Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skup katalizatorów

Featured Replies

Napisano
Co w tym katalizatorze jest tak cennego, że za zużyty gość zaśpiewał mi 200pln, google wyggoglowało mi ceny do ok 1000pln yikes.gif
Napisano

Platyna. Poza tym katalizator, jak sama nazwa wskazuje, nie zużywa się. Może się zabrudzić, zniszczyć mechanicznie, ale ma tyle samo platyny, ile nowy skromny.gif

Napisano

> Platyna. Poza tym katalizator, jak sama nazwa wskazuje, nie zużywa się. Może się zabrudzić,

> zniszczyć mechanicznie, ale ma tyle samo platyny, ile nowy

to co jest w "nowych katach z allegro" zamiast platyny, że są takie tanie i przy tym ciągle noszą nazwę katalizator?

Napisano
  • Autor

> to co jest w "nowych katach z allegro" zamiast platyny, że są takie tanie i przy tym ciągle noszą

> nazwę katalizator?

Właśnie miałem to pisać, ori kat 1600pln, nówka allegro 400pln

Napisano

> to co jest w "nowych katach z allegro" zamiast platyny, że są takie tanie i przy tym ciągle noszą

> nazwę katalizator?

dużo dużo mniej drogocennego towaru ...

kiedyś mniej oszczędzano na tym ...

generalnie normą z nielicznymi wyjątkami jest że im kat od starszego auta tym droższy

od bmw 750 to swego czasu 1000zł za jeden a są dwa

( takie z 90 r. )

Napisano

> Platyna. Poza tym katalizator, jak sama nazwa wskazuje, nie zużywa się. Może się zabrudzić,

> zniszczyć mechanicznie, ale ma tyle samo platyny, ile nowy

nie tylko platyny

m.in. również rod lub pallad które do tanich nie należą grinser006.gif

tak z zgubnych obliczeń wynika mi że ... kilogram platyny kosztuje coś około 185 tyś zł zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

ROD jest jeszcze droższy ... uncja 2450 dolców ... czyli blisko 250 tys. złotych za kilogram oink.gifoink.gifoink.gif

PALAD taniutki ... coś kole 850 dolarów

Napisano

Quote:

ecykling katalizatorów jest pożądany zarówno ze względów ekonomicznych jak i ekologicznych. Uzyskanie 1 kg platyny wymaga wydobycia około 150 ton rudy z głębokości 1000 metrów. Wydobyta ruda poddawana jest mieleniu, sortowaniu a następnie obrobiona metodami pirometalurgicznymi i hydrometalurgicznymi.

W czasie tego procesu powstaje wiele produktów odpadowych wymagających składowania. Proces technologiczny przeróbki rud platynowych jest bardzo energochłonny, a ponadto powoduje szkody w środowisku naturalnym. W porównaniu z procesem produkcji, zawartość metali szlachetnych w katalizatorze jest dość wysoka, ponieważ z 2 ton starych katalizatorów, czyli około 0,5 tony wkładu ceramicznego uzyskuje się około 1 kg platyny.

Stąd tez zagrożenia ekologiczne oraz zapotrzebowanie energetyczne w recyklingu metali szlachetnych jest kilkakrotnie mniejsze jak przy ich produkcji. W 1993 roku do produkcji katalizatorów na całym świecie zostało zużytych około 52 tony platyny i 11 ton rodu, co stanowi odpowiednio 42% i 90% ogólnego zużycia tych metali. W 1994 roku w Europie Zachodniej dopuszczonych do ruchu było około 44,5 mln samochodów wyposażonych w katalizatory. Ilość materiałów zużytych do produkcji katalizatorów w tych pojazdach to około 66,5 ton platyny i 13 ton rodu. Przeciętna trwałość katalizatorów właściwie eksploatowanych to około 80 tysięcy km, czyli biorąc pod uwagę roczny przebieg pojazdu jest to okres 4 lat. Ja z tego wynika ogromna ilość pieniędzy zainwestowana w budowę katalizatorów po niedługim stosunkowo czasie mogłaby trafić na złomowiska. Należy również stwierdzić, że ilość materiałów zużytych na katalizatory z roku na rok się powiększa. Początkowo przy nieznacznej ilości samochodów wyposażonej w katalizatory oraz słabo rozwiniętej sieci przedsiębiorstw zajmujących się demontażem i odzyskiem metali szlachetnych wystarczyło, aby rozbieranie katalizatorów odbywało się ręcznie. Problemem było oddzielenie nośnej budowy metalowej od części zawierającej metale szlachetne. Katalizator musiał być wielokrotnie poddawany procesowi rozdzielania, co znacznie zwiększało koszty. W późniejszym czasie zastosowano proces, w którym w specjalnej maszynie do rozdrabniania mechanicznego ze zintegrowanym odzyskiem i dodatkowa separacją, materiały użyte na produkcję katalizatorów (ceramiczne i metalowe) mogły zostać ponownie wykorzystane. W przypadku rozdrobnienia katalizatorów metalowych pokrycie zawierające metale szlachetne odpada od monolitu metalowego i zostają oddzielone od folii nośnej, a następnie podlegają segregacji. Przy demontażu katalizatorów ceramicznych monolit wraz z korpusem zostaje rozbity na małe części. W wyniku rafinacji metali szlachetnych otrzymuje się wolna od metali frakcję monolitu. Odzyskane metale, także osnowa druciana, zostają przesłane do hut. Przy rafinacji metali szlachetnych następuje ich zżużlowanie przy użyciu korielitu. Odzyskanie metali szlachetnych z ceramicznych lub metalowych układów katalizatora odbywa się przy wykorzystaniu dwóch technologii. Pierwsza metoda polega na wytrawianiu metali z nośników, a następnie wydobycie ich z roztworu. Przy zastosowaniu drugiej metody pirometalurgicznej, układy katalizatora zostają stopione w piecu, z dodatkiem innego metalu, spełniającego funkcję wiążącą. Metale szlachetne pozostają w stopie a nośniki rozdzielone. Po podgrzaniu stopu, następuje oddzielenie platyny, palladu i rodu, które nie reagują z tlenem. Pozostałe metale tworzą tlenki, które są oddzielone w procesie technologicznym. Obie metody cechuje wysoka wydajność, pozwalającą odzyskać prawie 90% platyny i palladu oraz około 70% rodu. Stosowana rafinacja pozwala na uzyskanie metali szlachetnych o niezbędnym stopniu czystości. Niestety odzysk metali jest operacją kosztowna, pochłaniającą wiele energii elektrycznej lub, jak w przypadku rafinacji chemicznej, uzyskuje się ścieki o dużym stopniu skażenia. Z drugiej strony oszczędza się zasoby metali z grupy platynowców i miejsca na odpady. Polepszona przez zastosowanie izolacji z wkładem z włókien ceramicznych funkcjonalność katalizatora ceramicznego zostaje okupiona pogorszoną zdolnością do recyklingu. Biorąc pod uwagę trzy

katalizatory: ceramiczny z matą spęczającą, ceramiczny z osnowa drucianą i metalowy, najkorzystniej pod względem recyklingu przedstawia się katalizator metalowy, ponieważ jego powłoka cechuje się największym stężeniem metali szlachetnych. Mniej korzystny jest katalizator ceramiczny z matą spęczniającą, ponieważ musi zostać poddany rafinacji z częściami monolitu, a to z kolei zmniejsza stężenie metali szlachetnych do 20%.

Również pod względem ponownego wykorzystania materiałów powstałych z recyklingu katalizatora zachowana jest ta kolejność.

Napisano

> Co w tym katalizatorze jest tak cennego,

Myślę że to samo co w starych procesorach komputerowych i płytach głównych jakiś tekst

Napisano

> Właśnie miałem to pisać, ori kat 1600pln, nówka allegro 400pln

I tak samo działa.

Napisano

> Właśnie miałem to pisać, ori kat 1600pln, nówka allegro 400pln

Trzeba brać poprawkę na ceny serwisowe. Te same klocki w aso kosztowały ponad 300pln w sklepie 160pln. Jedyna różnica to brak znaczka "reno" sick.gif

Napisano

> Co w tym katalizatorze jest tak cennego, że za zużyty gość zaśpiewał mi 200pln, google wyggoglowało

> mi ceny do ok 1000pln

Kiedyś koleżanka pojechała na wymianę tłumika końcowego.

Mechanik powiedział ze katalizator jej wytnie (bo niby sie zepsuł) i wstawi rurę.Dziewczyna się zgodziła.Wiadomo ja na tym wyszła.

Napisano

> Kiedyś koleżanka pojechała na wymianę tłumika końcowego.

> Mechanik powiedział ze katalizator jej wytnie (bo niby sie zepsuł) i wstawi rurę.Dziewczyna się

> zgodziła.Wiadomo ja na tym wyszła.

Tak to jest w dzisiejszych czasach. Jak kogoś się da oink.gif to sie go oink.gifoslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.