Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Audi A4 B5 po liftingu...

Featured Replies

Napisano

... w dodatku z benzyną + LPG, kombi. Takie autko biorę pod uwagę przy zmianie obecnego, dlatego mam kilka pytań. Jak z awaryjnością? Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie?

Napisano

> Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie?

Zawieszenie. Najbardziej delikatny element A4 a zarazem jeden z droższych.

Napisano

> ... w dodatku z benzyną + LPG, kombi. Takie autko biorę pod uwagę przy zmianie obecnego, dlatego

> mam kilka pytań. Jak z awaryjnością? Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie?

jaki silnik ?

Napisano
  • Autor

> jaki silnik ?

Raczej 1,8.

Napisano
  • Autor

> Zawieszenie. Najbardziej delikatny element A4 a zarazem jeden z droższych.

W sumie to samo mam w Omedze, tyle, że części nie są jakieś kosmicznie drogie. Czy A4 ma tą samą bolączkę, co Passat, czyli "padające" wahacze?

Napisano

> W sumie to samo mam w Omedze, tyle, że części nie są jakieś kosmicznie drogie. Czy A4 ma tą samą

> bolączkę, co Passat, czyli "padające" wahacze?

Niestety tak. Tutaj jest podobne rozwiązanie zastosowane.

Napisano

Wielowahacz z przodu jest bardzo wrażliwy na nasze piękne drogi :/ Aluminiowe wahacze szybko się kończą a mechanicy nie przepadają za ich robotą.

Moja A4 przyjechała do Polski z Belgii w wieku 11 lat na ori zawiasie, coś tam delikatnie puknęło na większej dziurze, pojeździłem pół roku i zawias nadawał się do całkowitej wymiany. Na 10 wahaczy (8 przód, 2 tył) tylko 1 jeszcze był ok.

Napisano

> Raczej 1,8.

Zwróć uwagę na ewentualną głośną pracę łańcucha rozrządu, dla pewności po zakupie trzeba zrzucić pokrywę zaworów i sprawdzić czy nie jest wyciągnięty.

To jest początkowe stadium 210kkm

0d6a77b6506ad5e9.jpg

Łańcuch w ASO kosztuje 200 zeta

Napisano

> Zwróć uwagę na ewentualną głośną pracę łańcucha rozrządu, dla pewności po zakupie trzeba zrzucić

> pokrywę zaworów i sprawdzić czy nie jest wyciągnięty.

> To jest początkowe stadium 210kkm

> Łańcuch w ASO kosztuje 200 zeta

Troche OT ma ktos schemat rozrzadu 1.8T? bo zastanawiam sie jak to wyglada. jest pasek i lancuch?

Napisano

> Troche OT ma ktos schemat rozrzadu 1.8T? bo zastanawiam sie jak to wyglada. jest pasek i lancuch?

z tyłu silnika łańcuch spina wałki rozrządu, pomiędzy nimi jest nastawnik wałków z napinaczem łańcucha, a z przodu pasek

Jak znajdę jakieś zdjęcie, to wrzucę

2cf25c9d5c8fe314.jpg

Napisano

dojście w tych autach jest jakie jest i dlatego rozrzad dużo kosztuje...

Napisano

> dojście w tych autach jest jakie jest i dlatego rozrzad dużo kosztuje...

Racja, trzeba zrzucać cały pas przedni żeby się dostać do rozrządu chociaż można to zrobić i bez tego ale trzeba się nagimnastykować. Mechanicy sporo sobie za robociznę liczą.

Napisano

> Racja, trzeba zrzucać cały pas przedni żeby się dostać do rozrządu chociaż można to zrobić i bez

> tego ale trzeba się nagimnastykować. Mechanicy sporo sobie za robociznę liczą.

nie trzeba zrzucac, wystarczy wysunac

Napisano

> Zwróć uwagę na ewentualną głośną pracę łańcucha rozrządu, dla pewności po zakupie trzeba zrzucić

> pokrywę zaworów i sprawdzić czy nie jest wyciągnięty.

> To jest początkowe stadium 210kkm

> Łańcuch w ASO kosztuje 200 zeta

Sam łańcuch to jest betka. Porównywałem u siebie w V6 łańcuch po 230000 z nowym i był tylko kapkę dłuższy. Problemem może być niskie ciśnienie oleju, zawory zwrotne w głowicy (są takie w V6, ale na 100% nie jestem pewien, czy w 1.8 też występują), czy też zużyty sam napinacz. Napinacz z regulacją faz kosztuje ok. 800-900zł. W niektórych wersjach nie było zmiennych faz i wtedy koszt jest niższy (od 330 do 470zł za napinacz).

Napisano

> nie trzeba zrzucac, wystarczy wysunac

Fabryka wbrew pozorom nieźle to pomyślała i (przynajmniej w A6) przód zrzuca się dość łatwo i szybko. Nie jest to jakaś trudna, ani żmudna robota, za to dostęp do silnika jest wtedy idealny. Nie słyszałem żeby mechanicy jakoś dużo wyceniali usługę zdjęcia przodu, chyba że cwaniaki zlosnik.gif

Napisano

> Wielowahacz z przodu jest bardzo wrażliwy na nasze piękne drogi :/ Aluminiowe wahacze szybko się

> kończą a mechanicy nie przepadają za ich robotą.

> Moja A4 przyjechała do Polski z Belgii w wieku 11 lat na ori zawiasie, coś tam delikatnie puknęło

> na większej dziurze, pojeździłem pół roku i zawias nadawał się do całkowitej wymiany. Na 10

> wahaczy (8 przód, 2 tył) tylko 1 jeszcze był ok.

W A6 jest podobny zawias (o ile nie taki sam) i dla mnie jest OK. Zrobiłem już 34000 od kupna, zawias jeszcze z niemieckiego ASO i nic nie jest wytłuczone. Przy wymianie też nie ma co żałować, bo taniocha się mści i pada nawet po 10000km zlosnik.gif

Napisano

> ... w dodatku z benzyną + LPG, kombi. Takie autko biorę pod uwagę przy zmianie obecnego, dlatego

> mam kilka pytań. Jak z awaryjnością? Na co szczególnie zwracać uwagę przy zakupie?

AFAIK do sprawdzenia jeszcze świecący ABS (stosunkowo częsta usterka) - padnięta pompa/sterownik i stukająca przekładnia kierownicza. Rudej też nie powinno być, a perforacja to już profanacja zlosnik.gif

Napisano

> Napinacz z regulacją faz kosztuje ok. 800-900zł.

Jakiej firmy i gdzie można kupić ?

Napisano

> ORI na Allegro

aaaaaaa Allegro... to ja wole za 1300 ze Skody palacz.gif

Napisano

> aaaaaaa Allegro... to ja wole za 1300 ze Skody

Kolejna urban legend?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.