Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnice w olejach - głównie cena

Featured Replies

Napisano

Witam z uwagi, iż wczoraj wymieniałem olej silnikowy to zastanowiło mnie coś takiego oleje 2 producentów tej samej klasy a ponad 100% różnicy w cenie czym to jest spowodowane?

Olej pierwszy oplowski za 72 PLN

drugi to Motul za jedyne 160 PLN

zaś Mobile i Elfy mamy w cenach około 140 PLN.

Skąd te różnice jeśli klasy te same? Czy tyle płacimy za markę? a może jednak są jakieś różnice? no i zasadnicze pytanie ale czy prawdziwe "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?

Napisano

> Skąd te różnice jeśli klasy te same? Czy tyle płacimy za markę? a może jednak są jakieś różnice? no

> i zasadnicze pytanie ale czy prawdziwe "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać?

Z punktu widzenia użytkowników VW i pokrewnych różnicą jest norma producenta samochodów: wg informacji sprzedawców w podanych w linkach Motul spełnia najwyższą normę 504/507 zaś GM spełnia wcześniejsze normy.

Ponadto, mimo tej samej klasy lepkości różnice w parametrach możemy zauważyć dopiero, gdy przeczytamy dokładną specyfikację. W ogłoszeniach za wiele danych nie ma.

Napisano

> Z punktu widzenia użytkowników VW i pokrewnych różnicą jest norma producenta samochodów: wg

> informacji sprzedawców w podanych w linkach Motul spełnia najwyższą normę 504/507 zaś GM

> spełnia wcześniejsze normy.

> Ponadto, mimo tej samej klasy lepkości różnice w parametrach możemy zauważyć dopiero, gdy

> przeczytamy dokładną specyfikację. W ogłoszeniach za wiele danych nie ma.

O jakich specyfikacjach mówisz?

Bo te co są dostępne nie pokazują różnic pomiędzy np. Lotosem Orlenem, a Mobilem i Castrolem. icon_rolleyes.gif

(Mówię o olejach podobnych klas jakościowych i lepkościowych) smile.gif

Napisano

>czym to jest spowodowane?

Długo się swego czasu nad tym zastanawialem, dopóki nie przeczytałem książki "Potęga Irracjonalności" Dana Ariely'ego*.

Otóż chodzi o to że jak za coś więcej zapłacisz, to jesteś wewnętrznie przekonany, że to jest lepsze od czegoś tańszego. Marketingowcy to wiedzą i tak ustalają ceny.

(Przeprowadzono badania i okazało się, że aspiryna za 1 dolara pomaga znacznie słabiej niż ta sama aspiryna wyceniona na 5 dolarów wink.gif)

Nie wyobrażacie sobie ile w naszym życiu zależy od autosugestii i efektu placebo.

* szczerze polecam tę książkę, pozwala inaczej spojrzeć na rzeczywistość ekonomiczną. Z punktu widzenia psychologii, a nie klasycznej ekonomii.

Napisano

> O jakich specyfikacjach mówisz?

O współczynniku lepkości podawany w temp otoczenia oraz w temp. pracy (100C), o bezwymiarowym wskaźniku lepkościowym, o liczbie zasadowej.

Napisano

> Długo się swego czasu nad tym zastanawialem, dopóki nie przeczytałem książki "Potęga

> Irracjonalności" Dana Ariely'ego*.

> Otóż chodzi o to że jak za coś więcej zapłacisz, to jesteś wewnętrznie przekonany, że to jest

> lepsze od czegoś tańszego. Marketingowcy to wiedzą i tak ustalają ceny.

> (Przeprowadzono badania i okazało się, że aspiryna za 1 dolara pomaga znacznie słabiej niż ta sama

> aspiryna wyceniona na 5 dolarów )

> Nie wyobrażacie sobie ile w naszym życiu zależy od autosugestii i efektu placebo.

> * szczerze polecam tę książkę, pozwala inaczej spojrzeć na rzeczywistość ekonomiczną. Z punktu

> widzenia psychologii, a nie klasycznej ekonomii.

Na discovery widziałem kiedyś program o tej tematyce ok.gif - poddawali ludzi działaniu bólu - trzymali max. ile się da ręce w lodowatej wodzie , a potem zażywali leki przeciw bólowe

Co do ceny to jednak nie do końca w przypadku wyrobów motoryzacyjnych jest bez znaczenia cfaniaczek.gif Brendy aftermarketowe w większości z skośnookich regionów globu sa kopiami wizualnymi a nie jakościowymi ok.gif

GMowski olej ma skomplikowaną historię importu, a co za tym idzie i korzystniejszą cenę

Napisano

> O współczynniku lepkości podawany w temp otoczenia oraz w temp. pracy (100C), o bezwymiarowym

> wskaźniku lepkościowym, o liczbie zasadowej.

Właśnie o tym piszę smile.gif Lotos, czy orlen, mogą mieć takie same lepkości w temperaturze 40 i 100st.C smile.gif więc po tym chyba nie wybieramy oleju (w katalogach podawane jest lepkość w 40 i 100st, a nie w temp pokojowej)

Kolejna sprawa mobil 0w40 pewnie ma lepsze parametry (te o których piszesz) od Motula 5w40, a zapewne większosć uważa Motula za lepszy olej smile.gif

To nie chodzi o właściwości fizyczne, a o dodatki w olejach, a one niestety są tajemicą danych marek. To te dodatki zmieniają zwykłe bazowe oleje w super płynne technologie wink.gif

Napisano

Poszukaj mojego wątku sprzed paru miesięcy - o to samo zapytałem tutaj.

Przepłacamy dosyć często za samą markę.

Napisano

> Właśnie o tym piszę Lotos, czy orlen, mogą mieć takie same lepkości w temperaturze 40 i 100st.C

Mogą mieć. Ale czy mają? Czy dwa oleje podane w pierwszym poście maja takie same współczynniki lepkości?

> więc po tym chyba nie wybieramy oleju (w katalogach podawane jest lepkość w 40 i 100st, a nie

> w temp pokojowej)

Tak, dla 40C i 100C.

Ale jest jeszcze parametr HTHS określający lepkośc wysokotemperaturową.

> Kolejna sprawa mobil 0w40 pewnie ma lepsze parametry (te o których piszesz) od Motula 5w40, a

> zapewne większosć uważa Motula za lepszy olej

Gdy porównywałem parametry spełniających normę VW 504/507 Motula i Mobila 1 to Motul wypadał nieco gorzej w parametrach lepkościowych (wsp. w 100C i 40C oraz wskaźnik). Oczywiście te parametry to nie wszystko ale mam wrażenie, że niektórzy uważają Motula za najlepszy olej nawet tych parametrów nie wyryfikując.

> To nie chodzi o właściwości fizyczne, a o dodatki w olejach, a one niestety są tajemicą danych

> marek. To te dodatki zmieniają zwykłe bazowe oleje w super płynne technologie

Owszem ale czy nie jest tak, że wpływ tych dodatków może być widoczny np. w wartości liczby zasadowej chociażby?

Poza tym dla klienta zasadnicze znaczenie ma produkt finalny i jego cechy a nie to, jakie dodatki zostały użyte w produkcji i czy to tajemnica firmy, czy też informacja dostępna ogółowi.

Napisano

> Mogą mieć. Ale czy mają? Czy dwa oleje podane w pierwszym poście maja takie same współczynniki

> lepkości?

> Tak, dla 40C i 100C.

> Ale jest jeszcze parametr HTHS określający lepkośc wysokotemperaturową.

Po części zawarta ta inforamacja jest w klasie ACEA A1 -lepkość HTHS 2,9 do 3,5 i A3 lepkość HTHS powyżej 3,5

> Gdy porównywałem parametry spełniających normę VW 504/507 Motula i Mobila 1 to Motul wypadał nieco

> gorzej w parametrach lepkościowych (wsp. w 100C i 40C oraz wskaźnik). Oczywiście te parametry

> to nie wszystko ale mam wrażenie, że niektórzy uważają Motula za najlepszy olej nawet tych

> parametrów nie wyryfikując.

> Owszem ale czy nie jest tak, że wpływ tych dodatków może być widoczny np. w wartości liczby

> zasadowej chociażby?

Nie zawsze, przecież pierwiastki dodawane do olejów mogą liczbę zasadową pozostaiać w ogólnym rozrachunku na jednym poziomie. Ta liczba ma głównie wpływ na właściwości myjące i powiększoną rezerwę do zabrudzenia się oleju

> Poza tym dla klienta zasadnicze znaczenie ma produkt finalny i jego cechy a nie to, jakie dodatki

> zostały użyte w produkcji i czy to tajemnica firmy, czy też informacja dostępna ogółowi.

Zgadzam się, ale to była odpowiedź dla mojego przedmówcy.

Napisano

nie wiem ale ja dolałem do silnika zalanego Shellem tego Oplowskiego i zimą pokazał się majonez pod korkiem oleju spineyes.gif

Napisano

Różnice jakieś są. Czasem jak sie czyta fora motocyklowe, albo jakiś wątek o upalaniu to ludzie piszą że ewidentnie na jakimś oleju jego temperatura jest większa niż na innym przy takim samym katowaniu.

Przy normalnej jeździe, nawet z fantazją można lać każdy olej.

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że mając nowe auto z salonu i wiedząc że na bank sprzedamy go przed osiągnięciem przebiegu 200tyś km można od nowości lać najtańszego minerała zlosnik.gif Silnik będzie w dobrej kondycji aż do momentu sprzedaży ok.gif

Są oczywiście silniki szczególnej troski, które np wymagają dużej płynności oleju już od pierwszego zakręcenia na zimno, bo np wariator powie zbyt szybko "żegnam", ale to są wyjątki wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.