Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z obrotomierzem

Featured Replies

Napisano

witajcie, kupilem swojego "golasa" i nie ma on obrotka, kumpel mial obrotek w swojej benzynie (rozbieral ja na czesci pierwsze) i postanowilem przelozyc do swojego. Wszystko niby ok, palila sie non stop kontrolka abs (mimo ze nie mam abs) ale poradzilem sobie z tym ze przecialem sciezke idaca do tej zarowki (jedyna zarowka wlutowana w plytke). Problemem jest to ze obrotomierz dziala ale 5-10 min pozniej przestaje i niewiem o co chodzi i niewiem jak to ugryzc, drugi problem ktory jest juz tylko pierdola, odwrotnie dzialajaca kontrolka swiec zarowych. jednym slowem POMOCY panic.gif

Napisano

> witajcie, kupilem swojego "golasa" i nie ma on obrotka, kumpel mial obrotek w swojej benzynie

> (rozbieral ja na czesci pierwsze) i postanowilem przelozyc do swojego. Wszystko niby ok,

> palila sie non stop kontrolka abs (mimo ze nie mam abs) ale poradzilem sobie z tym ze

> przecialem sciezke idaca do tej zarowki (jedyna zarowka wlutowana w plytke). Problemem jest to

> ze obrotomierz dziala ale 5-10 min pozniej przestaje i niewiem o co chodzi i niewiem jak to

> ugryzc, drugi problem ktory jest juz tylko pierdola, odwrotnie dzialajaca kontrolka swiec

> zarowych. jednym slowem POMOCY

Mi się wydaje że obrotek z beny nie będzie chodził w ropie , z resztą różnią się skalą .

Napisano

> a skala wydaje sie byc prawidlowa

W klekotach wyskalowane jest do 6000rpm a w benzyniakach do 8000rpm. Nie wiem jak w BBM ale w PII nie bangla taka wydumka bo zegary nie zgraja się z body ok.gif

Napisano
  • Autor

> W klekotach wyskalowane jest do 6000rpm a w benzyniakach do 8000rpm. Nie wiem jak w BBM ale w PII

> nie bangla taka wydumka bo zegary nie zgraja się z body

wskazuje dobrze i dziala dobrze, tylko przestaje dzialac, na google wyczytalem ze i w benzynach wystepuje taki problem ze przestaje dzialac tylko rozwiazania brak

Napisano

Gdzieś w sieci widziałem że sygnał z płytki to cewki wskaźnika przechodzi przez piny i to one podobno lubią nie łączyć.Przeczyść ogólnie wtyczki i przelutuj podejrzane punkty lutownicze.

Napisano
  • Autor

dowiedzialem sie od znajomego elektronika, ze przyczyna moze byc alternator

czy prawda jest ze sygnal w dizlu do obrotomierza brany jest z alternatora?

Napisano

Nie prawda.W tych autkach jest od tego czujnik wkręcony z tyłu w blok silnika obok sprzęgła i odczytuje on obroty z wału korbowego.

Jaki masz silnik??

Fotka w załączniku.

post-44976-14352511765801_thumb.jpg

Napisano

> wskazuje dobrze i działa dobrze, tylko przestaje działać, na google wyczytałem ze i w benzynach

> występuje taki problem ze przestaje działać tylko rozwiązania brak

Jeśli wskazanie masz prawidłowe to spróbuj poprawić wszystkie luty , możliwe że któryś jest '' zimny '' .

Napisano
  • Autor

> Nie prawda.W tych autkach jest od tego czujnik wkręcony z tyłu w blok silnika obok sprzęgła i

> odczytuje on obroty z wału korbowego.

> Jaki masz silnik??

> Fotka w załączniku.

mam TD nie JTD

Napisano

> mam TD nie JTD

Fotka w załączniku jest z silnika TD.

Napisano
  • Autor

> Fotka w załączniku jest z silnika TD.

obejze jutro, bo mnie cholera juz bierze, jedni pisza ze jest w altku inni ze w bloku jeszcze inni ze w skrzyni, kurde zwariowac idzie sciana.gif

Napisano

> wskazuje dobrze i dziala dobrze, tylko przestaje dzialac, na google wyczytalem ze i w benzynach

> wystepuje taki problem ze przestaje dzialac tylko rozwiazania brak

Ja nie mialem obrotomierza. Kupilem licznik z obrotomierzem i nie ma najmniejszych problemow.

Moze po prostu trafiles wadliwy egzemplarz zegarow?

Jak bedziesz w Warszawie - to podjedz, mam na tapecie wlasnie montaz termometru w zegarach - i mam dwa liczniki z obrotomierzem to mozemy potestowac.

Napisano

> Nie prawda.W tych autkach jest od tego czujnik wkręcony z tyłu w blok silnika obok sprzęgła i

> odczytuje on obroty z wału korbowego.

> Jaki masz silnik??

> Fotka w załączniku.

a to nie tu czasem wkreca sie czujnik polozenia walu?

Napisano

> obejze jutro, bo mnie cholera juz bierze, jedni pisza ze jest w altku inni ze w bloku jeszcze inni

> ze w skrzyni, kurde zwariowac idzie

Kup drugie zegary :-) Koszt 40 PLN a bedziesz mial pewnosc, ze to nie kwestia licznikow.

Napisano
  • Autor

> Kup drugie zegary :-) Koszt 40 PLN a bedziesz mial pewnosc, ze to nie kwestia licznikow.

nie jest to kwestia zegarow bo one dzialaly i na wlasne oczy widzialem

Napisano

> obejze jutro, bo mnie cholera juz bierze, jedni pisza ze jest w altku inni ze w bloku jeszcze inni

> ze w skrzyni, kurde zwariowac idzie

W altku to było w Oplach,w skrzyni jest czujnik ale od prędkości i przebiegu.

W liczniku jest to złącze A pin 16.Od tego piny do obrotka jest jeszcze dioda.Zmierz ją i popraw luty.

> a to nie tu czasem wkreca sie czujnik polozenia walu?

Tak tam jest czujnik położenia wału i to właśnie z niego odczytywane są obroty.Oczywiście sygnał przechodzi przez sterownik silnika.

Napisano

> nie jest to kwestia zegarow bo one dzialaly i na wlasne oczy widzialem

To sprawdź wtyczkę tego czujnika i może sam czujnik ma jakieś ale.

EDIT:Chciałem dodać screen ze schematem,ale ma ponad 100000 coś tam więc przykro mi.Nie wiem kto wymyślił takie coś.Szkoda gadać chaja.gif Porażka!!!!!!!!!!!

Napisano

> W klekotach wyskalowane jest do 6000rpm a w benzyniakach do 8000rpm. Nie wiem jak w BBM ale w PII

> nie bangla taka wydumka bo zegary nie zgraja się z body

w bbm też się nie zgra, bo go nie ma...

Napisano
  • Autor

> W altku to było w Oplach,w skrzyni jest czujnik ale od prędkości i przebiegu.

> W liczniku jest to złącze A pin 16.Od tego piny do obrotka jest jeszcze dioda.Zmierz ją i popraw

> luty.

> Tak tam jest czujnik położenia wału i to właśnie z niego odczytywane są obroty.Oczywiście sygnał

> przechodzi przez sterownik silnika.

czyli mowisz ze gdzies na zegarach jest jakas dioda przez ktora przechodzi sygnal obrotow? bo nie wydaje mi sie zeby sam czujnik byl padniety jesli silnik chodzi bez problemow

Napisano

Na schemacie licznika jest narysowana dioda więc pasowało by ją sprawdzić.

A masz na tyle dostęp żeby odpalić autko i grzebać po płytce z tyłu w momencie jak obrotek umiera??

Albo podpiąć jakikolwiek inny pod ten przewód na próbę.

Napisano
  • Autor

> Na schemacie licznika jest narysowana dioda więc pasowało by ją sprawdzić.

> A masz na tyle dostęp żeby odpalić autko i grzebać po płytce z tyłu w momencie jak obrotek umiera??

> Albo podpiąć jakikolwiek inny pod ten przewód na próbę.

oj nie ma takiej mozliwosc, zobacze moze faktycznie uda mi sie inny obrotek podpiac albo poprostu przelutuje ta diode (masz moze schemat gdzie ona jest?)

Napisano

Powinna być z tyłu na płytce licznika.Patrzyłem teraz na allegro i z tyłu na liczniku pod obrotkiem podłączone są dwa przewody (czerwony i czarny) i idą pod jakąś niebieską taśmę.Pasowało by się temu przyglądnąć.Tylko to jest przy okrągłych zegarach a przy półkolistych jest jakiś plastik.

Napisano
  • Autor

chyba wymontuje to w niedziele, bo jutro jeszcze wymiana termostatu mnie czeka i sprobuje przelutowac

Napisano
  • Autor

termostat wymienilem (debila ktory wymyslil to rozwiazanie powiesil bym za jaja kara.gif 370zl i kilka godzin walki) i podmienilem zegary, niestety dalej to samo wiec na 100% zegary sa ok. teraz pytanie gdzie szukac dalej problemu?

Napisano

Oszukałem się trochę i sprawa ma się tak,że sygnał z czujnika prędkości obrotowej silnika (223) wchodzi do sterownika silnika (241-pin 8),i dopiero z niego(241-pin 15) idzie do licznika (wtyka A pin-16) i po drodze przechodzi przez złącze nr 55.Przewód ma oznaczenie L więc według schematu jest niebieski.

Dodaje dwa komplety schematów z opisem.Mam nadzieje że trafiłem z silnikiem i nie jest to ten motor co był montowany w Tipo i Tempra.

W tym opisie było napisane że można puścić na skróty przewód ze sterownika wprost do licznika w celu sprawdzenia czy nie kabel.

Zlokalizuj to złącze 55 i go popraw i tak samo zrób ze złączem w sterowniku silnika.Może styki są gdzieś nie halo.

d115c5ffecc93f98m.jpg 03a8bf7dc587e1d8m.jpg

7ca19e9d47845625m.jpg 37a29f283aaa70eem.jpg

Kurcze trochę mi zeszło hehehe grinser006.gif ale mam nadzieję że Ci się przyda skromny.gif

Napisano

Pytanie mam.Czy post wyżej widzicie 4 obrazki (dwa schematy i dwa opisy do nich) bo teraz widzę tylko opisy,a w momencie jak pisałem tamten post było wszystko OK. icon_eek.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wracalem dzis z roboty, jak zwykleobrotek byl przez pierwsze 5 min, pozniej jak zwykle opadl a po chwili zaczal lekko podrygiwac i sie naprawil i juz caly czas dzis mialem obrotek i mam nadzieje ze tak zostanie juz zlosnik.gif

Napisano

> wracalem dzis z roboty, jak zwykleobrotek byl przez pierwsze 5 min, pozniej jak zwykle opadl a po

> chwili zaczal lekko podrygiwac i sie naprawil i juz caly czas dzis mialem obrotek i mam

> nadzieje ze tak zostanie juz

Padaki tak mają, że często się same naprawiają zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Padaki tak mają, że często się same naprawiają

taaaa tylko jak sie jedno polepszy to sie inne spier.... hamulce sie spier... i prawie nie hamuje, wyciekow nie widac a plynu w zbiorniczku nie bylo jak zajzalem facepalm.gif

dolalem plynu, odpowietrze jutro i zibacze co i jak

Napisano
  • Autor

> Masz sprzęgło hydrauliczne ?

niemam pojecia, ale sprzeglo bez zmian niewiem.gif

edyta: sprawdzilem w eperze jest hydraulika, wiec moze to przez to padlo hmm.gif

Napisano

> taaaa tylko jak sie jedno polepszy to sie inne spier.... hamulce sie spier... i prawie nie hamuje,

> wyciekow nie widac a plynu w zbiorniczku nie bylo jak zajzalem

> dolalem plynu, odpowietrze jutro i zibacze co i jak

Miałem podobnie, z dnia na dzień płyn się gdzieś podział. Okazało się, że to jeden z cylinderków puścił. Też nic nie było widać z zewnątrz.

Napisano

> edyta: sprawdzilem w eperze jest hydraulika, wiec moze to przez to padlo

To sprawdź czy nie masz wycieku płynu na wysprzęgliku - jest zamontowany na skrzyni pod akumulatorem .

A pedał sprzęgła wraca po naciśnięciu za każdym razem ?

Napisano
  • Autor

> To sprawdź czy nie masz wycieku płynu na wysprzęgliku - jest zamontowany na skrzyni pod

> akumulatorem .

> A pedał sprzęgła wraca po naciśnięciu za każdym razem ?

wymienilem wczoraj pompe (mialem akurat druga sprawna) i dalej to samo, a ku mojemu zdziwieniu do skrzyni biegow idzie linka sprzegla icon_eek.gif cos mnie eper oklamal foch.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.