Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Likwidator żąda historii ubezpieczenia

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Nie wiem kto Ci wyliczał wysokość składki, że co roku opłaciło się zmieniać ubezpieczyciela...

agent ubezpieczeniowy

> Ale odpowiadając na pytanie: tak - pamiętałbym.

jasne...

Napisano

> a Ty bys pamietal jak by na Ciebie byly 3 auta?

> a jezdzisz jednym?

> co roku zmieniany byl ubezpieczyciel, bo bylo taniej

To teraz dostarcz to, co chcą. Będzie taniej.

Napisano
  • Autor

> To teraz dostarcz to, co chcą. Będzie taniej.

chyba raczej nie mam wyjścia

Napisano

> Nie wiem kto Ci wyliczał wysokość składki, że co roku opłaciło się zmieniać ubezpieczyciela...

w sumie, to jak brał pakiety to mogło wychodzić różnie

> Ale odpowiadając na pytanie: tak - pamiętałbym.

i tu Cię poprę, takie rzeczy się pamięta, a jak człowiek zna siebie i wie że zapomni to tym bardziej powinien trzymać papiery.

Poza tym poprzedni ubezpieczyciel powinien mieć informację o poprzednim, zazwyczaj robią sobie kopię starej polisy - tylko ciekawe ile czasu to trzymają

BTW

pewnie, jakby zamiast ciągnąć temat na forum, poświęcił ten czas na odwiedzenie TU to by już wszystko miał.

Napisano

> w sumie, to jak brał pakiety to mogło wychodzić różnie

Od kilku lat przed przelaniem składki z ciekawości proszę brokera o poszukanie tańszej oferty i jakoś nie ma szans znaleźć. Choćby zniżka za kontynuację to przy kilku latach bezszkodowości sporo.

> Poza tym poprzedni ubezpieczyciel powinien mieć informację o poprzednim, zazwyczaj robią sobie

> kopię starej polisy - tylko ciekawe ile czasu to trzymają

Pytanie brzmi czy będą chcieli pomóc i udzielić takiej informacji. Dlatego właśnie dobrym rozwiązaniem jest wykupywanie polisy u brokera. Mam tam swoją teczkę i w każdej chwili dostęp do polis z ostatnich 10 lat.

Napisano

> Choćby zniżka za kontynuację to przy kilku latach bezszkodowości sporo.

No, to zrozumiałe, ale ja też jakoś zbyt długo u jednego nie siedziałem.

> Dlatego właśnie dobrym rozwiązaniem jest wykupywanie polisy u brokera.

>Mam tam swoją teczkę i w każdej chwili dostęp do polis z ostatnich 10 lat.

Chyba większość znajduje przynajmniej kilka różnych sposobów, ale niektórzy nadal uważają, że jak ktoś coś od nich chce to:

po pierwsze - bezprawnie

a po drugie - żeby zaszkodzić

wink.gif

im również niepotrzebne rachunki (paragony) za części, czy faktury za lakiernika biglaugh.gif

Napisano

> super, z tym ze jak oni sobie wyobrazaja ze wyciagne teraz historie ubezpieczenia od 2005roku?

> jest jakas Jedna baza danych ubezpieczen?

> nie jestem w stanie teraz latac po wszystkich ubezpieczycielach (okolo 4) i prosic o historie....

Dlatego od 2003 roku przy zmianie ubezpieczyciela biorę dokument o przebiegu ubezpieczenia, miałem ubezpieczenie w PZU (3 lata) - Alianz (2) - Hestia (1) - Axa (1) - Alianz - (2)

Napisano

> agent ubezpieczeniowy

to zmien kolesia skoro nie trzyma dla Ciebie tych danych albo nie kazal Ci ich wziac przy rozwiazywaniu umowy. A teraz pozostaje Ci jedynie pobujac sie po towarzystwach i wyciagnac zaswiadczenia i nie kombinowac smile.gif.

> jasne...

pozdr.

M.

Napisano

> ale niektórzy nadal uważają, że jak

> ktoś coś od nich chce to:

> po pierwsze - bezprawnie

> a po drugie - żeby zaszkodzić

Denerwuje mnie taka durna gatka angryfire.gif

Zawierasz ubezpieczenie - NIC NIE TRZEBA - wszystko pieknie ładnie, zero problemów.

Wpłacasz zgodnie z umową kasę, czyli wywiazujesz się z warunków umowy.

Kolizja i nagle PROBLEM - dostarczaj papiery i coś tam udowadniaj.

Uwierzyli na słowo przy zawieraniu umowy - to niedch uwierzą na słowo prz kolizji.

TYLE.

Napisano

> Denerwuje mnie taka durna gatka

> Zawierasz ubezpieczenie - NIC NIE TRZEBA - wszystko pieknie ładnie, zero problemów.

> Wpłacasz zgodnie z umową kasę, czyli wywiazujesz się z warunków umowy.

> Kolizja i nagle PROBLEM - dostarczaj papiery i coś tam udowadniaj.

> Uwierzyli na słowo przy zawieraniu umowy - to niedch uwierzą na słowo prz kolizji.

> TYLE.

Spójrz na to tak: jakby na dzień dobry poporosili o paręzaświadczeń, to by część potencjalnych klientów powiedziała do widzenia i poszła do konkurencji, która ich nie żąda.

Napisano

> Denerwuje mnie taka durna gatka

> Zawierasz ubezpieczenie - NIC NIE TRZEBA - wszystko pieknie ładnie, zero problemów.

> Wpłacasz zgodnie z umową kasę, czyli wywiazujesz się z warunków umowy.

> Kolizja i nagle PROBLEM - dostarczaj papiery i coś tam udowadniaj.

> Uwierzyli na słowo przy zawieraniu umowy - to niedch uwierzą na słowo prz kolizji.

> TYLE.

Nie uwierzyli na słowo tylko przyjęli OŚWIADCZENIE. A oświadczenie maja prawo zweryfikować w każdej chwili.

Napisano

> Dlatego od 2003 roku przy zmianie ubezpieczyciela biorę dokument o przebiegu ubezpieczenia, miałem

> ubezpieczenie w PZU (3 lata) - Alianz (2) - Hestia (1) - Axa (1) - Alianz - (2)

Może nie wystarczyć. ZTCMW takie oświadczenie jest ważne miesiąc.

Napisano

> Może nie wystarczyć. ZTCMW takie oświadczenie jest ważne miesiąc.

jeśli było wystawione po zakończeniu ubezpieczenia?

a jeśli firmy ubezpieczeniowej już nie ma to kto mi je wystawi, jeśli jest ważne miesiąc?

Napisano
  • Autor

> to zmien kolesia skoro nie trzyma dla Ciebie tych danych albo nie kazal Ci ich wziac przy

> rozwiazywaniu umowy. A teraz pozostaje Ci jedynie pobujac sie po towarzystwach i wyciagnac

> zaswiadczenia i nie kombinowac .

agent od dwoch lat juz dla mnie nie pracuje, gdyz ostatnim razem nawet nie skontaktowal sie jak konczylo sie ubezpieczenie, widocznie przestalo jej zalezec...

> pozdr.

> M.

nie ma wyjscia, troche to zajmie ale moze uda sie wyciagnac te dane smile.gif

kombinowac nie mialem zamiaru, chodzilo o ludzkie podejscie ubezpieczalni...

pozdro 20.GIF

p.s

Szczesliwego Nowego Roku wink.gifpub2.gif

Napisano

> Może nie wystarczyć. ZTCMW takie oświadczenie jest ważne miesiąc.

Skąd takie info?

Napisano

> Skąd takie info?

Wydaje mi się, że tak stało na takim dokumencie jak kilka lat temu go potrzebowałem. Ale może się mylę. Do sprawdzenia.

Napisano

> Wydaje mi się, że tak stało na takim dokumencie jak kilka lat temu go potrzebowałem. Ale może się mylę. Do sprawdzenia.

Raczej na pewno się mylisz. Papier opisuje historyczny przebieg ubezpieczenia. Jaki byłby powód ograniczenia jego ważności, skoro nie może wystąpić żadne zdarzenie ktore miałby wpływ na ten opis?

mar00ha

Napisano

Papier opisuje historyczny przebieg ubezpieczenia. Jaki byłby powód

> ograniczenia jego ważności, skoro nie może wystąpić żadne zdarzenie ktore miałby wpływ na ten

> opis?

Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, PBUK (...) przewiduje, że szkody z OC możesz zgłaszać do 3 lat. Więc może się okazać, że coś się zmieniło...

Napisano

> Raczej na pewno się mylisz. Papier opisuje historyczny przebieg ubezpieczenia. Jaki byłby powód

> ograniczenia jego ważności, skoro nie może wystąpić żadne zdarzenie ktore miałby wpływ na ten

> opis?

Jestem niemalże pewny, iż kiedyś czytałem coś podobnego. niewiem.gif

Napisano

> Jestem niemalże pewny, iż kiedyś czytałem coś podobnego.

Znaczy co? Mam powywalać swoje zaświadczenia z ubezpieczalni do kosza? zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Niekoniecznie. Być może ubezpieczyciel będzie je honorował bo decyzja należy zapewne do niego.

Zawsze to coś więcej niż wiara " na gębę" wink.gif

Napisano

> Niekoniecznie. Być może ubezpieczyciel będzie je honorował bo decyzja należy zapewne do niego.

Przypomniało mi się, że raz, przy okazji naprawy z AC (Allianz) w 2006 lub 7 poproszono mnie o przyniesienie zaświadczeń z historią ubezpieczenia od 2000 roku. Dostarczyłem i wszystko poszło sprawnie. A zaświadczenia zbierałem gdzieś tak w 2004 lub 5.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.