Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piasta tył, wymiana

Featured Replies

Napisano

Proste to to? wink.gif Jak mocno dokręcić bez klucza dynamometrycznego? hmm.gif

Czy dać mechanikowi zarobić grinser006.gif

Napisano

> Proste to to? Jak mocno dokręcić bez klucza dynamometrycznego?

> Czy dać mechanikowi zarobić

nie jest skomplikowane pod warunkiem że piasta zejdzie bez problemu

Napisano
  • Autor

> nie jest skomplikowane pod warunkiem że piasta zejdzie bez problemu

Mysle ze zejdzie. Chce wymienic bo mam na niej juz delikatne luzy no.gif

Napisano

Poluzuj ręczny w kabinie, zdejmij bęben hamulcowy i ściągaj piastę. U mnie schodziły leciutko. Dokręcaj nasadowym do oporu, a przy normalnym ramieniu nasadowego (bez żadnych przedłużek) nie jesteś w stanie zerwać gwintu. Zabezpiecz nakrętkę.

Napisano

> Poluzuj ręczny w kabinie,

Po co?

> Dokręcaj nasadowym do oporu, a przy normalnym ramieniu nasadowego (bez żadnych przedłużek) nie

> jesteś w stanie zerwać gwintu. Zabezpiecz nakrętkę.

Tego gwintu nie zerwie nawet przy metrowej rurze. Dokręcenie standardową grzechotką długości 30 cm nawet z całej siły jest niewystarczające.

Napisano

Widać słaby jesteś. Nie pisałem o grzechotce, bo to może być jej ostatnia chwila jej przydatności.

Napisano

> Widać słaby jesteś. Nie pisałem o grzechotce, bo to może być jej ostatnia chwila jej przydatności.

Jeżeli piastę przykręca się momentem około 300 Nm, to jak zwykłym kluczem chcesz to dociągnąć? Przyłożysz masę 100 kg na ramię klucza?

Napisano

>>> Poluzuj ręczny w kabinie,

>> Po co?

> Zeby zdjac bebny

Przeszkadzać nie będzie ale żeby miało w czymś pomóc...

Moim zdaniem też tylko niepotrzebna, dodatkowa robota. Ale jak ma poprawić samopoczucie... grinser006.gif

Napisano

W Marei Weekendowej tez jest 280Nm. Przy 165kkm zmienilem prawa strone, przy 195kkm (czyli teraz) zmieniam lewa. Obydwie SKF - polecam albo ich produkcji albo Optimala. Wymiana skomplikowana nie jest a co do sily to kaczorek ma racje.

Napisano

W swojej(250tys.km) wymieniałem belkę, piasty huczały z suchości lecz nie miały luzu, wymieniłem smar i cisza.

Napisano

Kurde flak - nie pomyslalem. A nowe juz w drodze...

Napisano

> nie jest skomplikowane pod warunkiem że piasta zejdzie bez problemu

Dokładnie u mnie NIE zeszła bez problemu...

Wewnętrzna bieżnia została na ośce więc nie polecam się za to zabierać gdzieś pod blokiem tylko co najmniej w garażu.

U mnie skończyło się na nacięciu bieżni, żeby sobie zrobić rowek w bieżni i uderzenie z boku majzlem tak, żeby wprowadzić ją w ruch obrotowy wtedy dopiero wszystko się zluzowało i zeszło po podważeniu śrubokrętem ok.gif

Wszelkie inne zabiegi, które były próbowane przez 2h w tym jakiś tandetny ściągacz z makro zawiodły, dopiero mała szlifierka typu dremel i majzel uratowały sytuacje, ale gdybym to robił drugi raz poszło by szybciutko tylko trzeba mieć dostęp do odpowiednich narzędzi bo jednak klucze nasadowe, majzel i młotek mogą nie wystarczyć jak będziecie mieli takiego pecha jak ja wink.gif

Ale ja już tak mam przeczytam w internecie, że prosta wymiana 10 minut no ok to zrobię to w weekend bo mam chwilę czasu zabieram się i okazuje się, że u mnie albo coś jest tak zapieczone, że się coś urwie, albo, że nie chce zejść i z 10 minut robi się kilka godzin spineyes.gifzlosnik2.gif

Czasami zaś czytam, że trzeba rozkręcać pół auta, żeby coś wymienić, a okazuje się, że prawie nic nie trzeba rozkręcać tylko mieć odpowiednie klucze i zwinne łapy smile.gifclaps.gif

Co do siły dokręcania również potwierdzam to co napisał kaczorek przedłużka się przydaje, a krótkim kluczem nie sposób to raczej dokręcić odpowiednim momentem..., a nawet jeśli to fizycznie możliwe to po co się męczyć - narzędzia są po to, żeby się nie pocić grinser006.gif

Ja dokręcałem najpierw dynamometrem bodajże do ok. 200 bo do takiej wartości miał skalę, a później jeszcze trochę nasadką z odpowiednią przedłużką i tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.