Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to wina opon?

Featured Replies

Napisano

Drugi bieg, sucha, czysta nawierzchnia, temperatura 20C, dowolna prędkość (dobijam setki na dwójce, ale problem występuje przy 20 km/h jak i przy 100 km/h), mocniejsze dodanie gazu (nie jakieś tam do dechy, ale zwyczajnie lekkie przygazowanie) i tylne koła tracą przyczepność. Szerokość kół fabryczna (245), opony Made in Japan (Sumimoto). Czy to wina opon, czy po prosty fabrycznie rozmiar za mały dali? Czyli inaczej - kupić lepsze opony w fabrycznym rozmiarze czy założyć 275?

Napisano

jaka moc auta i na które koła napęd

albo po prostu jakie auto

Napisano

Ile kilometrów zrobiłeś na tych oponach?

Przez pierwsze kilkaset kilometrów takie rzeczy mogą się dziać. W słabszych autach widać to przy hamowaniu podczas deszczu. Jak się opony dotrą to jest wszystko w porządku.

Napisano
  • Autor

> jaka moc auta i na które koła napęd

> albo po prostu jakie auto

V8, 350 KM, tylne koła. Trochę mnie to wkurza, bo chciałem dziś zrobić filmik 0-100, wylaczylem trakcje i okazało się ze bez się jechać nie da. Rozumiem jedynkę, ale na dwójce świruje a i na trójce potrafi tez zerwać.

Napisano
  • Autor

Jakieś 10K. Wydaje mi się ze były takie od początku, ale dziś chciałem spróbować przyspieszenia z ręczna zmiana biegów i wyłączona trakcja i jechać się nie da...

Napisano

A nie masz przypadkiem jakiś super plastikowych opon?

Chyba kiedyś tutaj była mowa, że na niektóre opony w USA jest gwarancja przejechania 100 tys. mil. Taka opona nigdy nie przeniesie tyle mocy. Wg mnie to nie jest kwestia samej szerokości opony, co mieszanki.

Napisano

> ... jechać się nie da...

No to masz chłopie duży problem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Te opony miały być ultra high performance summer i miały wytrzymać 20 tys. km. I pewnie tyle wytrzymają, bo połowy bieznika nie ma już.

Napisano

> Drugi bieg, sucha, czysta nawierzchnia, temperatura 20C, dowolna prędkość (dobijam setki na dwójce,

> ale problem występuje przy 20 km/h jak i przy 100 km/h), mocniejsze dodanie gazu (nie jakieś

> tam do dechy, ale zwyczajnie lekkie przygazowanie) i tylne koła tracą przyczepność. Szerokość

> kół fabryczna (245), opony Made in Japan (Sumimoto). Czy to wina opon, czy po prosty

> fabrycznie rozmiar za mały dali? Czyli inaczej - kupić lepsze opony w fabrycznym rozmiarze czy

> założyć 275?

..momencik musi być znaczny zlosnik.gif. Wg mnie zmień producenta opon. U mnie 245/pirelli dają radę ale ja mam 4x4 310 KM.

Napisano

>opony Made in Japan (Sumimoto). Czy to wina opon?

Zaloz opony cywilizowanego producenta i bedzie duzo lepiej.

Napisano

> http://www.sumitomotire.com/cars/products/HTR/htrz2.aspx

> Wydawały się cywilizowane jak je kupowałem, ale pewnie się myliłem...

Nie bierz tego osobiscie, ale pewnie tak. Od kilku lat etykietke UHP przykleja sie do wszystkiego co jest szerokie i ma ladny bieznik. Patrzac na slogany reklamowe producentow to KAZDA opona jest najlepsza i KAZDA opona pozwala zejsc na Ringu ponizej 7 minut wink.gif

Praktyka pokazuje, ze tak naprawde na na rynku opon UHP jest tylko kilku graczy z prawdziwego zdarzenia. I wiekszosci sa to marki znane od lat o potwierdzonej renomie.

Kiedy pare lat temu pracowalem w kapciarni widzialem dosc specyficzna sytuacje. Przyjechal facet kilkunastoletnim 911 Carrera. Sliczny wozek odbudowany do stanu kolekcjonerskiego. Auto robilo bardzo male roczne przebiegi i w sumie nigdy nie bylo cisnieniete "do konca". Wlascicel poprosil o komplet opon, niekoniecznie z gornej polki bo auto sluzylo glownie do rzadkiego i w miare spokojnego przemisszczania sie. Nasz sprzedawca zaproponowal Fuldy. Fabryka Fuldy byla 60km od nas, mielismy na te opony super cene i zarabialismy na nich krocie wiec sprzedawcy wylazili ze skory zeby je sprzedawac. Klient dal sie namowic - glownie za sprawa magicznego UHP i opowiesci o Maybach Exelero, ktory jezdzil na oponach Fuldy.

My (montezy) pokiwalismy gloami i zalozylismy co kazali. Po 4 poworocie do warsztatu tego samego dnia po cichu wzielismy goscia na strone i doradzlismy zeby kupil Dunlopa, Pirelli, Michelin albo Bridgestone bo Fulda to sie nadaje do wozow drabiniastych - i to pomimo sloganow reklamowych dajacych do zrozumienia, ze auto podzelowane produktami z niezbyt odleglej Fuldy bedzie lamac prawa fizyki.

Z gowna bata nie ukrecisz i tyle.

Z reszta, jak wspomniales opony i tak sa juz w polowie zjechane. Przy nastepnej wymianie wloz cos innego i sam przekonaj sie czy bedzie poprawa.

EDIT: na Twoim miejscu trzymalbym sie fabrycznego rozmiaru. Skoro sztab inzynierow twierdzi ze na tym bedzie jezdzilo dobrze to tak jest. Tym bardziej, ze nie mowimy o o "sportowym" chevrolet Spark do ktorego opony maja byc przedewszystkim tanie, ale o aucie za troche wieksza kase. Producent raczej nie szedl az na takie kompromisy cenowe wink.gif

Poza tym zamiana szerokosci opon w takim stopniu (245 vs 275) bedzie (moim zdaniem) miala olbrzymi wplyw na handling. Niekoniecznie dobry wplyw chociaz byc moze pod swiatlami trakcja sie poprawi.

Napisano

Biorąc pod uwagę, że opony sprzedawane w USA są g... warte, to może być wina opon.

Napisano

> Czy to wina opon, czy po prosty fabrycznie rozmiar za mały dali?

Tylko i wyłącznie wina opon. Nie zmieniałbym rozmiaru opon - w końcu po coś producent samochodu narzuca rozmiary opon, na jakich dany model ma jeździć.

Tego lata też się pozbyłem letnich opon Fireston'a, bo zachowywały sie dokładnie tak samo, jak w Twoim przypadku te Surmimoto, czy jak im tam...

Napisano

> V8, 350 KM, tylne koła. Trochę mnie to wkurza, bo chciałem dziś zrobić filmik 0-100, wylaczylem

> trakcje i okazało się ze bez się jechać nie da. Rozumiem jedynkę, ale na dwójce świruje a i na

> trójce potrafi tez zerwać.

jest takie powiedzenie, co z tego ze auto śwista jak kierowca p.....

hehe.gif

a tak serio zmien opony

Napisano

> i jechać się nie da...

Spróbuj rowerem grinser006.gif

Swoją drogą ciekawe ile koleś ma koni ,Tfu co ja gadam, wielbłądów mechanicznych biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.