Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowy aku -> alternator -> pobór prądu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam do was kilka pytań które mnie nurtują.

Jako że sprawiłem sobie nowy akumulator (stary padł) nie chciałbym go zniszczyć.

I tu mam pytanie czy pobór prądu w spoczynku z załączonym alarmem 0.11 A to dużo. ?

Sprawdziłem również pobór prądu po rozłączeniu alarmu i wyszło 0.01 A.

Jako że alternator załatwił mi stary aku bo ładował prądem 12.80

Wymieniłem regulator napięcia. RTM 151 Magneti Marelli. Udało się tego dokonać bez zdejmowania alternatora.

Potrzebny był podnośnik i odpowiednie klucze. Co za tym idzie nie dokonywałem oględzin wew.

Zmieniłem również klemy.

Przechodząc do sedna mam pytanie związane z ładowaniem

W tej chwili akumulator bez obciążenie ładowany jest prądem 13,98 - 14,14 .

Po obciążeniu go światłami długimi , ogrzewaniem na max , tylna szyba i radiem spada do 13,40-13,53 .

Jeżdżę tak już jakiś czas i sprawdzam dla swojego spokoju stan akumulatora po nocy.

Miernik wskazuje 12,52 . Jest w normie ale aku po zakupie miał 12,70 i kopał aż miło.

Przeglądałem posty u nas na forum , ale również inne które podpowiedział wujek Google.

I znalazłem przypadek gościa który w VW(diesel) miał taki sam przypadek.

Wymieniał 3 razy regulator nie pomogło, zdemontował i oddał do regeneracji alternator.

Nie wiele dało. Na koniec wymienił kabel miedzy alternatorem, a rozrusznikiem i ładowanie

poprawiło się do poziomu 14,1-14-4 pod obciążeniem.

Czy to możliwe że na kablu może być taki spadek ??

Sorki że się tak bardzo rozpisałem ale chciałem dokładnie opisać co moje Bravo boli.

Na koniec mam pytanie jakie kable należy kupić (średnica), musi być jakiś specjalny?

I czy od tak sobie można wymienić kabel "+" od aku do alternatora, dać dodatkowy z "-" aku do altka

i wymienić ten z alternatora do rozrusznika. (hmm opisałem tu 3 kable, a z mojego altka wychodzą 2)

A może waszym zdaniem przyczyna takiego spadku jest inna.

Z góry dziękuję za odpowiedzi .

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego popołudnia Piotrek

Napisano

> Przechodząc do sedna mam pytanie związane z ładowaniem

> W tej chwili akumulator bez obciążenie ładowany jest prądem 12,98 - 14,14 .

> Po obciążeniu go światłami długimi , ogrzewaniem na max , tylna szyba i radiem spada do 13,40-13,53

Witam.Prawidłowy zakres ładowania to 13,9 - 14,4 V. Bez obciążenia masz najmniej 12,98 a z obciążeniem najmniej 13,40 ? To coś chyba skopane hmm.gif U mnie ładowanie bez obciążenia to jakieś 14,1 - 14,2 V. Z obciążeniem to jest 14 V. ( wszystko włączone co się da).

Napisano

> Witam.Prawidłowy zakres ładowania to 13,9 - 14,4 V. Bez obciążenia masz najmniej 12,98 a z

> obciążeniem najmniej 13,40 ? To coś chyba skopane U mnie ładowanie bez obciążenia to jakieś

> 14,1 - 14,2 V. Z obciążeniem to jest 14 V. ( wszystko włączone co się da).

Moim zdaniem wszystko jest ok.

Napisano

> Moim zdaniem wszystko jest ok.

U mnie w CCS alternator ładował max 13,3 V i wykończyłem akumulator. sick.gif ( typowy problem w CCS z alternatorem). Także ładowanie 14 V okej bez obciążenia ale 12,98 to nie bardzo. Nie wiem ja jestem młody i się nie znam zlosnik.gif

Napisano

> U mnie w CCS alternator ładował max 13,3 V i wykończyłem akumulator.

Szczerze wątpię, żeby to było powodem. Ładowanie jak podałeś nie jest złe.

Napisano

> Szczerze wątpię, żeby to było powodem. Ładowanie jak podałeś nie jest złe.

Hmm no nie wiem, zapodałem nowy alternator i akumulator odżył trochę zlosnik.gifok.gif ( do -10 daje radę) , wcześniej było 0 stopni i kaput. Ale i tak do wymiany i tak i tak. Jeździłem z takim ładowaniem z 3-4 miesiące.

Napisano
  • Autor

> Witam.Prawidłowy zakres ładowania to 13,9 - 14,4 V. Bez obciążenia masz najmniej 12,98 a z

> obciążeniem najmniej 13,40 ? To coś chyba skopane U mnie ładowanie bez obciążenia to jakieś

> 14,1 - 14,2 V. Z obciążeniem to jest 14 V. ( wszystko włączone co się da).

Przepraszam wkradł się błąd.

Już poprawiłem. Bez obciążenia 13,98 - 14,14.

Pod obciążeniem 13,40 -13,53.

Naczytałem się na forum że pod obciązeniem ma być w granicach 14,0 -14,4 .

Czyli u kolegi jest OK bo mieści się w przedziale.

A u mnie pod obciążeniem spada o 0,5 - 0,64 .

Wyłączam wszystkie odbiorniki i znów mam 13,98 -14,14

Pozdrawiam Piotrek

Napisano

> Przepraszam wkradł się błąd.

> Już poprawiłem. Bez obciążenia 13,98 - 14,14.

> Pod obciążeniem 13,40 -13,53.

> Naczytałem się na forum że pod obciązeniem ma być w granicach 14,0 -14,4 .

> Czyli u kolegi jest OK bo mieści się w przedziale.

> A u mnie pod obciążeniem spada o 0,5 - 0,64 .

> Wyłączam wszystkie odbiorniki i znów mam 13,98 -14,14

> Pozdrawiam Piotrek

Bez obaw Twoja usterka jest typowa i prosta oraz tania w naprawie wink.gif Spadki napięcia są spowodowane na 90% dużą rezystancją styków na okablowaniu instalacji elektrycznej i nie ma konieczności wymiany kabli bo ich przekrój z wiekiem się nie zmienił, należy tylko zadbać o jakość ich połączeń.

Wszystkie styki kablowe do wyczyszczenia i napięcie pod obciążeniem będzie tylko nieznacznie niższe niż bez obciążenia ok.gif

Musisz odkręcić kable plusowe oraz masowe przy rozruszniku i alternatorze i wszystkie te złącza na kablach porządnie wyskrobać delikatnym pilnikiem do metalu, a później drobnym papierem ściernym tak, żeby powierzchnie były równe i błyszczące.

Uwaga bo z pozoru te złącza wydają się względnie OK, a tak na prawdę wymagają wypolerowania papierem - przerabiałem to w Bravie 1.2 jakieś 2 miesiące temu. Tak samo uczyń z kablami masowymi przykręconymi do silnika/skrzyni biegów i karoserii przy okazji i wszystko wróci do normy wink.gif

U mnie było tak 13,95 V bez odbiorników i 13,3 V pod obciążeniem, a po czyszczeniu styków na kablach jest tak:

14,1 V bez obciążenia

13,9 V pod obciążeniem maksymalnym (wszystkie odbiorniki elektryczne praktycznie włączone)

Robota dosyć prosta, ale żmudna, szczególnie czyszczenie kabla plusowego przy rozruszniku, kabel od rozrusznika do alternatora można sobie wyciągnąć cały na stół i na stole czyścić. Pracę zalecam dokonywać z kanału lub jeszcze lepiej na podnośniku waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki kolego za dobre wieści smile.gif

Podnośnik się znajdzie więc zabiorę się za to na dniach waytogo.gif

A czy mógłbym poznać jeszcze Twoje zdanie na temat

poboru prądu pobieranego podczas postoju auta.

W moim przypadku załączony alarm pobiera 0,11A ,

a po rozłączeniu alarmu 0.01A.

Nic więcej prądu nie zżera

Czy to jest w normie bo niewiem.gif

Pozdrawiam Piotrek

Napisano

Ten pobór prądu jest mierzony zaraz po aktywacji systemu? Coś mi się wydaje, że później powinien nastąpić spadek poboru prądu.

Napisano

> Dzięki kolego za dobre wieści

> Podnośnik się znajdzie więc zabiorę się za to na dniach

> A czy mógłbym poznać jeszcze Twoje zdanie na temat

> poboru prądu pobieranego podczas postoju auta.

> W moim przypadku załączony alarm pobiera 0,11A ,

> a po rozłączeniu alarmu 0.01A.

> Nic więcej prądu nie zżera

> Czy to jest w normie bo

> Pozdrawiam Piotrek

Za dużo. Pobór prądu nie powinien przekraczać max. ok. 70mA czyli 0,07A, a u Ciebie jest 0,11 może to powodować zbyt szybkie rozładowanie akumulatora szczególnie przy mrozach tongue.gif

Sprawdź jeszcze to co kolega pisał czy ten pobór jest taki sam zaraz po wyłączeniu kluczyka i np. jak samochód postoi 30 minut.

Amperomierz podłączaj tak, żebyś nie przerwał obwodu podczas podpinania, czyli dotknij bolca akumulatora i kabla/klemy i tak trzymając dotknięte, a najlepiej do kabla/klemy mieć krokodyla (wygodniej) ściągaj klemę tak, żeby amperomierz był cały czas połączony wink.gif

Ps. jak będziesz czyścił kable to na rozruszniku kable są w takiej plastikowej obudowie, palcami wyczujesz zatrzaski trzeba to po prostu rozpiąć, żeby dojść do nakrętki mocującej kable - bez obaw wink.gif

Pozdrawiam i napisz rezultaty jak poczyścisz i wszystko sprawdzisz claps.gif

Napisano

> W moim przypadku załączony alarm pobiera 0,11A ,

> a po rozłączeniu alarmu 0.01A.

U mnie nie przekracza 30mA .

Więc nie jest najlepiej , ma prawo rozładowywać aku po paru dniach postoju .

Napisano
  • Autor

> Za dużo. Pobór prądu nie powinien przekraczać max. ok. 70mA czyli 0,07A, a u Ciebie jest 0,11 może

> to powodować zbyt szybkie rozładowanie akumulatora szczególnie przy mrozach

> Sprawdź jeszcze to co kolega pisał czy ten pobór jest taki sam zaraz po wyłączeniu kluczyka i np.

> jak samochód postoi 30 minut.

Sprawdzę na pewno bo było faktycznie tak jak kolega wyżej zapytał

sprawdzałem zaraz po uruchomieniu.

> Amperomierz podłączaj tak, żebyś nie przerwał obwodu podczas podpinania, czyli dotknij bolca

> akumulatora i kabla/klemy i tak trzymając dotknięte, a najlepiej do kabla/klemy mieć krokodyla

> (wygodniej) ściągaj klemę tak, żeby amperomierz był cały czas połączony

Tak też robiłem smile.gif

> Ps. jak będziesz czyścił kable to na rozruszniku kable są w takiej plastikowej obudowie, palcami

> wyczujesz zatrzaski trzeba to po prostu rozpiąć, żeby dojść do nakrętki mocującej kable - bez

> obaw

> Pozdrawiam i napisz rezultaty jak poczyścisz i wszystko sprawdzisz

Na pewno dam znaka jak mi poszło i jakie są wyniki.

Ale musi to poczekać bo auto się zbuntowało i wczoraj pokazało rogi.

Ruszałem spod świateł, wjeżdżam na skrzyżowanie a tu bach.

Bieg wyskoczył i już dalej nie pojechałem.

Co mnie bardzo zdziwiło bo sprzęgło (kompletne) wymieniałem 28000tyś km wstecz.

I nic nie wskazywało że coś się złego dzieje .

Jestem lekko w...

Ale za pomocne informacje wyżej bardzo dziękuję.

Pozdrawiam Piotrek

Napisano

> U mnie nie przekracza 30mA .

> Więc nie jest najlepiej , ma prawo rozładowywać aku po paru dniach postoju .

U mnie, jesli wierzyć miernikowi, auto przy włączonym alarmie zjada 70mA (tak po około 15 sekund po podłączeniu w obwod ampromierza- bo na dzień dobry jest kolo 200mA a potem przez 15 sekund spada powoli do 70mA). Czyli wychodzi ze po 4 dniach samochód zeżre 7Ah. Jak aku ma 50Ah to wychodzi ze zostanie całkowicie rozładowany po okolo 30 dniach. A wiec te 70mA to jednak dużo. W googlach piszą ze pobór powinien byc koło 20-30mA na postoju. U mnie to albo alarm żre prąd(ma własny aku - 6 lat mu wybiło i pewnie cały czas pobiera prąd jak głupi) albo radio, albo... mam miernik do bani:)

Napisano

Własnie znalazłem w intrukcji do BBM takie coś :

"

Całkowity pobór prądu przez urządzenia dodatkowe przy wyjętym kluczyku z wyłącznika zapłonu (zamontowane seryjnie i po zakupieniu samochodu) nie powinien przekraczać

0,6 mA x Ah (akumulatora) wartości podanych w poniższej tabeli:

Maksymalny

pobór prądu

Akumulator

40 Ah 24 mA

50 Ah 30 mA

60 Ah 36 mA

"

Napisano

Witam

mam problem z odpalaniem po wymianie aku sie troche poprawilo, po przemierzeniu: dmuchawa na 4, swiatla mijania + drogowe, radio spada napiecie do 13,6 nowy aku Varta Silver dynamic 54ah 530a czyli alternator do wymiany zgadza sie?

Napisano

> Witam

> mam problem z odpalaniem po wymianie aku sie troche poprawilo, po przemierzeniu: dmuchawa na 4,

> swiatla mijania + drogowe, radio spada napiecie do 13,6 nowy aku Varta Silver dynamic 54ah

> 530a czyli alternator do wymiany zgadza sie?

Mierzyleś na postoju na klemach? Weż zgaś drogowe, dmuchawe na 3 i zobacz ile pokaże

Napisano

> Czyli wychodzi ze po 4 dniach samochód zeżre 7Ah. J A wiec te 70mA to jednak dużo.

> W googlach piszą ze pobór powinien byc koło 20-30mA na postoju.

Przy nieaktywnym alarmie mam pobór prądu ok. 22mA , czyli w normie .

70mA to już sporo , co zwłaszcza jest odczuwalne po kilku dniach postoju , no chyba że jeździsz codziennie wink.gif

Napisano

> Witam

> mam problem z odpalaniem po wymianie aku sie troche poprawilo, po przemierzeniu: dmuchawa na 4,

> swiatla mijania + drogowe, radio spada napiecie do 13,6 nowy aku Varta Silver dynamic 54ah

> 530a czyli alternator do wymiany zgadza sie?

Tak najlepiej cały samochód do wymiany facepalm.gif

Poczytaj ten temat udzieliłem już wyczerpującej odpowiedzi w temacie napięcia ładowania ponieważ kolega miał IDENTYCZNY PROBLEM, ale Ty nie raczyłeś nawet przeczytać wszystkich odpowiedzi w tym temacie... Udzieliłem precyzyjnej odpowiedzi - co jak i dlaczego, a odpowiedź ta znajduje się kilka postów wcześniej tongue.gif

Napisano

> Tak najlepiej cały samochód do wymiany

> Poczytaj ten temat udzieliłem już wyczerpującej odpowiedzi w temacie napięcia ładowania ponieważ

> kolega miał IDENTYCZNY PROBLEM, ale Ty nie raczyłeś nawet przeczytać wszystkich odpowiedzi w

> tym temacie... Udzieliłem precyzyjnej odpowiedzi - co jak i dlaczego, a odpowiedź ta znajduje

> się kilka postów wcześniej

wyobraz sobie ze wszystko wyczyscilem inaczej bym tu nikomu tylka nie zawracal zolta.gif

14,05 V bez niczego, swiatla radio dmuchawa kolejno spadek po ok 0,12V

Napisano

> wyobraz sobie ze wszystko wyczyscilem inaczej bym tu nikomu tylka nie zawracal

> 14,05 V bez niczego, swiatla radio dmuchawa kolejno spadek po ok 0,12V

Nikt nie jest wróżką, a Twoje objawy nadal wskazują okablowanie... Więc albo słabo wyczyściłeś, albo któryś kabel pominąłeś, albo któryś może być uszkodzony bo jest mało prawdopodobne, że to wina alternatora.

Zmierz pod obciążeniem napięcie ładowania bezpośrednie na zaciskach alternator, a później na aku jeśli jest różnica to masz odpowiedź - OKABLOWANIE ok.gif

Napisano

Pytanie troche zwiazane z tematem. Czy po nocy takiej jak dzis z temperatura -10st, napiecie aku 11.70V przed odpaleniem auta(odpalenie o godzinie 11:00 kiedy bylo juz -2st) sugeruje zuzycie akumulatora?

Napisano

> Pytanie troche zwiazane z tematem. Czy po nocy takiej jak dzis z temperatura -10st, napiecie aku

> 11.70V przed odpaleniem auta(odpalenie o godzinie 11:00 kiedy bylo juz -2st) sugeruje

> zuzycie akumulatora?

sugeruje zepsuty miernik. Przy takim napięciu powinieneś wogóle nie odpalić, lub przymajmniej mieć z tym spory kłopot.

Wszystko poniżej 12,5V świadczy albo o dużej upływnści- coś ci ponadnormatywnie żre prąd na postoju, albo o niesprawnosci alternatora.

Napisano
  • Autor

> sugeruje zepsuty miernik.

Moim zdaniem miernik jest sprawny.

Przy takim napięciu powinieneś wogóle nie odpalić, lub przymajmniej mieć

> z tym spory kłopot.

Tu się zgadza. Na pewno byłby spory kłopot,

ale kolega odpalał go już o godz. 11 i przy temp. -2*C

> Wszystko poniżej 12,5V świadczy albo o dużej upływnści- coś ci ponadnormatywnie żre prąd na

> postoju, albo o niesprawnosci alternatora.

U mnie sytuacja ze starym aku była taka sama.

Po mroźnej nocy około -10*C napięcie 11.75-11.90

Powodowało to bardzo trudne odpalenie lub nie odpalenie silnika.

Przy temp. bliskiej zeru było już dużo łatwiej.

Kolega ma benzynę więc może nie było tragedii.

Zanim wymienisz akumulator porządnie go naładuj.

Zamontuj w aucie i sprawdź ładowanie.

Sprawdź jaki jest pobór prądu przy wyłączonym silnik z załączonym alarmem.

Jeśli wszystkie parametry są w normie, a po kilku dniach

znów będziesz miał 11.70 to moim skromnym zdaniem akumulator jest do wymiany.

U mnie po wymianie akumulatora i bardzo mroźnej nocy aku ma 12.53-12.6

Pozdrawiam Piotrek

Napisano

> Moim zdaniem miernik jest sprawny.

Moim też. Sprawdzony. I nie jest to tani miernik za 20 PLN tylko porządny

> Przy takim napięciu powinieneś wogóle nie odpalić, lub przymajmniej mieć

> Tu się zgadza. Na pewno byłby spory kłopot,

> ale kolega odpalał go już o godz. 11 i przy temp. -2*C

> U mnie sytuacja ze starym aku była taka sama.

> Po mroźnej nocy około -10*C napięcie 11.75-11.90

> Powodowało to bardzo trudne odpalenie lub nie odpalenie silnika.

> Przy temp. bliskiej zeru było już dużo łatwiej.

> Kolega ma benzynę więc może nie było tragedii.

> Zanim wymienisz akumulator porządnie go naładuj.

> Zamontuj w aucie i sprawdź ładowanie.

Ładowanie sprawdzone - 14.2V. Pobór prądu na postoju 70mA troche duzy - ale sprawdziłem, ze to instalacja gazowa (STAG) pobiera 50mA. Dzis doczytałem ze dopiero po 10 minutach od wyłączenia stacyjki STAG przechodzi w tryb uśpienia i wtedy powinien pobierac <10mA - muszę to sprawdzić. Nawet jesli jednak pobór byłby na poziomie 70mA napięcie nie pownno spaść aż tak po kilkunastu godzinach postoju.

A załóżmy ze jedna cela akumulatora jest uszkodzona? Wtedy jest to mozliwe- taki spadek napiecia?

> Sprawdź jaki jest pobór prądu przy wyłączonym silnik z załączonym alarmem.

> Jeśli wszystkie parametry są w normie, a po kilku dniach

> znów będziesz miał 11.70 to moim skromnym zdaniem akumulator jest do wymiany.

No niestety na to wygląda frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.