Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewóz motocykli na przyczepie

Featured Replies

Napisano

Trzeba mieć przy sobie dokumenty na wszstkie moto, czy nie jest to wymagane do przewozu?

Napisano

> Trzeba mieć przy sobie dokumenty na wszstkie moto, czy nie jest to wymagane do przewozu?

teoretycznie nikt tego nie sprawdza , ale praktycznie warto w razie czego

Napisano

> Trzeba mieć przy sobie dokumenty na wszstkie moto, czy nie jest to wymagane do przewozu?

Jesli prosili mnie o dokumenty nadwozia maluca, ktore wiozlem na lawecie, to raczej sa wyagane. W koncu jest to pojazd i musisz miec jakas podkladke, ze go sobie nie "pozyczyles".

Napisano

> Jesli prosili mnie o dokumenty nadwozia maluca, ktore wiozlem na lawecie, to raczej sa wyagane. W

> koncu jest to pojazd i musisz miec jakas podkladke, ze go sobie nie "pozyczyles".

A przewóz auta przez mechanika? Nie ma obowiązku zostawiać DR na czas naprawy w warsztacie? Chyba że wtedy nie można przewozić takiego samochodu?

Napisano

> A przewóz auta przez mechanika? Nie ma obowiązku zostawiać DR na czas naprawy w warsztacie? Chyba

> że wtedy nie można przewozić takiego samochodu?

Mechanik powinien miec dowody rejestracyjne samochodow znajdujacych sie na placu, zeby uniknac sytuacji, gdy policja robi nalot i odholowywuje wszystkie samochodu bez udokumentowanego pochodzienia. Wiec jesli holuje to rowniez powinien miec dokumenty. A przynajmniej kontakt do wlasciciela celem potwierdzenia przez policje zasadnosci bycia pojazdu u mechanika.

Napisano

> Mechanik powinien miec dowody rejestracyjne samochodow znajdujacych sie na placu, zeby uniknac

> sytuacji, gdy policja robi nalot i odholowywuje wszystkie samochodu bez udokumentowanego

> pochodzienia. Wiec jesli holuje to rowniez powinien miec dokumenty. A przynajmniej kontakt do

> wlasciciela celem potwierdzenia przez policje zasadnosci bycia pojazdu u mechanika.

Czyli właściciel parkingu strzeżonego też powinien mieć DR wszystkich pojazdów znajdujących się na placu?

Napisano

> A przewóz auta przez mechanika? Nie ma obowiązku zostawiać DR na czas naprawy w warsztacie? Chyba

> że wtedy nie można przewozić takiego samochodu?

warsztat musi mieć DR wszystkiego co jest na placu - inaczej podpada pod stację demontażu trefnego sprzętu

Napisano

> Czyli właściciel parkingu strzeżonego też powinien mieć DR wszystkich pojazdów znajdujących się na

> placu?

Quote:

A przynajmniej kontakt do

> wlasciciela celem potwierdzenia przez policje zasadnosci bycia pojazdu u mechanika.

Osiedlowe parkingi strzeżone raczej takie informacje posiadają:)

Napisano

> Quote:

> A przynajmniej kontakt do

> Osiedlowe parkingi strzeżone raczej takie informacje posiadają:)

Osiedlowe być może, nie osiedlowe nie posiadają.

Napisze to jeszcze raz, to że auto nie ma dokumentów, dla Policji nie oznacza automatycznie, że jest skradzione/nielegalnie sprowadzone na teren RP.

Poco warsztaty biorą DR'y? - bo robią "jazdy próbne" po drogach publicznych i to jest jedyna przyczyna.

Napisano
  • Autor

> teoretycznie nikt tego nie sprawdza , ale praktycznie warto w razie czego

A nie odwrotnie? wink.gif

Napisano

> Jesli prosili mnie o dokumenty nadwozia maluca, ktore wiozlem na lawecie, to raczej sa wyagane.

Hmmm... Do cargo ?

Odnoszę nieodparte wrażenie, że gdybyś nie okazał, to mogliby Ci co najwyżej...(wiadomo co).

Chyba, że byliby WYBITNIE szukający wrażeń...

Napisano

> Hmmm... Do cargo ?

> Odnoszę nieodparte wrażenie, że gdybyś nie okazał, to mogliby Ci co najwyżej...(wiadomo co).

> Chyba, że byliby WYBITNIE szukający wrażeń...

Dlaczego? Kazde nadwozie ma swoj VIN i wlascciiela, chyba, ze to nowy samochod, ale i tak ma on swoje przeznaczenie w dokumentach transportowych. Na pytanie policji o dokumenty tego samochodu, nawet jesli mialoby to by samo nadwozie, muis je im okazac. Jak sobie inaczej to wyobrazasz? Tu nie maja zastosowania przepisy dotyczace OC, BT czy ablic rejestracynych, ze jak ich nie masz to laweta i nie podlega kontroli.

Napisano

> Odnoszę nieodparte wrażenie, że gdybyś nie okazał, to mogliby Ci co najwyżej...(wiadomo co).

odnoszę wrażenie, że przewożenie czegokolwiek co ma numery i jest w jakiś sposób rejestrowane - czy to w WK (samochód), czy w rejestrze producenta (nowy samochód w drodze do salonu), czy w UDT (maszyna budowlana) musi być poparte jakimś zaświadczaniem własności lub potwierdzeniem woli właściciela, że chce żeby jego własność wozić gdzieś po kraju (np. list przewozowy lub DR)

nawet jak wieziesz rozbitka to musisz mieć na to papiery, że jest twój albo, że wieziesz go za zgodą właściciela

Napisano

> Hmmm... Do cargo ?

> Chyba, że byliby WYBITNIE szukający wrażeń...

Kupujesz auto w D, wieziesz je na lawecie, zatrzymuje Cię busted.gif - powiesz mu ze nie może żądać dokumentów zakupionego auta któe wieziesz na lawecie? hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> nawet jak wieziesz rozbitka to musisz mieć na to papiery, że jest twój albo, że wieziesz go za

> zgodą właściciela

Sprawa będzie dotyczyła starych moto - na kilka sztuk nie mam "kwitów". blush.gif

Napisano

> Kupujesz auto w D, wieziesz je na lawecie, zatrzymuje Cię - powiesz mu ze nie może żądać

> dokumentów zakupionego auta któe wieziesz na lawecie?

Hmmm...

A czym różni się cargo pod postacią od cargo pod postacią kartofli luzem ? Albo innego soku z banana ?

Napisano

> Hmmm...

> A czym różni się cargo pod postacią od cargo pod postacią kartofli luzem ? Albo innego soku z

> banana ?

cargo pod postacią Maybacha różni się tym od cargo kartofil, że zazwyczaj po ukradzionym Maybachu ktoś będzie płakał w przeciwieństwie do kartofli

widzę , że nie masz pojęcia , jak się wozi samochody czy maszyny budowlane na "tirach" i jakie dokumenty musi mieć szofer, żeby w razie kontroli nie banned.gif

Napisano

> Sprawa będzie dotyczyła starych moto - na kilka sztuk nie mam "kwitów".

umowę jakąś musisz mieć , nawet z nieżywą ciocią wink.gif

Napisano

> cargo pod postacią Maybacha różni się tym od cargo kartofil, że zazwyczaj po ukradzionym Maybachu

> ktoś będzie płakał w przeciwieństwie do kartofli

> widzę , że nie masz pojęcia , jak się wozi samochody czy maszyny budowlane na "tirach" i jakie

> dokumenty musi mieć szofer, żeby w razie kontroli nie

Nie param się zawodowo czynnym transportem takowych, stąd moje domniemanie na tzw chłopski rozum.

A jakieś potwierdzenie powyższego faktu, że MUSISZ mieć dokumenty przewożonego pojazdu w przepisach jest ?

Z ciekawości pytam. I mówię o AMATORSKIM przewozie pojazdu - nie że jestem przewoźnikiem profesjonalnym i wożę zarobkowo, tylko "se kupiłem lawetke i se ciągam motór po zlotach bo jeździć nie umim".

Napisano

> warsztat musi mieć DR wszystkiego co jest na placu - inaczej podpada pod stację demontażu trefnego

> sprzętu

Nic nie musi, nigdy nie zostawiam DR w warsztacie, jeśli ktoś uparcie go chce to może sobie co najwyżej xero zrobić. Warsztat ma mój nr telefonu i w razie kontroli zawsze moge potwierdzić że to mój samochód i dostarczyć DR.

Napisano

> Nic nie musi, nigdy nie zostawiam DR w warsztacie, jeśli ktoś uparcie go chce to może sobie co

> najwyżej xero zrobić. Warsztat ma mój nr telefonu i w razie kontroli zawsze moge potwierdzić

> że to mój samochód i dostarczyć DR.

"Prosze zabrac samochod i wiecej do nas nie przyjezdzac. Chyba, ze przemysli pan na spokojnie swoje zdanei i dostosuje sie do obowiazujacych zasad." grinser006.gif I klotliwego klienta mamy z czapy - nie podoba sie dostosowac do naszych zasad - drzewo - nei ma obowiazku do nas przyjezdzac grinser006.gif

Napisano

Zawsze lepiej mieć jakieś dokumenty.

Wiozłem malucha na lawecie, malacz nie miał żadnych papierów i był wyrejestrowany X lat temu. Do tego był zdekompletowany.

Z właścicielem tego złomka spisałem szybką i krótką umowę kupna/sprzedaży właśnie po to by w razie kontroli mieć jakikolwiek dokument potwierdzający to skąd mam ten wóz.

Zresztą na milion procent Policja podczas kontroli zainteresowałaby się tym skąd wieziesz motocykle i czyje one są.

Zawsze lepiej mieć choćby zwykły papier i spisane jakieś oświadczenie z właścicielem tego co się wiezie z wpisanymi danymi dowodu osobistego, adresem itp żeby uniknąć komplikacji.

Napisano

nie trzeba. na zawodach czesto jest tak że właściciel jedzie punktu x z wszystkimi papierami, a z miejscowosci Y na lawecie wiozą mu autko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.