Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KIA bedzie miala silniki rodem z lancera evolution.

Featured Replies

Napisano

O to dokładnie mi się rozchodzi. To jest uspokajanie swojego sumienia i brak brania odpowiedzialności za CAŁOKSZTAŁT przedsięwzięcia. Taki DPF, akumulatory w hybrydach czy inne jeszcze wynalazki muszą być wyprodukowane i zutylizowane. Do tego ich żywotność jest na tyle duża, że bilans się nie zamyka.

A tak w ogóle to nie jest ot nic innego niż zwykły marketing i robienie kasy na naiwności wrażliwej ostatnio na "e" zlosnik.gif

Napisano

> wypowiadało się na temat "hiper oszczędności" super nowoczesnych silników typu 1.4 TSI np.

> Okazuje się, że o ile przyjemność z jazdy autem uturbionym jest bezsprzeczna, o tyle spalanie

> jest na poziomie zwykłego 1.6 N/A o podobnej ilości KM.

O podobnej ilości KM? Nie znam 1.6 które miałoby 150-170KM. Ale spalanie faktycznie jest spoooro niższe w małym uturbionym silniku aniżeli w zwykłym 1.6.

> Także ekonomię i ekologię tych silników bądź łaskaw przefiltrować przez INNYCH kierowców - nie

> samego siebie

Ja potwierdzam co pisze KvM, bo mam na bieżąco porównanie.

Napisano

> O podobnej ilości KM? Nie znam 1.6 które miałoby 150-170KM. Ale spalanie faktycznie jest spoooro

> niższe w małym uturbionym silniku aniżeli w zwykłym 1.6.

ale 1.4 TSI wystepuje w tez w wersji 122KM a o takiej mocy 1.6 N/A sa dostepne od 15lat...

Napisano

> ale 1.4 TSI wystepuje w tez w wersji 122KM a o takiej mocy 1.6 N/A sa dostepne od 15lat...

Taka moc z tego silnika to odpowiedź dla biedniejszego konsumenta, bo sens tego jest żaden.

Zresztą jeżeli porównując już silniki jednego producenta to kontrast w vw między 1.6 102KM sprzed 15 lat a obecnym 1.4tsi jest spooory.

Napisano

> Taka moc z tego silnika to odpowiedź dla biedniejszego konsumenta, bo sens tego jest żaden.

> Zresztą jeżeli porównując już silniki jednego producenta to kontrast w vw między 1.6 102KM sprzed

> 15 lat a obecnym 1.4tsi jest spooory.

1.6 N/A w polo GTI mial 120KM 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 1.6 N/A w polo GTI mial 120KM

w polo może D. urywał zlosnik.gif

Napisano

> O podobnej ilości KM? Nie znam 1.6 które miałoby 150-170KM. Ale spalanie faktycznie jest spoooro

> niższe w małym uturbionym silniku aniżeli w zwykłym 1.6.

Porozglądaj się w silnikach Hondy grinser006.gif

Co do spalania zaś - powtarzam, są różni użytkownicy i użytkują swoje pojazdy w różnych warunkach. Tobie może spalać nawet 2,9 na 100 km i to NIC nie dowodzi bo są tacy którym 1.4 TSI spala po mieście powyżej 10 i to nie z powodu ich ciężkiej nogi.

Napisano

> są tacy którym 1.4 TSI spala po

> mieście powyżej 10 i to nie z powodu ich ciężkiej nogi.

Mi spala >10 l/100 km. Ale z powodu ciężkiej nogi i anty-ecodrivingu. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Mi spala

> mar00ha

Ale to samo być miał z 1.6 N/A (mówię o spalaniu, nie o przyjemności rzecz jasna zlosnik.gif)

Napisano

> Dobra. Idealnie to jest owszem jak temat rozważamy statycznie. Do szaleństw to generalnie im

> więcej masy na tył tym lepiej - patrz Porshe.

No niekoniecznie, w testach często wytykają prosiakowi podsterowność z uwagi na lekki przód, więc do zrywu duża masa na tył dobra, ale rzy skręcaniu już niekoniecznie.

Napisano

Porsche wcale super nie skręca...

Chyba, że 4x4

Napisano

> No niekoniecznie, w testach często wytykają prosiakowi podsterowność z uwagi na lekki przód, więc

> do zrywu duża masa na tył dobra, ale rzy skręcaniu już niekoniecznie.

Myślę, że należy rozróżnić łatwość prowadzenia od możliwości fizycznych.

Napisano

> Tobie może spalać nawet 2,9 na 100 km i to NIC nie dowodzi bo są tacy którym 1.4 TSI spala po

> mieście powyżej 10 i to nie z powodu ich ciężkiej nogi.

Niemożliwym jest, żeby 1.6 spalił mniej.

Napisano

> A myślisz, że dlaczego maluch mimo archaicznej konstrukcji zawieszenia i dychawicznego silnika był

> jeszcze nie tak dawno królem KJSów?

Bo był tani hmm.gif

Akurat o maluchach w KJS'ach to mógłbym Ci wiele opowiedzieć, a nawet pokazać. Gdzieś jeszcze leży 385, komplet bilsteinów, obniżony resor, półklatka itd ...

Napisano

znając KIA wsadzą fajny silnik i sparują go z taką skrzynią, że "fajnośc" dobrego silnika straci się momentalnie.

Napisano
  • Autor

> znając KIA wsadzą fajny silnik i sparują go z taką skrzynią, że "fajnośc" dobrego silnika straci

> się momentalnie.

To juz zalezy w jakim aucie. W takim hyundai Genesis Coupe bedzie pewnie super ale juz w Kia Optima zupelnie inaczej.

Co nie zmienia faktu, ze KIA ostro prze do przodu

Napisano

> Niemożliwym jest, żeby 1.6 spalił mniej.

Ależ zgadzam się z Toba w 100%. Tylko że produkcja i utylizacja totalnie prostego 1.6 N/A będzie TAŃSZA i dla portfela i dla środowiska niż owego 1.4T. I o to mi chodzi. Nie jestem wrogiem takich silników - wręcz przeciwnie. Wybierając następne auto będę brał pod uwagę tylko te z T. Uważam tylko że nazywanie ich ekologicznymi to daleko posunięte nadużycie.

Napisano

> Ależ zgadzam się z Toba w 100%. Tylko że produkcja i utylizacja totalnie prostego 1.6 N/A będzie

> TAŃSZA i dla portfela i dla środowiska niż owego 1.4T.

A czymże te silniki się de facto różnią?

Napisano

A mnie wkurzaja silniki z turbo. Bo w połączeniu z automatem są nieobliczalne - stoisz na światłach i chcesz szybko ruszyć a tu zero mocy. Pare razy mało brakowało w Saabie. Supercharger - tak, turbo - nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.