Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

polonez caro plus

Featured Replies

Napisano

witam! zlosnik.gif jak w temacie, mam wielką chęć stać się posiadaczem takiego auta. Sentyment, legenda itd grinser006.gif

teraz pytanie do tych co się znają albo mieli takie coś. Kłopotliwa eksploatacja? Mocno się psują? Chciałbym do codziennego użytku takie auto. Lubie się wyróżniać zlosnik.gif proszę o rady i porady 20.GIF

Napisano

dużo pali i ruda go lubi, poza tym nie kojarzę żeby wujo miał jakieś większe problemy

Napisano

> witam! jak w temacie, mam wielką chęć stać się posiadaczem takiego auta. Sentyment, legenda itd

> teraz pytanie do tych co się znają albo mieli takie coś. Kłopotliwa eksploatacja? Mocno się psują?

> Chciałbym do codziennego użytku takie auto. Lubie się wyróżniać proszę o rady i porady

plusy juz mialy troche lepsze zabezpieczenie antykorozyjne - co nie oznacza że nie mają z tym problemu. Mają ale znacznie mniejszy.

Czesci tanie, auto duże i względnie bezpiecznie. Pali swoje wiec szukaj z LPG. Moze uda Ci się znalezc egz z klimą grinser006.gif

Napisano

> witam! jak w temacie, mam wielką chęć stać się posiadaczem takiego auta. Sentyment, legenda itd

> teraz pytanie do tych co się znają albo mieli takie coś. Kłopotliwa eksploatacja? Mocno się psują?

> Chciałbym do codziennego użytku takie auto. Lubie się wyróżniać proszę o rady i porady

Hmm, ale to z PRL-em ma niewiele wspólnego, a już legendą to napewno nie jest.

Obecnie to chyba najtańszy w stosunku do wielkości samochód. Za 2-3 tysiące można kupić zadbany egzemplarz, koniecznie z LPG.

Mój szwagier ma Plusa - natłukł nim już chyba ponad 350 kmm, rdzewieje jak to Polonez, 2 czy 3 razy robił głowicę w związku z LPG. Sporo jeździ po mieście to lecą końcówki drążków. Części w niemalże zerowej cenie.

Napisano

W 98 roku rodzice kupili nówkę grinser006.gif w 2004 roku sprzedali za 10 000 zł yikes.gif (pamiętam, że dosłownie 2-3 miesiące później ceny zeszły do 4000-5000 zł). Auto po 6 latach eksploatacji i przejechanych około 55 000km było w idealnym stanie smile.gif Pod koniec były chyba problemy z silniczkiem krokowym i wysokim spalaniem gazu 14-15 litrów. Na aucie i pod nim nie zaobserwowano grama rdzy. Moja rada...jeśli tylko jest ochota i chęci to kupować i cieszyć się dużym, wygodnym autem ok.gif

Napisano

> Czesci tanie, auto duże i względnie bezpiecznie.

Z częściami pojęcie względne . Tzn w porównaniu z cenami części do caro a plusem jest czasami ponad 50%. Przykłady

- bendix caro 35-40 - plus 70-80zł

-nagrzewnica 120 - 250

-tarcze 30 50

Są to ceny które mi utkwiły w pamięci a wiadomo mogąsię różnić. Pompa wody też ma inną obudowe , inna chłodnica , troszke zmieniony alternator a , o modułach i innych przekaźnikach zespolonych nie wspomne.

Z mojego doświadczenia na pewno dużo mniej awaryjny, wspomaganie i o niebo lepsze hamulce.

Napisano

> W 98 roku rodzice kupili nówkę w 2004 roku sprzedali za 10 000 zł (pamiętam, że dosłownie 2-3

> miesiące później ceny zeszły do 4000-5000 zł). Auto po 6 latach eksploatacji i przejechanych

> około 55 000km było w idealnym stanie Pod koniec były chyba problemy z silniczkiem krokowym

> i wysokim spalaniem gazu 14-15 litrów. Na aucie i pod nim nie zaobserwowano grama rdzy. Moja

> rada...jeśli tylko jest ochota i chęci to kupować i cieszyć się dużym, wygodnym autem

Na takim numerze ojciec stracił kupę kasy, poczekał ten okres gdzie mógł sprzedać za 9tyś takiego poldka, po 2óch tygodniach oddaliśmy za 4,5 beksa.gif Nam w plusie zepsuło się :

- fotel , coś z szynami i ustawianiem (nie pamiętam dokładnie już co to było)

- sterowanie nawiewem, (nie jest na cięgna tylko jakoś inaczej rozwiązane)

- ruda zaatakowała go 3 lata po wyjechaniu z salonu

- zepsuł się immobilajzer

i chyba tyle.

Napisano

> Z częściami pojęcie względne . Tzn w porównaniu z cenami części do caro a plusem jest czasami

> ponad 50%. Przykłady

> - bendix caro 35-40 - plus 70-80zł

> -nagrzewnica 120 - 250

> -tarcze 30 50

> Są to ceny które mi utkwiły w pamięci a wiadomo mogąsię różnić. Pompa wody też ma inną obudowe ,

> inna chłodnica , troszke zmieniony alternator a , o modułach i innych przekaźnikach

> zespolonych nie wspomne.

> Z mojego doświadczenia na pewno dużo mniej awaryjny, wspomaganie i o niebo lepsze hamulce.

Hamulce to były już na Lukasie czyli bębny z tyłu, ale trafiały się poldki przed plusem z tym układem.

Napisano

> Hamulce to były już na Lukasie czyli bębny z tyłu, ale trafiały się poldki przed plusem z tym

> układem.

Lucas wszedł jeszcze w Caro, w 1995 roku, a Plus był od 1997 roku.

Napisano

> Lucas wszedł jeszcze w Caro, w 1995 roku, a Plus był od 1997 roku.

Ale za dopłatą , w standarcie w Caro były zwyłe hamulce

Napisano

> Ale za dopłatą , w standarcie w Caro były zwyłe hamulce

Od połowy 1995 roku Lucas był już standardem! Za wyjatkiem wersji GLD - tu do końca był stary uklad hamulcowy.

Napisano

Miałem dwa Polonezy w tym plusa. Caro mieliśmy w rodzinie prawie od nowości przez 10 lat a plusa eksploatowałem najbardziej intensywnie przez ponad dwa lata i stwierdzam, że to niezawodne samochody ale faktycznie bardzo wrażliwe na jakośc obsługi serwisowej plus do tego dochodzi spory rozrzut jakościowy rodem z FSO. Szczególnie te dwa fakty dotyczą jakości karoserii. Chociaż moje poldki mało rdzewiały, a przez długi czas w ogóle .. a słynny wyjący most nie trafił mi się w żadnym egzemplarzu. Uwaga odnośnie padających drążków kierowniczych - fabryczne wytrzymały ponad 120 tysiecy .. niestety później padały co roku czyli tak mniej więcej co 20 tysięcy km przy dośc dynamicznym stylu jazdy. Sam do dziś jeździłbym Poldkiem pewnie jakbym go nie rozbił .. sentyment ogromny i na pewno jeszcze kiedyś będzie stał u mnie w garażu smile.gif Aha co do spalania : max 10,5-11 litrów gazu a Carówke mielismy na benzynę i ponad 10 litrów na setke zobaczyłem raz w zimę .. przecietnie 9l/100 a w trasie 7.

Napisano

To samo mi chodzi po głowie, caro plus bardzo mi się podoba a borewicz miałby młodszego brata wink.gifMyslę ze warto kupić takiego poldka, polecam wersje GSI wink.gif.

Napisano

> Od połowy 1995 roku Lucas był już standardem! Za wyjatkiem wersji GLD - tu do końca był stary uklad

> hamulcowy.

Który w przypadku diesla powodował że auto zatrzymywało się trochę szybciej niż po wyrzuceniu na luz devil.gif

Napisano

> Lucas wszedł jeszcze w Caro, w 1995 roku, a Plus był od 1997 roku.

Nie pamiętałem w którym ok.gif dlatego napisałem że "trafiały" się poldki z tym układem. Nie kojarzyłem czy Lukas łączył się z "poszerzeniem" czy później go dodali. Ale z tego co widzę dołożyli później. Wcześniej mieliśmy 2 zwykłe Carówki to były na tarczach z tyłu.

Napisano
  • Autor

czyli co polecacie i byłbym zadowolony?

Napisano

> czyli co polecacie i byłbym zadowolony?

idealne auto dla kogoś kto chce wydać mało na w miarę bezpieczne i duzę auto a nie musi się lansić na wiosce przysłowiowym niemcem od dziadka w tedeiku. ok.gif I nie odczuwa potrzeby miłosnego wpatrywania się w auto

Napisano
  • Autor

I nie odczuwa potrzeby miłosnego

> wpatrywania się w auto

mam tak jak patrze na poloneza czy dużego fiata zlosnik.gif

Napisano

> Nie pamiętałem w którym dlatego napisałem że "trafiały" się poldki z tym układem. Nie kojarzyłem

> czy Lukas łączył się z "poszerzeniem" czy później go dodali. Ale z tego co widzę dołożyli

> później. Wcześniej mieliśmy 2 zwykłe Carówki to były na tarczach z tyłu.

Miałem Poldka Caro 1,6 GLI którego kupiłem w salonie w 08.1995 r. i miał już w serii Lucas-a układ hamulcowy

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miałem Caro Plusa 1,6 GLi, w sumie to co mogę napisać o tym samochodzie to:

- mega tani

- nie skręca

- nie hamuje

- nie przyśpiesza

Jeśli masz sentyment kup, za względnie małe pieniądze będziesz miał duży samochód z zewnątrz, średni wewnątrz. Naprawy taniutkie, standardowe problemy to zwykle:

- korozja

- kiepska jakość części zamiennych , zawiecho będziesz robił raz do roku

- kiepskie prowadzenie, spore nurkowanie podczas hamowania, jazda DTŚ-ką w stronę Katowic z prędkością powiedzmy 140-150 km/h to już sport ekstremalny.

Największa zaleta jak już wspomniałem to taniość. Co do ,,bezpieczeństwa'' poldka owianego już wręcz legendą powiem tak, może i jest twardy, może i podczas wypadku wytrzyma zdecydowanie więcej niż Tico lub Cinqecento, jednak jakoś prowadzenia tego wynalazku sprawia, że jesteś zdecydowanie bardziej podatny na nieoczekiwane przygody niż w każdym innym normalnie prowadzącym się samochodzie.

Powodzenia w szukaniu.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.