Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem i ibizą

Featured Replies

Napisano

Witam mam ibizę 2003r 1.4 16v i problem polega na tym że :

na wolnych obrotach jest ok chodzi równo przy dodaniu gazu silnikiem trzęsie i pracuje nie równo i zapala się check engine wiadmo do mechanika dopiero będe dzwonił w poniedziałek ale chciał bym się dowiedzieć mniej więcej oco chodzi

z góry dzięki

Napisano

> Witam mam ibizę 2003r 1.4 16v i problem polega na tym że :

> na wolnych obrotach jest ok chodzi równo przy dodaniu gazu silnikiem trzęsie i pracuje nie równo i

> zapala się check engine wiadmo do mechanika dopiero będe dzwonił w poniedziałek ale chciał

> bym się dowiedzieć mniej więcej oco chodzi

> z góry dzięki

Forumowa Wróżka ma wolny weekend wiedz chyba pozostanie Ci czekanie na diagnozę mechanika.

Napisano

ja powroze i powiem, ze ci zaplon wypada zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja powroze i powiem, ze ci zaplon wypada

ok i co z tym zrobić jakie koszty ?

Napisano

> ok i co z tym zrobić jakie koszty ?

Naprawdę wierzysz w to ze ktoś przez internet zdiagnozuje Ci usterkę auta?

Napisano
  • Autor

> Naprawdę wierzysz w to ze ktoś przez internet zdiagnozuje Ci usterkę auta?

może ktoś miał coś podobnego ? to wtedy coś podpowie

Napisano

Standard, stawiam na cewkę. To w miarę normalne w tym silniku. Koszty nie powinny być dramatyczne waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Standard, stawiam na cewkę. To w miarę normalne w tym silniku. Koszty nie powinny być dramatyczne

da się w domu zdiagnozować która to czy metoda chybił trafił ?

Napisano

> Witam mam ibizę 2003r 1.4 16v i problem polega na tym że :

> na wolnych obrotach jest ok chodzi równo przy dodaniu gazu silnikiem trzęsie i pracuje nie równo i

> zapala się check engine wiadmo do mechanika dopiero będe dzwonił w poniedziałek ale chciał

> bym się dowiedzieć mniej więcej oco chodzi

> z góry dzięki

może cewka ... koszt nowej to ok. 100 pln. Mam zamiar kupić sobie jedną i wozić na "wszelki słuczaj" hehe.gif

Napisano

> da się w domu zdiagnozować która to czy metoda chybił trafił ?

Można. Trzeba wykręcić świece i zobaczyć która jest najbardziej czarna/osmolona/zalana. Na tym cylindrze padła cewka.

Napisano

Jest prostszy sposób zapalasz auto i wysuwasz cewki do góry po kolei, na której nie ma różnicy w pracy to ta padła

Napisano

> Jest prostszy sposób zapalasz auto i wysuwasz cewki do góry po kolei, na której nie ma różnicy w

> pracy to ta padła

no właśnie to jest chyba najczęstszy sposób sprawdzania która padła.

Napisano

> no właśnie to jest chyba najczęstszy sposób sprawdzania która padła.

Tak tylko że tutaj mamy przypadek taki że silnik na wolnych obrotach pracuje równo. Tak więc ten sposób może zawieźć. A mój sposób będzie trafny w 100%. No chyba że posadzi kogoś za kierownicą i ten ktoś będzie dodawał gazu.

Napisano

> Tak tylko że tutaj mamy przypadek taki że silnik na wolnych obrotach pracuje równo. Tak więc ten

> sposób może zawieźć. A mój sposób będzie trafny w 100%. No chyba że posadzi kogoś za

> kierownicą i ten ktoś będzie dodawał gazu.

czy w 100% hmm... można spróbować jednej i drugiej. jeśli wynik będzie pozytywny wtedy będzie 100% pewności wink.gif

Napisano

obstawiam cewkę - tylko pamiętaj by przy wymianie cewki założyć tez nową świecę !!!

Koszt ok 150-180 zł w zależności od producenta częsci

Napisano
  • Autor

280 zł za naprawe (cewka i 4 świece + robota) poszła cewka na pierwszym cylindrze znowu na pierwszym ehhh wie ktoś dlaczego czy to przypadek ?

Napisano

> 280 zł za naprawe (cewka i 4 świece + robota) poszła cewka na pierwszym cylindrze znowu na

> pierwszym ehhh wie ktoś dlaczego czy to przypadek ?

w ASO robiłeś hmm.gif oryginał coś ok 160 zł , świece ok 30 zł/szt tak to chyba było zlosnik.gif

Cewka Turcja czy Italy - IMHO te rynki nie są wstanie wytworzyć dobrych podzespołów

Napisano
  • Autor

> w ASO robiłeś oryginał coś ok 160 zł , świece ok 30 zł/szt tak to chyba było

> Cewka Turcja czy Italy - IMHO te rynki nie są wstanie wytworzyć dobrych podzespołów

po za ASO cewka nie wiem z jakiego kraju 30x4 daje 120 plus 160 cewka równa się zero za robotę heheh. 280 wydaje ci się dużo czy mało z robocizną rzecz jasna

Napisano

> po za ASO cewka nie wiem z jakiego kraju 30x4 daje 120 plus 160 cewka równa się zero za robotę

> heheh. 280 wydaje ci się dużo czy mało z robocizną rzecz jasna

robota prawie zadna zlosnik.gif

Napisano

> robota prawie zadna

A co w przypadku gdyby się okazało że jedna świeca się ukręciła, albo zniszczył gwint w głowicy??? Takie hipotetyczne pytanie.

Napisano

> A co w przypadku gdyby się okazało że jedna świeca się ukręciła, albo zniszczył gwint w głowicy???

> Takie hipotetyczne pytanie.

ile gwintow tak uszkodziles? hipotetycznie pytam

Napisano
  • Autor

n szczęście nic się nie ukręciło mam nowe świece ngk i cewke beru niemiecką poprzednia była no name włoska

Napisano

> ile gwintow tak uszkodziles? hipotetycznie pytam

Przez ostatni rok dwa razy. W jednym przypadku ukręciła się świeca i tulejka z gwintem została w głowicy. W drugim przypadku świeca wykręciła się razem z gwintem bo był wcześniej naprawiany. Właściciel o tym nie wiedział. Takim sposobem koszt wymiany świec rośnie i to dość drastycznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.