Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Almera - silnik 1.4

Featured Replies

Napisano

Znalazlem almere 98 1.4 LPG.. Jak sprawuja sie te silniki? Jak z dostepnoscia czesci zamiennych? Ogolnie moze ktos mi podpowie co i jak bo mam chetke na nia a nie wiem z czym to sie je..;)

Napisano

Brat ma Almere 1.4 `96 rok, ale bez LPG. Przy chyba 180 tys. km sprzęgło się zesypało (valeo niecałe 400 zł ztcp), poza tym przez ponad 2 lata użytkowania zero problemów. Spalanie bardzo akceptowalne, średnio wychodzi ok. 7,2 - 7,5 l/100 km. Osiągi spoko, skrzynia przydługawa z króciutką piątką, więc prędkość maksymalna na kolana nie powala, niekiedy troche dynamiki brakuje, ale generalnie jeździ się całkiem przyjemnie. Auto trwałe, w porównaniu z astrami czy golfami z tych lat produkcji trzyma się naprawde świetnie. Na korozje trzeba jedynie uważać, aczkolwiek egzemplarze które nie są długo w Polsce i jeździły po normalnych drogach mają blachy z reguły w dużo lepszej kondycji niż te od dawna jeżdżące po naszych zasyfionych drogach. Co do cen części eksploatacyjne klocki etc na normalnym poziomie

Napisano

> Znalazlem almere 98 1.4 LPG.. Jak sprawuja sie te silniki? Jak z dostepnoscia czesci zamiennych?

> Ogolnie moze ktos mi podpowie co i jak bo mam chetke na nia a nie wiem z czym to sie je..;)

trwały silnik, porządne auto, niestety rdzewiały frown.gif

Napisano

> Znalazlem almere 98 1.4 LPG.. Jak sprawuja sie te silniki? Jak z dostepnoscia czesci zamiennych?

> Ogolnie moze ktos mi podpowie co i jak bo mam chetke na nia a nie wiem z czym to sie je..;)

Te auta niestety wcina sie razem z ruda frown.gif

Napisano

jeśli nie zeżre jej ruda to auto jest nie do zabicia ok.gif dokładnie taką pomagałem kupować takiemu jednemu z rok temu i gość cieszy się strasznie smile.gif oglądałem wcześniej kilka aut, najczęściej w stanie agonalnym - czyli szpachli ze 100 kilo na aucie, nie dbane w ogóle a mimo to wszystko chodziło jak należy i mechanicznie nie było sie do czego przyczepić. taki oldschool japoniec smile.gif

Napisano
  • Autor

A jak to znosi gaz?? Bo biore tez pod uwage 2.0 w dieslu..

Czyli ocynku to to na oczy w zyciu nie widzialo? zlosnik.gif

Napisano

> A jak to znosi gaz??

Praktycznie go nie zauważa. silnik na łańcuchu.

Jeszcze na Twoim miejscu popatrzyłbym na silnik 2.0 - montowali to chbya w wersji GTI - jest to legendarny wręcz silnik SR20 - też na łańcuchu, też stworzony do gazu, a zarazem praktycznie niezniszczalny. Tuningowcy swego czasu uwielbiali ten motor. Teść ma primerę P10 z 1991 roku z tym motorkiem - chyba juz wszystko zdechło w tym aucie ze zwykłej starości ,a silnik nawet nie miał kabli WN zmienianych (na gazie od 10 lat - chyba IIgen byle jaka instalka), jeździ na oleju 0W40 i nie bierze go ani kropli.

Bo biore tez pod uwage 2.0 w dieslu..

z tym silnikiem podobno trzeba wyprzedzanie dzień przed zaplanować wink.gif Zostałbym przy benzynach, ale szczerze polecam ten 2.0 silnik i może primerkę? - super zawieszenie ma to auto.

> Czyli ocynku to to na oczy w zyciu nie widzialo?

niestety nie spotkałem się z nie zardzewiałą almerą. primerki p11 jakies nie zeżarte widziałem, ale moze dlatego ze są po prostu bardziej popularne.

Grunt to znaleźć tak zardzewiałą, że da się ją odratować, wymienić jakieś progi, zakonserwować i mieć na trochę spokój smile.gif

Napisano
  • Autor

> Praktycznie go nie zauważa. silnik na łańcuchu.

> Jeszcze na Twoim miejscu popatrzyłbym na silnik 2.0 - montowali to chbya w wersji GTI - jest to

> legendarny wręcz silnik SR20 - też na łańcuchu, też stworzony do gazu, a zarazem praktycznie

> niezniszczalny. Tuningowcy swego czasu uwielbiali ten motor. Teść ma primerę P10 z 1991 roku z

> tym motorkiem - chyba juz wszystko zdechło w tym aucie ze zwykłej starości ,a silnik nawet nie

> miał kabli WN zmienianych (na gazie od 10 lat - chyba IIgen byle jaka instalka), jeździ na

> oleju 0W40 i nie bierze go ani kropli.

> Bo biore tez pod uwage 2.0 w dieslu..

> z tym silnikiem podobno trzeba wyprzedzanie dzień przed zaplanować Zostałbym przy benzynach, ale

> szczerze polecam ten 2.0 silnik i może primerkę? - super zawieszenie ma to auto.

> niestety nie spotkałem się z nie zardzewiałą almerą. primerki p11 jakies nie zeżarte widziałem, ale

> moze dlatego ze są po prostu bardziej popularne.

> Grunt to znaleźć tak zardzewiałą, że da się ją odratować, wymienić jakieś progi, zakonserwować i

> mieć na trochę spokój

Hmm szkoda ze tak ta blache spaprali.. Troche mnie zniechecila ta rdza bo walki z nia mam juz dosc po poprzednich autach..

Primera troche za duza na ta chwile dla mnie.. Potrzebuje cos wielkosci wlasnie almery/astry ( choc ciezko dostac II gen za ok 8 tys).

Meganki sie boje o awaryjnosc, brat mial swojego czasu i jak zaczela sie sypac to nie nadazal jej naprawiac.. Blachy tez nie miala rewelacyjnej..

Moze polecicie cos do 8 tys jak najmlodsze sredniej klasy? Moje jedyne wymogi to klima i diesel badz LPG z nastawieniem na to pierwsze..

Napisano

almera albo 323 w tej kasie to bardzo dobry wybór - tylko pilnuj tej rudej. Znajdź dobry egzemplarz, ew z małą rdzą i go wyprowadź i bedziesz zadowolony smile.gif

ew. usilnie namawiam na primerkę - zgłębiałem kiedyś temat tego auta i naprawdę są to jedne z najlepszych furek za tą kasę cuś takiego wink.gif

Napisano
  • Autor

> almera albo 323 w tej kasie to bardzo dobry wybór - tylko pilnuj tej rudej. Znajdź dobry

> egzemplarz, ew z małą rdzą i go wyprowadź i bedziesz zadowolony

> ew. usilnie namawiam na primerkę - zgłębiałem kiedyś temat tego auta i naprawdę są to jedne z

> najlepszych furek za tą kasę cuś takiego

Znalazlem kilka 323, nawet myslalem nad nimi.. Jak z cenami czesci??

Napisano

> Znalazlem kilka 323, nawet myslalem nad nimi.. Jak z cenami czesci??

jak do wszystkich japońców - poza klockami i tarczami które są w normalnych cenach - nie wiem - nic się nie psuje ani w almerze znajomego, ani w primerze teścia. zlosnik.gif

Napisano

Kolejność sprawdzania i weryfikowania problemów:

1. Ogólne "podobanie się", jeżeli kwalifikuje się w ramy powyższego, po prostu się przyglądnij dokładnie, jeżeli dalej tak jest to wybieramy się na jazdę próbną smile.gif.

2. Skrzynia nie zgrzyta, sprzęgło nie "przeciąga", dmuchawa wnętrza pracuje jak powinna na każdym biegu, wszystko inne pracuje tak jak powinno pracować? Szukamy podnośnika.

3. Samochód w górze, a Ty sprawdzasz: metalowe i gumowe przewody hamulcowe z tyłu (szczególnie przy baku w przypadku metalowych), tuleje wahaczy z przodu, cieknący olej (uszczelniacz wału korbowego), ogólny stan podwozia.

4. Finalizujesz transakcję i jeździsz póki chcesz smile.gif.

Napisano

> A jak to znosi gaz?? Bo biore tez pod uwage 2.0 w dieslu..

> Czyli ocynku to to na oczy w zyciu nie widzialo?

diesel ma opinię że się prędzej buda rozpadnie niż silnik, rzeczywiście, mocy ma mało, typowy wolnoobrotowy diesel. Pali niewiele. Jeździłem almą z tym dieslem ponad 50tys km, do wymiany tylko olej, filtry.

Napisano

> Znalazlem kilka 323, nawet myslalem nad nimi.. Jak z cenami czesci??

dobrze Vadero podpowiada, znajdź primulę P11 z 2.0 benzyną i LPG, silnik to również niezniszczalne SR20DE, a buda nie ma takich problemów z rdzą jak Almera.

Napisano

je sie zlosnik.gif a zwlaszcza chrupie

znaczy juz to zostalo napisane ale te auta mechanicznie sa "niezniszczalne" tyle ze ruda je chrupie

1.4 byl dostepny w 2 wariantach mocy

75 i 90 kM

lpg bez problemu aczkolwiek lepiej zainwestowac w sekwencje

Napisano

> diesel ma opinię że się prędzej buda rozpadnie niż silnik, rzeczywiście, mocy ma mało, typowy

> wolnoobrotowy diesel. Pali niewiele. Jeździłem almą z tym dieslem ponad 50tys km, do wymiany

> tylko olej, filtry.

Jak ja wnikałem w temat diesli 2.0 z Primery to wszyscy mówili, że są bardzo paliwożerne (na kunciku również).

Na stronach auto centrum spalanie w mieście jest w widełkach 8-10 litrów - trochę dużo.

Ja polecam jeszcze Mazdę 323 1,3 lub 1,5 i Mitsu Colt 1,3 lub 1,6. Posiadam oba auta Colt 1,6 i Mazda 1,5 w miescie palą ok 8l PB lub 10l LPG. oba niezawodne z tym, że jakoś fajniej prowadzi się Mazda. Ja mam rocznik 2000 bez rdzy.

Napisano

> Jak ja wnikałem w temat diesli 2.0 z Primery to wszyscy mówili, że są bardzo paliwożerne (na

> kunciku również).

> Na stronach auto centrum spalanie w mieście jest w widełkach 8-10 litrów - trochę dużo.

> Ja polecam jeszcze Mazdę 323 1,3 lub 1,5 i Mitsu Colt 1,3 lub 1,6. Posiadam oba auta Colt 1,6 i

> Mazda 1,5 w miescie palą ok 8l PB lub 10l LPG. oba niezawodne z tym, że jakoś fajniej

> prowadzi się Mazda. Ja mam rocznik 2000 bez rdzy.

w almerze to ten sam silnik ale z oznaczeniem CD20, wolnossący, w primerze CD20T z turbosprężarką, w primerze pali więcej, fakt, ale auto jest sporo cięższe.

Napisano
  • Autor

A czy przebieg 230 kkm to dla niej duzo? Czy ma szanse jeszcze pojezdzic..?

Napisano

> A czy przebieg 230 kkm to dla niej duzo? Czy ma szanse jeszcze pojezdzic..?

akurat sie dotarła zlosnik.gif

Napisano

moja ma 24okkm

łancuch radosnie brzeczy

kable prawdopodobnie orginalne

jezdzi ok.gif

zlosnik.gif

Napisano

Mam sunny z tym własnie silnikiem wink.gif. Na liczniku 227kkm więc pewnie ze 100kkm więcej i śmiga zlosnik.gif

Napisano

mialem almere 1,4 lpg 99r

prawie 5 letnia kupilem od ojca z przebiegiem ~80 tys km i zagazowalem, na LPG przejechala u mnie jakies 70 tys km ,

niestety wsadzielm lpg II gen. bo wtedy sekwencja byla bardzo droga. Byly z nia problemy i jak samochod przeszedl w rece zony po strzale dolozylem wtrysk gazu i samochod przejechal 40 tys bez problemu.

Polecam wtrysk gazu

jak ja sprzedawalem miala prawie 10 lat ~150 tys km od prawie dwoch lat jedzi nia moj wujek padlo tylko sprzeglo, wujek jest bardzo zadowolony

aku wytrzymal 7 lat, cale zawieszenie, wydechy wszystko fabryka polecam jedynie ruda atakuje progi

polecam ale tak jak koledzy napisali szukaj Primery 2.0 bedzie super jezdzila, a jak juz sie upierasz na almere to wez 1,6 bo ten 1,4 jest za slaby

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.