Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gorące powetrze w dolocie

Featured Replies

Napisano

Jak wpłynie na silnik benzynowy atmosferyczny ciągłe zasysanie gorącego powietrza do układu dolotowego. Chodzi mi i o osiągi jak i trwałość silnika.

Napisano

> Jak wpłynie na silnik benzynowy atmosferyczny ciągłe zasysanie gorącego powietrza do układu

> dolotowego. Chodzi mi i o osiągi jak i trwałość silnika.

niższa moc

i wyzsza temp pracy silnika, spalania hmm.gif teoretyzuje no nie wiem

Napisano

> Jak wpłynie na silnik benzynowy atmosferyczny ciągłe zasysanie gorącego powietrza do układu

Na pewno spadek momentu obrotowego ze względu na mniejszą gęstość powietrza, co do trwałości silnika hmm chyba zależy jak gorące hmm.gif

Napisano

Na trwalosc raczej nijak, na osiagi znaczaco. Niestety negatywnie...

Napisano

W Polonezie jak mi się termostat od powietrza zaciął w pozycji ciepłe. To na LPG osiągi spadły mocno, na benzynie mniej ale też się dało odczuć.

Napisano

Wyzsza temperatura>mniejsza gęstość>gorsze warunki spalania>Mniejsza moc.

I tyle

Napisano

ja przez chwile w Lanosie tak mialem... jak gasl na luzie, a magicy nie potrafili wyregulowac hehe.gif - zatkali oryginalny dolot, z boku obudowy zrobili dziure i dali kawalek rury, ktory bral powietrze ze srodka komory silnia rotfl.gif

wg mnie rzekomy spadek mocy nie byl zauwazalny..

Napisano

u mnie w aucie jest plastikowe g* które powoduje że powietrze do filtra idzie sprzed chłodnicy.

Kiedyś jakić magik jej nie założył - różnica w mocy i była odczuwalna, szczególnie na niskich obrotach.

Napisano
  • Autor

> u mnie w aucie jest plastikowe g* które powoduje że powietrze do filtra idzie sprzed chłodnicy.

> Kiedyś jakić magik jej nie założył - różnica w mocy i była odczuwalna, szczególnie na niskich

> obrotach.

Właśnie fiat zastosował takie rozwiązanie w nowym bravo, tzn ze względów oszczędnościowych zrezygnował z części dolotu ( w tym puszki rezonatora i chwytu powietrza sprzed chłodnicy) w silniku 1.4 16v 90 km tak, że została tylko "trąbka" zaciągająca powietrze prosto zza chłodnicy. nowy "dolot" wygląda tak:

284590765-1.JPG

Zastanawiam się jak taka oszczędność wpłynie na silnik

post-94503-14352511172882_thumb.jpg

Napisano

> W Polonezie jak mi się termostat od powietrza zaciął w pozycji ciepłe. To na LPG osiągi spadły

> mocno, na benzynie mniej ale też się dało odczuć.

W Polonezie przez kolektor dolotowy przechodził płyn chłodzący, który go podgrzewał razem z mieszanką, ale to jest całkiem inny kawał historii ok.gifhehe.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> W Polonezie przez kolektor dolotowy przechodził płyn chłodzący, który go podgrzewał razem z

> mieszanką, ale to jest całkiem inny kawał historii

po to żeby chrzczone paliwo nie zamarzało w zimie hmm.gifhehe.gif

Napisano

> po to żeby chrzczone paliwo nie zamarzało w zimie

Dużo samochodów ma tak, że na zimnym silniku ciągnie powietrze znad kolektora wydechowego, a jak się zagrzeją to ciągną chłodne z "chwytaka" powietrza który jest umieszczony w takim miejscu w którym jest w stanie łapać nieogrzane temperaturą silnika powietrze ok.gif

Napisano

> W Polonezie przez kolektor dolotowy przechodził płyn chłodzący, który go podgrzewał razem z

> mieszanką, ale to jest całkiem inny kawał historii

Tak samo miałem w Samarze i pewnie w innych gaźnikowcach też tak było...

Napisano

>Wyzsza temperatura>mniejsza gęstość>gorsze warunki spalania>Mniejsza moc.

warunki spalania takie same tyle, że przy mniejszej gęstości w tej samej objętości powietrza będzie mniej tlenu więc trzeba będzie dać mniej paliwa i dlatego moc spadnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.