Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miernik grubości lakieru za 30zł

Featured Replies

Napisano

Przypadkie trafiłem na takie coś: AT500

Pytanie: poza tym, że nie sprawdzę np. aluminiowej karoserii, i nie do końca rozumiem wynik pomiaru jaki uzyskujemy (trzyma się bardziej albo mniej?) to jest sens kupować to jako gadżet do straszenia komisiarzy czy szanse na wiarygodne wskazania są raczej nikłe? cfaniaczek.gif

No i czy nie odkleję komuś stempla lakieru z 'bezwypadkowego' fureksa? hehe.gif

Napisano

> Przypadkie trafiłem na takie coś: AT500

> Pytanie: poza tym, że nie sprawdzę np. aluminiowej karoserii, i nie do końca rozumiem wynik pomiaru

> jaki uzyskujemy (trzyma się bardziej albo mniej?) to jest sens kupować to jako gadżet do

> straszenia komisiarzy czy szanse na wiarygodne wskazania są raczej nikłe?

> No i czy nie odkleję komuś stempla lakieru z 'bezwypadkowego' fureksa?

Sprawdza się szpachle odrazu wykryjesz, gorzej jak autko jest tylko drugi raz malowane bo można tego nie zauważyć. Działa prosto wykrywa ile faktycznie jest do blachy, wiec faktycznie jak gruba jest powłoka lakiernicza. Lakieru nie uszkodzisz tym.

Napisano
  • Autor

> Sprawdza się szpachle odrazu wykryjesz, gorzej jak autko jest tylko drugi raz malowane bo można

> tego nie zauważyć. Działa prosto wykrywa ile faktycznie jest do blachy, wiec faktycznie jak

> gruba jest powłoka lakiernicza. Lakieru nie uszkodzisz tym.

ok, wg tego info:

test1.jpg

powinno rozróżnić 2 warstwy lakieru.

Pytanie co jeśli pierwsza warstwa została zeszlifowana ?

Napisano

> ok, wg tego info:

> powinno rozróżnić 2 warstwy lakieru.

> Pytanie co jeśli pierwsza warstwa została zeszlifowana ?

Nikt tego nie robi - bo praktycznie jest gorzej, bo trzeba i tak potem podkładem walić. Po drugie - tego to już nic nie wykryje - no może poza taką rzeczą, że lakier fabryczny jest praktycznie zawsze cieńszy, niż kładziony w warsztacie.

Napisano

mozesz kupic, uzywalem takiego (pozyczonego) i bez problemu sobie radzil (zarówno, jak i druga szpachla). Za taka kase - polecam

Napisano

Mam taki. Powiem szczerze ze go nie używam. Jak miał bym kupować to chyba wolał bym dołożyć i kupić elektroniczny.

Napisano

Mam dokładnie tali czujnik i używałem podczas kupna kilku aut. Szpachle pokaże bez problemu. Drugie lakierowanie to już niekoniecznie. Powłoki lakierniczej na pewno nie zniszczy! Jako wskaźnik do szybkiego odnalezienia szpachli nadaje się 100%.

Napisano

Mam, używam, ale tylko jak wykrywacza szpachli do tego nadaje się świetnie oczywiście jeśli karoseria nie jest alu. Do określania grubości lakieru to już moim zdaniem za dużo babrania i wyniki pomiarów średnio wiarygodne. Gdybym miał drugi raz kupować kupiłby u tego samego sprzedawcy zestaw elektroniczny + ten długopis kosztuje to ok. 130-140zł z tego co pamiętam i wbrew pozorom ten tani elektroniczny niby też jest OK czytałem na jakimś forum ok.gif

Napisano

Mam, ale moim zdaniem to sie nie nadaje do niczego. Tylko tak wstepnie mozna tym sprawdzic, a potem jesli chcesz znac prawde trzeba przeleciec prawdziwym miernikiem. Wiec kupilem normalny miernik za 150zł i sprawdzilem nim juz dziesiątki aut ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mam, ale moim zdaniem to sie nie nadaje do niczego. Tylko tak wstepnie mozna tym sprawdzic, a potem

> jesli chcesz znac prawde trzeba przeleciec prawdziwym miernikiem. Wiec kupilem normalny

> miernik za 150zł i sprawdzilem nim juz dziesiątki aut

Jaki to jest 'normalny' miernik? hmm.gif Podaj model poproszę wink.gif

Napisano

> Gdybym miał drugi raz kupować kupiłby u tego samego

> sprzedawcy zestaw elektroniczny

> wbrew pozorom ten tani elektroniczny niby też jest OK czytałem na jakimś forum

Tak się skałada, że kupiłem taki miernik (GL-1 FE) u tego sprzedawcy, zmieniłem już auto i jest mi już niepotrzebny. Użyty kilka razy. Jakby ktoś był chętny to mogę odsprzedać powiedzmy za 100 zł z baterią. Jest oczywiście na to paragon, gwarancja. Jak ktoś chętny zapraszam PW.

Napisano

> Jaki to jest 'normalny' miernik? Podaj model poproszę

Dokladnie ten model, aukcja przykładowa: http://allegro.pl/miernik-tester-grubosci-lakieru-gl2b-bater-gratis-i1431575401.html

Zmierzylem nim dziesiątki aut, i część z tych aut mierzylem takze drugim czujnikiem ktorym dysponuje moj znajomy (czujnik jakis pro za 800zł) i pomiary sie zgadzaly ok.gif

Napisano

> Tak się skałada, że kupiłem taki miernik (GL-1 FE) u tego sprzedawcy, zmieniłem już auto i jest mi

> już niepotrzebny. Użyty kilka razy. Jakby ktoś był chętny to mogę odsprzedać powiedzmy za 100

> zł z baterią. Jest oczywiście na to paragon, gwarancja. Jak ktoś chętny zapraszam PW.

Lepiej go sobie zostaw, 100zł to zaden pieniadz, a miernik sie przyda na cale zycie ok.gif

Napisano

Oo mój miernik. ok.gif

Napisano

> Mam, ale moim zdaniem to sie nie nadaje do niczego. Tylko tak wstepnie mozna tym sprawdzic, a potem

> jesli chcesz znac prawde trzeba przeleciec prawdziwym miernikiem. Wiec kupilem normalny

> miernik za 150zł i sprawdzilem nim juz dziesiątki aut

mam magnetyczny, sprawdza sie, tylko trzeba miec troszke wyczucia w rece...

spokojnie da sie wybadac 2 warstwe lakieru...

wydajac 150zł wolałbym jechac do serwisu na kompleksowe sprawdzenie

Napisano

> mam magnetyczny, sprawdza sie, tylko trzeba miec troszke wyczucia w rece...

> spokojnie da sie wybadac 2 warstwe lakieru...

> wydajac 150zł wolałbym jechac do serwisu na kompleksowe sprawdzenie

tak, tylko za te 150zł miernikiem sprawdzilem dziesiątki aut, a nie jedno w serwisie...

Napisano

> tak, tylko za te 150zł miernikiem sprawdzilem dziesiątki aut, a nie jedno w serwisie...

jezeli czesto wymieniasz auta warto inwestowac owszem, dla przecietnego kierowcy zbedny wydatek...

magnetyczny spokojnie da rade, na poczatek wykluczyc kombinowane auta a z tym "pomierzonym" jechac do serwisu-takie jest moje zdanie

Napisano

> jezeli czesto wymieniasz auta warto inwestowac owszem, dla przecietnego kierowcy zbedny wydatek...

> magnetyczny spokojnie da rade, na poczatek wykluczyc kombinowane auta a z tym "pomierzonym" jechac

> do serwisu-takie jest moje zdanie

głównie sprawdzam auta dla znajomych i dlatego dosc czesto mi sie przydaje ok.gif

a jak faktycznie miernika sie uzywa raz na 5 lat, to nie ma sensu kupowac ok.gif

Napisano

obsługa tego wymaga trochę wprawy, ale kupiłem na niego paręnaście aut i zawsze to co nim wymierzyłem pokrywało się potem z pomiarami drogimi elektronicznymi miernikami.

Zasadniczo trzeba potrenować parę minut najlepiej na aucie ktore znasz - patrzysz ile mniej wiecej jest na skali przy pojedynczej warstwie lakieru, potem mierzysz ile jest gdy są 2 warstwy, a potem pomierz sobie szpachlowany element (miernik nawet sie nie przyczepi do niego) waytogo.gif

Napisano

Mam takie coś i powiem, że działa na tyle skutecznie, aby sobie odpuścić kupno wczesniej upatrzonych "okazji".

Ale ja to kupiłem chyba nieco taniej. Widać, że ma powodzenie, bo cena wzrosła.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.