Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto 1,2 8V

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule. Silnik jest zamulony od 3,5tys. Dosłownie jakby ktoś ściągnął nogę z pedału gazu.

Wymienione:

cewki x2

filtra paliwa+powietrza

olej

rozrząd

wyczyszczony cały mieszalnik paliwa

wywalony katalizator

zrobiona adaptacja

i nic...

Auto NIE MA instalacji gazowej, silnik jest czysty, bez wycieków, auto dość zadbane. Problem pojawił się z dnia na dzień, po wywaleniu kata pomogło trochę bo wcześniej był zamulony prawie w całym zakresie obrotów. Auto ma spalanie rzędu 6-8litrów, nie kopci, nie dymi.

Bardzo proszę o pomoc.

Napisano

> Jak w tytule. Silnik jest zamulony od 3,5tys. Dosłownie jakby ktoś ściągnął nogę z pedału gazu.

> Wymienione:

> cewki x2

> filtra paliwa+powietrza

> olej

> rozrząd

> wyczyszczony cały mieszalnik paliwa

> wywalony katalizator

> zrobiona adaptacja

> i nic...

> Auto NIE MA instalacji gazowej, silnik jest czysty, bez wycieków, auto dość zadbane. Problem

> pojawił się z dnia na dzień, po wywaleniu kata pomogło trochę bo wcześniej był zamulony prawie

> w całym zakresie obrotów. Auto ma spalanie rzędu 6-8litrów, nie kopci, nie dymi.

> Bardzo proszę o pomoc.

Który rok auta?

Jak wywaliłeś katalizator a masz 2 sondy to nie bedzie jechal...

Napisano

> Który rok auta?

> Jak wywaliłeś katalizator a masz 2 sondy to nie bedzie jechal...

będzie o ile zmieni mocowanie drugiej sondy

Napisano
  • Autor

> będzie o ile zmieni mocowanie drugiej sondy

2000rok, jedna sonda przed katem

Napisano

> będzie o ile zmieni mocowanie drugiej sondy

Dlatego zapytalem o rok smile.gif

Co tam Panie dobrego? Coś knujesz czy przeszło juz? smile.gif

Napisano
  • Autor

> A sprawna na 100%?

Znałbym odpowiedź na to pytanie gdybym wiedział jak ją sprawdzić poza wymianą/podmianą wink.gif

Napisano

> Znałbym odpowiedź na to pytanie gdybym wiedział jak ją sprawdzić poza wymianą/podmianą

Robiłeś reset autoadaptacji za pomocą jakiegoś programu?

Jeżeli tak to widać zakres pracy sondy ew. jej zakres przebiegu

Napisano
  • Autor

> Robiłeś reset autoadaptacji za pomocą jakiegoś programu?

> Jeżeli tak to widać zakres pracy sondy ew. jej zakres przebiegu

Nie mogę się połączyć ze sterownikiem za pomocą FiatEcuScana, adaptacje robiłem po przez odpięcie klemy i ponownym podpięciu i czekaniu aż się uruchomi wiatrak chłodnicy.

Napisano

> Znałbym odpowiedź na to pytanie gdybym wiedział jak ją sprawdzić poza wymianą/podmianą

Odepnij ją, pojeździj trochę i oceń czy auto jeździ tak samo, czy gorzej czy lepiej.

Napisano

> Nie mogę się połączyć ze sterownikiem za pomocą FiatEcuScana, adaptacje robiłem po przez odpięcie

> klemy i ponownym podpięciu i czekaniu aż się uruchomi wiatrak chłodnicy.

W PII to nie działa. Trzeba zrobić reset programowo ok.gif

Napisano
  • Autor

> W PII to nie działa. Trzeba zrobić reset programowo

Jak można się połączyć i czym z ECU? Gniazdo diagnostyczne jest 3pinowe.

Napisano

> Jak można się połączyć i czym z ECU? Gniazdo diagnostyczne jest 3pinowe.

To punto I czy II?? Z 2000r moze byc tylko PII.

W punto II gniazdo jest w srodku przy bezpiecznikach, wtyk OBD2.

Napisano

> Jak można się połączyć i czym z ECU? Gniazdo diagnostyczne jest 3pinowe.

Jeżeli to PII o którym cały czas pisaliśmy to gniazdo masz pod kierownicą przy bezpiecznikach, jeżeli P1 to pod maską i jest rzeczywiście 3 pinowe. 1 pin to linia K drugi linia L, trzeci to albo zasilanie albo masa - nie pamiętam już parę latek minęło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to PII o którym cały czas pisaliśmy to gniazdo masz pod kierownicą przy bezpiecznikach,

> jeżeli P1 to pod maską i jest rzeczywiście 3 pinowe. 1 pin to linia K drugi linia L, trzeci to

> albo zasilanie albo masa - nie pamiętam już parę latek minęło

Punto I, rok produkcji w dowodzie rejestracyjnym 2000, być może to jakiś zlepek pozostałości części na magazynie co Fiat nie raz udowodnił ładując co popadnie do auta. Tak czy tak Gniazdo 3pinowe jest pod maska, problem tylko polega na tym, ze FiatEcuScan nie widzi sterownika.

Napisano

> Punto I, rok produkcji w dowodzie rejestracyjnym 2000, być może to jakiś zlepek pozostałości części

> na magazynie co Fiat nie raz udowodnił ładując co popadnie do auta. Tak czy tak Gniazdo

> 3pinowe jest pod maska, problem tylko polega na tym, ze FiatEcuScan nie widzi sterownika.

Nie mam pojęcia niewiem.gif

A nie jest tak, że ten interfejs obsługuje tylko auta wyposażone w OBD?

Napisano
  • Autor

> Nie mam pojęcia

> A nie jest tak, że ten interfejs obsługuje tylko auta wyposażone w OBD?

Mam drugie auto Marea Weekend 1,9JTD CF2 2000rok, tam też jest gniazdo 3 pinowe. Kabel jest na USB-OBD, do tego przejsciowka na Fiata 3pinowa i w Marei zdaje egzamin bez zarzutu lacznie z poduszkami (takze 3 pinowe) i ABS (takze 3 pinowe). Kupilem takze interfejs do wirusowania i takze przez to gniazdo dziala. A tutaj jak nie chcialo tak nie chce sie polaczyc.

Napisano

> Bardzo proszę o pomoc.

wygląda to na uszkodzoną sondę lambda , można woltomierzem zmierzyć , czy napięcie zmienia się od wartości 0,1 do 1 V - 4-5 razy w ciągu 10 sek. na wolnych obrotach , a najlepiej podmienić na inną i sprawdzić ok.gif

Napisano
  • Autor

> wygląda to na uszkodzoną sondę lambda , można woltomierzem zmierzyć , czy napięcie zmienia się od

> wartości 0,1 do 1 V - 4-5 razy w ciągu 10 sek. na wolnych obrotach , a najlepiej podmienić na

> inną i sprawdzić

Obstawiałem też tak ale zazwyczaj przy uszkodzonej sondzie zaczyna wzrastać spalanie znacząco. A tutaj tego nie zauważyłem. Tak czy tak dzięki waytogo.gif. Może jeszcze jakieś sugestie? Może komuś podobnie auto się zachowywało na uwalonej sondzie?

Napisano

> Obstawiałem też tak ale zazwyczaj przy uszkodzonej sondzie zaczyna wzrastać spalanie znacząco.

Sa dwojakiego rodzaju uszkodzenia sondy , częstsze kiedy sonda oszukuje , ze mieszanka jest zbyt uboga i wtedy wtryski leja na maxa i wzrasta spalanie i rzadziej się zdarzające uszkodzenie gdy sonda oszukuje, że mieszanka jest za bogata wtedy ilość paliwa jest ograniczana i efekt taki jak u ciebie związany z brakiem paliwa i nadmiarem powietrza ok.gif

Ja miałem w PI uszkodzenie nr.1 sonda dawała napięcie 0,4 V bez wahań i spalanie było w granicach 14l/100 km oraz ostro przekroczone normy spalin ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja miałem w PI uszkodzenie nr.1 sonda dawała napięcie 0,4 V bez wahań i spalanie było w granicach

> 14l/100 km oraz ostro przekroczone normy spalin

I z takim też uszkodzeniem się spotkałem. Z tym drugim przyznam szczerze, że nie ale widocznie za krótko na tym świecie żyję zlosnik.gif Ale faktycznie, wymienię sondę i dam znać.

Napisano

> wymienię sondę i dam znać.

Dobry diagnosta ma zawsze w kieszeni sprawną , sprawdzoną sondę lambda , wkręca ją w miejsce podejrzanej i już wiadomo , może zamiast wydawać kasę najpierw znajdź takiego mechesa z sondą biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

200tys km przelotu, myślę że przyszedł na nią czas.

Napisano

> Punto I, rok produkcji w dowodzie rejestracyjnym 2000, być może to jakiś zlepek pozostałości części

> na magazynie co Fiat nie raz udowodnił ładując co popadnie do auta. Tak czy tak Gniazdo

> 3pinowe jest pod maska, problem tylko polega na tym, ze FiatEcuScan nie widzi sterownika.

do 3pinowców używam tylko EUROSCANA, nie udało mi sie jeszcze FESem podpiąć do takiego autka.

Napisano

FES nie współpracuje ze sterownikiem silnika PI.

Silnik PI zdiagnozujesz EUROSCANEM.

Napisano

witam

podobne objawy miałem jak mi rozpadł się tłumik w środku i farfocle przytkały auto.

pozdro

Napisano
  • Autor

Też jest to jakaś myśl bo po wywaleniu katalizatora auto zaczęło wyraźnie lepiej śmigać. Jak doszedłeś do tego, że wkład tłumika się rozleciał? Jest jakiś sposób bez demontażu tłumików? Na słuch nie odczuwam jakiś niepokojących dźwięków.

I co ciekawe.

Wiem, że nie powinno się tego robić na zimnym silniku ani dopiero co po odpaleniu go, ale zauważyłem, że świeżo gdy odpalę auto, czy to rozgrzane czy zimne, jest wyraźnie lepiej, powiedziałbym, że nie ma zamuły.

Napisano

u mnie pomogła wymiana sondy... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie pomogła wymiana sondy...

No to zdecydujcie się hehe.gif A tak na poważnie, to pomierzyłem napięcie. 0,6V i stoi, raz na jakis czas skoczy na 0,1. Po dodaniu gazu cisza. Więc myślę, że mamy winowajcę. W najbliższym czasie wymienię i dam znać.

Napisano

miałem u siebie taki przypadek.

pozdro

Napisano

Tak tylko z boku dodam że najlepiej mierzyć sondę starym porządnym miernikiem analogowym, na cyfrowym to g... widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.