Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opłaty drogowe w Europie. (wycieczka do Włoch)

Featured Replies

Napisano

Planujemy wycieczkę do Włoch i mam kłopot z kosztami opłat drogowych.

Będziemy jechać przez Słowację i Austrię. Tu problemu nie ma, winieta na szybę i jazda. Natomiast co we Włoszech? Wyczytałem że płaci się bardzo różnie w zależności od drogi, samochodu, regionu...

Są jakieś karty VIACARD tylko nie mogę się nigdzie doszukać na ile to może wystarczyć. Czy taka najmniejsza karta (25,-€) pozwoli na dojechanie np. od granicy Austrii do Rzymu i powrót? Można pewnie jechać bokami ale czasu i tak będzie niewiele i nie chciałbym go marnować na jazdę. Może ktoś jeździ w tamte strony i może mniej więcej określić ile takie ok. 700km włoskimi autostradami może kosztować?

Napisano

Czy taka najmniejsza karta (25,-€) pozwoli na dojechanie np. od granicy Austrii do Rzymu i powrót

witaj, 25 eurobędzie mało. od granicy austrii do okolic wenecji płaciłem 10 euro w jedną stronę.wg mapy via michelin.pl wychodzi,że do rzymu w jedną stronę potrzeba ok180 pln. płacić na bramkach można kartą (ale nie każdą) lub gotówką - są bramki z obsługą i samoobsługowe.

Napisano
  • Autor

> Wprowadź trasę w viamichelin.pl

Wyszedł mi koszt w jedną stronę ok. 2500 zł a tak na oko powinienem się w 1200-1300 w obie strony zamknąć niewiem.gif

> On ładnie Ci wyliczy wszystko, tylko dobrze ustaw parametry

No ba grinser006.gif To chyba zbyt skomplikowany mechanizm jak dla mnie blush.gif

Napisano
  • Autor

> Autostrada od granicy do Wenecji kosztuje 8Euro. Do Rzymu jest około x4, więc ponad 30Euro wyjdzie.

ok.gif

Napisano

> Planujemy wycieczkę do Włoch i mam kłopot z kosztami opłat drogowych.

> Będziemy jechać przez Słowację i Austrię. Tu problemu nie ma, winieta na szybę i jazda. Natomiast

> co we Włoszech? Wyczytałem że płaci się bardzo różnie w zależności od drogi, samochodu,

> regionu...

> Są jakieś karty VIACARD tylko nie mogę się nigdzie doszukać na ile to może wystarczyć. Czy taka

> najmniejsza karta (25,-€) pozwoli na dojechanie np. od granicy Austrii do Rzymu i

> powrót? Można pewnie jechać bokami ale czasu i tak będzie niewiele i nie chciałbym go marnować

> na jazdę. Może ktoś jeździ w tamte strony i może mniej więcej określić ile takie ok. 700km

> włoskimi autostradami może kosztować?

3 lata temu było ok 1€ za 10 km

Napisano
  • Autor

> witaj,

Witaj biglaugh.gif

> 25 eurobędzie mało. od granicy austrii do okolic wenecji płaciłem 10 euro w jedną stronę.wg

> mapy via michelin.pl wychodzi,że do rzymu w jedną stronę potrzeba ok180 pln. płacić

No masz. Następny. Jak Wy to ustawiacie, że liczy?

> na bramkach można kartą (ale nie każdą) lub gotówką - są bramki z obsługą i samoobsługowe.

Rozumiem, że problemy mogą być w przypadku jakichś debetowych wymyślnych kart ale ze zwykłymi kredytówkami Visy czy MC problemu być nie powinno? Czyli nie ma potrzeby kupowania tego VIACARD? To i dobrze.

A jeszcze zapytam gdzie najlepiej (najtaniej zlosnik.gif) winiety na Słowację i Austrię kupić?

Napisano

> A jeszcze zapytam gdzie najlepiej (najtaniej ) winiety na Słowację i Austrię kupić?

Na pierwszej autostradowej stacji benzynowej, zarówno w SK jak i A.

PZM i przygraniczne kantory doliczają sobie narzut, a stacjom benzynowym na terenie danego kraju takich rzeczy robić nie wolno ok.gif

Napisano

> Na pierwszej autostradowej stacji benzynowej, zarówno w SK jak i A.

> PZM i przygraniczne kantory doliczają sobie narzut, a stacjom benzynowym na terenie danego kraju

> takich rzeczy robić nie wolno

na A tez bez problemu mozna kupic w okolicy Bratyslawy

niestety problem z winietami moze byc jak sie jedzie noca

juz kilka razy bylem na austostradzie w A bez naklepki i w niepotrzebnym stresie jechalem...

Napisano

> Wyszedł mi koszt w jedną stronę ok. 2500 zł a tak na oko powinienem się w 1200-1300 w obie strony

> zamknąć

nie wiem czy Ci sie uda chyba, ze w jakims bardzo oszczednym dieselu

jak jak jezdze na narty to wydaje tak 1400-1600 zl

co prawda place jeszcze za Brennero, ale mniej place za autostrade w IT i generalnie jest to chyba sporo mniej km = mniej paliwa

dobierz sobie miejsca tankowania bo mozna na tym sporo przyoszczedzic

Napisano

we wloszech normalnie placilem w euro na wszystkich bramkach na przeleczy brennero tak samo.

koszt przejazdu z lodzi do wloch ( trento ) i spowrotem to 2600 km czyli 650 zl w dwie strony za samo paliwo.

Napisano

Z Udine do Rzymu 656 km - watpie w to aby 30,- Euro starczylo na oplaty za autostrady.

Dwa lata temu z Menton (kolo Monako ) do Chiasso w Szwajcari placilem za 345 km 85,- o daje wyprowadzajac rownanie ca.

161,- Euro w jedna strone.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy Ci sie uda chyba, ze w jakims bardzo oszczednym dieselu

Skoro na polskich drogach udało się zejść poniżej 5 l/100km to liczę na to że na autostradach więcej nie spali jak pałował nie będę ok.gif

> jak jak jezdze na narty to wydaje tak 1400-1600 zl

Zimą spalanie jest wyższe

> co prawda place jeszcze za Brennero, ale mniej place za autostrade w IT i generalnie jest to chyba

> sporo mniej km = mniej paliwa

Trasy mam ok 3700km w obie strony. Ale 1500 to raczej granica do której nie powinienem dojść. No chyba, że autostrada wyjdzie strasznie drogo (jakieś 1400km wyjdzie - licząc wg Wenecji rwIcIk-a jakieś 60 ojro, ale wg kilometrówki =ONYX=-a już 140 icon_eek.gif).

> dobierz sobie miejsca tankowania bo mozna na tym sporo przyoszczedzic

Właśnie widzę, że nie wziąłem pod uwagę, że u nas paliwo sporo tańsze.

Jak najlepiej tankować? Najtaniej chyba będzie oprzeć się o Austrię czyli na polskiej ropce do granicy Austria-Włochy, we Włoszech tak czy inaczej raz muszę i powrotnie też gdzieś w Austrii. hmm.gif

Napisano

> Jak najlepiej tankować? Najtaniej chyba będzie oprzeć się o Austrię czyli na polskiej ropce do

> granicy Austria-Włochy, we Włoszech tak czy inaczej raz muszę i powrotnie też gdzieś w

> Austrii.

Tankowanie:

1) Słowacja lub Czechy przed granicą z Austrią

2) Austria - PRZEDOSTATNIA stacja benzynowa przed granicą z Włochami

3) We Włoszech tylko tyle żeby starczyło na powrót do Austrii (z lekką rezerwą)

4) W Austrii tyle żeby starczyło do Czech, Słowacji

5) W Czechach/Słowacji już może być do pełna

Jak tak będziesz tankował, to zapłacisz najmniej za paliwo

Przestrzegam tylko - tankowanie na ostatniej austriackiej stacji przed granicą z Włochami jest bardzo drogie.

Napisano

Ostrzegam przed wjazdem w bramkę oznaczoną TELEPASS

""VIAcard jest kartą magnetyczną emitowaną przez włoską spółkę autostradową Autostrade Italie. Karta upoważnia do korzystania ze specjalnie do tego przeznaczonych pasów ruchu Telepass i bezgotówkowych opłat autostrad na włoskich punktach opłat.

Razem z kartą VIAcard funkcjonuje małe elektroniczne urządzenie Telepass, które należy umieścić za przednią szybą pojazdu. Urządzenie rejestruje każdy przejazd i automatycznie przekazuje odpowiednie dane w celu jego rozliczenia. Połączenie karty VIAcard i urządzenia Telepass umożliwia kontynuowanie jazdy odpowiednio oznaczonymi pasami ruchu bez zatrzymywania się w miejscach poboru opłat"".

Ja przed kilku laty taki numer niechcący wykonałem.

Po bezpłatnej obwodnicy Rzymu jechałem lewym pasem i na zjeździe Roma Nord z rozpędu wjechałem w tę bramkę.

Zagapiłem się, chyba przy jeździe na południe bramki Telepass były po prawej a tutaj po lewej stronie.

Zdziwiłem się, że nie ma automatu wydającego bilety.

Z tyłu zaczęła się ustawiać kolejka, szlaban był podniesiony więc "w rurę".

Pasażerki jęczały "a co to będzie na zjeździe".

Pod Wenecją ze względu na brak biletu "bramkowy" zażądał opłaty od początku autostrady na czubku włoskiego buta.

Dobrze, że znał angielski, dał się przekonać, że tylko z Rzymu jedziemy i nie mamy więcej gotówki - wyszedł z budki, obejrzał moją rejestrację, z tyłu już zaczęli trąbić - zlitował się, przyjął opłatę tylko od Rzymu, podniósł szlaban.

Kilkadziesiąt Euro uratowane smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tankowanie:

> 1) Słowacja lub Czechy przed granicą z Austrią

> 2) Austria - PRZEDOSTATNIA stacja benzynowa przed granicą z Włochami

> 3) We Włoszech tylko tyle żeby starczyło na powrót do Austrii (z lekką rezerwą)

> 4) W Austrii tyle żeby starczyło do Czech, Słowacji

> 5) W Czechach/Słowacji już może być do pełna

> Jak tak będziesz tankował, to zapłacisz najmniej za paliwo

> Przestrzegam tylko - tankowanie na ostatniej austriackiej stacji przed granicą z Włochami jest

> bardzo drogie.

Wiesz... to podobnie jak czasem na CB słyszę jak ktoś tłumaczy przyjezdnemu żeby na ostatnich światłach w lewo skręcił biglaugh.gif Skąd u licha będę wiedział, że to przedostatnia stacja? niewiem.gif

A co do cen to wg tej strony paliwo w Austrii jest najtańsze niewiem.gif Stąd moja wcześniejsza kalkulacja.

Napisano

Na dobrych mapach stacje benzynowe są dokładnie oznakowane. To się nie zmienia z dnia na dzień.

I o ile jeszcze dobrze pamiętam, to przy każdym znaku informującym o najbliższej stacji, jest jeszcze info, że następna stacja za x kilometrów. Da się ogarnąć.

I jeszcze jedno, ceny paliw przy autostradach są wyższe niż w miastach.

Napisano

Tak jak wyżej napisano ze stacjami w Czechach, Austrii i Włoszech problemu nie ma. Jest ich dużo (mniej więcej co 30-50 km) i są dobrze opisane - są podane odległości do następnej. Zdegustowany byłem natomiast stacjami w Niemczech frown.gif Jadąc do Włoch przez Czechy - Niemcy - Austrię wypadło mi tankowanie w Niemczech i przez moment byłem w niezłym strachu kiedy komputer pokazywał mi przewidywany zasięg 100.. 80 ... 20 km i żadnej stacji w pobliżu. Musiałem zjeżdzać na jakimś zjedzie i miałem dużo szczęscia, że za nim było od razu miasteczko ze stacją.

Autostrady we Włoszech są drogie ale nie polecam prób oszczędzania. Nie oplaca się smile.gif Chciałem zrobić tak trase Loretto - Asyż. Gdy nawigacja podała mi 104 km i 4 godziny to ją wyśmiałem. Ale własnie tyle się jechało wąskimi serpentynkami z dala od cywilizacji. A przed samym celem droga się skończyła frown.gif Włosi dobudowali w międzyczasie jakiś odcinek autostrady i zagrodzili dotychczasową trasę. Musiałem sie kawałek wracać i wjeżdzać w płataną drogę. Ale widoki na bocznych dróżkach były naprawdę piękne smile.gif

Napisano

Cena za przejazd autostradami od granicy Austrii do Rzymu i

powrót to cena pewnie około 90 euro. Za przejazd od granicy do Florencji zapłacilem we wrześniu 2010 chyba 28 euro. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.