Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimny pali idealnie, ciepły ma problemy.

Featured Replies

Napisano

Ani ASO ani inny warsztat (ZbiCar) nie wymyślił dlaczego.

Benzyna 1,6l, 2000 r. Jeśli ma to znaczenie to jest focus.

Zaczęło się ok. 3 lata temu - bez wyraźnej przyczyny.

Poniżej 0C odpala od "dotknięcia kluczyka". Nawet przy prawie -30C (No, może lekka przesada - wtedy trzeba trochę rozmieszać masło)

Jeśli jest choć trochę ciepły, lub pora roku jest odpowiednia (temperatura zewnętrzna na plusie) żeby zapalić trzeba piłować przynajmniej 5 sekund.

Akumulator wymieniony, czujnik temperatury wymieniony, nie ma nowszej wersji oprogramowania. Komputer błędów nie pokazuje.

Może ktoś miał taką przygodę i zna rozwiązanie?

Ostatnio ASO zaproponowało czyszczenie przepustnicy, ale "doradca" nie potrafił wyjaśnić zależności pomiędzy temperaturą a zanieczyszczeniem przepustnicy. Przy cenach ASO - podziękowałem. To było przy okazji kolejnego malowania tego i owego - opłacało się utrzymać 12 letnią gwarancję na blacharkę.

Napisano

a na focus klub polska szukałeś odpowiedzi? kiedyś zdawało mi sie ze ktoś już miał ten problem.

Poza tym w W-wie polecają warsztat u wuja Zbycha, jesli idzie o naprawy focusów zlosnik.gif

Napisano

Sprawdzales wskazania czujnikow jak silnik jest cieply ? Bledow to wcale nie musi byc, ale jak np. zle odczytuje temperature silnika ?

Napisano

> Poza tym w W-wie polecają warsztat u wuja Zbycha, jesli idzie o naprawy focusów

To jest wlasnie ZbiCar. Jednak z tego co pamietam, to nie maja tam zadnego interfejsu do diagnostyki.

Napisano

> Zaczęło się ok. 3 lata temu - bez wyraźnej przyczyny.

> Poniżej 0C odpala od "dotknięcia kluczyka".

A nie jest to wadliwy czujnik położenia wału korbowego?

Napisano
  • Autor

> To jest wlasnie ZbiCar. Jednak z tego co pamietam, to nie maja tam zadnego interfejsu do

> diagnostyki.

Już mają.

Napisano
  • Autor

> A nie jest to wadliwy czujnik położenia wału korbowego?

Znaczy, jak jest zimno to się naprawia?

Napisano
  • Autor

> ... ale jak np.

> zle odczytuje temperature silnika ?

A co czyta temperaturę silnika?

Napisano

> A co czyta temperaturę silnika?

Czujnik temp. afair w foce sa dwa, jeden w glowicy drugi gdzies wpiety w plyn i to ten raczej bierze pod uwage ECU.

Napisano
  • Autor

> a na focus klub polska szukałeś odpowiedzi? ...

Szukałem, ale nie zadawałem pytań.

Ze słusznie minionych czasów została mi niechęć do zbyt sformalizowanych organizacji więc nie należę.

Zresztą myślę, że to nie jest wina akurat tego rodzaju silnika, więc interesuje mnie szersze spojrzenie.

Napisano

> Znaczy, jak jest zimno to się naprawia?

Tak, u mnie w maryśce też ASO nie wiedziało OCB, dopiero jak poleciłem wymianę czujnika położenia wału(za radą z AK) to problem się rozwiązał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zresztą myślę, że to nie jest wina akurat tego rodzaju silnika, więc interesuje mnie szersze

> spojrzenie.

Napisz jeszcze czy występują jeszcze jakiekolwiek inne objawy czy tylko to, że na ciepłym silniku trzeba dłużej kręcić rozrusznikiem niewiem.gif

Napisano

> Tak, u mnie w maryśce też ASO nie wiedziało OCB, dopiero jak poleciłem wymianę czujnika położenia

> wału(za radą z AK) to problem się rozwiązał.

> Pozdrawiam BAS

Nie jestem na tyle wszechwiedzący, ale gdyby to był CPW to by mógł czasami gasnąć na gorącym silniku i dać się odpalać dopiero jak wystygnie i inne tego typu kwiatki, a nie TYLKO to, że trzeba ciut dłużej kręcić rozrusznikiem przy odpalaniu... no.gif

Napisano

> Nie jestem na tyle wszechwiedzący, ale gdyby to był CPW to by mógł czasami gasnąć na gorącym

> silniku i dać się odpalać dopiero jak wystygnie i inne tego typu kwiatki, a nie TYLKO to, że

> trzeba ciut dłużej kręcić rozrusznikiem przy odpalaniu...

U mnie mogłeś przejechać 1000000km pod warunkiem, że nie zgasiłeś silnika. Jak zgasiłeś silnik to trzeba było czekać aż wystygnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> U mnie mogłeś przejechać 1000000km pod warunkiem, że nie zgasiłeś silnika. Jak zgasiłeś silnik to

> trzeba było czekać aż wystygnie.

> Pozdrawiam BAS

Dziwne ciekawe czy ktoś potrafi logicznie wytłumaczyć taką awarię bo wiem mniej więcej jak CPW działa, jaki podaje sygnał i dziwne, że tak stosunkowo prosty konstrukcyjnie czujnik ma tak nietypowe usterki... Tyle, że Tobie nie zapalał już wcale, a koledze zapala i tu jest różnica. Tobie nie zapalał bo czujnik nie podawał impulsów i nie było iskry, a dlaczego była dopóki silnika nie zgasiłeś ? Nie mam pojęcia trzeba by się nad tym mocno pochylić, ale może ktoś ma na to logiczne naukowe wytłumaczenie cool.gif

Napisano

> Dziwne ciekawe czy ktoś potrafi logicznie wytłumaczyć taką awarię bo wiem mniej więcej jak CPW

> działa, jaki podaje sygnał i dziwne, że tak banalny czujnik ma tak nietypowe usterki... Tyle,

> że Tobie nie zapalał już wcale, a koledze zapala i tu jest różnica. Tobie nie zapalał bo

> czujnik nie podawał impulsów i nie było iskry, a dlaczego była dopóki silnika nie zgasiłeś ?

> Nie mam pojęcia trzeba by się nad tym mocno pochylić, ale może ktoś ma na to logiczne naukowe

> wytłumaczenie

Ten czujnik to zdaje się jest zwykła cewka i też nie mam bladego pojęcia dlaczego temperatura daje takie dziwne objawy, ale faktem jest, że wymiana w takiej sytuacji czujnika pomogła.

Czujnik drogi nie jest i w przypadku 1.6 16V 103KM by Fiat bez problemu można go podmienić na próbę, nie wiem jak jest zabudowany w Foce, ale zacząłbym od tego czujnika a przynajmniej od wyczyszczenia go z syfu*.

* U mnie skubany był/jest u dołu silnika pod napędem rozrządu, dokładnie pod kołem pasowym wału. Umiejscowienie powoduje, że może się tam gromadzić syf.

Pozdrawiam BAS

Napisano

U mnie był to czujnik położenia wału.

Chwilę z tym jezdziłem i co jakiś czas dawał o sobie znać.

Motor na zimno kręcił normalnie,aż któregoś razu po przejechaniu z 4 kilometrów i przy próbie ponownego odpalania zaskoczył za chyba 15 razem prób.

Najlepiej sprawdzić na kompie. W warunkach zimowych w Puntach ten czujnik ma ciężkie życie.Jest nisko umiejscowiony i przez to ciągle usyfiały od soli itp.

Napisano

> Ten czujnik to zdaje się jest zwykła cewka i też nie mam bladego pojęcia dlaczego temperatura daje

Ano tak jest to odpowiednio dobrana cewka, zasada działania całego układu jest również dosyć prosta więc dziwne, że objaw jest tylko taki, a np. nie ma innych objawów związanych z układem zapłonowym... niewiem.gif

> takie dziwne objawy, ale faktem jest, że wymiana w takiej sytuacji czujnika pomogła.

W samochodach czasami są różne "dziwaczne" usterki i czasami najprościej i najszybciej podmienić kilka rzeczy i metodą prób i błędów dojść co i jak oczywiście jeśli ma się dojście do sprawnych elementów... ok.gif

> Czujnik drogi nie jest i w przypadku 1.6 16V 103KM by Fiat bez problemu można go podmienić na

> próbę, nie wiem jak jest zabudowany w Foce, ale zacząłbym od tego czujnika a przynajmniej od

> wyczyszczenia go z syfu*.

> * U mnie skubany był/jest u dołu silnika pod napędem rozrządu, dokładnie pod kołem pasowym wału.

To może mieć bardzo duże znaczenia bo przez to mocno zmienia się szczelina powietrzna, a w zasadzie to robi się szczelina powietrzno-błotna co ma zapewne znaczący wpływ na wartości pola, a przez to indukowane napięcie.

> Umiejscowienie powoduje, że może się tam gromadzić syf.

> Pozdrawiam BAS

W Fiacie Brava 1.2 16V również czujnik nie jest specjalnie chroniony przed syfem i jest łatwo dostępny, a w foce 1.6 jak jest nie mam pojęcia nie miałem przyjemności z tym autkiem hmm.gif

Napisano

A sprawdź kabelki które idą do wtyczki czujnika temp czy wilgoć sie nie dostała czasem i nie zrobiła spustoszenia w postaci zielonego nagaru ok.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za zajęcie się moim przypadkiem.

Wychodzi na to, że jednak trzeba zastosować metodę prób i błędów.

Nie wiem jednak czy w moim przypadku będzie opłacalna. Samochód jednak ma niską wartość. Na razie (w trakcie szukania powodów) zapłaciłem za nowe świece i czujnik temperatury. Nie dałem się naciągnąć na czyszczenie przepustnicy - ale tylko dlatego, że mam awersję do ASO, które za proste czynności chce kosmiczną kasę.

Gdzieś wyczytałem, że to może być wina rezystora wentylatorów (jest gdzieś przy chłodnicy hmm.gif).

A i jeszcze jedno - ilość czujników temperatury. Ktoś napisał, że w ZETEC są dwa. Nie zgadza się to z tłumaczeniem Zbycha, który opowiadał mi o sposobach pomiaru temperatury w różnych silnikach. Wybacz kolego - jednak jemu bardziej wierzę zlosnik.gif

No cóż, przyjdzie się przyzwyczaić i częściej wymieniać akumulator panic.gif

Napisano

> Dziękuję wszystkim za zajęcie się moim przypadkiem.

> Wychodzi na to, że jednak trzeba zastosować metodę prób i błędów.

> Nie wiem jednak czy w moim przypadku będzie opłacalna. Samochód jednak ma niską wartość. Na razie

> (w trakcie szukania powodów) zapłaciłem za nowe świece i czujnik temperatury. Nie dałem się

> naciągnąć na czyszczenie przepustnicy - ale tylko dlatego, że mam awersję do ASO, które za

> proste czynności chce kosmiczną kasę.

> Gdzieś wyczytałem, że to może być wina rezystora wentylatorów (jest gdzieś przy chłodnicy ).

> A i jeszcze jedno - ilość czujników temperatury. Ktoś napisał, że w ZETEC są dwa. Nie zgadza się to

> z tłumaczeniem Zbycha, który opowiadał mi o sposobach pomiaru temperatury w różnych silnikach.

> Wybacz kolego - jednak jemu bardziej wierzę

> No cóż, przyjdzie się przyzwyczaić i częściej wymieniać akumulator

Świece i tak kiedyś należało by wymienić.

W Fiatach sami czyścimy przepustnicę grinser006.gif

Nie wiem,nie znam się,ale po odkręceniu puchy z filtrem paliwa ukazuje się przepustnica którą należy potraktować chociażby benzynką exrakcyjną.Ale może to tylko we fiatach jest tak prosto.

Co z tego,że będziesz częściej wymieniał akumulator ?

niewiem.gif

Czy to rozwiąże przyczynę ?

Ja bym jednak poza ASO szukał kogoś kumatego i znalazł tę przyczynę ...

Napisano

czyli auto było podpinane do kompa który normalnie odczytuje wartości z czuników?

Nie pokazywał jakiś cudów z czujnika na rurze układu dolotowego? (zaraz za filtrem powietrza) - czasami takie cuda sie dzieją jak ten czujnik padnie. drogi to on nie jest smile.gif

czyszczenie przepustnicy w foce 1.6 to każdy średnio bystry szympans zrobi - dojście masz eleganckie - ściągasz rure w miejscu gdzie sie wciska miedzy kolektor dolotowy i juz widzisz przepustnice. bodajże 2, albo 3 śruby i masz ją w łapie - wyciągasz, troche benzyny na pędzlu i jest czysta smile.gif

Napisano

> A i jeszcze jedno - ilość czujników temperatury. Ktoś napisał, że w ZETEC są dwa. Nie zgadza się to

> z tłumaczeniem Zbycha, który opowiadał mi o sposobach pomiaru temperatury w różnych silnikach.

> Wybacz kolego - jednak jemu bardziej wierzę

W Zetec-SE 1,6 jest jeden czujnik który mierzy temperaturę w głowicy silnika i dosyć łatwo go zdiagnozować jeżdżąc w trybie diagnostycznym licznika.

Napisano

dokladnie taki sam objaw mialem w toledo II 1.6

wymiana czujnika temp plynu chlodniczego za 60zł (ten przy bloku) zalatwił sparwe

Napisano

> Dziękuję wszystkim za zajęcie się moim przypadkiem.

> Wychodzi na to, że jednak trzeba zastosować metodę prób i błędów.

>

Niestety są przypadki trudne .... gdzie odkręcony wentyl w tylnym prawym kole powoduje stuki w silniku hehe.gif

Ale tak poważnie to jesli wszystkie odczyty są prawidłowe a mimo tego silnik zapala tak jak to opisujesz to i ja stawiam na czujnik położenia wału.... Może nie jest on uszkodzony ale odsunięty od koła zębatego a może sie nagromadziło na nim pełno opiłków.... Wymień go lub przynajmniej oczyść... bo te czujniki hallotronowe sa bardzo dziwne - to znaczy jest w nich zależność "skuteczności/sprawności" od tempperatury czujnika/silnika. - im cieplej tym mniejsza amplituda sygnału wink.gif

Napisano

> odsunięty od koła zębatego a może sie nagromadziło na nim pełno opiłków.... Wymień go lub

> przynajmniej oczyść... bo te czujniki hallotronowe sa bardzo dziwne - to znaczy jest w nich

> zależność "skuteczności/sprawności" od tempperatury czujnika/silnika. - im cieplej tym

> mniejsza amplituda sygnału

Z tego co wstępnie wyrzucił google to z fotek wynika, że Foca ma czujnik położenia wału reluktancyjny, a nie hallotronowy... 30.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.