Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira A problem z obrotami

Featured Replies

Napisano

witajcie

jest sobie zafira 2001r silnik 1.8 bez gazu wersja z elektroniczną przepustnicą. Silnik się dławi, tak jakby nie chodził na wszystkich cylindrach, zmieniłem disa jest to samo ma ktoś jakieś pomysły? Dziwnie zachowuje się obrotomierz chwile po uruchomieniu tak skacze jakby nie miało to nic wspólnego z obrotami. Z góry dziękuje wszystkim na pomoc.

Napisano

Pomarańczowa żarówa świeci? Błędy jakieś są?

Napisano
  • Autor

> Pomarańczowa żarówa świeci? Błędy jakieś są?

nie świeci, niestety nie mogłem połączyć się z ecu moim interfejsem.

Napisano

> nie świeci, niestety nie mogłem połączyć się z ecu moim interfejsem.

Powiem ci tak.

W dieslu 2.0 podobne objawy do takich jakie ty opisałeś był padnięty czujnik położenia wału.

Napisano
  • Autor

> Powiem ci tak.

> W dieslu 2.0 podobne objawy do takich jakie ty opisałeś był padnięty czujnik położenia wału.

a w silniku 1.8 gdzie on jest umiejscowiony?

Napisano

> a w silniku 1.8 gdzie on jest umiejscowiony?

tam gdzie w x20xev

czyli masz silnik x18xe1 o ile kojaze ?? czy z18xe??

jesli x18xe1 to czujnik polozenia walu znajduje tuz pod pompa wspomagania jakby z drugiej strony rozrzadu poszukam fotki to zrobie edyte waytogo.gif

EDYTA:

prsz cale foto story (VKP)

Napisano
  • Autor

> prsz cale foto story (VKP)

dziękuje, czy komputer powinien odnotować błąd w przypadku uszkodzenia tego czujnika?

Napisano

> dziękuje, czy komputer powinien odnotować błąd w przypadku uszkodzenia tego czujnika?

Tak.

Napisano

> Dziwnie zachowuje się obrotomierz chwile po uruchomieniu tak skacze jakby nie miało

> to nic wspólnego z obrotami.

To jest wina słabego akumulatora.

Przepustnicę po czyszczeniu lub wymianie trzeba adaptować.

Włączyć silnik na 15 sekund i wyłączyć. I powinno być ok.

Jeśli nie świeci się CHECK to może padać pompa paliwa , może być zapchany filtr paliwa lub pada któryś wtryskiwacz.

Napisano
  • Autor

> To jest wina słabego akumulatora.

aku jest słaby to prawda, nie wpadłem na to w nocy będzie ładowany jak znajdę prostownik.

> Przepustnicę po czyszczeniu lub wymianie trzeba adaptować.

> Włączyć silnik na 15 sekund i wyłączyć. I powinno być ok.

> Jeśli nie świeci się CHECK to może padać pompa paliwa , może być zapchany filtr paliwa lub pada

> któryś wtryskiwacz.

no właśnie sprawdzę wtryski metodą na podmianę, filtr paliwa też zmienię.

update:

może być jednak problem z metodą na podmianę, jak ewentualnie sprawdzić ich funkcjonowanie?

Napisano

> może być jednak problem z metodą na podmianę, jak ewentualnie sprawdzić ich funkcjonowanie?

Nie wiem. Najlepiej podmienić i będzie wiadomo.

Napisano

> może być jednak problem z metodą na podmianę, jak ewentualnie sprawdzić ich funkcjonowanie?

Po pierwsze przeczyszczenie i adaptacja przepustnicy oraz sprawdzenie na kompie, czy poprawnie dziala (przepustnice w ukladzie DBW czesto szwankuja). Co do wtryskiwaczy: najlepiej je wymontowac i zawiezc do punktu, ktory zajmuje sie sprawdzeniem i naprawa. Przynajmnej w Radomiu mozna wtryskiwacze sprawdzic i wyczyscic za niewielkie pieniadze.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze przeczyszczenie i adaptacja przepustnicy oraz sprawdzenie na kompie, czy poprawnie

> dziala

ale czy przepustnica powodowałaby aż takie problemy z obrotami? Rozumiem, falowanie ale tutaj to jakaś masakra. Z chęcią przeczyszczę przepustnicę nawet jeśli to nie jest to ale jak tego dokonać skoro nie jest ona rozbieralna? Tzn silniczek krokowy jest zamontowany do niej na stałe.

Czy ten czujnik położenia wału to ten który na tym zdjęciu jest poniżej filtra oleju?

Napisano

tak to jest to tylko, ze na zdjeciu jest z18xe a ty masz w koncu jaki ?? x18xe1 czy z18xe??

Napisano

> tak to jest to tylko, ze na zdjeciu jest z18xe a ty masz w koncu jaki ?? x18xe1 czy z18xe??

jeśli jest z 2001 to musi mieć z18xe

Napisano

> jeśli jest z 2001 to musi mieć z18xe

nie musi 3 latat temu mialem VB z 2001 i mialem x18xe1 confused.gif

Napisano

> nie musi 3 latat temu mialem VB z 2001 i mialem x18xe1

A to co innego smile.gif

Napisano

> jeśli jest z 2001 to musi mieć z18xe

I taki silnik siedzi w tej zośce zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I taki silnik siedzi w tej zośce

potwierdzam, co zresztą na podstawie vinu oznajmił mi kolega smile.gif

jest kolejne pytanie, wymieniłem świece na jeszcze inne problem ten sam ale po odpięciu przepływki silnik inaczej pracuje nie tak jak powinien ale inaczej. Nie miałem do czynienia z przepływomierzami w silnikach benzynowych. Jak mnie więcej powinien zareagować sprawny silnik na odpięcie przepływki?

Napisano

> po odpięciu przepływki

> silnik inaczej pracuje nie tak jak powinien ale inaczej. Nie miałem do czynienia z

> przepływomierzami w silnikach benzynowych. Jak mnie więcej powinien zareagować sprawny silnik

> na odpięcie przepływki?

Po odpięciu przepływki na pracującym silniku powinien zgasnąć ale nie jest to reguła. Jesli masz na jałowych między 7 a 10 kg/h powietrza to przepływka raczej ok.

Napisano
  • Autor

> Po odpięciu przepływki na pracującym silniku powinien zgasnąć ale nie jest to reguła. Jesli masz na

> jałowych między 7 a 10 kg/h powietrza to przepływka raczej ok.

podmieniłem przepływkę i problem ustąpił, ale za to świeci się kontrolka silnika.

Napisano

> podmieniłem przepływkę i problem ustąpił, ale za to świeci się kontrolka silnika.

skasuj błąd wink.gif

Napisano

> skasuj błąd

Świecąca kontrolka oznacza błąd w stanie Aktywnym, nie wiele pomoże skasowanie, bo kontrolka po chwili znów się zaświeci.

Napisano
  • Autor

> Świecąca kontrolka oznacza błąd w stanie Aktywnym, nie wiele pomoże skasowanie, bo kontrolka po

> chwili znów się zaświeci.

Nie strasz mnie proszę smile.gif

Napisano

Odłącz klemę na chwilę, w ten sposób można skasować błędy nieaktywne. Jeśli kontrolka będzie się dalej świeciła, lub zaświeci się zaraz podczas jazdy, oznacza, że jakiś błąd jest aktywny.

Pamiętaj o kodzie do radia, jeśli jest oryginał.

Napisano
  • Autor

> Odłącz klemę na chwilę, w ten sposób można skasować błędy nieaktywne. Jeśli kontrolka będzie się

> dalej świeciła, lub zaświeci się zaraz podczas jazdy, oznacza, że jakiś błąd jest aktywny.

> Pamiętaj o kodzie do radia, jeśli jest oryginał.

radio o kod nie woła a jest oryginał, aku odłączony na ponad 24h kontrolka świec się nadal frown.gif użyłem interfejsu vagowego i programu opel tech 2 niestety nie łączy się z ecu. Jutro zamówię ten jeden jedyny słuszny smile.gif Dodam, że interfejs jest sprawny bo z ecu silnika x16xel w astrze g łączy się bez problemu. Na jakiej linki działa komunikacja z centralką silnika Z18XE?

Napisano

> Na jakiej linki działa komunikacja z centralką silnika Z18XE?

W Oplach tylko linia K ale i tak nie wszystkie interfejsy VAG'a się łączą

Napisano
  • Autor

> W Oplach tylko linia K ale i tak nie wszystkie interfejsy VAG'a się łączą

Dzięki, niebawem będę miał możliwość sprawdzenia czymś innym. Trochę się boję, że teraz do tego wszystkiego padła któraś lambda obym się mylił. Bo przecież jak silnik chodził koślawo checka nie wywaliło na desce a po podmianie gdy silnik zaczął pracować popranie problem się pojawił. Wkurza mnie to, że nie mogę tego sprawdzić w tej chwili tylko czekać na tą paczkę i liczyć na szybkość poczty polskiej frown.gif

Napisano
  • Autor

Podładowałem aku sprawdziłem błędy było ich kilka ale po skasowaniu nie pojawiły się.

Jeden z błędów to:

C1523 - Za niskie napięcie akumulatora

(02) - Nie występuje

napis nie występuje oznacza, że błędu już nie ma, a został tylko w pamięci?

Inne błędy jakie były to:

P0220 - Czujnik pozycji przepustnicy(TPS) Za niskie napiecie obwodu 2

(02) - Nie występuje

P0120 - Czujnik pozycji przepustnicy(TPS) Za wysokie napiecie obwodu 1

(01) - Nie występuje

P1550 - Elektroniczne sterowanie przepustnicy Zarzadzanie moca

(04) - Nie występuje

P1613 - Brak lub nieprawidłowy sygnał immobilisera

(00) - Nie występuje

P0100 - Obwód mas. lub objet. przeplywu powietrza, sygnal za niski

(02) - Nie występuje

P0110 - Obieg prądowy temperatury powietrza dolotowego - za mocne wejście

(01) - Nie występuje

P0170 - Bogaty wydech

(01) - Nie występuje

ale już nie występują. Dodam, że to może z winy zwalonej przepływki która została już wymieniona. Odpinana była także wtyczka od cewki oraz krokowca.

Napisano

Połowa z tych błędów spowodowana była za niskim napięciem akumulatora reszta pochodzi z przepływomierza.

Nie występuje oznacza ze błąd został zapisany w pamięci ECU ale obecnie sterownik go nie zgłasza.

Napisano
  • Autor

Chciałem sobie jeszcze skasować inspekcje i ustawić ją na kolejne 10tyś km, niby zapisuje z sukcesem, ale przy uruchamianiu nadal wywala napis z inspekcją.

Napisano

> Chciałem sobie jeszcze skasować inspekcje i ustawić ją na kolejne 10tyś km, niby zapisuje z

> sukcesem, ale przy uruchamianiu nadal wywala napis z inspekcją.

Niestety z opcom'em tak już jest, nie wszystko da się zrobić chociaż niby jest możliwość. Czasami można jeszcze większej biedy narobić Przekonali się niektórzy z VKP co chcieli sobie światła dzienne zaprogramować przy pomocy opcoma.

Napisano
  • Autor

> można jeszcze większej biedy narobić Przekonali się niektórzy z VKP co chcieli sobie światła

> dzienne zaprogramować przy pomocy opcoma.

no to mnie nastraszyłeś, bo ja właśnie chciałem wyłączyć opcje automatycznego włączania świateł smile.gif

Napisano

> no to mnie nastraszyłeś, bo ja właśnie chciałem wyłączyć opcje automatycznego włączania świateł

W czym chciałeś wyłączyć tą opcje?

W ZA i AG nie ma takiej opcji. Potrzebny jest tz "Szwedzki Przekaznik" żeby mieć automat świateł.

Napisano
  • Autor

> W czym chciałeś wyłączyć tą opcje?

> W ZA i AG nie ma takiej opcji. Potrzebny jest tz "Szwedzki Przekaznik" żeby mieć automat świateł.

hmm bo ja właśnie mam taki automat i chciałbym tą opcję wyłączyć bo mnie już do szału doprowadza.

Napisano

> opcję wyłączyć

wyciągnij przekaznik i będzie spokój

Napisano
  • Autor

> wyciągnij przekaznik i będzie spokój

kolejny raz ratujesz sytuacje pomagając, jak ja się odwdzięczę?:)

Napisano

> wyciągnij przekaznik i będzie spokój

ewentualnie bezpiecznik nr 10 - będzie łatwiej i szybciej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.