Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego T-Jet nie ma filtra paliwa?

Featured Replies

Napisano

No właśnie taka zagadka.. dlaczego w tym silniku nie ma żadnego filtra paliwa? Przecież przez jego brak różne syfy mogą wlatywać prosto do silnika.. A może jest to w jakiś sposób zabezpieczone, żeby syf nie dostawał się do układu wtryskowego?

Napisano

> No właśnie taka zagadka.. dlaczego w tym silniku nie ma żadnego filtra paliwa? Przecież przez jego

> brak różne syfy mogą wlatywać prosto do silnika.. A może jest to w jakiś sposób zabezpieczone,

> żeby syf nie dostawał się do układu wtryskowego?

Ponieważ Fiat od 98r. w większości modeli nie stosował klasycznego (wymiennego) filtra, tylko zintegrowany z obudową pompy w zbiorniku. Oczywiście nie tylko Fiat takie rzeczy robi.

Napisano
  • Autor

> W tsi sa filtry paliwa...

> Jak sie Wam sprawuja T-Jety?

Bezproblemowo. Jeszcze nic nie miałem robione przy silniku (z wyjątkiem czynności przeglądowych typu filtry, świece). Ale zbliża się przegląd 60 kkm i tak mnie zastanowiło dlaczego nie ma filtra paliwa w tym silniku. Może faktycznie jest tak jak napisał kaczorek i filtr jest w obudowie pompy. Pytanie tylko czy to jest siateczka czy taki filtr podobny do wymiennego?

A tak poza tym to dziwne rozwiązanie bo co w przypadku jak filtr się zapcha? Wymiana pompy?

Napisano

> Ponieważ Fiat od 98r. w większości modeli nie stosował klasycznego (wymiennego) filtra, tylko

> zintegrowany z obudową pompy w zbiorniku. Oczywiście nie tylko Fiat takie rzeczy robi.

i czy taki filtr jest dożywotni, to znaczy ma wytrzymać cały okres eksploatacji?

Napisano

> i czy taki filtr jest dożywotni, to znaczy ma wytrzymać cały okres eksploatacji?

Dożywotni na czas eksploatacji pompy... Ta jednak zwykle nie wytrzymuje całego okresu eksploatacji samochodu, ale to akurat nie dotyczy tylko fiata.

Napisano

> Dożywotni na czas eksploatacji pompy...

Tu nie ma problemu...

Jak ten filtr siatkowy sie zapcha to albo auto stanie na drodze albo pompa sie spali - co i tak na jedno wyjdzie hehe.gif więc i tak trzeba będzie wymienić wszystko zlosnik.gif

Napisano

> Tu nie ma problemu...

> Jak ten filtr siatkowy sie zapcha to albo auto stanie na drodze albo pompa sie spali - co i tak na

> jedno wyjdzie więc i tak trzeba będzie wymienić wszystko

e tam, pompa kosci tylko Cena z VAT-em 559,82 PLN zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> e tam, pompa kosci tylko Cena z VAT-em 559,82 PLN

Wiadomo smile.gif tragedii nie ma zlosnik.gif

Napisano

> i czy taki filtr jest dożywotni, to znaczy ma wytrzymać cały okres eksploatacji?

Mam stare bravo z takim filtrem i przebieg ponad 260 kkm i nic nie było z tym filtrem, ani z pompą robione.

Napisano

> Mam stare bravo z takim filtrem i przebieg ponad 260 kkm i nic nie było z tym filtrem, ani z pompą

> robione.

Miałem Brava i raz to wyciągałem sick.gif

Wszystko zalezy co sie leje tam do zbiornika zlosnik.gif

Napisano

> A tak poza tym to dziwne rozwiązanie bo co w przypadku jak filtr się zapcha? Wymiana pompy?

W p2 też było tak i nikt nie płakał grinser006.gif, na upartego wyjmujesz pompę z baku i czyścisz siateczkę czyli ten filtr paliwa ok.gif

Napisano

Jeżeli kierowca ma trochę oleju w głowie i nie jeździ ciągle na rezerwie, to oryginalna pompa wytrzymuje 250-300 kkm a filtr razem z nią.

Napisano

> e tam, pompa kosci tylko Cena z VAT-em 559,82 PLN

Za rok, dwa, będą zamienniki Boscha, M&D, MM w cenie około 400 zł. Biorąc za przykład takiego Golfa TSI, w którym filtr paliwa kosztuje ponad 100 zł i wymiana co 40 kkm da nam po 240 kkm koszt ponad 600 zł plus 6 razy cena wymiany filtra. Nie widzę powodów do narzekań z punktu widzenia technologii Fiata. Dodam jeszcze, że w innych markach pompa też dodatkowo się wykrzaczy w okolicach 300 kkm i kosztuje podobnie, jak ta z NB.

Napisano

może to nie miarodajne, ale rozbierałem tzn wyjmowałem pompę paliwa w Seicento z nalotem 90 000 km i ani w baku, ani na sitku jakiegoś konkretnego syfu na sitku nie było...wg mnie temat syfu w baku to dziś legenda skromny.gif

Napisano

u mnie już 250 000 km i jest ok

Napisano

> Tu nie ma problemu...

> Jak ten filtr siatkowy sie zapcha to albo auto stanie na drodze albo pompa sie spali

Fajnie.. zwłaszcza, że pompa jest w zbiorniku paliwa...

Napisano

> Fajnie.. zwłaszcza, że pompa jest w zbiorniku paliwa...

Nie przesadzaj. Podnosisz siedzenie z tyłu, odkręcasz trzy wkręty osłony i masz pompę...

Napisano

> Nie przesadzaj. Podnosisz siedzenie z tyłu, odkręcasz trzy wkręty osłony i masz pompę...

Wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.