pracowac. Trzaskanie jest coraz gorsze. Dzis musze sie jeszcze kawalek dokulac i w pon. ustawi sie luz.

Generalnie uszczelka pod glowica swiezo co robiona, glowica po remoncie, nowe pierscienie, panewki. Jedyne co zrobilismy to nie regulowalismy luzu zaworowego na nowym walku. Sie zobaczy...

Napisano

To jak nie robiles luzow to juz wiesz co i jak ...

Gdzie robiles glowice?

Napisano
  • Autor

> To jak nie robiles luzow to juz wiesz co i jak ...

> Gdzie robiles glowice?

Remoncik u nas u Morawca na TG.

Napisano

> Cyrki z autem vol. 38

> Cosik dziwnie zaczelo mi stukac z pod pokrywy zaworow.

> Dzieje sie tak jak autko spada z obrotow, Pozniej stuka jakas chwile i przestaje. Przy wyzszych

> obrotach nie ma takiego stukania. luz zaworowy mialem do ustawienia, wczesniej na pewno tak

> nie stukalo.

> CLICK

> Kolo 18 sek glosno slychac, jakby cos trzaskalo o obudowe glowicy, masakra

co to za dizel ?

Napisano
  • Autor

nie draznij lwa devil.gif

jak regulacja luzu zaworowego nie pomoze to bede pisal ok.gif

Napisano

> nie draznij lwa

> jak regulacja luzu zaworowego nie pomoze to bede pisal

powiem tak nawet nie suchajac...odwrotnie zalozona uszczelka pod glowica hmm.gif

Napisano

> nie draznij lwa

> jak regulacja luzu zaworowego nie pomoze to bede pisal

Nie pomoże frown.gif

Początkowo myslałem ze może luz między wałkiem a ostatnim mostkiem - z tego typu głośną pracą często mozna sie spotkać gdy jest zima i smarowanie słabsze...

Ale u Ciebie Panie cos sie mocno zaciera i na pewno nie jest to kwestia luzów. Zwal pokrywe i obejrzyj krzywki - moze magistrala smarująca sie zapchała.

Cisnienie oleju na wyjsciu z pompy sprawdz.

Znam ten dźwięk doskonale i nie kojarzy mi sie najlepiej zlosnik.gif

Napisano

> Nie pomoże

> Początkowo myslałem ze może luz między wałkiem a ostatnim mostkiem - z tego typu głośną pracą

> często mozna sie spotkać gdy jest zima i smarowanie słabsze...

> Ale u Ciebie Panie cos sie mocno zaciera i na pewno nie jest to kwestia luzów. Zwal pokrywe i

> obejrzyj krzywki - moze magistrala smarująca sie zapchała.

> Cisnienie oleju na wyjsciu z pompy sprawdz.

> Znam ten dźwięk doskonale i nie kojarzy mi sie najlepiej

Pamiętacie może ostatnio miałem SCS takie fajnie wypasione i tm właśnie miałem zapchaną magistrale. Efektem nie była głośna praca, a odgłos zacierającego się wałka czyly pisk. Także można by było to sprawdzić bo nie zaszkodzi ale sądzę że to będzie cosik grubszego. A nie przegrzałes silnika może kiedyś??? czy tez przypadkiem obejżałeś film FAUST & FURIUS i się poczułeś za kółkiem nieco pewniej zlosnik.gif To też mogło sie przyczynić do takich objawów.

Napisano

> Nie pomoże

> Początkowo myslałem ze może luz między wałkiem a ostatnim mostkiem - z tego typu głośną pracą

> często mozna sie spotkać gdy jest zima i smarowanie słabsze...

> Ale u Ciebie Panie cos sie mocno zaciera i na pewno nie jest to kwestia luzów. Zwal pokrywe i

> obejrzyj krzywki - moze magistrala smarująca sie zapchała.

> Cisnienie oleju na wyjsciu z pompy sprawdz.

> Znam ten dźwięk doskonale i nie kojarzy mi sie najlepiej

Hmmm.... stukało na początku bardzo cicho z powodu nie wyregulowanego luzu, teraz z tego co słyszę jest masakra. Była zamieniana UPG na cienką metalową plus planowanie głowicy o 1mm. Do tego przełożyłem ze swojego auta wałek ze szklankami. DJ meldował mi że gdzieś tam się zawiesił i straciło się ciśnienie oleju do 2000rpm, powyżej już było. Zmienił czujnik ciśnienia i mówił że już jest OK tylko że coraz głośniej chodzi.

Napisano

> Hmmm.... stukało na początku bardzo cicho z powodu nie wyregulowanego luzu, teraz z tego co słyszę

> jest masakra. Była zamieniana UPG na cienką metalową plus planowanie głowicy o 1mm. Do tego

> przełożyłem ze swojego auta wałek ze szklankami. DJ meldował mi że gdzieś tam się zawiesił i

> straciło się ciśnienie oleju do 2000rpm, powyżej już było. Zmienił czujnik ciśnienia i mówił

> że już jest OK tylko że coraz głośniej chodzi.

zawiesil sié na misce? Ojojoj.... cos bedzie grubszego...

a nie przesadziliscie z doprezaniem?

Napisano

> zawiesil sié na misce? Ojojoj.... cos bedzie grubszego...

> a nie przesadziliscie z doprezaniem?

u mnie było ponad 2 mm lizane i grała gitara grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm.... stukało na początku bardzo cicho z powodu nie wyregulowanego luzu, teraz z tego co słyszę

> jest masakra. Była zamieniana UPG na cienką metalową plus planowanie głowicy o 1mm. Do tego

> przełożyłem ze swojego auta wałek ze szklankami. DJ meldował mi że gdzieś tam się zawiesił i

> straciło się ciśnienie oleju do 2000rpm, powyżej już było. Zmienił czujnik ciśnienia i mówił

> że już jest OK tylko że coraz głośniej chodzi.

Zawiesilem sie ale autko jechalo jak powinno przez jeszcze jakies 60km. Samochod gdzies w polowie sie zawiesil. Kontrolka oleju zaczela swiecic na drugi dzien po tym jak przestawilem je w inne miejsce, wymienilem termostat i przejechalem jakies 8m, byly wtedy roztopy sniegu i przy wyjezdzie z parkingu wjechalem w wieksza kaluze. Do tego czasu kontrolka oleju sie swiecila i gasla dopiero powyzej 2.5 tys. obr. Usterka zostala usunieta poprzez zakup nowego czujnika. Znowu na jakies 60km bylo ok. Na trasie lekko go pogonilem i na swiatlach uslyszalem lekki stukot, od razu zjechalem na stacje i dzwonilem w tej sprawie do intera. Jak na zlosc przestalo. Dojechalem do domu i bylo na trasie ok. Kolejne stuki pojawily sie na pod samym domem i zostaly nagrane co jest przedstawione w pierwszym poscie.

Teraz jest gorzej, dzwiek jakby sie cos zacieralo. od 2,5 tys. obr jest ok. Auta poki co nie odpalam. Jutro sprawdze krzywki walka, czy cisnie olej i zrobie luz.

Napisano
  • Autor

> zawiesil sié na misce? Ojojoj.... cos bedzie grubszego...

> a nie przesadziliscie z doprezaniem?

nie nie, nie na misce tongue.gifsmile.gif

parodie z tym autem mam juz od dluzszego czasu... i juz mnie to zaczyna smieszyc.

Napisano

> Na pewno go nie przegrzalem, pilnuje temp. caly czas.

A może Panie to nie zaworki eno panewy tak grają.

Zdejmij miche olejową, rozkręć korby i zobacz w jakim stanie są panewki. Skoro zapalała ci sie kontrolka od oleju to by wyjaśniło.

Napisano

> A może Panie to nie zaworki eno panewy tak grają.

> Zdejmij miche olejową, rozkręć korby i zobacz w jakim stanie są panewki. Skoro zapalała ci sie

> kontrolka od oleju to by wyjaśniło.

Tylko, że panewy były nowe dawane, choć za ich jakość nie odpowiadam

Napisano

u mnie w CCS, jak go kupilem klekotalo tak samo...zrobilem tak z 1kkm...okazalo sie, ze uszczelka byla zle zalozona i nie bylo doplywu oliwy do glowicy...zrobilem jak sie nalezy i juz przejechalem jakies 20kkm i zyje...osiagi raczej nie spadly...170 go rozbujalem, ale walek ma wzery i szklanki sa porysowane...narazie tak musi jezdzic, az nie kupie gory od 1.2 zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> A może Panie to nie zaworki eno panewy tak grają.

> Zdejmij miche olejową, rozkręć korby i zobacz w jakim stanie są panewki. Skoro zapalała ci sie

> kontrolka od oleju to by wyjaśniło.

Kontrolka zapalala sie z innego powodu, czujnik byl uszkodzony.

Napisano
  • Autor

> A mówiłem żebyś za tą kase 16v kupił

wolalem 8v po remoncie.

Napisano
  • Autor

Bylem na dworzu i:

- po sciagnieciu pokrywy wyglada to tak

img3852x.th.jpg

GALERIA

Odpialem cewki i sprawdzilem czy podaje olej. Po pierwszym przekreceniu cisza, po drugim cisza, za trzecim zaczelo leciec.

Chcialem zmierzyc jeszcze luzy ale raz ze ciezko sie rozrzadem obracalo a dwa pada snieg i jest zimno.

1 z lewej zawor wydechowy: 0,30

4 z lewej zawor ssacy: 0. Nawet 0,05 nie chcialo sie wbic sick.gif

Teraz brzmi tak

Napisano

> Bylem na dworzu i:

> - po sciagnieciu pokrywy wyglada to tak

> GALERIA

> Odpialem cewki i sprawdzilem czy podaje olej. Po pierwszym przekreceniu cisza, po drugim cisza, za

> trzecim zaczelo leciec.

> Chcialem zmierzyc jeszcze luzy ale raz ze ciezko sie rozrzadem obracalo a dwa pada snieg i jest

> zimno.

> 1 z lewej zawor wydechowy: 0,30

> 4 z lewej zawor ssacy: 0. Nawet 0,05 nie chcialo sie wbic

> Teraz brzmi tak

z tym luzen na zaworach to straszna lipa :| 1.2 75 ma miec chyba 0.3 ssace i 0,4 wydechowe czy jakos w ten deseń

btw ... wali choby luz na korbie miał :|

Napisano
  • Autor

Jutro zrobie ten luz jak wszystkie plytki beda mieli w ASO i zobaczymy. Ogolnie to sie przerazilem.

p.s. 1.2 8V -> dolotowe 0,35; wydechowe 0,40

Napisano

Sprawdź panewy. Ewidentnie coś wali w silniku, tak mocno by ci zwór nie hałasował. Coś czuje ze będzie grubsza naprawa. Ale tylko czuje nie chce źle wróżyć ok.gif

Napisano

> Jutro zrobie ten luz jak wszystkie plytki beda mieli w ASO i zobaczymy. Ogolnie to sie przerazilem.

> p.s. 1.2 8V -> dolotowe 0,35; wydechowe 0,40

Daj spokój z zaworami i miche zwalaj. Odkręć najdalszy mostek od pompy i czwartą korbę. Tam mozesz znaleźć rozwiązanie crazy.gif

Napisano

> Daj spokój z zaworami i miche zwalaj. Odkręć najdalszy mostek od pompy i czwartą korbę. Tam mozesz

> znaleźć rozwiązanie

A skad Ty znasz takie dzwieki 270751858-jezyk.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.