Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do motocykla.

Featured Replies

Napisano

Siemka.

Chodzi mi o Wasze indywidualne wybory. Dlaczego taki a nie inny olej ?

Ja osobiście w Kawasaki ZX10 z roku 1990, 60 kkm przelotu, nalałem Castrola 10w50 ale mam mieszanie uczucia. Na pewno teraz będę chciał nalać jakiś pół syntetyk.

Dostępne mam oleje Shell, Texaco, Castrol, Mobil w dosyć dobrych cenach i mam dylemat co nalać.

Fajnie aby każdy pisał jakie moto, jaki przebieg i jaki olej. Można też dodać dlaczego właśnie taki ( o ile mamy jakieś zdanie ) .

Co sądzicie ? niewiem.gif

Napisano

> Siemka.

> Chodzi mi o Wasze indywidualne wybory. Dlaczego taki a nie inny olej ?

> Ja osobiście w Kawasaki ZX10 z roku 1990, 60 kkm przelotu, nalałem Castrola 10w50 ale mam mieszanie

> uczucia. Na pewno teraz będę chciał nalać jakiś pół syntetyk.

> Dostępne mam oleje Shell, Texaco, Castrol, Mobil w dosyć dobrych cenach i mam dylemat co nalać.

> Fajnie aby każdy pisał jakie moto, jaki przebieg i jaki olej. Można też dodać dlaczego właśnie taki

> ( o ile mamy jakieś zdanie ) .

> Co sądzicie ?

Burgmana przy 12 tys zalałem Motulem 5100 10W60. Na pewno nie jest to zły olej, wymagane normy spełnia i przy następnej wymianie oleju znów go użyję. W przekładni Mobil Mobilube GX-A bo taki jest zalecany fabrycznie

Napisano
  • Autor

> Burgmana przy 12 tys zalałem Motulem 5100 10W60. Na pewno nie jest to zły olej, wymagane normy

> spełnia i przy następnej wymianie oleju znów go użyję. W przekładni Mobil Mobilube GX-A bo

> taki jest zalecany fabrycznie

U mnie jest jeden obieg oleju.

Motul super olej ale z lenistwa ograniczę się do tego do czego mam dostęp. ok.gif

Napisano

Ja leje motula od samego poczatku. Sprawdza sie, wiec nie zmieniam.

Napisano
  • Autor

> Ja leje motula od samego poczatku. Sprawdza sie, wiec nie zmieniam.

Proszę nie wspominać o motulu :>

Napisano

Zbyt dużo na temat motocyklowych nie mogę powiedzieć jedynie w moim przypadku elf sklejał sprzęgło.

Napisano

Do VFR800 z przebiegiem 46kkm lałem Castrola 10w50 i było ok.

Wcześniej jeździłem na Valvoline syntetyku 10x40 i też nie było kłopotu.

Dlaczego chcesz zmienić na półsyntetyk?

Napisano

od poczatku do teraz 32kkm valvoline pelen syntetyk 10w40 - Romecik

dlatego valvo a nie motul, gdyz w poprzednim moto dwusuwie motul kopcil, a valvo nie, a na obu bylo napisane ze spalaja sie bezwonnie - wiec prawdziwsza prawde przekazal valvo i sentyment pozostal - sprzegla nie klei, oleju nie ubywa

Napisano

Miedzy 9 a 18 kkm Castrol racing 10w50

Przechodząc na 4 kółka, uważam, że wybór marki mało co zmienia, przebiegu nieco więcej, wszystko zależy od stanu silnika.

Zmieniajac troche temat - a tu nie mam doświadczenia - czy ciągła kilkudniowa, intensywna ale nie szybka jazda po prostej 120-140 - jazda na moto może powodować spalanie oliwy ?

O co chodzi - miałem nalane pod prawie pod max oleju na początku sezonu 9 kkm, do 13 kkm bez widocznego ubytku (dokładnie spr.) Po tym po 4 dni jazdy wytężonej np 2 kkm miarka spadła do minimum na bagnecie (fakt że chwile na boku moto leżał i pracował). Po nalaniu do max do 18kkm nic nie ubyło.

Pytanie jest jedno: Czemu tak szybko olej wyparował podczas dłuższej jazdy ?

PS mowie w odniesieniu do moto, bo w aucie czasem widziałem spadek na bagnecie po przelocie na maxa po dłuższej autostradzie

Napisano

lałem przez kilka lat liqui moly. ostatnio nalałem motula, ale go zlewam i wracam do poprzedniego.

na motulu chodzi dużo głośniej, i ma skłonności do osiągania zbyt wysokiej temp.

Napisano

a ja jako młody (stażem) motocyklista mam pytanie... olej zmienia się co roku czy jak w puszkach co 10kkm? i kiedy powinno się go zmieniać... na początku sezonu czy przed zimowaniem? i najlepiej jakby ktoś napisał dlaczego smile.gif

Napisano

> a ja jako młody (stażem) motocyklista mam pytanie... olej zmienia się co roku czy jak w puszkach co

> 10kkm? i kiedy powinno się go zmieniać... na początku sezonu czy przed zimowaniem? i najlepiej

> jakby ktoś napisał dlaczego

Zmienia się raz na rok. Są dwie szkoły. Jedni mówią że zmienia się po zimie inni że przed. Ja jestem zwolennikiem drugiej teorii. Według mnie olej nie starzeje się zbytnio jak jest nieużywany w zimie. Jeśli zostawimy na zimę stary olej w silniku to cały syf osadzi się na dnie i po zimie nie wszystko z tego syfu wypłynie. Takie jest moje zdanie. Jeśli ktoś woli zmieniać po zimie niech uzasadni.

Napisano
  • Autor

> Do VFR800 z przebiegiem 46kkm lałem Castrola 10w50 i było ok.

> Wcześniej jeździłem na Valvoline syntetyku 10x40 i też nie było kłopotu.

> Dlaczego chcesz zmienić na półsyntetyk?

Motocykl konstrukcyjnie powinien jeździć na półsyntetyku.

Syntetyk ( a szczególnie Castrola ) ma silne właściwości myjące - poprzednio był półsyntetyk więc troszkę obawiam się o wypłukanie za mocne motoru.

Poza tym 10w50 to straszna woda i jakoś mam wrażenie że półsyntetyk da trwalszy film olejowy.

Napisano

> Motocykl konstrukcyjnie powinien jeździć na półsyntetyku.

Zgodzę się, mój też

> Syntetyk ( a szczególnie Castrola ) ma silne właściwości myjące

A skąd to wiesz

> Poza tym 10w50 to straszna woda

no chyba żartujesz, jeśli to jest woda, to co nie jest wodą

PS. Ja leję to co mam dostępne i w przystępnej cenie. Wcześniej był Aral 10w40, teraz jest Orlen też 10w40, bo taką lepkość przewidział producent.

Kiedyś wlałem olej za 140zł i nie widziałem różnicy, więc teraz wole wydać ok. 70 na rodzimą produkcję

Napisano

> Siemka.

> Chodzi mi o Wasze indywidualne wybory. Dlaczego taki a nie inny olej ?

ELF Nitron Blue, polsyntetyk 10W40 ...bo jest w ładnej metalowej puszce, ma całkiem przystępną cene i ładnie pachnie.

> Poza tym 10w50 to straszna woda i jakoś mam wrażenie że półsyntetyk da trwalszy film olejowy.

To zapewne wrażenie stricte subiektywne.

Napisano

> a ja jako młody (stażem) motocyklista mam pytanie... olej zmienia się co roku czy jak w puszkach co

> 10kkm? i kiedy powinno się go zmieniać... na początku sezonu czy przed zimowaniem? i najlepiej

> jakby ktoś napisał dlaczego

Co roku lub co określony przebieg który dla różnych motocykli jest bardzo odmienny smile.gif

Napisano
  • Autor

> ELF Nitron Blue, polsyntetyk 10W40 ...bo jest w ładnej metalowej puszce, ma całkiem przystępną cene

> i ładnie pachnie.

> To zapewne wrażenie stricte subiektywne.

Oczywiście, tak jak ładny zapach. zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Oczywiście, tak jak ładny zapach.

Nie pamiętam kto, ale jakaś firma robi o truskawkowym zapachu biglaugh.gif

Oczywiście do 2T smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zgodzę się, mój też

> A skąd to wiesz

Koledzy co serwisują moto twierdzą że części silnikowe są jak wypłukane w myjce ultradźwiękowej.

> no chyba żartujesz, jeśli to jest woda, to co nie jest wodą

Chodzi mi o różnicę na przysłowiowych ( subiektywnie ) palcach. 10w50 syn jest jak woda - mało tłusty, łatwo zmywalny. 10w40 jest bardziej jak kujawski :>

> PS. Ja leję to co mam dostępne i w przystępnej cenie. Wcześniej był Aral 10w40, teraz jest Orlen

> też 10w40, bo taką lepkość przewidział producent.

> Kiedyś wlałem olej za 140zł i nie widziałem różnicy, więc teraz wole wydać ok. 70 na rodzimą

> produkcję

U mnie producent przewidział 10w40 :>

Napisano
  • Autor

> Co roku lub co określony przebieg który dla różnych motocykli jest bardzo odmienny

Dla mnie offroad co 1000 km, szosa co 5000 km.

Napisano

> 10kkm? i kiedy powinno się go zmieniać... na początku sezonu czy przed >zimowaniem?

Rozsądek podpowiada aby wymieniać przed sezonem bo przecież jakość smarowania ma podstawowe znaczenie wówczas kiedy silnik pracuje a nie stoi!

Sprawa częstotliwości wymiany, to powinno się raz w roku a jeśli chodzi o przebieg to też nie należy przesadzać. Miałem kiedyś do swojego oryginalną instrukcję angielską i polską, w tabelce serwisowej przebieg między poszczególnymi wymianami oleju był taki sam czyli 10.000 tyle że w PL w km. a w EN w milach! smile.gif

Można to rozumieć dwojako, albo Anglicy mają inne smarowidła i inaczej jeżdżą albo producenci robią klienta w bambuko i wymuszają na nim niepotrzebne wizyty w stacji obsługi!

Osobiście uważam, że ta druga opcja jest prawdziwa i wymieniam, (wymianiałem) raz w roku przed sezonem.

Napisano

> Burgmana przy 12 tys zalałem Motulem 5100 10W60.

Smigalem na Motul'u 5100 ale moj mial wartosci 10W40 biglaugh.gif

Czym zalewam ? Tym co oferuje ASO w danym momencie, z regoly jest to Castrol

wink.gif

Napisano

> Koledzy co serwisują moto twierdzą że części silnikowe są jak wypłukane w myjce ultradźwiękowej.

Co w tym złego? silnik powinien być CZYSTY

> Chodzi mi o różnicę na przysłowiowych ( subiektywnie ) palcach. 10w50 syn jest jak woda - mało

> tłusty, łatwo zmywalny. 10w40 jest bardziej jak kujawski :

Palcami to możesz sobie sprawdzać... np. zawartość nosa zlosnik.gif

> U mnie producent przewidział 10w40 :

No to lej olej o takich parametrach bądź lepszy.

Jeśli silnik jest zdrowy i nie bierze oleju to lej syntetyk. Jak chcesz dokładniej sprawdzić różnice w olejach to poszukaj ich specyfikacji technicznych, a tam temperatur zapłonu, indeksów lepkości itp.

Napisano
  • Autor

> Co w tym złego? silnik powinien być CZYSTY

> Palcami to możesz sobie sprawdzać... np. zawartość nosa

> No to lej olej o takich parametrach bądź lepszy.

> Jeśli silnik jest zdrowy i nie bierze oleju to lej syntetyk. Jak chcesz dokładniej sprawdzić

> różnice w olejach to poszukaj ich specyfikacji technicznych, a tam temperatur zapłonu,

> indeksów lepkości itp.

Zalałem już 10w40 półsyntetyk Castrola.

ok.gif

Oby się sprawował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.