Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowanie akumulatora w mieszkaniu

Featured Replies

Napisano

Czy ładowanie w mieszkaniu akumulatora z odkręcanymi korkami jest bezpieczne? Chciałem go naładować w osobnym pokoju ale nie chciałbym nikogo potruć ani nic wysadzić. Póki co prewencyjnie ładuje się na balkonie... tylko, że tam mu pewnie zimno smile.gif

Napisano

ładuj w mieszkaniu, zamknij drzwi od pokoju i otwórz okno

Napisano
  • Autor

> ładuj w mieszkaniu, zamknij drzwi od pokoju i otwórz okno

No tylko jak na 10 godz. otworzę okno przy tej temp. to inni domownicy mnie wysadzą z mieszkania smile.gif

Napisano

> Czy ładowanie w mieszkaniu akumulatora z odkręcanymi korkami jest bezpieczne? Chciałem go naładować

> w osobnym pokoju ale nie chciałbym nikogo potruć ani nic wysadzić. Póki co prewencyjnie ładuje

> się na balkonie... tylko, że tam mu pewnie zimno

Ja to robiłem w łazience, bo tam jest kratka która wyciąga zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Ja to robiłem w łazience, bo tam jest kratka która wyciąga

Sama kratka czy również włączony wentylator w kratce?

Napisano

> Sama kratka czy również włączony wentylator w kratce?

Sama kratka wystarcza.

Poza tym wg przepisów, jeśli masz wentylacje grawitacyjną, to nie możesz mieć wentylatora

Napisano

> Sama kratka czy również włączony wentylator w kratce?

Jak masz wentylator, to już wypas, i proponuję z włączonym smile.gif

Ładowałem tak ostatnio bo mi altek zdechł

(o ile masz dzieciaki w domu to trzeba pamiętać o BHP, żeby się nie zainteresowały zestawem aku+ prostownik wink.gif)

Napisano
  • Autor

> Sama kratka wystarcza.

> Poza tym wg przepisów, jeśli masz wentylacje grawitacyjną, to nie możesz mieć wentylatora

Przepisy przepisami a u mnie sam deweloper podciągnął instalacje do wentylatora smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz wentylator, to już wypas, i proponuję z włączonym

> Ładowałem tak ostatnio bo mi altek zdechł

> (o ile masz dzieciaki w domu to trzeba pamiętać o BHP, żeby się nie zainteresowały zestawem aku+

> prostownik )

Właśnie zastanawiam się nad tym wentylatorem, bo to jednak może zaiskrzyć, a te gazy wydobywające się z aku są chyba łatwopalne.

Myślę, że mój dzieciaczek jeszcze się nie zainteresuje takim zestawem... ma dopiero 2 tyg smile.gif

Napisano

> Właśnie zastanawiam się nad tym wentylatorem, bo to jednak może zaiskrzyć, a te gazy wydobywające

> się z aku są chyba łatwopalne.

> Myślę, że mój dzieciaczek jeszcze się nie zainteresuje takim zestawem... ma dopiero 2 tyg

włącza wentylator,ładuj i się nie obawiaj, to nie jest bomba, tego gazu nie wydobywa się aż tyle

Napisano

> Poza tym wg przepisów, jeśli masz wentylacje grawitacyjną, to nie możesz mieć wentylatora

"Nieprawdą jest, jakoby". Nie można mieć wentylatora, jeżeli kanał wentylacyjny jest wspólny dla kilku mieszkań (przekleństwo bloków z wielkiej płyty). Jeżeli kanał jest jeden na jedno mieszkanie, wolno.

Napisano

> Właśnie zastanawiam się nad tym wentylatorem, bo to jednak może zaiskrzyć

Silnik wentylatora nie zaiskrzy, bo to silnik bezszczotkowy, ale tak czy owak wystarczy sama kratka (oczywiście, jeśli przewód wentylacyjny jest drożny).

Pozdrawiam.

kwa

Napisano

> Czy ładowanie w mieszkaniu akumulatora z odkręcanymi korkami jest bezpieczne? Chciałem go naładować

> w osobnym pokoju ale nie chciałbym nikogo potruć ani nic wysadzić. Póki co prewencyjnie ładuje

> się na balkonie... tylko, że tam mu pewnie zimno

wracając do wątku uważam, że ładowanie w zamkniętym pomieszczeniu wentylowanym jak łazienka nie będzie drastyczne dla nikogo.

Jak też wystawienie go na np. oszklony balkon też nie zaszkodzi akumulatorowi. Przecież w takich warunkach sobie stoi w nieogrzewanych garażach w zimie.

Wiele aut ma przecież akumulator w kabinie auta, niby bezobsługowy i bez korków, ale zawsze jednak "gazuje" się, nie są hermetyczne na tyle.

Napisano

> Właśnie zastanawiam się nad tym wentylatorem, bo to jednak może zaiskrzyć, a te gazy wydobywające

> się z aku są chyba łatwopalne.

> Myślę, że mój dzieciaczek jeszcze się nie zainteresuje takim zestawem... ma dopiero 2 tyg

Nie wiem jaki masz ten wentylator ale po 10 godzinach moze sie zmeczyc u mnie zatarly sie "lozyska" w takim wentylatorze po kilku godzinach pracy, co do aq

zostaw go na balkonie i niech sie laduje nic mu nie bedzie.

Napisano

> Czy ładowanie w mieszkaniu akumulatora z odkręcanymi korkami jest bezpieczne?

Jest bezpieczne, chociaż bezpieczniejsze jest ładowanie z zamkniętymi korkami, bo masz gwarancję że pod koniec na skutek gazowania z otworów nie będzie wylatywał elektrolit na ścianę i podłogę ok.gifgrinser006.gif. Ulatniającym wodorem możesz się nie przejmować hehe.gif, większe zagrożenie wybuchem stanowi porządny bąk biglaugh.gif

Napisano

Ja ładowałem w łazience zlosnik.gif

Elektrolit wyżarł szkliwo w płytkach czacha.gif

Jak nie masz piecyka w łazience i nic nie będzie iskrzyło podczas ładowania to lepiej to zrobić w tym miejscu niż na mroźnym balkonie

Napisano

> Jest bezpieczne, chociaż bezpieczniejsze jest ładowanie z zamkniętymi korkami, bo masz gwarancję że

> pod koniec na skutek gazowania z otworów nie będzie wylatywał elektrolit na ścianę i podłogę

> . Ulatniającym wodorem możesz się nie przejmować , większe zagrożenie wybuchem stanowi

> porządny bąk

Ładuję zawsze w kuchni i nic nie czuć. Stoi sobie zestaw w rogu i się ładuje. Korków nie trzeba zdejmować, wystarczy poluzować, żeby gaz miał gdzie uchodzić. Jedynie nie zbliżać się z ogniem nad akumulator i najpierw odłączyć prostownik, a potem klemy, żeby nic nie zaiskrzyło.

Napisano

> Ładuję zawsze w kuchni i nic nie czuć.

Co ma być czuć? wodór? hehe.gif

> Stoi sobie zestaw w rogu i się ładuje. Korków nie trzeba

> zdejmować, wystarczy poluzować, żeby gaz miał gdzie uchodzić.

Korków nie trzeba zdejmować, bo korki zawsze mają kanaliki odpowietrzające! Zawsze i w każdym akumulatorze są takie kanały, nawet jak nie ma korków!

Napisano

> włącza wentylator,ładuj i się nie obawiaj, to nie jest bomba, tego gazu nie wydobywa się aż tyle

Zdziwiłbyś się jak potrafi eksplodować ładowany akumulator.Zwłaszcza kiedy podejdzie się do niego z papierosem.Przerabiałem to na własnej "skórze" niestety.

Napisano

> Co ma być czuć? wodór?

No w sumie racja, ale blisko akumulatora czuć specyficzny zapach elektrolitu

> Korków nie trzeba zdejmować, bo korki zawsze mają kanaliki odpowietrzające! Zawsze i w każdym

> akumulatorze są takie kanały, nawet jak nie ma korków!

ok.gif Tylko podejrzewam, że te kanały są przewidziane na odpowietrzanie przy ładowaniu w aucie napięciem do 14,5 V, kiedy gazowanie jest znikome. Przy ładowaniu zwykłym prostownikiem gazuje intensywnie. Ja tam zawsze lekko luzowałem korki, teraz nie muszę bo na akumulatorze jest klapa i nie wolno otwierać, bo zabiorą gwarancję screwy.gif. Poaza tym ładuję nie przekraczając tych 14.5 Volta i tylko raz na jakiś czas słychać bąbelka, a nie syczenie jak kiedyś

Napisano

> Czy ładowanie w mieszkaniu akumulatora z odkręcanymi korkami jest bezpieczne?

Tak, ale należy zachować ostrożność, np odłączając najpierw prostownik z kontaktu a potem od akumulatora. Należy też zapewnić wentylację w pomieszczeniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.