Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żre...

Featured Replies

Napisano

...Paliwska jak nigdy....

Choć jak na kilka dystansów po 700 metrów ( sic! ) w 1,5 godziny...

Podajemy spalanie w ostatnich 3 tygodniach podczas stania ( nie jazdy ) po mieście. Ja osiągnę rekord - zbliżam się niebezpiecznie do 10 litrów piesc.gif W zeszłym roku jak nie było korków, ale non stop -20 stopni i 10 km do pracy osiągnąłem 9,3 litra. Teraz rekord będzie pobity angryfire.gif

Napisano

> ...Paliwska jak nigdy....

> Choć jak na kilka dystansów po 700 metrów ( sic! ) w 1,5 godziny...

> Podajemy spalanie w ostatnich 3 tygodniach podczas stania ( nie jazdy ) po mieście. Ja osiągnę

> rekord - zbliżam się niebezpiecznie do 10 litrów W zeszłym roku jak nie było korków, ale non

> stop -20 stopni i 10 km do pracy osiągnąłem 9,3 litra. Teraz rekord będzie pobity

Ja się tym przestałem przejmowac. Żre bo musi te 120 KM za darmo nie pociągnie. Pociesz się, że silniki innych producentów o zbliżonej mocy i pojemności żrą tak samo.

Napisano
  • Autor

> Pociesz się, że

> silniki innych producentów o zbliżonej mocy i pojemności żrą tak samo.

Sąsiada passat "w TDI'ku od dziadka z niemiec 130 KM" mieści sie w 12 więc nie kwilę hehe.gif

Napisano

> Sąsiada passat "w TDI'ku od dziadka z niemiec 130 KM" mieści sie w 12 więc nie kwilę

u mnie przez te korki miedzy sosnowcem a katowicami i jazda na tym odcinku 20km/h mam srednie zuzycie na poziomie 7,8 l/100km, a bylo juz tak pieknie 6,4

Napisano

> stop -20 stopni i 10 km do pracy osiągnąłem 9,3 litra.

Kurka to mi R6 benzyna pokazuje 10 litrów po Lodzi na kompie.

Ile pali naprawdę nie wiem, bo jeszcze nie tankowałem, ale wyniki 7-trasa, 10-miasto (z kompa) bardzo mi się podobają jak na 1.5 tony i 144 KM waytogo.gif

Lacetti spala za to chyba z 11.5 litra gazu + litr benzynki teraz w te mrozy.

PS. Poza tym nie przesadzaj, nie było u nas -20, najwyżej -15 biglaugh.gif

Napisano

> Kurka to mi R6 benzyna pokazuje 10 litrów po Lodzi na kompie.

Ja doliczam 3L od wskazania kompa do realnego zużycia grinser006.gif Ot, taki precyzyjny jest hehe.gif

Napisano

> Ja doliczam 3L od wskazania kompa do realnego zużycia Ot, taki precyzyjny jest

...auć..., trzeba było mi nie mówić hehe.gif

Napisano

> ...auć..., trzeba było mi nie mówić

Sprawdź pod dystrybotorem ok.gif Może tylko ja tak mam

Moje zużycie paliwa relacjonowałem w podwieszonym wątku

Napisano

> zbliżam się niebezpiecznie do 10 litrów

Oj chciałbym żeby Chevrolet córki tak mało palił smile.gif

Napisano

> Mój ostatnio spalił przy delikatnej jeździe w trasie 6,5

Ja zagladalem niedawno do komputera pojazdu córki i pokazuje średnie 11.5 litra. Cóż, prawie dwie tony i jazda po mieście się mszcza...

Napisano

> Ja zagladalem niedawno do komputera pojazdu córki i pokazuje średnie 11.5 litra. Cóż, prawie dwie

> tony i jazda po mieście się mszcza...

Ja wolę spalanie auta Twojej córki i wasze cany benzyny. smile.gif Zwłasza, że Twoja córka nie jeździ autem z silnikiem 1,4 i 1,6 jak tu obecni.

Napisano
  • Autor

> PS. Poza tym nie przesadzaj, nie było u nas -20, najwyżej -15

W zeszłym roku notorycznie było koło 20 na minusie u mnie na polu rano grinser006.gif

A faktycznie komp jest tak precyzyjny w Epi, że 3 litry dorzuć śmiało 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A faktycznie komp jest tak precyzyjny w Epi, że 3 litry dorzuć śmiało

To równie dobrze mógłby tam być generator liczb losowych ....

I takie rzeczy tłumaczą niską cenę DU.

Napisano

> To równie dobrze mógłby tam być generator liczb losowych ....

> I takie rzeczy tłumaczą niską cenę DU.

A wysoka cenę skody tłumaczy pył wulkaniczny smile.gif

Napisano

> Oj chciałbym żeby Chevrolet córki tak mało palił

Nie narzekaj burżuju z Ameryki. wink.gif

Ciebie spalanie 12l/100km kosztuje mniej niż nas 7l/100km.

Napisano

> To równie dobrze mógłby tam być generator liczb losowych ....

Spoko, nawet jak będzie 13l/100 po mieście w te mrozy to przynajmniej wiem na co to paliwo idzie.

Bo jak standardowy kompakt typu Focus 1.6, Astra 1.4, cz mój Lacetti 1.6 pali 10-12 to chyba głównie te litry zamieniają się w warkot silnika biglaugh.gif

Napisano

> Ja zagladalem niedawno do komputera pojazdu córki i pokazuje średnie 11.5 litra. Cóż, prawie dwie

> tony i jazda po mieście się mszcza...

Ja trochę zszedęłm w dół ze spalaniem, bo mniej wciskam pedal gazu i tankuję głównie na BP.

Ale ceny: 4,99 za litr benzyny 95 no.gif

Dobrze że w wekendy na BP są obniżki.

Napisano

Aveo lekko 10l/100Km - IMO bardzo duzo

Ceed diesel 7/l 100Km

Bez kapelusza i but.gifdrive.gif

Napisano

> Ja trochę zszedęłm w dół ze spalaniem, bo mniej wciskam pedal gazu i tankuję głównie na BP.

> Ale ceny: 4,99 za litr benzyny 95

> Dobrze że w wekendy na BP są obniżki.

Na neste taniej grinser006.gif w Auchan na Modlinskiej tez.

Napisano

> Tyle, że z Neste mój pali więcej

Ja nie zauwazylem, ostatnio zona.gif wlala w BP na Modlinskiej i IMO podlej jakosci paliwo.

Napisano

> Mój paliwa z BP z Modlińskiej róg Światowida pali dużo mniej niż z Neste

Ona wlasnie tam wlala hmm.gif

Napisano

> Ona wlasnie tam wlala

Dziwne

Ja leję tam 95 i zwykły ON do klekota - w weekendy taniej i auta super jeżdżą i mało palą ok.gif

Może zalała jakiejś hiper-super-benzyny fafdziesiąt oktanów z dodatkami i stąd dziwne objawy. Tez tak miałem raz po "lepszym" paliwie z BP no.gif

Napisano

> Ja wolę spalanie auta Twojej córki i wasze cany benzyny. Zwłasza, że Twoja córka nie jeździ autem

> z silnikiem 1,4 i 1,6 jak tu obecni.

Ale ona ma niewielki silnik - 4 cylinderki i 2.4 litra i marne 169 KM - dziwi mnie takie zużycie paliwa. Żony Lexus z 300KM i 4.3 litra pali tyle samo a mój z 350KM i 4.6 litra pali znacząco mniej (poniżej 10'tki w mieście).

Napisano

> Ale ona ma niewielki silnik - 4 cylinderki i 2.4 litra i marne 169 KM - dziwi mnie takie zużycie

> paliwa. Żony Lexus z 300KM i 4.3 litra pali tyle samo a mój z 350KM i 4.6 litra pali znacząco

> mniej (poniżej 10'tki w mieście).

Albo ten typ tak ma, albo córcia jeździ dynamicznie zlosnik.gif

Napisano

> Albo ten typ tak ma, albo córcia jeździ dynamicznie

Ja mam taką teorię że zużycie paliwa w mieście przede wszystkim zależy od masy samochodu - pojemność i typ silnika ma znaczenie drugoplanowe. Teoria poparta jest tym że od mniej-więcej 8 lat jeżdżę samochodami o bardzo podobnej masie i pomimo że miały one silniki od 2.4L R4, poprzez 2.8L V6 Turbo, 3.0L V6, 3.1L V6, 3.6L V6 supercharged, 4.3L V8 i 4.6L V8, to wszystkie paliły mniej-więcej tyle samo (+- 2 l/100km).

Napisano

Marek facepalm.gif

Stosunek 270747800-sex.gif mocy do masy. Poza tym kwestia technologgi. Cehvi to raczej tania marka GM. Nie masz gdzie spamowac?

Napisano

> Marek

> Stosunek mocy do masy.

Może w standardowych testach tak wychodzi. Ale w codziennym życiu jak masz słabszy silnik to ciśniesz go bardziej a jak mocniejszy to mniej i wychodzi na jedno i to samo.

Napisano

> Może w standardowych testach tak wychodzi. Ale w codziennym życiu jak masz słabszy silnik to

> ciśniesz go bardziej a jak mocniejszy to mniej i wychodzi na jedno i to samo.

Wlasnie to ma stosunek mocy do masy. Musi byc odpowiedni.

Napisano

Hmm... dziwne, mi palił 8,6 po mieście, zarówno latem jak i zimą, jak zegarku, bez względu na temperatury. Lałem do niego paliwa z różnych stacji, ale zawsze te lepsze. Silnik (poza DPF) to był najmocniejszy atut Lacetti.

Napisano

> Spalanie IMO glównie zależy od masy, którą trzeba ruszyć.

A to też zależy gdzie - na trasie spalanie jest przede wszystkim funkcją aerodynamiki samochodu - super-aerodynamiczna Corvette (tania marka GM - Chevrolet) potrafi poniżej 9 litrów na setkę na autostradzie zejść. A w mieście to przede wszystkim funkcja masy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.