Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parę pytań odnośnie ASB

Featured Replies

Napisano

Wybaczcie być może oczywistość i naiwność, ale mam sprzeczne dane.

1 Czy częsta zmiana biegów ma wpływ na trwałość (zużycie) skrzyni?

2 Czy wrzucenie N (luz) na światłach powoduje problemy j.w.?

3 Czy wrzucenie N podczas jazdy (nie chcę dyskusji o bezpieczeństwie) na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund powoduje jakieś problemy?

4 Czy to prawda, że wciśnięcie kickdown wymusza na skrzyni pracę pod maksymalnym obciążeniem, co wpływa niekorzystnie na jej trwałość?

5 Co ile powinno się wymieniać olej?

6 Czy hamowanie silnikiem w trybie ręcznej zmiany biegów (na wysokich obrotach i niskich biegach) ma zauważalny wpływ na żywotność?

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Skrzynia o której myślę to ZF 6 biegów.

Napisano

> Wybaczcie być może oczywistość i naiwność, ale mam sprzeczne dane.

> 1 Czy częsta zmiana biegów ma wpływ na trwałość (zużycie) skrzyni?

> 2 Czy wrzucenie N (luz) na światłach powoduje problemy j.w.?

> 3 Czy wrzucenie N podczas jazdy (nie chcę dyskusji o bezpieczeństwie) na kilkanaście -

> kilkadziesiąt sekund powoduje jakieś problemy?

> 4 Czy to prawda, że wciśnięcie kickdown wymusza na skrzyni pracę pod maksymalnym obciążeniem, co

> wpływa niekorzystnie na jej trwałość?

> 5 Co ile powinno się wymieniać olej?

> 6 Czy hamowanie silnikiem w trybie ręcznej zmiany biegów (na wysokich obrotach i niskich biegach)

> ma zauważalny wpływ na żywotność?

> Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Odpowiem ogólnie, teoria głosi, że N się praktycznie nie używa, jedynie co to do przetoczenia auta na podnośniku czy w awaryjnych sytuacjach. Aut ze skrzynią auto nie można holować, trzeba wieźć na lawecie. Podobno w pozycji N skrzynia nie ma smarowania i właśnie z tego powodu nie zaleca się stosowania tego przełożenia.

Resztę pytań odnieś do skrzyni manualnej, kickdown powoduje zrzucenie jednego lub kilku przełożeń i ciąg pełną fają. Czyli nie tylko skrzynia jest obciążana ale i silnik i wszystkie podzespoły napędowe. Dokładnie tak jak przy redukcji i pałowaniu do końca obrotomierza skrzyni manualnej. Można, bo bywają takie sytuacje na drodze, że trzeba, byle nie za często wink.gif

Jeżeli nie będziesz przeginał z redukcjami to wsio będzie git, jak będziesz chciał za wszelką cenę od razu z piątki zredukować na dwa to pewnie silnik zawyje i coś tam szarpnie. W nowszych skrzyniach pewnie komputer nie pozwoli na zrobienie krzywdy zbyt niskimi lub zbyt wysokimi obrotami.

Olej w skrzyni wedle zaleceń producenta, ale chyba coś około 60 000 km powinno się o to dbać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Odpowiem ogólnie, teoria głosi, że N się praktycznie nie używa, jedynie co to do przetoczenia auta

> na podnośniku czy w awaryjnych sytuacjach. Aut ze skrzynią auto nie można holować, trzeba

> wieźć na lawecie. Podobno w pozycji N skrzynia nie ma smarowania i właśnie z tego powodu nie

> zaleca się stosowania tego przełożenia.

No ok. Jest to rozsądne wytłumaczenie dla nieużywania N w czasie jazdy, ale na postoju?

> Resztę pytań odnieś do skrzyni manualnej, kickdown powoduje zrzucenie jednego lub kilku przełożeń i

> ciąg pełną fają. Czyli nie tylko skrzynia jest obciążana ale i silnik i wszystkie podzespoły

To jest dla mnie oczywiste. Spotkałem się jednak z opinią, że przy kickdown nie dość, że jest spora redukcja (nawet z 6 na 2) to jeszcze jest ona przeprowadzana maksymalnie szybko, na granicy możliwości skrzyni, co powoduje problemy same w sobie. Generalnie nie widzę większego sensu używania tego mechanizmu (chyba, że w skutek jakiegoś zaskoczenia sytuacją na drodze), ale ciekawi mnie czy ta opinia jest uzasadniona.

> Jeżeli nie będziesz przeginał z redukcjami to wsio będzie git, jak będziesz chciał za wszelką cenę

> od razu z piątki zredukować na dwa to pewnie silnik zawyje i coś tam szarpnie. W nowszych

> skrzyniach pewnie komputer nie pozwoli na zrobienie krzywdy zbyt niskimi lub zbyt wysokimi

> obrotami.

Generalnie z tego co zaobserwowałem komputer nie pozwoli zredukować tak by obroty wzrosły pow 4 tys, więc o silnik nie trzeba się martwić - bardziej mi chodzi o skrzynię. Szarpania jak przy skrzyni ręcznej nie obserwuję, wydaje się, że nie powinno być to szkodliwe, ale wolę się zapytać.

Napisano

> No ok. Jest to rozsądne wytłumaczenie dla nieużywania N w czasie jazdy, ale na postoju?

no dobra, a z innej strony Cię podejdę, w jakim celu kupiłeś automat skoro chcesz wachlować lewarem ??? Nie wygodniej trzymać auto na D i trzymać wciśnięty hamulec ??? Zrzucenie na N łączy się tak czy tak z trzymaniem hamulca, a dodatkowo masz robotę bo wachlujesz lewarem biglaugh.gif

> To jest dla mnie oczywiste. Spotkałem się jednak z opinią, że przy kickdown nie dość, że jest spora

> redukcja (nawet z 6 na 2) to jeszcze jest ona przeprowadzana maksymalnie szybko, na granicy

> możliwości skrzyni, co powoduje problemy same w sobie. Generalnie nie widzę większego sensu

> używania tego mechanizmu (chyba, że w skutek jakiegoś zaskoczenia sytuacją na drodze), ale

> ciekawi mnie czy ta opinia jest uzasadniona.

Wszystko w nadmiarze szkodzi, nie ma się co czarować, jeśli skrzynia musi zrzucić 3-4 biegi w jednej chwili to na pewno jest to dla niej duże obciążenie. Czasem zdarzają się sytuacje, że trzeba ale wiadomo, że na co dzień się tego nie praktykuje. Z drugiej strony, jeśli producent przewidział opcję KD to znaczy, że jest ona dopuszczalna zlosnik.gif

> Generalnie z tego co zaobserwowałem komputer nie pozwoli zredukować tak by obroty wzrosły pow 4

> tys, więc o silnik nie trzeba się martwić - bardziej mi chodzi o skrzynię. Szarpania jak przy

> skrzyni ręcznej nie obserwuję, wydaje się, że nie powinno być to szkodliwe, ale wolę się

> zapytać.

Z moich obserwacji wynika, że wszystko zależy od tego jak intensywnie ciśniesz gaz, jeżeli masz przycisk albo tryb SPORT to wtedy silnik na pewno pokręci się wyżej. Komp skrzyni dba o to, że auta nie zdusić, czy nawet jakbyś chciał przy 5 km/h wrzucić ręcznie 3, 4, 5 bieg to po prostu nie przerzuci. Tak samo, jeśli na manualu depczesz w opór to gdzieś tam przed odcięciem pewnie wrzuci kolejny bieg.

Tu nie ma nic do zastanawiania, myślenia i filozofowania. Interesują Cię trzy pozycje P, R i D. Ważne jest żeby auto całkowicie zatrzymać zanim zmienisz pozycję lewarka.

Jeździsz tak jak manualem tylko że nie używasz sprzęgła ok.gif

Napisano

. Tak samo, jeśli na manualu depczesz w opór to gdzieś tam przed odcięciem pewnie

> wrzuci kolejny bieg.

a widzisz a jednak teoretyzujesz i fantazjujesz bo pojęcia nie masz o tym ... jeśli było by tak jak piszesz to po co by było opcja ręcznej zmiany biegów rotfl.gif

skrzynia najwyżej zredukuje bieg jak zwolnisz .. ale w górę przy właczeniu manualnej zmiany nie zmieni

> Tu nie ma nic do zastanawiania, myślenia i filozofowania. Interesują Cię trzy pozycje P, R i D.

> Ważne jest żeby auto całkowicie zatrzymać zanim zmienisz pozycję lewarka.

> Jeździsz tak jak manualem tylko że nie używasz sprzęgła

Napisano

> 3 Czy wrzucenie N podczas jazdy (nie chcę dyskusji o bezpieczeństwie) na kilkanaście -

W trybie N skrzynia nie ma odpowiedniego smarowania. W zwiazku z tym przerzucajac na swiatlach z D na N i potem przy ruszaniu na D może spowodowac, ze kiedys gdzies tego oleju zabraknie... ze jakis element bedzie pracowal na sucho przez ulamki sekund.

Kolejna rzecz to moj domysl, ale nie zdzwilbym sie... Otoz przy wysokich temperaturach brak smarowania moze przelozyc sie n przegrzanie skrzyni.

Napisano

> . Tak samo, jeśli na manualu depczesz w opór to gdzieś tam przed odcięciem pewnie

> a widzisz a jednak teoretyzujesz i fantazjujesz bo pojęcia nie masz o tym ... jeśli było by tak jak

> piszesz to po co by było opcja ręcznej zmiany biegów

jeździłem kilkoma automatami i i przy maksymalnych obrotach większość wrzucała wyższy bieg, nie powiem teraz konkretnie które tak robiły ale robiły.

Jeździłem kilkoma autami z automatami, m.in. z DSG i Multidrive (skrzynia bezstopniowa)

> skrzynia najwyżej zredukuje bieg jak zwolnisz .. ale w górę przy właczeniu manualnej zmiany nie

> zmieni

ok.gif

> > Jeździsz tak jak manualem tylko że nie używasz sprzęgła

Napisano
  • Autor

> no dobra, a z innej strony Cię podejdę, w jakim celu kupiłeś automat skoro chcesz wachlować lewarem

> ??? Nie wygodniej trzymać auto na D i trzymać wciśnięty hamulec ??? Zrzucenie na N łączy się

> tak czy tak z trzymaniem hamulca, a dodatkowo masz robotę bo wachlujesz lewarem

No sorry wygodniej mi wrzucić N, jak wiem, że dłużej się zatrzymam (np akurat się zapala czerwone) niż trzymać nogę na hamulcu. Zrobienie drobnego ruchu ręką, to żaden problem nawet jeśli się wiąże z wciśnięciem na ułamek sekundy hamulca.

Niektóre auta mają hamulec automatyczny (auto nie pełza). To jest imho optymalne rozwiązanie.

Poza tym mimo automatu i tak często w trasie sam zmieniam biegi-bo lubię. W trybie automatu jadę zwykle w mieście, bo zmiany biegów tylko po to by się toczyć nie lubię.

Odnośnie smarowania, to wybacz, ale imho jest ono znacznie znacznie mniejsze gdy się odpala auto na zimno. No ale ja tylko teoretyzuję. Skoro funkcja N może służyć awaryjnie do holowania, to na prawdę nie wydaje mi się, by miało jej szkodzić używanie na postoju. Być może jednak ktoś mi uświadomi, że jest inaczej.

> Tu nie ma nic do zastanawiania, myślenia i filozofowania. Interesują Cię trzy pozycje P, R i D.

Są jeszcze dwie N i DS (sport) i o tych właśnie myślę i filozofuję ;-)

Napisano
  • Autor

> W trybie N skrzynia nie ma odpowiedniego smarowania. W zwiazku z tym przerzucajac na swiatlach z D

> na N i potem przy ruszaniu na D może spowodowac, ze kiedys gdzies tego oleju zabraknie... ze

> jakis element bedzie pracowal na sucho przez ulamki sekund.

> Kolejna rzecz to moj domysl, ale nie zdzwilbym sie... Otoz przy wysokich temperaturach brak

> smarowania moze przelozyc sie n przegrzanie skrzyni.

Dobra, wszystko rozumiem gdy auto jedzie. Jakieś mechanizmy się obracają, mogą się przegrzewać. Ale niby dlaczego miałoby się to dziać na postoju? To w takim razie wbijanie wstecznego też powinno być szkodliwe, bo po drodze jest "N".

Napisano

> Są jeszcze dwie N i DS (sport) i o tych właśnie myślę i filozofuję ;-)

A zapytam jeszcze bardzo idiotycznie, czytałeś instrukcję obsługi samochodu ??? zlosnik.gif

Napisano

> No sorry wygodniej mi wrzucić N, jak wiem, że dłużej się zatrzymam (np akurat się zapala czerwone)

> niż trzymać nogę na hamulcu. Zrobienie drobnego ruchu ręką, to żaden problem nawet jeśli się

> wiąże z wciśnięciem na ułamek sekundy hamulca.

to zaciagnij reczny - ja tak robie

> Niektóre auta mają hamulec automatyczny (auto nie pełza). To jest imho optymalne rozwiązanie.

tak o ile mozna to on/off

pelzanie bardzo przydaje sie przy parkingowych manewrach

> Poza tym mimo automatu i tak często w trasie sam zmieniam biegi-bo lubię. W trybie automatu jadę

> zwykle w mieście, bo zmiany biegów tylko po to by się toczyć nie lubię.

> Odnośnie smarowania, to wybacz, ale imho jest ono znacznie znacznie mniejsze gdy się odpala auto na

> zimno. No ale ja tylko teoretyzuję. Skoro funkcja N może służyć awaryjnie do holowania, to na

> prawdę nie wydaje mi się, by miało jej szkodzić używanie na postoju. Być może jednak ktoś mi

> uświadomi, że jest inaczej.

> Są jeszcze dwie N i DS (sport) i o tych właśnie myślę i filozofuję ;-)

zalaczjac N cala masa elekrtozaworow zmuszasz do pracy

w miescie w ciagu 1 dnia na swiatlach pewnie wlaczylbys ze 150 razy N

podejzewam ze konstruktorzy tego nie przewidzieli

Napisano

Nie.

Znaczy ma - w odróżnieniu od sytuacji, gdzie samochód stoi jako pomnik myśli technicznej po prostu zużywa się eksploatacyjnie :-)

Nie.

I bzdurą jest tutejsze stwierdzenie o "braku smarowania" - smarowanie jest, bo silnik pracuje. Brak smarowania następuje w momencie wyłączenia silnika.

Nie.

> 4 Czy to prawda, że wciśnięcie kickdown wymusza na skrzyni pracę pod maksymalnym obciążeniem, co

Nie

Według wskazań producenta w instrukcji serwisowej.

> 6 Czy hamowanie silnikiem w trybie ręcznej zmiany biegów (na wysokich obrotach i niskich biegach)

Nie.

> Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

> Skrzynia o której myślę to ZF 6 biegów.

ZF produkuje kilkanaście modeli ASB ;-)

Napisano

> No sorry wygodniej mi wrzucić N, jak wiem, że dłużej się zatrzymam (np akurat się zapala czerwone)

> niż trzymać nogę na hamulcu.

To zaciągnij ręczny...

Twoja skrzynia, Twój problem. Tak jak przedmówcy wyjaśnili, na N nie ma smarowania i nie ma żadnego uzasadnienia by na postoju wrzucać N.

Napisano
  • Autor

> Nie.

> Znaczy ma - w odróżnieniu od sytuacji, gdzie samochód stoi jako pomnik myśli technicznej po prostu

> zużywa się eksploatacyjnie :-)

Oczywiście miałem na myśli nadmierne zużycie

> ZF produkuje kilkanaście modeli ASB ;-)

GA6HP19Z EH

Napisano
  • Autor

> To zaciągnij ręczny...

To już wolę trzymać nogę na hamulcu.

> Twoja skrzynia, Twój problem. Tak jak przedmówcy wyjaśnili, na N nie ma smarowania i nie ma żadnego

> uzasadnienia by na postoju wrzucać N.

uzasadnieniem jest jak już pisałem moja wygoda. BTW ciekaw jestem czy sprzeczność z opiniami Sibui znajdzie jakieś merytoryczne uzasadnienie/wyjaśnienie.

Napisano

proszę? zlosnik.gif

pewnie nie, ale po co? kieruj się instrukcją obsługi, a po włączeniu ręcznego nie przechodzi ona przypadkiem sama w jałowy?

pewnie nie, jeśli przy małych prędkościach, ale po co takie rzeczy robić? hmm.gif

tak, co najmniej tak jak silnika zlosnik.gif

instrukcja

nie wiem, nie powinno, ale zamierzasz jeździć tym samochodem 20 lat? zlosnik.gif

Napisano

> Nie.

> Znaczy ma - w odróżnieniu od sytuacji, gdzie samochód stoi jako pomnik myśli technicznej po prostu

> zużywa się eksploatacyjnie :-)

> Nie.

> I bzdurą jest tutejsze stwierdzenie o "braku smarowania" - smarowanie jest, bo silnik pracuje. Brak

> smarowania następuje w momencie wyłączenia silnika.

> Nie.

> Nie

> Według wskazań producenta w instrukcji serwisowej.

> Nie.

> ZF produkuje kilkanaście modeli ASB ;-)

zadam dwa pytania:

- dlaczego producencji nie zalecaja wczania trybu N "na swiatlach" wiedzac ze dzieki temu mogliby pochwalic sie w folderach reklamowych nizszym zluzyciem paliwa w miescie ?

- znasz zasade dzialania klasycznej ASB i wiesz co sie dzije z kierunkiem przeplywu oleju miedzy trybami D N R ?

Napisano

> na N nie ma smarowania

co wy wszyscy za bzdury gadacie - czy w pozycji N olej wylewa się na ulicę yikes.gifhehe.gif

obwód olejowy jest zamknięty i smarowanie jest zawsze

zmartwię pewnie co poniektórych, ale sporo elementów skrzyni jest zanurzone w oleju nawet jak silnik nie pracuje cool.gif

Napisano
  • Autor

> zadam dwa pytania:

> - dlaczego producencji nie zalecaja wczania trybu N "na swiatlach" wiedzac ze dzieki temu mogliby

> pochwalic sie w folderach reklamowych nizszym zluzyciem paliwa w miescie ?

Możesz podać przykład - ja nie znalazłem takiego zalecenia.

Napisano

> zadam dwa pytania:

> - dlaczego producencji nie zalecaja wczania trybu N "na swiatlach" wiedzac ze dzieki temu mogliby

> pochwalic sie w folderach reklamowych nizszym zluzyciem paliwa w miescie ?

Jest to bez znaczenia z pktu widzenia zużycia paliwa.

Mówię o sensownej ASB

> - znasz zasade dzialania klasycznej ASB i wiesz co sie dzije z kierunkiem przeplywu oleju miedzy

> trybami D N R ?

Yhy.

Ale co to ma wspólnego z pytaniem pierwotnym ?

Wiesz - gdyby FAKTYCZNIE używanie trybu N szkodziło, to by go po prostu nie było i dałoby się z tym żyć...

Napisano

> GA6HP19Z EH

Operując nazwami samochodów ?

Wiesz - czasem jest tak, że skrzynia jest OK, ale nie w danym modelu :-)

Napisano

> I bzdurą jest tutejsze stwierdzenie o "braku smarowania" - smarowanie jest, bo silnik pracuje. Brak

> smarowania następuje w momencie wyłączenia silnika.

To w takim razie wg Ciebie, skoro jest smarowanie, czyli zarazem chlodzenie... To dlaczego producencie aut w instrukcjach aut z ASB zamieszczaja informacje, ze holowanie jest dopuszczalne tylko na odcinku kilu-kilkudziesieciu km z czesto ograniczona predkoscia do 50km/h. Aaa... Wiem. Producenci sie nie znaja i Ty wiesz lepiej kiedy skrzynia ma smarowanie.

> Nie.

To tez jest ciekawe. Skoro mozna wrzucac na N podczas jazdy i wg Ciebie wszystko bedzie normalnie to wytlumacz mi prosze dlaczego firmy, ktore na wyposazeniu maja hamownie nie chca hamowac aut z automatyczna skrzynia biegow? Po osiagnieciu maksymalnych obrotow powinno sie wrzucic na N, zeby sprawdzic straty jakie daje naped. Ale nikt sie tego nie podejmie, a jak juz to z podpisanym oswiadczeniem, ze nie przyjmuja odpowiedzialnosc za szkody zlosnik.gif

Z reguly cenie Twoje zdanie, ale w tym temacie widac, ze nie masz wiedzy no.gif

Napisano

> To w takim razie wg Ciebie, skoro jest smarowanie, czyli zarazem chlodzenie... To dlaczego

> producencie aut w instrukcjach aut z ASB zamieszczaja informacje, ze holowanie jest

> dopuszczalne tylko na odcinku kilu-kilkudziesieciu km z czesto ograniczona predkoscia do

> 50km/h. Aaa... Wiem. Producenci sie nie znaja i Ty wiesz lepiej kiedy skrzynia ma smarowanie.

No właśnie z tego względu, że w chwili gdy silnik nie pracuje, nie ma smarowania.

W przypadku holowania na pracującym silniku nie ma ograniczeń dystansu. Doczytaj.

Nie rzucaj się tak nerwowo chłopie, bo się spocisz :-)

> To tez jest ciekawe. Skoro mozna wrzucac na N podczas jazdy i wg Ciebie wszystko bedzie normalnie

> to wytlumacz mi prosze dlaczego firmy, ktore na wyposazeniu maja hamownie nie chca hamowac aut

> z automatyczna skrzynia biegow? Po osiagnieciu maksymalnych obrotow powinno sie wrzucic na N,

> zeby sprawdzic straty jakie daje naped. Ale nikt sie tego nie podejmie, a jak juz to z

> podpisanym oswiadczeniem, ze nie przyjmuja odpowiedzialnosc za szkody

Mylisz się.

Nie każda hamownia ma algorytm pozwalający wyliczyć moc na silniku.

Odwracając Twoje pytanie - dlaczego DOBRE (czytaj - DROGIE) hamownie nie mają z tym problemu ?

Napisano
  • Autor

> proszę?

> pewnie nie, ale po co? kieruj się instrukcją obsługi, a po włączeniu ręcznego nie przechodzi ona

> przypadkiem sama w jałowy?

Nie wiem nie sprawdzałem. Ręcznego nie lubię zaciągać. W myśl zasady, że po co jechać na ręcznym skoro można dawać w p...ę? grinser006.gif

> pewnie nie, jeśli przy małych prędkościach, ale po co takie rzeczy robić?

Zdarza mi się czasem zapomnieć, że jadę w D, a nie w DS i zamiast zredukować bieg włączam N (pewnie do wyuczenia). Co mnie zdziwiło, to nie potrzeba do tego wciskać guzika na dźwigni.

> instrukcja

Nic nie piszą. W kompie są wszystkie daty/przebiegu do serwisu olejowego, hamulców etc. O skrzyni jakby zapomnieli.

> nie wiem, nie powinno, ale zamierzasz jeździć tym samochodem 20 lat?

Jak się da to czemu nie.

Napisano
  • Autor

> Operując nazwami samochodów ?

> Wiesz - czasem jest tak, że skrzynia jest OK, ale nie w danym modelu :-)

123d

Napisano

Poradniki jazdy z ASB wskazują, że najczęstszym błędem eksploatacyjnym jest właśnie częste (np. podczas zatrzymania na światłach) przełączanie pomiędzy D i N.

Częste przełączanie pomiędzy D i N (w przeciwieństwie do trzymania nogi na hamulcu w trybie D) powoduje niepotrzebne przyspieszone zużycie skrzyni.

Przy czym nie chodzi tu o smarowanie, ale o załączanie / rozłączanie sprzęgiełek (sterujących poszczególnymi elementami przekładni planetarnej) wewnątrz skrzyni.

To co powyżej napisałem, dotyczy klasycznego automatu planetarnego.

Nie dotyczy natomiast skrzyń dwusprzęgłowych i zautomatyzowanych manuali - tutaj przełączanie pomiędzy D i N nie ma ujemnego wpływu na trwałość skrzyni, ale też nie ma sensu - takie skrzynie zazwyczaj niejawnie przełączają się na N gdy auto stoi na hamulcu w trybie D.

Napisano

Kiedyś w C&D był długi test czy warto wrzucać na N na czerwonym i wyszło ze nie warto. Oszczędności paliwa są minimalne a zużycie sprzeciwiła zapinajacego bieg spore.

Ja olej zmieniam zwykle co 40-60 tys. mil.

Używam bardzo często hamowania silnikiem w trybie ręcznym i nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków tego procederu.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś w C&D był długi test czy warto wrzucać na N na czerwonym i wyszło ze nie warto.

> Oszczędności paliwa są minimalne a zużycie sprzeciwiła zapinajacego bieg spore.

Czego?? To jest jakiś element wymienny? Mi nie zależy na oszczędności paliwa tylko na wygodzie. Nie lubię trzymać długo nogi na hamulcu.

Napisano

> Czego?? To jest jakiś element wymienny? Mi nie zależy na oszczędności paliwa tylko na wygodzie. Nie

> lubię trzymać długo nogi na hamulcu.

Sprzęgła, ale iPad uważa ze nie ma takiego słowa smile.gif

Na N tez trzymasz nogę na hamulcu...

Napisano
  • Autor

> Sprzęgła, ale iPad uważa ze nie ma takiego słowa

> Na N tez trzymasz nogę na hamulcu...

Jak jest płasko to nie. Jak jest pochyło, to nie wrzucę N.

Napisano

> Jak jest płasko to nie. Jak jest pochyło, to nie wrzucę N.

Czyli jak Cię ktoś popchnie z tylu to jedziesz i rozbijasz oba końce pojazdu? Ja zawsze stoję na hamulcu niezależnie od skrzyni - miałem w życiu wystarczająco dużo sytuacji żeby się tego nauczyć. I zawsze koła prosto!

Napisano
  • Autor

> Czyli jak Cię ktoś popchnie z tylu to jedziesz i rozbijasz oba końce pojazdu? Ja zawsze stoję na

> hamulcu niezależnie od skrzyni - miałem w życiu wystarczająco dużo sytuacji żeby się tego

> nauczyć. I zawsze koła prosto!

E tam, bez przesady. Lepiej obić lekko oba zderzaki niż mocno tył. Koła też trzymam prosto, to inna sytuacja.

Napisano

> Jest to bez znaczenia z pktu widzenia zużycia paliwa.

> Mówię o sensownej ASB

zaczynasz juz swoje "ale"...

mowa o klasycznej ASB gdzie podczas trybu D i postoju nie zalacza sie sam tryb otwartego lock up (nie mylic z N)

wiec w ww. skrzyniach (czyli zdecydowana wiekszosc klasycznych hydraulikow) podczas tyby D i postoju silnik pracuje pod obciazeniem i pali wiecej niz na trybie N - widac to np: na klompie

> Yhy.

> Ale co to ma wspólnego z pytaniem pierwotnym ?

no to wiesz czy nie wiesz?

> Wiesz - gdyby FAKTYCZNIE używanie trybu N szkodziło, to by go po prostu nie było i dałoby się z tym

> żyć...

tryb N jest potrzebny tak naparwde do parkingowych i warsztatowych zastosowan

Napisano

> No właśnie z tego względu, że w chwili gdy silnik nie pracuje, nie ma smarowania.

> W przypadku holowania na pracującym silniku nie ma ograniczeń dystansu. Doczytaj.

cytat z instrukcji obsługi A6 tip

"Samochód może być holowany normalnie, za pomocą sztywnego holu lub linki holowniczej. Należy zwrócić przy tym uwagę na następujące pkt

Pracujący silnik

Dźwignia przełączania w pozycji N

Prędkość holowania nie większa niż 50 km/h

Maksymalna odległość 50 km"

Napisano

> cytat z instrukcji obsługi A6 tip

> "Samochód może być holowany normalnie, za pomocą sztywnego holu lub linki holowniczej. Należy

> zwrócić przy tym uwagę na następujące pkt

> Pracujący silnik

> Dźwignia przełączania w pozycji N

> Prędkość holowania nie większa niż 50 km/h

> Maksymalna odległość 50 km"

Zazwyczaj limit występuje przy holowaniu z WYŁĄCZONYM silnikiem.

Widocznie w tym konkretnym samochodzie producent umyślił sobie jak w cytacie.

Napisano

> To w takim razie wg Ciebie, skoro jest smarowanie, czyli zarazem chlodzenie... To dlaczego

wydaje mi się, że właściwy jest wariant C zlosnik.gif póki silnik chodzi smarowanie jest zawsze, tylko o dużo mniejszym ciśnieniu

Napisano

> Nie wiem nie sprawdzałem. Ręcznego nie lubię zaciągać. W myśl zasady, że po co jechać na ręcznym

> skoro można dawać w p...ę?

też nie lubię, bo jest to czynność u mnie tak wygodna jak drapanie się (właśnie) lewą ręką po plecach zlosnik.gif a jak jest mocno ślisko, to samochód i tak pełza frown.gifzlosnik.gif

> Zdarza mi się czasem zapomnieć, że jadę w D, a nie w DS i zamiast zredukować bieg włączam N (pewnie

to wystrzegaj się tego, ale skrzyni jeszcze przez to nie zepsułeś - spokojnie grinser006.gif

> do wyuczenia). Co mnie zdziwiło, to nie potrzeba do tego wciskać guzika na dźwigni.

bo przejście N-D-N-D nie zmienia kierunku ciśnienia oleju tylko samą wartość - jak wcześniej padło

> Nic nie piszą. W kompie są wszystkie daty/przebiegu do serwisu olejowego, hamulców etc. O skrzyni

> jakby zapomnieli.

to pytaj BMW, podając sposób użytkowania

> Jak się da to czemu nie.

nie pękaj - kapitalka (z konwerterem) takich skrzyń kosztuje w Niemczech na gotowo 3ooo-35oo euro (poza ASO) zlosnik.gifzlosnik.gif

Jak będziesz za dużo sie przejmował, spowodujesz wypadek i skrzynia też ucierpii... grinser006.gifzlosnik.gif Jeździj, jak masz na to ochotę. Oczywiście, pałując, eksploatujesz skrzynię mocniej, ale chyba nie robisz tego na stałe? confused.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> też nie lubię, bo jest to czynność u mnie tak wygodna jak drapanie się (właśnie) lewą ręką po

> plecach a jak jest mocno ślisko, to samochód i tak pełza

Nie rozumiem? Przy zaciągniętym ręcznym? Czy w pozycji N?

> nie pękaj - kapitalka (z konwerterem) takich skrzyń kosztuje w Niemczech na gotowo 3ooo-35oo euro

E... za tyle to widziałem te skrzynie nowe.

> Jak będziesz za dużo sie przejmował, spowodujesz wypadek i skrzynia też ucierpii... Jeździj, jak

> masz na to ochotę.

Nie chodzi o to żeby się nie wiadomo jak przejmować, ale uważam, że lepiej wiedzieć niż coś bezmyślnie zepsuć.

Oczywiście, pałując, eksploatujesz skrzynię mocniej, ale chyba nie robisz

> tego na stałe?

Generalnie jeżdżę dość umiarkowanie. Sporadycznie zdarza mi się na prawdę mocno cisnąć. Podejrzewam, że i tak najbardziej wymagające będą jazdy po niemieckich autostradach, a nie moje "pałowanie".

Napisano

> Nie rozumiem? Przy zaciągniętym ręcznym? Czy w pozycji N?

na ręcznym - fwd zlosnik.gif

> E... za tyle to widziałem te skrzynie nowe.

razem z wymianą i oleum? cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.