Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auta 7-osobowe dopisywać proszę!

Featured Replies

Napisano

308 SW

> Raczej z serii 5+2, niż 7-osobowy autobus.

> - Verso

> - Zafira

> - Logan MCV

> - Mazda 5

> - Chevi captiva i bliźniaczy opel (zapomniałem nazwy)

> - Touran

> - długie Doblo

> - długi Caddy

> - długi Kaszkai

Napisano

> poka

> edit: znalazłem szkoda, że nie ma foteli chowanych w podłodze, byłby ideał

nie tak bardzo, generalnie to 2 rzad foteli w wersji 7 os ma malo miejsca na nogi, dla osoby wysokiej jazda jest niezbyt przyjemna, a na dodatkowe 2 miejsca wchodza tylko dzieci a i to niezbyt wyrosniete.

kolejny problem to silniki - wersja 90 koni nie jedzie, wyje i nie jedzie. 110 koni sprawia sie lepiej (ale duuuzo slabiej niz 90 koni w poprzednim berlingo) ale pali stosunkowo duzo w porownaniu do osiagow. bardzo ale to bardzo brakuje mi w nowych berlingo/partner silnika 2.0 136 koni stosowanego w np. jumpy/expert z 6 biegowa skrzynia.

generalnie ja bronie sie przed wymiana sluzbowego berlinga II na nowe :d wole stare ale dosc szybkie 90 koni niz nowe ale mułowate 110 zeby.GIF

ps. mamy jedno nowe 7 osobowe 110 koni po chipie na ok 125 koni - idzie porównywalnie jak moje starsze 90 konne multispace

Napisano

> nie tak bardzo, generalnie to 2 rzad foteli w wersji 7 os ma malo miejsca na nogi, dla osoby

> wysokiej jazda jest niezbyt przyjemna, a na dodatkowe 2 miejsca wchodza tylko dzieci a i to

> niezbyt wyrosniete.

Mam wrażenie, że te samochody mają po prostu zbyt małą długość nadwozia, żeby rozsądnie pomieścić 3 rzędy siedzeń. Miejsca na nogi będzie maaaaalutko.

Pozdro

Bartek

Napisano

> Mam wrażenie, że te samochody mają po prostu zbyt małą długość nadwozia, żeby rozsądnie pomieścić 3

> rzędy siedzeń. Miejsca na nogi będzie maaaaalutko.

> Pozdro

> Bartek

dokładnie tak jest ok.gif

Napisano

> nie tak bardzo, generalnie to 2 rzad foteli w wersji 7 os ma malo miejsca na nogi, dla osoby

> wysokiej jazda jest niezbyt przyjemna, a na dodatkowe 2 miejsca wchodza tylko dzieci a i to

> niezbyt wyrosniete.

Trzeci rząd siedzeń w autach tego typu jest do okazjonalnego użycia. Ja mam tego świadomość i się z tym zgadzam. Mam troje dzieci więc teoretycznie 7 miejsc nie jest mi potrzebne ale...przyzwyczaiłem się i brakowałoby mi dodatkowych foteli.

Coraz częściej zastanawiam się nad zmianą Tourana na coś nowego w stylu Kangoo (bardzo mi się podoba ale nie robią 7os.), Berlingo/Partner, Doblo. Doblo robią 7os. ale te fotele w trzecim rzędzie Fiata to porażka (metalowy stelaż). No i silniki w takich autach to osobny temat do narzekania zlosnik.gif

Napisano

> Trzeci rząd siedzeń w autach tego typu jest do okazjonalnego użycia. Ja mam tego świadomość i się z

> tym zgadzam. Mam troje dzieci więc teoretycznie 7 miejsc nie jest mi potrzebne

> ale...przyzwyczaiłem się i brakowałoby mi dodatkowych foteli.

> Coraz częściej zastanawiam się nad zmianą Tourana na coś nowego w stylu Kangoo (bardzo mi się

> podoba ale nie robią 7os.), Berlingo/Partner, Doblo. Doblo robią 7os. ale te fotele w trzecim

> rzędzie Fiata to porażka (metalowy stelaż). No i silniki w takich autach to osobny temat do

> narzekania

3 rzad ok, wiadomo ze on jest "awaryjny". problem w tym ze 2 rzad siedzen ma mniej miejsca na nogi niz wersja 5 osobowa.

silniki sa ok ale nie do aut tych gabarytów, a i zestopniowanie skrzyni biegów nie jest najszczesliwsze. wersja 110 koni wręcz błaga o 6 bieg.

ale ida w ekologie/oszczednosc paliwa etc.

prawdziwym dramatem jest citroen jumpy 1.6 90 KM - na pusto jeszcze jakos jedzie ale chocby 500 kg ladunku i mamy auto o osiagach C-15 zeby.GIF i to z pedałem w podłodze zlosnik.gif tu takze brakuje skrzyni 6 biegowej, zwlaszcza w trasie

Napisano

> Mam wrażenie, że te samochody mają po prostu zbyt małą długość nadwozia, żeby rozsądnie pomieścić 3

> rzędy siedzeń. Miejsca na nogi będzie maaaaalutko.

> Pozdro

> Bartek

Bartek, rozsądnie 3 rzędy siedzeń mieści Voyager a auta o których teraz piszemy trzeci rząd siedzeń mają po to by np. podrzucić teściową, ciocię lub wujka z kościoła-ślubu szwagra na jego imprezę weselną gdy nikt nie ma już miejsc w samochodach zlosnik.gifwink.gif

Napisano

> 3 rzad ok, wiadomo ze on jest "awaryjny". problem w tym ze 2 rzad siedzen ma mniej miejsca na nogi

> niz wersja 5 osobowa.

a jest różnica w drugim rzędzie przy wersji 7os?

> silniki sa ok ale nie do aut tych gabarytów, a i zestopniowanie skrzyni biegów nie jest

> najszczesliwsze. wersja 110 koni wręcz błaga o 6 bieg.

> ale ida w ekologie/oszczednosc paliwa etc.

> prawdziwym dramatem jest citroen jumpy 1.6 90 KM - na pusto jeszcze jakos jedzie ale chocby 500 kg

> ladunku i mamy auto o osiagach C-15 i to z pedałem w podłodze tu takze brakuje skrzyni 6

> biegowej, zwlaszcza w trasie

Mi się marzy Caddy Maxi 140KM ale cena za to auto zabija no.gif

Napisano

Pelna geba 7os to Grand Espace chociazby (zajrzyj do salonu bo na Espace mozna bylo dobre rabaty wydeptac)

do tego Espace, ale duzo mniejszy bagaznik

no i Grand Scenic, ktory jest dla mnie bardziej 5+2

Napisano

> a jest różnica w drugim rzędzie przy wersji 7os?

> Mi się marzy Caddy Maxi 140KM ale cena za to auto zabija

jest, ok 10 cm a to naprawde duzo

Napisano

> jest, ok 10 cm a to naprawde duzo

Piszesz o Berlingo/Partner? Ciekawe jak to we Fiacie Doblo wygląda hmm.gif

Napisano

> Mazda MPV

> może być w wersji 2+2+2 lub 2+3+2. W wersji 7-os tylne fotele są identyczne i wyjmowalne.

Jest tez wersja 2+2+3 (karakuri albo US-spec), tylna kanapa chowana na plasko w podlodze, srodkowe fotele (z podlokietnikami) wyjmowane, wsiadanie do tylu bardzo wygodne, bo prawy fotel w srodkowym rzedzie mozna przesuwac smile.gif

KB

Napisano

> Piszesz o Berlingo/Partner? Ciekawe jak to we Fiacie Doblo wygląda

tak ok.gif doblo to jednak ciut inna konstrukcja

Napisano

> Raczej z serii 5+2, niż 7-osobowy autobus.

> - Verso

> - Zafira

> - Logan MCV

> - Mazda 5

> - Chevi captiva i bliźniaczy opel (zapomniałem nazwy)

> - Touran

> - długie Doblo

> - długi Caddy

> - długi Kaszkai

Grand Scenic

Nissan NV200

Volvo XC90

Napisano

> To nowa kontrukcja, czy jakiś "bliźniak"?

Gugle Twoim przyjacielem ;-)

Ale samochód bardziej użytkowy, niż osobowy.

Być może w blisko dający się przewidzieć czasie zacznę ujeżdżać taki sprzęt, ale - niestety bardzo nienapawający optymizmem jest wskaźnik moc/masa i moc/powierzchnia czołowa...

Napisano
  • Autor

> Gugle Twoim przyjacielem ;-)

Gugle mówi tylko coś o płycie, na której jest zrobiony. niewiem.gif

> Ale samochód bardziej użytkowy, niż osobowy.

> Być może w blisko dający się przewidzieć czasie zacznę ujeżdżać taki sprzęt, ale - niestety bardzo

> nienapawający optymizmem jest wskaźnik moc/masa i moc/powierzchnia czołowa...

No właśnie motory słabe. Jak coś obczaisz - daj znaka, bo cena przyzwoita. ok.gif

Napisano

> 6 os. - Pacifica

Ma świetne proporcje - szerokość nadwozia robi wrażenie smile.gif

Dodam jeszcze Chrysler Grand Voyager

Napisano

> Gugle mówi tylko coś o płycie, na której jest zrobiony.

> No właśnie motory słabe. Jak coś obczaisz - daj znaka, bo cena przyzwoita.

http://www.nissan.pl/#vehicles/lcv/range/nv200

Ogólnie taki bardziej cywilizowany dostawczak.

Mniej cywilizowany jak Kangoo/Berlingo/Doblo, ale bardziej niż Trafic/Transporter.

Dzikiego szału nie ma, ale kasa w sumie dość przekonywująca.

Jeździłem tym tyle co nic - bujnąłem się w tę i nazad kawałek szosą. Do prędkości przepisowych da się jeździć, powyżej zapewne zrobi się kiepściutko. Kangur z tym silnikiem to przy tym aucie dziki zawijacz asfaltu, dodatkowo zawieszony nisko jak deskorolka.

Z drugiej strony - to najzwyklejszy pod słońcem K9K by Renault, więc czipsy jada i nie "zwraca", ~110 KM dałoby się z tego wydusić i powiedzmy, że z takim motorem już byłoby si (cały czas patrząc przez pryzmat tego, jakie toto kosztuje pieniądze).

Jak dla mnie dyskwalifikującą wadą jest brak obrotomierza w ludzkim rozumieniu tego słowa (analogowy zegar). "Obrotomierz" jest dostępny jako jedna z opcji w menu, w charakterze "rtęciówki" wyświetlanej na displeju elsidi, oraz brak fabrycznego BT...

BYĆ MOŻE lepiej jest w wersji z kamerą cofania, bo tam ten wyświetlacz CHYBA jest większy i kolorowy, bo CHYBA obsługuje kamerę cofania, ale nie miałem okazji dopatrzeć się takowego.

Sto lat temu był taki zwierz, którego zwali Nissan Vanette -> NV200 jest jego teoretycznym następcą.

Zasadniczo to auto nie bardzo ma swój odpowiednik u konkurencji, bo to taki międzysegmentowiec - coś troszkę większego niż np Kangoo Maxi, ale mniejszego niż Trafic.

Napisano

> jako ciekawostka mozna dodać, ze 307 w wersji kombi i tej 7 osobowej ma o 10cm wiekszy rozstaw osi

w porównaniu do czego ma większy rozstaw osi?

Napisano

korzystajac z okazji zadam pytanie troszke OT-jak w takim touranie /zafirze wyglada wymontowanie tych chowanych siedzen?da sie to zrobic golymi rekami i w przyzwoitym czasie?

Napisano
  • Autor

> korzystajac z okazji zadam pytanie troszke OT-jak w takim touranie /zafirze wyglada wymontowanie

> tych chowanych siedzen?da sie to zrobic golymi rekami i w przyzwoitym czasie?

Pytasz o całkowite wymontowanie?

Bo np. w zafirze one składają się na płask tworząc podłogę bagaznika.

Napisano

> Pytasz o całkowite wymontowanie?

> Bo np. w zafirze one składają się na płask tworząc podłogę bagaznika.

tak.wiem,ze skladaja sie do podlogi-ale np.mnie nie sa kompletnie potrzebne a mozna byloby zagospodarowac powstale miejsce w inny sposob.

Napisano
  • Autor

> tak.wiem,ze skladaja sie do podlogi-ale np.mnie nie sa kompletnie potrzebne a mozna byloby

> zagospodarowac powstale miejsce w inny sposob.

Są chyba też 5 miejscowe - przynajmniej te poprzednie były.

A co do całkowitgo wyjęcia - pewnie już trzeba coś odkręcić. niewiem.gif

Napisano

> Dzięki Wujek!

Plosiem...

Jeśli pojawi się u mnie jakieś demo, bądź coś własnego, to dam cynę co dalej :-)

BTW, do mnie pisze się maile albo odzywa się na gg :-)

Napisano

> w porównaniu do czego ma większy rozstaw osi?

do zwykłego 307 3d,5d

Napisano

> korzystajac z okazji zadam pytanie troszke OT-jak w takim touranie /zafirze wyglada wymontowanie

> tych chowanych siedzen?da sie to zrobic golymi rekami i w przyzwoitym czasie?

Tourana można po prostu kupić w wersji 5os...

Napisano

> Tourana można po prostu kupić w wersji 5os...

a tego to nie wiedzialem ok.gif

rozumiem,ze ma wiekszy bagaznik i zapas na pokladzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.