Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Witam dzisiaj spotkała mnie przykra niespodzianka a mianowicie zapaliła się kontrolka oleju. Podjechałem jakieś 1-2 km autem pod dom sprawdziłem i uzupełniłem olej. Nic to nie dało kontrolka nadal się pali, czyżby trzeba się było żegnać z Maryśką ? Co to może być przyczyną i jak to w miarę bezboleśnie dla portfela sprawdzić.

Napisano

Na początek podstawić drugi, nowy i sprawny czujnik ciśnienia oleju.

Napisano
  • Autor

> Na początek podstawić drugi, nowy i sprawny czujnik ciśnienia oleju.

Dziękuję za poradę... tylko mam pytanko w którym miejscu znajduje się to ustrojstwo, potrzebny do tego mechanik czy metodami podwórkowymi można go podmienić ?

Napisano

> Witam dzisiaj spotkała mnie przykra niespodzianka a mianowicie zapaliła się kontrolka oleju.

> Podjechałem jakieś 1-2 km autem pod dom sprawdziłem i uzupełniłem olej. Nic to nie dało

> kontrolka nadal się pali, czyżby trzeba się było żegnać z Maryśką ? Co to może być przyczyną i

> jak to w miarę bezboleśnie dla portfela sprawdzić.

Miałem podobnie i okazało się że czujnik oleju puścił olej przez siebie.l Po wymianie na nowy wszystko wróciło do normy.

Napisano
  • Autor

> Miałem podobnie i okazało się że czujnik oleju puścił olej przez siebie.l Po wymianie na nowy

> wszystko wróciło do normy.

A gdzie ten czujnik się znajduje... i pewnie znając życie i aby nie było za prosto to trzeba spuścić olej by go wymienić ? tongue.gif

Napisano

> A gdzie ten czujnik się znajduje... i pewnie znając życie i aby nie było za prosto to trzeba

> spuścić olej by go wymienić ?

ja mam 1.6 16V i u mnie czujnik znajduje się w okolicy filtra oleju. W moim przypadku nie trzeba było spuszczać oleju.

Napisano
  • Autor

> ja mam 1.6 16V i u mnie czujnik znajduje się w okolicy filtra oleju. W moim przypadku nie trzeba

> było spuszczać oleju.

U mnie po dwóch dniach stania auta olej sam się spuścił :-), tylko za bardzo nie wiem skąd cieknie bo auto stoi w śniegu, widać tylko że wycieka bardziej z lewej strony auta tak od strony kierowcy....

Napisano

> U mnie po dwóch dniach stania auta olej sam się spuścił :-), tylko za bardzo nie wiem skąd cieknie

> bo auto stoi w śniegu, widać tylko że wycieka bardziej z lewej strony auta tak od strony

> kierowcy....

szukaj tam czujnika oleju wink.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> szukaj tam czujnika oleju

No zrobiło się ciepło j jakoś dało się zaglądnąć pod auto, postawiłem je na kobyłkach i tyle ile udało mi się pod nie wleźć to wlazłem ale czujnika nie znalazłem. Jedyne co zaobserwowałem to ochlapany olejem wahacz od strony pasażera i rurę wydechową.

Z przodu przy korku spustowym oleju, oraz przy filtrze nie widzę żadnych wycieków, czyżby ten filtr był montowany głębiej po wewnętrznej stronie miski olejowej ?. Już powoli mnie szlaczek trafia chce ktoś kupić Maryśkę na części ?

Napisano
  • Autor

> Może odżałuj kilka dych i na serwisie czujnika nie będą szukać.

Problem w tym że dowózka auta lawetą do serwisu będzie więcej kosztować niż auto.... dlatego próbuje to zrobić metodami podwórkowymi.

Napisano

> Na sznurku tez?

Nie wolno holować "na sznurku" auta, w którym układ hamulcowy jest wspomagany z wyłączonym silnikiem.

Napisano

> Zacytuj ten przepis, bo to co napisałeś to Twoja dowolna interpretacja.

Nie jest. tongue.gif

Kodeks drogowy

Stan prawny: styczeń 2011r.

Tekst jednolity prawa o ruchu drogowym

RUCH DROGOWY

Rozdział 5 - Ruch pojazdów

Oddział 9 - Holowanie

Art. 31.

Quote:

...

2. Zabrania się holowania:

...

2. pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;

Poza tym jest to logiczne.

Napisano

Czy bez wspomagania układ nie działa, czy wystarczy przyłożyć większą siłę? Idąc tym tropem to układ kierowniczy też nie działa, bo nie jest wspomagany. Nie twórz nowego prawa. Takimi najmłodszymi samochodami osobowymi bez wspomagania, to były maluch i tawria.

Napisano

> Czy bez wspomagania układ nie działa,

Nie działa tak jak powinien. Zmierz sobie drogę hamowania ze wspomaganiem i bez, która jest (bodajże) jednym z parametrów badanych podczas badań homologacyjnych samochodu.

> czy wystarczy przyłożyć większą siłę?

Jeśli jesteś pewny swojego zdania to zrób sobie taki test:

Zapnij "pod sznurek" swoje auto do innego samochodu, wyłącz u siebie silnik, rozpędźcie się do 40 km/h i jednocześnie (w obu samochodach) nagle naciśnijcie pedał hamulca do dechy.

Powodzenia zlosnik.gif

> Idąc tym tropem to układ kierowniczy też nie działa, bo nie jest wspomagany.

Naprawdę nie widzisz różnicy w skutkach dla bezpieczeństwa na drodze złego działania układu kierowniczego a hamulcowego?

Poza tym, w razie złego działania układu kierowniczego "sznurek" skoryguje Twój tor jazdy grinser006.gif

> Nie twórz nowego prawa.

Nie tworzę. Powtarzam jedynie to czego nauczyłem się na kursie prawa jazdy i na co mam potwierdzenie w przepisach.

P.S. Strasznie ciężko przyznać się do niewiedzy (widzę). Errare humanum est...

Z mojej strony EOT.

Napisano

> W moim aucie koła

> zapiszczą bez wspomagania.

Twoje auto - Twoje mandaty.

Nie ma sensu kontynuować tej OT dyskusji - nie sądzisz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.