Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzanie - dziwne

Featured Replies

Napisano

Wiec tak, jest sobie silniczek 1.6 16 v z 97 r. Oleju nie bierze od wymiany do wymiany za duzo.

W ostatnim tygodniu stal przez 2 dni.. i w sobote zauzywalem ze wskazowka temp mi podskoczyla w gore, chwile pozniej opadla w dol a z nawiewow zaczelo leciec zimne powietrze. No ok.. mysle wracam do domu. Przejechalem 200 m, wskazowka opadla z nawiewow leci idealne powietrze i tak juz bylo do konca dnia.

W niedziele wybralem sie w trase ~10km, samochod ladnie grzal. Gdy wracalem znow zaczela sie zabawa z temperatura. Zjechalem na pobocze.. mysle ze pewno sie zapowietrzyl, wiec odkrecilem korek od nagrzewnicy.. odpowietrzylem, leci plyn.. cieple powietrze jest. Odkrecam korek na chlodnicy i chocbym nie wiem ile czekal nie doczekalem sie na plyn (stan w zbiorniku kontrolowalem). Nic, dojechalem do domu.. grzal fajnie.

Dzisiaj sie wzialem za odpowietrzanie.. Z nagrzewnica poszlo szybko i gladko. A z chlodnicy dalej nic... jedynie jak nacisne gorny waz od chlodnicy to siknie.

Termostat wymieniony 2 miesiace temu, odpowietrzony byl dobrze.. tyle ze plynu weszlo jedynie 4 litry hmm.gif

Teraz przy odpowietrzaniu dolalem 2 litry..

Oleju nie bierze, oleju nie przybywa. Nie dymi na bialo.. nie ma masla pod korkiem. Spadku mocy nie zauzywazylm.\

O co chosi? grinser006.gif

Napisano

> Witamy w klubie niewiedzących o co chodzi z odpowietrzeniem

A mnie i tak sie podobalo stwierdzenie - cytat:

"wybralem sie w trase ~10km"

CO najmniej jakby to bylo 10k km :-)

A moze czujnik temperatury cieczy trzeba wymienic.

Napisano

A ja sobie pozwole napisac, jestescie nieuki i nie uwazaliscie na fizyce. Pisalem o tym kiedys, ale powtorze.

System ze zbiorniczkiem wyrownawczym przy chlodnicy, to dziwne rozwiazanie, gdyz gorny poziom ukladu chlodzenia, znajduje sie ponad nim, (przepustnica jest ogrzewana). Oznaczenie Max Min praktycznie jest niemiarodajne, gdyz uklad moze byc odpowietrzony, a poziom w zbiorniczku z Min do Max nie zmieni sie mimo ze dolejemy 2l plynu.

Aby sprawdzic faktyczny poziom trzeba dolac i zwrocic uwage czy sie podnioslo.

Aby dobrze odpowietrzyc uklad zalac pod korek i zakrecic, nadmiar i tak wyplynie zaworkiem cisnieniowym w korku. Temat przerabiany we wtorek przy wymianie pompy wody.

Zalac do pelna i odpowietrzyc, tam nie ma czarow.

Napisano

> A ja sobie pozwole napisac, jestescie nieuki i nie uwazaliscie na fizyce.

Dzieki za wyjasnienia...

pozdrawiam

Nieuk Michal :-)

Napisano

No i stało się.panic.gifMróz za oknem, a ja wybrałem się na przejażdżkę. Zimne powietrze leci z nagrzewnicy, na zegarku wskazówka pod czerwonym, przy odkręcaniu korka wywala płyn, na korku odpowietrzającym w chłodnicy nie ma ciśnienia, na tym na przewodzie gorąca para z płynem. Do tej pory termostat zachowywał się jak nie domknięty - silnik długo się nagrzewał i w trasie był na 1/3 wskaźnika, a w mieście w korku na połowie Jakie wróżby kącikowiczów.

Napisano

> Jakie wróżby kącikowiczów.

A 3 odpowietrznik?

BTW plaga jakaś czy co do h...? palacz.gif

Napisano

> Który, gdzie?

Nie wiem, czy w 1.6 jest ale u mnie są 3.

-na chłodnicy

-na jednym wężu chyba do nagrzewnicy patrząc na silnik stojąc przed nim po prawej stronie

-na wężu idącym nie wiem gdzie po lewej stronie od silnika.

Napisano

Tu nie ma tego węża idącegoniewiemgdzie! Gdyby nie ten mróz to jutro brałbym się za wymontowanie termostatu.

Napisano
  • Autor

> Tu nie ma tego węża idącegoniewiemgdzie! Gdyby nie ten mróz to jutro brałbym się za wymontowanie

> termostatu.

u mnie tez. Jest tylko odpowietrznik na nagrzewnicy i chlodnicy.

Sprobuj odpowietrzyc, moze to tylko to wink.gif

Napisano

> Tu nie ma tego węża idącegoniewiemgdzie!

Widziałem niektóre wersje z 3 odpowietrznikiem na rurce idącej do przepustnicy ponieważ jakby niebyło jest to najwyżej położone miejsce ze wszystkich w układzie chłodzenia ok.gif

Napisano

> Widziałem niektóre wersje z 3 odpowietrznikiem na rurce idącej do przepustnicy ponieważ jakby

> niebyło jest to najwyżej położone miejsce ze wszystkich w układzie chłodzenia

u mnie tez sa tylko 2

Napisano

Tak. Oprócz odpowietrznika na chłodnicy drugi jest na przewodzie do nagrzewnicy a tuż obok trzeci. Onże to jest najwyższym punktem w układzie chłodzenia.

odpowietrzniki.png

Napisano

> w 1.6 są 2 i kropka.

Już wiem dlaczego mówiłem że są 3 odpowietrzniki. Mianowicie ostatnio oglądałem silnik 1.6 w Sienie i tam są trzy. Na potwierdzenie foto

284742757-wo4370_31.jpg

post-143430-14352511759129_thumb.jpg

Napisano

> w 1.6 są 2 i kropka.

No to wychodzi, ze 1.4 zamiast mocy dostał dodatkowy odpowietrznik. Przepraszam za wprowadzenie zamętu grinser006.gif

Napisano

Dzisiaj nabrałem odwagi i przystąpiłem do badania pacjenta. Zalałem płynu uruchomiłem, zacząłem odpowietrzać. Termostat tak jak wcześniej pisałem jest częściowo otwarty, bo równocześnie nagrzewa się chłodnica i nie sposób go wprowadzić do temperatury na połowie skali. Płynu gazy nie wypychają, więc uszczelka jest OK. Układ zapowietrzył się, właściwie to wygotowało dokładnie, bo nagrzewnica dopiero na sam koniec zaczęła grzać mimo odpowietrzania i uzupełniania płynu. Chłodnicę najprościej było odpowietrzyć zalewając płyn niemal do pełna i dmuchając w wlew przy niemal wykręconym odpowietrzniku. Przekonałem się jak wrażliwa jest elektronika, a dokładniej jej sygnały do kompa. Dmuchnąłem w zbiorniczek wyrównawczy i silnik zgasł. Tak że mam termostat do wymiany, tylko dlaczego wtedy zamknął się na amen, mimo tego że wcześniej się nie domykał?

Panowie użytkownicy, pilnować poziomu płynu w układzie

Napisano

> Panowie użytkownicy, pilnować poziomu płynu w układzie

Swiete slowa, i dolewac zeby widzec czy przyrasta.

Napisano

> Już wiem dlaczego mówiłem że są 3 odpowietrzniki. Mianowicie ostatnio oglądałem silnik 1.6 w Sienie

> i tam są trzy. Na potwierdzenie foto

A to Ci numern, a wszystko wyglada tak samo.

Napisano

Tak apropo to termostat z BBM 1.6 w wersji z 2 czujnikami ma wymienny wkład czy trzeba cały wymieniać?

Napisano

> Tak apropo to termostat z BBM 1.6 w wersji z 2 czujnikami ma wymienny wkład czy trzeba cały

> wymieniać?

Fabrycznie powinien być behr rozkręcany. Jesli był wymieniony, to pewnie już na monolit.

Najlepiej będzie, jak się schylisz.

Napisano

Takie ustawienie termostatu jak na zdjeciu w załączniku jest prawidłowe w temperaturze +/- 0-25stopni?

post-140303-14352511862518_thumb.jpeg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.