Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zośka i jej 2,0

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich od 3 lat jestem właścicielem zośki

Końcówka produkcji 2005 r 2.0 DTi i jak wszyscy mam ten sam problem słynna kontrolka kluczyka.

Auto zakupione z przebiegiem 60 tys.

1- w ziemie przy niskich temperaturach po odpaleniu chodzi jak Autosan z PKS taki co ma ponad milion km nabite. Po chwili pracy sytuacja się stabilizuje silnik wycisza i jest OK.

2- po ruszeniu na zimnym silniku ewidentnie nie ma pełnego zakresu mocy tak jak by się dławił w zakresie od 1-2 tys praca jest pulsacyjna szarpie itd

3- po przekroczeniu 100 ok. to co u wszystkich zapala się kontrolka z kluczykiem i dalsze konsekwencje już standardowe. Nadmienię, że tymczasowo pomaga czyszczenie EGR ale ………… tu się pojawia opinia.

Przyczyna zasmolenia egr jest z pompy paliwa a tu są skutki następujące nieprawidłowo działająca jakaś tam klapka która powoduje uszkodzenie przekaźnika który właśnie powoduje nieprawidłowe spalanie czyli klasyczny czarny bączek za zośką. Może podobno być walnięty zawór hala ale nie był mechanik tego pewien. Wniosek jest taki mam wymieniony EGR i nie wiem co dalej robić ???? Teoretycznie człowiek ma rację tylko według wszelkich praw na niebie auto dawno powinno paść a zrobiłem nim 40 tys km. Jedynie co EGR zawaliło ta że trzeba było go podobno wymienić. Dalsza wymian to jak spacer po linie może to może tamto.

Tak czy inaczej może ktoś miał podobny przypadek auto jest fajne i dobrze mi się nim jeździ ale każda trasa to niepewność więc bardzo proszę o pomoc.

Napisano
  • Autor

To prysł niestety kolejny mit zielonej wyspy : ( ( ( ( ( niestety nikt mi nie odpisałe wiec chyba pozostaje mi sprzedać sztrucla. ech

Napisano

> To prysł niestety kolejny mit zielonej wyspy : ( ( ( ( ( niestety nikt mi nie odpisałe wiec chyba

> pozostaje mi sprzedać sztrucla. ech

Skoro zapala się "check" może prościej zacząć od mechanika który posiada Techa lub KTS'a.

Wystarczy odczytać kody błędów i będzie wszystko jasne a nie wróżyć z "fusów" .

Napisano
  • Autor

no widzisz nie bedzie latwiej bo kod uszkodzenia pompy nic nie definiuje potrzebuje wiec pomocy nie docinek.

Napisano

> no widzisz nie bedzie latwiej bo kod uszkodzenia pompy nic nie definiuje

>potrzebuje wiec pomocy nie

> docinek.

Nawet nie przyszło mi na myśl Tobie docinać po prostu znam podejście psełdo mechaników do tych silników. Podaj kod błędu a postaramy się pomóc.

Napisano
  • Autor

Nie mam spisanego szukałem gdzieś tej kartki ale wcieło tak czy inaczej przestawiłem autko do innego mechanika frown.gif(((( bo tamten niestety się wystraszył autka. Zobacze jak sie ta sprawa zakończy i na pewno opisze na forum. Błąd został odczytany jako uszkodzenie pompy tyle zapamiętałem.

Napisano

> Nie mam spisanego szukałem gdzieś tej kartki ale wcieło

Szkoda bo po objawach które opisałeś mam dwóch podejrzanych ale żeby być pewnym muszę znać kody błędów.

>tak czy inaczej przestawiłem autko do

> innego mechanika ((((

Bardzo dobra decyzja

> bo tamten niestety się wystraszył autka.

Właśnie to sugerowałem w pierwszym poście zlosnik.gif

> Zobacze jak sie ta sprawa

> zakończy i na pewno opisze na forum. Błąd został odczytany jako uszkodzenie pompy tyle

> zapamiętałem.

Przeważnie niedouczone mechesy wszystkie problemy w tych silnikach tak diagnozują niestety norma facepalm.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W uzupełnieniu moich wcześniejszych wypowiedzi

Podejchałem do innego mechanika ten podjoł się naprawy zaczynająć od wymiany foltra paliwa i tu szooooooook frown.gif(((( syf jak cholera łączie z płukaniem zbiornika paliwa. Dodam dla innych że tankowałem wyłącznie na A24 Nestle widać nie warto. Niestety po płukaniu okazuje się ze pompa zle dozuje dawkę paliwa jak silnik jest zimny iiiiiiiiiii lipa. Pompe z 2 ma wtyczkami nikt w kraju nie naprawia wiec propozycja od pana z serwisu pomp "sprzedaj pan szybko to auto". Ale moj mech nie poddaje sie proponuje wymine pompy niestety na uzywke i przeprowgramowanie frown.gif(((( zobaczymy jak mu to sie uda. Pompa zakupiona a to dodam nie łatwe iwec teraz czekamy co ebdzie dalej

Napisano

Zwracam uwagę na liczbę możliwości programowania pomp VP44 dwuwtykowych. Sterownik takiej pompy ma tylko dwukrotną możliwość zaprogramowania, z tym że jedna została wykorzystana z fabryce, druga w razie ewentualnej wymiany. Jeśli trafisz na pompę, która już jeździła w drugim aucie to dla Ciebie zbraknie możliwości programowania.

Napisano

Tak z ciekawości - kiedy wymieniałeś ostatnio filtr paliwa i ile na nim przejechałeś?

Na których Neste tankowałeś?

Napisano

> okazuje się ze pompa

> zle dozuje dawkę paliwa jak silnik jest zimny iiiiiiiiiii lipa.

VP 44 jest pompą sterowaną elektronicznie czyli wszystkim steruje ECU

> Pompe z 2 ma wtyczkami nikt w

> kraju nie naprawia

Nie chce mi się w to wierzyć zadzwoń tu

Napisano

psg 16 sie nie naprawia - tylko wymiana.

Napisano

> Tak z ciekawości - kiedy wymieniałeś ostatnio filtr paliwa i ile na nim przejechałeś?

> Na których Neste tankowałeś?

No napisał 40kkm.W dizlach chyba szybko sa opruchy .Ja w benie zmieniam co 1-2 lata.Ale nie zmieniany chyba też od 80kkm odkąd auto kupiłem i tez syf.Zreszta u mnie nie widac syfu,bo jest w całości.

Napisano
  • Autor

tego rodzaju nie naprawiaja

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie i kotlecik odświeżany podaje do stołu.

Wymieniono pompę przeprogramowano itd. itd. efekt : ( ((((((((( ten sam ma ktoś jeszcze jakiś pomysł.

Napisano

> Witam ponownie i kotlecik odświeżany podaje do stołu.

> Wymieniono pompę przeprogramowano itd. itd. efekt : ( ((((((((( ten sam ma ktoś jeszcze jakiś

> pomysł.

No właśnie dlatego chciałem abyś podał kody błędów.

Wpadłeś w sidła pseudo mechesów, których jedynym pomysłem na te silniki jest wymiana lub remont pompy.

Miałem ten sam problem gdzie nie podjechałem diagnoza pompa do remontu po odczytaniu błędów i przestudiowaniu procedur w TIS'e wymieniłem czujnik położenia wału za 160 zeta i Viki lata do dzisiaj.

Napisano

> No właśnie dlatego chciałem abyś podał kody błędów.

> Wpadłeś w sidła pseudo mechesów, których jedynym pomysłem na te silniki jest wymiana lub remont

> pompy.

> Miałem ten sam problem gdzie nie podjechałem diagnoza pompa do remontu po odczytaniu błędów i

> przestudiowaniu procedur w TIS'e wymieniłem czujnik położenia wału za 160 zeta i Viki lata do

> dzisiaj.

na ciepłym ci siadał czujnik?

Napisano

> na ciepłym ci siadał czujnik?

Nie..... ciała dawał na zimnym. Silnik zapalał nie działał obrotomierz, palił się check, i nie reagował na pedał gazu. Pochodził chwilę około minuty i wszystko wracało do normy. Można było gasić palić przez cały dzień do następnego nocnego postoju.

Napisano

U kumpla w VB 2.2dti czujnik odzywał się tylko na ciepłym, więc nie ma reguły

Napisano

> Nie..... ciała dawał na zimnym. Silnik zapalał nie działał obrotomierz, palił się check, i nie

> reagował na pedał gazu. Pochodził chwilę około minuty i wszystko wracało do normy. Można było

> gasić palić przez cały dzień do następnego nocnego postoju.

u kolegi czujnik wału siadał na ciepłym grinser006.gif

Napisano

twoje objawy nie wymagaly nawet podlaczenia kompa zeby sie domyslic ze czujnik walu pada. bez czujnika auto odpalisz ale bedzie w awaryjnym

Napisano

> twoje objawy nie wymagaly nawet podlaczenia kompa zeby sie domyslic ze czujnik walu pada. bez

> czujnika auto odpalisz ale bedzie w awaryjnym

Ciekawa teoria.....to wytłumacz mi dlaczego wszyscy mechanicy od razu na pompę wskazywali. Nawet w Bosch Serwice po podpięciu KTS'a stwierdził że pompa do remontu facepalm.gif

Napisano

> Ciekawa teoria.....to wytłumacz mi dlaczego wszyscy mechanicy od razu na pompę wskazywali. Nawet w

> Bosch Serwice po podpięciu KTS'a stwierdził że pompa do remontu

Kiepscy mechanicy. zlosnik.gif Obrotomierz nie działa => padł czujnik.

Napisano

> Kiepscy mechanicy. Obrotomierz nie działa => padł czujnik.

Takie oczywiste to nie było bo czujnik był uszkodzony przez 2-3 min po pierwszym uruchomieniu po nocnym postoju, później "się naprawiał" i przez cały dzień było OK.

Napisano

> Takie oczywiste to nie było bo czujnik był uszkodzony przez 2-3 min po pierwszym uruchomieniu po

> nocnym postoju, później "się naprawiał" i przez cały dzień było OK.

Więc przez swoją ewentualną niewiedzę i tak bym stawiał na czujnik, co okazałoby się poprawną diagnozą. Po prostu nie spotkałem się jeszcze na forach z inną przyczyną niedziałania obrotomierza w tym silniku. smile.gif

Napisano

> Więc przez swoją ewentualną niewiedzę i tak bym stawiał na czujnik, co okazałoby się poprawną

> diagnozą. Po prostu nie spotkałem się jeszcze na forach z inną przyczyną niedziałania

> obrotomierza w tym silniku.

koszt czujnika nieduży w porównaniu do naprawy pompy palacz.gif

Napisano

> Ciekawa teoria.....to wytłumacz mi dlaczego wszyscy mechanicy od razu na pompę wskazywali. Nawet w

> Bosch Serwice po podpięciu KTS'a stwierdził że pompa do remontu

bo "panie pompa zdechla" to jest ulubione stwierdzenie mechanikow tymbardziej ze przy okacji zawsze wywala blad od pompy. ja nie jestem wszyscy a z doswiadczenia bo robie tylko ople 100% przypadkow to czujnik wału. oryginal bosch kolo 150 pln i po problemie

Napisano

> bo "panie pompa zdechla" to jest ulubione stwierdzenie mechanikow tymbardziej ze przy okacji zawsze

> wywala blad od pompy. ja nie jestem wszyscy a z doswiadczenia bo robie tylko ople 100%

> przypadkow to czujnik wału. oryginal bosch kolo 150 pln i po problemie

Ja Ciebie nie posądzam........... ale "do ptaka" warsztat pod logiem "Bosch Service" powinien takie rzeczy wiedzieć i umieć interpretować błędy jakie pokazuje mu KTS.

Napisano

> Ja Ciebie nie posądzam........... ale "do ptaka" warsztat pod logiem "Bosch Service" powinien takie

> rzeczy wiedzieć i umieć interpretować błędy jakie pokazuje mu KTS.

rozwiazanie jest proste - naprawa pompe - skasuja odpowiednio a na koniec wymienia czujnik walu - zarobek lepszy niz 30 pln za wymiane czujnika

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no niestety w moim przypadku podobno padł sterownik kupiłem od dawcy pompe ale okazałao się ze jest z vectry c i lipa nie ma już siły do tego auta

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam

Patrząc po zainteresowaniu wątkiem winien jestem zakończenia tego wywodu.

Nie ujmując w słowa niepotrzebnie przed zakupem zośki sprawdź czy ma zamontowaną pompę (Diesel) jedno czy dwu wtykową. Jeśli 2 wtykową chmmmmm mocno się zastanów. Pompa jest w chwili obecnej nienaprawialna a wszelkie próby regeneracji daremne tak naprawdę. W grę wchodzi tylko i wy łącznie zakup nowej koszt na allegro to najtańsza 4,5 tys. Co do przeszczepu to lipa skomputeryzowanie motoryzacji sprawiło że więcej czasu spędzi przy niej informatyk niż mechanik a efekt może być mizerny. Bardzo ważne przed zakupem upewnij się że pompa o identycznym nr lub odpowiedniku nr jest od zafiry bo jak od vectry c to znowu lipa. A na zakończeni sterownik pompy można dokupić ale tu znowu kwas bo koszt 1000 zł może się okazać niepotrzebny.

Tak reasumując moją przygodę i wyciągając wnioski jeśli tech pokaże uszkodzenie pompy a mechanik nie będzie wstanie dokładnie określić usterki na czym polega trzeba liczyć się z wymianą pompy zaoszczędzicie tak naprawdę kosztów i efekt będzie 100%.

Ja wyciągnąłem wnioski chmmmm bolało ale cóż każdy się uczy a ważne jest aby mechanik zechciał zabrac się naprawdę do roboty a nie tylko nadymał się jak to wiele potrafi bo na pewno skończy się to porażką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.