Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze - zakup/pytania

Featured Replies

Napisano

Witam Koledzy.

Ja z kącika obok , ale być może niedługo dołączę do Was.

Mam mianowicie możliwość kupić z salonu "nowego" Cruza (rok 2010) 1.8 dm3 141 KM ; wersja LS z pakietem "LS+" całość za 56.000 zł.

Proszę , powiedzcie czy to dobra cena jak za takie auto z tym wyposażeniem ?

I jak ogólnie to auto daje radę ?

Tzn. interesuje mnie

- jakie przy tym silniku jest spalanie po mieście ?

- jak z awaryjnością ? co się najczęściej psuje ?

- czy części są już dostępne poza ASO ? (czy czeka się na nie po 3 miesiące ? czy może ma wspólne z Astrą IV ?)

Ogólnie autko mnie i żonie się bardzo spodobało , nawet bardziej od Ceeda do którego również się przymierzamy (Ceed będzie z takim wyposażeniem już po rabatach o ok. 4000 zł droższy z madel z 2011 lub ok. 2000 zł za model z 2010).

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

MY 2010 czy MY 2011 (pytam o rok modelowy), bo sie nieznacznie ale roznia cena i wyposażeniem

BTW Ceed cięzko porównywać z Cruze'm chociazby ze wzgledu na bryłe nadwozia

Napisano
  • Autor

> MY 2010 czy MY 2011 (pytam o rok modelowy), bo sie nieznacznie ale roznia cena i wyposażeniem

> BTW Ceed cięzko porównywać z Cruze'm chociazby ze wzgledu na bryłe nadwozia

Niestety nie pytałem o rok modelowy frown.gif

Sprzedawca w salonie powiedział, że dotarł do nich jakoś tak krótko przed świętami.

Kijankę i Cruza porównuję jako urządzenie do jeżdżenia.

To że mają inne bryły nadwozia zupełnie nam nie przeszkadza. Jesteśmy w stanie zaakceptować sedana (Cruze) ale i też hatchbacka (Ceed) bo jeden i drugi będzie dla nas funkcjonalny.

Napisano

> Niestety nie pytałem o rok modelowy

> Sprzedawca w salonie powiedział, że dotarł do nich jakoś tak krótko przed świętami.

> (...)

Zapytaj czy ma tempomat. Jeśli ma - 2011. Jeśli nie ma - 2010.

Napisano

> Zapytaj czy ma tempomat. Jeśli ma - 2011. Jeśli nie ma - 2010.

Czym jeszcze się różnią?

Napisano

> - jakie przy tym silniku jest spalanie po mieście ?

Nie wiem ale dla porównania 1.6 124KM utrzymuje mi się w okolicach 10-10,5L/100km. Co ciekawe jest to delikatna jazda bez korków - wieczór i weekendy tongue.gif Po dotarciu zejdzie pewnie na 9L

Napisano

Jak MY2011 to sie oplaca, ale jak liczysz na spalanie 6 litrow w miescie to musisz kupic TICO, ten 10 po miescie na pewno wezmie.

Co do reszty to Cruze ma wiele zalet ponad to co ma Ceed. Jednym z nich jest poziom wyposazenia i sposob prowadzenia w porownaniu z 5d i kombi z Ceed'a na korzysc Cruze'a

Ja na swoim zbilem 1500 z katalogowej i dostalem jeszcze opony zimowe Good Year, takze targuj sie. Bo zysk na poczatku to mniejsza strata w sprzedazy, Chevrolet nalezy do samochodow o jednym z najwyzszych spadkow wartosci. Nie wiem jak bedzie z Cruze'm. Co do czesci to co chcesz oczekiwac od rynku po 1,5 roku od wejscia na rynek, a na pewno duzo czesci bedzie mial wspolnych z Astra IV.

Na specyficzne czesci w Kia tez trzeba czekac.

Ja pamietam jak bylo kiedys z Oplem Vectra, czekalismy 2 miesiace na lampe tylna, ktora produkowali w Sosnowcu 2 km od dealera Opla, bo był to nowy typ po liftingu.

Napisano

> Czym jeszcze się różnią?

reszta to kosmetyka:

- panel srodkowy czarny PIANO

- listwy przy szybach chromowe

- schowek z podłokietnikiem

i cos tam jeszcze, ale tempomat to fajna rzecz jak jezdzisz duzo poza miastem.

Napisano

> - jakie przy tym silniku jest spalanie po mieście ?

Pewnie jakieś 8-9 przy delikatnym traktowaniu. A ten silnik podobno już da zagazowania nie nadaje się.

> - jak z awaryjnością ? co się najczęściej psuje ?

Ciężko powiedzieć. Znajomy ma już drugi rok Cruze 1,8 i sobie chwali ok.gif

> - czy części są już dostępne poza ASO ? (czy czeka się na nie po 3 miesiące ? czy może ma wspólne z

> Astrą IV ?)

Bazują na tej samej platformie, ale które części mają wspólne, ciężko powiedzieć.

Standardowo w ASO czekało się 2 tyg. na części, jeśli nie mieli na miejscu.

Z wiekiem będzie przybywać części dostępnych poza ASO.

> Ogólnie autko mnie i żonie się bardzo spodobało , nawet bardziej od Ceeda do którego również się

> przymierzamy (Ceed będzie z takim wyposażeniem już po rabatach o ok. 4000 zł droższy z madel z

> 2011 lub ok. 2000 zł za model z 2010).

Kolega właśnie żonie kupił Cruze za 56kzł, z dieslem pod maską. Z tym, że jakiś biedniejszy, z klimą manualną.

Napisano
  • Autor

Podobno ma tempomat , klima manualna.

Na spalanie 6 l/100 km w mieście nie liczę smile.gif , raczej spodziewam się ok. 8-9 l/100 km i gdyby tak miało być nie wahałbym się wcale , ale jeżeli ma być ok. 11-12 l/100 km jak się gdzieniegdzie da wyczytać to mnie to mocno zniechęca i skłania w kierunku Ceeda.

Chociaż z tego co poczytałem w necie Chevi ma raczej paliwożerne benzyniaki (aczkolwiek podobno 1.8 potrafi spalić mniej niż 1.6)

Czekam Koledzy na dalsze spostrzeżenia w tym temacie.

Napisano

> Na spalanie 6 l/100 km w mieście nie liczę , raczej spodziewam się ok. 8-9 l/100 km i gdyby tak

> miało być nie wahałbym się wcale , ale jeżeli ma być ok. 11-12 l/100 km

Z tego co czytałem w gazetach/necie to 1.8 mało nie pali

O tu:

Quote:

Nasz testowy Cruze napędzany był benzynową jednostką napędową o pojemności 1.8 litra i mocy 141 koni mechanicznych. Dzięki temu samochód sprawnie przyspiesza w całym zakresie obrotowym, stając się głośnym dopiero w okolicach czerwonego pola obrotomierza. Jedyne do czego można się przyczepić to nieco zbyt wysokie zużycie paliwa. Minimum 10 litrów w jeździe miejskiej to norma

źródło

Napisano
  • Autor

> Z tego co czytałem w gazetach/necie to 1.8 mało nie pali

> O tu:

> Quote:

> Nasz testowy Cruze napędzany był benzynową jednostką napędową o pojemności 1.8 litra i mocy 141

> koni mechanicznych. Dzięki temu samochód sprawnie przyspiesza w całym zakresie obrotowym,

> stając się głośnym dopiero w okolicach czerwonego pola obrotomierza. Jedyne do czego można się

> przyczepić to nieco zbyt wysokie zużycie paliwa. Minimum 10 litrów w jeździe miejskiej to

> norma

> źródło

W artykule jest też napisane :

Quote:

:\ Niektórzy konkurenci potrafią „zejść” poniżej 10 litrów

Quote:

Co oznacza , że na tle innych marek może nie jest aż tak tragicznie jak tylko niektórym udaje się spalić mniej.

Napisano

> W artykule jest też napisane :

> Quote:

> :\ Niektórzy konkurenci potrafią „zejść” poniżej 10 litrów Quote:

> Co oznacza , że na tle innych marek może nie jest aż tak tragicznie jak tylko niektórym udaje się

> spalić mniej.

Interpretacja dowolna grinser006.gif Faktem jest spalanie >10L w każdym z czytanych przeze mnie testów

Napisano
  • Autor

Oj dowolna , dowolna smile.gif.

> Interpretacja dowolna Faktem jest spalanie >10L w każdym z czytanych przeze mnie testów

No właśnie tego się najbardziej obawiam frown.gif

Te ok. 9 l/100 km to tylko moje pobożne życzenia.

Gdyby te 9 l palił wg testów (wiadomo , redaktorzyny sobie nie żałują) + moja lekka noga to spalanie ok. 8-9 l/100 dałoby się pewnie utrzymać.

A tak, to takie spalanie >10 l może być faktem.

A tak z ciekawości (bo ostatnio jeżdżę dieslem więc mam zupełnie inne spalanie) to ile po mieście może spalać taki statystyczny (w różnych markach) silniczek o pojemności 1,6 do 1,8 dm3 ?

Jak czytam raporty spalania to Cruze 1.8 aż tak bardzo nie odbiega od innych pojazdów.

Z tego co pamiętam sprzed kilku lat to moja Astra I , 1,4 dm3 , 60 KM też w mieście paliła pewnie z 7-8 l/100 km.

Napisano

Ekonomiczny w miesice to on nie bedzie ale za to sprawniej przyspiesza. Jak chcesz ekonomi to bierz ceeda 1.4 moj zastepczy przy ostrym bucie bral 9l. No ale mi diesel spala 7 wiec ja mam ciezka noge.

Jesli chodzi o wyposazenie to golas ceed bedzie tanszy ale jka juz podobne wersje to hmm.gif Cruze wypada lepiej.

Minus cruza vs ceed:

- tylne zaglowki (za wysokie jak w lanosie)

- brak dziennych ( w ceed tez nie ma ) ale i tak minus.

- tylne zawieszenie

- gorsze materialy

Reszta podobnie.

Napisano

> - brak dziennych ( w ceed tez nie ma ) ale i tak minus.

W MY2011 są ok.gif

> - tylne zawieszenie

Piszesz o konstrukcji czy prowadzeniu? Bo wg moich odczuć prowadzi się świetnie

> - gorsze materialy

Oglądałem Cruza 2009 i był paskudny {edit: wersja podstawowa chyba}. W moim materiały są na szczęście inne ok.gif

Napisano

> Oglądałem Cruza 2009 i był paskudny {edit: wersja podstawowa chyba}. W moim materiały są na

> szczęście inne

Tez potwierdzam, jak jezdzilem w 2009 Cruze'm to pamietam ze nie bylem zachwycony wnetrzem i chyba wtedy nie bylo w kolorze czarnym.

Generalnie Ceed do mnie nie przemawiał nigdy. A co do spalania w miescie silnikow typu 1.8 i jak ktos mi mowi ze mu spala mniej niz 9-10 to chyba jezdzi w funkcji KAPELUSZ MODE lub oszukuje sam siebie. Mozna wejsc na autocentrum.pl i tam sie wszyscy chwala sie swoimi rezultatami.

Napisano
  • Autor

> Ekonomiczny w miesice to on nie bedzie ale za to sprawniej przyspiesza. Jak chcesz ekonomi to bierz

> ceeda 1.4 moj zastepczy przy ostrym bucie bral 9l. No ale mi diesel spala 7 wiec ja mam ciezka

> noge.

Widzisz wujekcybul , gdyby Cruze 1.8 miał w mieście palić o ok. 1-2 litry więcej niż statystyczna konkurencja , to zakładając niższą cenę (Cruze z 2010 jak pisałem za ok. 56 000 zł w porównaniu np do Ceda z 2011 z podobnym wyposażeniem którego udałoby się wyrwać za ok. 61 400) a właściwie różnicę w cenie na korzyść Cruza to przy moich rocznych przebiegach rzędu 13 - 15 tys. km różnicę "przejeździłbym w ok. 4 lata.

Sęk w tym że nie wiem ile taki Cruz może spalić naprawdę i czy te zakładane 10 l/100 km jest dużo wyższe od konkurencji czy jest to tylko "statystyczna różnica" w spalaniu , a auta z podobnymi motorami palą +/- 1 litr podobnie.

Napisano

Znajomemu Vectra z tym silnikiem (140 koni) pali 9.6 średnio. Dokładnie tyle samo ile Astra 3 1.6 110 koni. Nie są to ekonomiczne silniki, specjalnie dynamiczne też nie. Wszystko przez to, że tych koni trzeba szukać na bardzo wysokich obrotach. Widziałem niedawno w komputerze pokładowym hyundaia i30 1.6 spalanie 7.8 średnie, więc sądzę, że te silniki w Ceedzie też będą troche ekonomiczniejsze od oplowskich.

Napisano
  • Autor

> Znajomemu Vectra z tym silnikiem (140 koni) pali 9.6 średnio. Dokładnie tyle samo ile Astra 3 1.6

> 110 koni. Nie są to ekonomiczne silniki, specjalnie dynamiczne też nie. Wszystko przez to, że

> tych koni trzeba szukać na bardzo wysokich obrotach. Widziałem niedawno w komputerze

> pokładowym hyundaia i30 1.6 spalanie 7.8 średnie, więc sądzę, że te silniki w Ceedzie też będą

> troche ekonomiczniejsze od oplowskich.

9.6 l/100 średnio z całej jazdy czy tylko z jazdy po mieście ?

Jeżeli i30 pi razy oko średnio pali 8 l/100 km a większa i cięższa Vectra pi razy oko średnio 10 l/100 km to różnica 2 l/100 biorąc pod uwagę różnicę w cenie wyjściowej zostanie wyjeżdżona po ok. 4 latach.

Jeżeli Astra 1.6 110 KM pali tyle ile cięższa Vectra 1.8 140 KM to źle to raczej świadczy o Astrze frown.gif

Napisano

> W MY2011 są

W sensie pali sie tylko przod? Czy diodowe z przodu? Czy po pprstu mijania sie wlaczaja?

> Piszesz o konstrukcji czy prowadzeniu? Bo wg moich odczuć prowadzi się świetnie

Konstrukcja i prowadzenie IMO gorzej na szybkich lukach od astry i ceeda i focusa. Ale IMO nie jest zle.

> Oglądałem Cruza 2009 i był paskudny {edit: wersja podstawowa chyba}. W moim materiały są na

> szczęście inne

O to nei wiedzialem hmm.gif

Napisano

> Widzisz wujekcybul , gdyby Cruze 1.8 miał w mieście palić o ok. 1-2 litry więcej niż statystyczna

> konkurencja , to zakładając niższą cenę (Cruze z 2010 jak pisałem za ok. 56 000 zł w

> porównaniu np do Ceda z 2011 z podobnym wyposażeniem którego udałoby się wyrwać za ok. 61 400)

> a właściwie różnicę w cenie na korzyść Cruza to przy moich rocznych przebiegach rzędu 13 - 15

> tys. km różnicę "przejeździłbym w ok. 4 lata.

> Sęk w tym że nie wiem ile taki Cruz może spalić naprawdę i czy te zakładane 10 l/100 km jest dużo

> wyższe od konkurencji czy jest to tylko "statystyczna różnica" w spalaniu , a auta z podobnymi

> motorami palą +/- 1 litr podobnie.

Przyjmij spalanie na poziomie 10-11l na 100km zalezy od nogi zlosnik.gif W cyklu mieszanym przy szybkiej jezdzie IMO 8l/100km. Na ile chcesz to auto kupic? Jak na 4 lata to bierz ceeda ( latwiej sprzedac i mniejsza utrata wartosci) + nowy wlasciciel bedzie nadal mial gwarancje. Jak na dluzej bierz chevroleta i ciesz sie z dobrego wyboru.

Chcesz malego spalania to poczekaj na 1.4T przy kapelusz mode on pali ciut wiecej od diesela. Przy butowaniu wit w baku grinser006.gif no ale masz wybor albo szybko albo ekonomicznie.

Napisano

Jak szukasz oszczędnego benzyniaka to źle trafiłeś smile.gif), ALE przewaga Cruze-a (w porównaniu do CEED-a) jest w możliwości instalacji gazowej bez utraty poręczeń gwarancyjnych - nie wielu jest producentów pozwalających na taki zabieg na gwarancji (skoda chyba jeszcze), no a wtedy... oszczędności ZNACZNIE się zwiększają.

Napisano

> Jak szukasz oszczędnego benzyniaka to źle trafiłeś ), ALE przewaga Cruze-a (w porównaniu do CEED-a)

> jest w możliwości instalacji gazowej bez utraty poręczeń gwarancyjnych - nie wielu jest

> producentów pozwalających na taki zabieg na gwarancji (skoda chyba jeszcze), no a wtedy...

> oszczędności ZNACZNIE się zwiększają.

Do cruza? Jakie silniki?

Napisano

> sorry robię wiochę ale wklejam linka do innego forum:

> http://fanklub.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=658

> Chodzi o podejście producenta do instalacji gazowych - po prostu nie zabrania (sam kupiłem

> Lacetiego z opcją "pod gaz").

Tam to jest forum onanistow wiec prosze tu nei wklejac hehe.gifgrinser006.gif

Troche dziwne bo w salonie mi mowili, ze to ma Panie zmienne fazy i gazu nie montujem zlosnik.gif Akurat ja nie potrzebuje lpg ale mowili, ze si nie da.

Napisano

> Tam to jest forum onanistow wiec prosze tu nei wklejac

> Troche dziwne bo w salonie mi mowili, ze to ma Panie zmienne fazy i gazu nie montujem Akurat ja

> nie potrzebuje lpg ale mowili, ze si nie da.

Mi tez mówili , że nie montują.

Napisano

> Mi tez mówili , że nie montują.

Ciekawe czy przez zmienne fazy czy przez polityke firmy.

Napisano

> Mi tez mówili , że nie montują.

no jak nie montują - (chociaż z tego wątku z linka rzeczywiście niektóre aso odmawiają), cena do lacettiego 4200zł za BRC seq 24, już kontaktowałem się z salonem i tam trochę zeszli - do 3800. Ale istnieje chyba też możliwość instalacji poza ASO, tam gdzie to honoruje Chevrolet.

Napisano

> no jak nie montują - (chociaż z tego wątku z linka rzeczywiście niektóre aso odmawiają), cena do

> lacettiego 4200zł za BRC seq 24, już kontaktowałem się z salonem i tam trochę zeszli - do

> 3800. Ale istnieje chyba też możliwość instalacji poza ASO, tam gdzie to honoruje Chevrolet.

Ale mowimy o cruze nie o lacetti.

Napisano

> Troche dziwne bo w salonie mi mowili, ze to ma Panie zmienne fazy i gazu nie montujem

Próbował Ci ktoś może to rzeczowo wyjaśnić? Tzn. jak konkretnie LPG ma się do zmiennych faz rozrządu?

Jest to swego rodzaju ciekawostka, ale są wersje, które w porównywarce Chevroleta mają opcję "przystosowanie do instalacji LPG" - 1.8 LS+ Premium, natomiast to samo z pakietem Design, ma tylko "benzyna". hmm.gif

Napisano

> Próbował Ci ktoś może to rzeczowo wyjaśnić? Tzn. jak konkretnie LPG ma się do zmiennych faz

> rozrządu?

> Jest to swego rodzaju ciekawostka, ale są wersje, które w porównywarce Chevroleta mają opcję

> "przystosowanie do instalacji LPG" - 1.8 LS+ Premium, natomiast to samo z pakietem Design, ma

> tylko "benzyna".

Nie bo kto to ma wyjasnic sprzedawca? W serwisie dostalem wymijajaca odpowiedz. Na przykladzie Aveo tydlko do 1.2 montuja do 1.4 nie.

Napisano

> Nie bo kto to ma wyjasnic sprzedawca?

Czasami próbują wchodzić na cienki lód. smile.gif

>W serwisie dostalem wymijajaca odpowiedz. Na przykladzie Aveo

> tydlko do 1.2 montuja do 1.4 nie.

To jeszcze rozmumiem, bo to dwa różne silniki, ale ciekawi mnie np. podana przeze mnie wyżej ciekawostka. Tzn. czym konkretnie te 1.8 różnią się między sobą, że jeden może mieć LPG, a drugi (chyba) nie za bardzo?

Te auta nigdy nie były super oszczędne, więc mozliwość instalacji LPG jest dość istotnym atutem.

Napisano

> Próbował Ci ktoś może to rzeczowo wyjaśnić? Tzn. jak konkretnie LPG ma się do zmiennych faz

> rozrządu?

> Jest to swego rodzaju ciekawostka, ale są wersje, które w porównywarce Chevroleta mają opcję

> "przystosowanie do instalacji LPG" - 1.8 LS+ Premium, natomiast to samo z pakietem Design, ma

> tylko "benzyna".

To przystosowanie do instalacji lpg - polega na wstawieniu wytrzymalszych elementów w silniku (w katalogu dodatkowy koszt 200 zł - więc dużo to tego nie ma) - nie pamiętam dokładnie co to , w każdym razie gość w salonie mi tłumaczył jak kupowałem, i sam mam tą opcję w lacettim. Zresztą to był jeden z powodów zakupu tego samochodu.

Mi również oferowali montaż instalacji lpg jeszcze przed odbiorem wozu w salonie (styczeń tego roku) - ale później sam gość stwierdził, że lepiej trochę kilometrów zrobić na benzynie, a instalację potem.

No ale bena już ponad 5 zł i chyba ten okres skróce:))))

Napisano

Czyms tam sie roznia.

First generation Ecotec, features DOHC valvetrain driven by toothed belt and a cast-iron cylinder block with aluminum cylinder head.

* 1.4 L (1389 cc) (phased out): 10.5:1(9.3:1[Latin America]) compression, 90 (60 );hp (66 kW) and 92 (52 );ft·lbf (125 N m) of torque.

* 1.6 L (1598 cc): 79 mm (3.11 in) bore, 81.5 mm (3.21 in) stroke, 10.5:1 compression, 100 hp (74 kW) and 111 ft·lbf (150 N m) of torque or 106 hp (78 kW).

* 1.8 L (1796 cc): 80.5 mm (3.17 in) bore, 88.2 mm (3.47 in) stroke, 10.5:1 compression, 115 hp (85 kW), 122 hp (90 kW) or 125 hp (92 kW) and 123 ft·lbf (167 N m) of torque. Later versions features variable intake technology.

VS.

A variant of 1.8L Family 1 engine featuring Euro IV compliancy, DCVCP (Double Continuous Variable Cam Phasing technology, a variant of VVT) and integrated catalytic converter, entered production in Spring 2005. It was based on the lighter cast-iron block, although there's no TwinPort in this version. An updated 1.6 L TwinPort engine was introduced in 2006.

* 1.8 L (1796 cc): DCVCP, 80.5 mm (3.17 in) bore, 88.2 mm (3.47 in) stroke, 10.5:1 compression, 140 hp (103 kW) and 129 ft·lbf (175 Nm) of torque, combined fuel economy 7.0 L/100 km (40 mpg-imp; 34 mpg-US)

* 1.6 L (1598 cc): DCVCP, 79 mm (3.11 in) bore, 81.5 mm (3.21 in) stroke, 10.5:1 compression, 115 hp (85 kW) @ 6000 rpm, 155 N·m (114 ft·lbf) @4000 rpm, combined fuel economy 6.3 L/100 km (45 mpg-imp; 37 mpg-US).

* 1.6 L (1598 cc): DCVCP, turbocharged, 79 mm (3.11 in) bore, 81.5 mm (3.21 in) stroke, 8.8:1 compression, 180 hp (132 kW) @5500 rpm, 230 N·m (170 ft·lbf) @2200-5400 rpm, combined fuel economy 6.8 L/100 km (42 mpg-imp; 35 mpg-US).

Teraz jeszcze pozmieniali, zeby EURO V spelnial.

Ale to nadal silnik z lat 90tych. Trzeba jeszcze looknac czy kadeta nei pamieta.

Napisano

> Czyms tam sie roznia.

Mi konkretnie chodzi o F18D4 z Cruze, z i bez LPG, co mają inne?

> Ale to nadal silnik z lat 90tych. Trzeba jeszcze looknac czy kadeta nei pamieta.

Jest to o tyle nowszy, że został już zbudowany na tzw. małym bloku, który do czasów F18D3 (nowsze 1.8 w Lacetti) kończył się na silniku 1.6.

W Cruzie dołożyli do tego jeszcze zmienne fazy rozrządu.

Generalnie jest to silnik bazujący na Z18XE z Opla, czyli koniec lat '90.

Napisano
  • Autor

> Przyjmij spalanie na poziomie 10-11l na 100km zalezy od nogi W cyklu mieszanym przy szybkiej

> jezdzie IMO 8l/100km.

Panowie , uściślijmy : te 10-11 l/100 to wynik średniego spalania (trochę miasto , trochę trasa w proporcji 60:40) czy tylko jazda po mieście ?

Jak obstawiacie ?

Napisano

> Mi konkretnie chodzi o F18D4 z Cruze, z i bez LPG, co mają inne?

Wlasnie ciezko znalezc info.

Engine Location Front

Torque 176Nm @ 3800rpm

Configuration In-line

Induction System Aspirated

Engine Size (cc) 1796

Fuel Type Petrol - Unleaded ULP

Cam DOHC with VVT

Fuel Tank Capacity (litres) 60

Engine Cycle 4 Stroke

Fuel Delivery Multi-Point Injection

Engine Type Piston

Method of Delivery Electronic Sequential

Engine Number F18D4 ###### KA

Fuel Urban (l/100km) 9.3

Cylinders 4

Carbon Dioxide (g/km) 166

Valves per Cylinder 4

Fuel Extra Urban (l/100km) 5.6

Compression Ratio 10.5

Fuel Combined (l/100km) 7.0

Power 104kW @ 6200rpm

Napisano

> Panowie , uściślijmy : te 10-11 l/100 to wynik średniego spalania (trochę miasto , trochę trasa w

> proporcji 60:40) czy tylko jazda po mieście ?

> Jak obstawiacie ?

11 l miasto mieszane IMO okolo 8l.

Napisano

> Jak obstawiacie ?

Na moje oko po mieście dobre 11 L. Zależy jeszcze, jakie trasy po jakim mieście masz na myśli?

Napisano

> Czym jeszcze się różnią?

Reszta to jakieś zmiany stylistyczne. Ale tempomat był poprzednio tylko w wersji LT, dlatego najłatwiej po tym elemencie odróżnić z jakim modelem mamy do czynienia.

Napisano
  • Autor

> 11 l miasto mieszane IMO okolo 8l.

Witam ponownie.

Jak pamiętam moje doświadczenia z A I która średnio (z dystrybutora) paliła ok. 7-7,5 l/100 km to spalanie na trasie wynosiło ok. 5,5 - 6,5 l/100 , a w mieście ok. 8-9 l/100 to po uśrednieniu wychodziło mi właśnie ok. 7 l/100.

Jeżeli tak jak tutaj prognozujemy , uśrednione spalanie miałoby wynosić ok. 8-9 l/100 km to robię +/- ok. 2 l/100 km i wychodzi mi trasa ok. 6-7 l/100 i miasto ok. 11 l/100.

Ponieważ nie mam ciężkiej nogi , to takie spalanie nie odbiegałoby od przeciętnego zużycia przeciętnych aut z tego przedziału mocowego i wagowego.

Czy mój sposób rozumowania i liczenia ma sens ?

Napisano

> Witam ponownie.

> Jak pamiętam moje doświadczenia z A I która średnio (z dystrybutora) paliła ok. 7-7,5 l/100 km to

> spalanie na trasie wynosiło ok. 5,5 - 6,5 l/100 , a w mieście ok. 8-9 l/100 to po uśrednieniu

> wychodziło mi właśnie ok. 7 l/100.

> Jeżeli tak jak tutaj prognozujemy , uśrednione spalanie miałoby wynosić ok. 8-9 l/100 km to robię

> +/- ok. 2 l/100 km i wychodzi mi trasa ok. 6-7 l/100 i miasto ok. 11 l/100.

> Ponieważ nie mam ciężkiej nogi , to takie spalanie nie odbiegałoby od przeciętnego zużycia

> przeciętnych aut z tego przedziału mocowego i wagowego.

> Czy mój sposób rozumowania i liczenia ma sens ?

Zobacz ile podaje producent + dolicz spokojnie 2l. Wyjdzie podobnie do naszych obliczen. Spalanie moze i wysokie ale... samochdo dosc dynamiczny. Zawsze mozna poczekac na wersje 1.4T 140KM. Bedzie palil ciut mniej przy spokojnej jezdzie ale... bedzie drozszy w zakupie.

Napisano
  • Autor

> Zobacz ile podaje producent + dolicz spokojnie 2l.

I to chyba będzie najlepszy sposób oszacowania zużycia.

Na marginesie dane producenta :

miasto 8,9 l/100 km

poza 5,2 l/100 km

średnio 6,6 l/100 km

a sam diler na karcie informacyjnej podaje " zużycie średnie 7,2 l/100 km"

Napisano

> I to chyba będzie najlepszy sposób oszacowania zużycia.

> Na marginesie dane producenta :

> miasto 8,9 l/100 km

> poza 5,2 l/100 km

> średnio 6,6 l/100 km

> a sam diler na karcie informacyjnej podaje " zużycie średnie 7,2 l/100 km"

MY 2011 ma ciut wiecej KM + ciut mniejsze spalanie. Ja zawsze doliczam + 2l i w kazdym przypadku sie sprawdza.

Napisano
  • Autor

Koledzy , a jak z trwałością i awaryjnością Cruza ?

Czy są awaryjne , jakie usterki najbardziej je dotykają ?

Jak z rdzewieniem ?

Proszę użytkowników o info na ten temat.

PS

Zauważyłem (a właściwie to nie zauważyłem jeszcze chyba żadnego na drodze) że Cruzy są b. mało popularne.

Przez ok. 1,5 roku sprzedaży chyba jeszcze nie widziałem żadnego "in action". Z czego to wynika ?

Za to Ceedów jest ostatnio zatrzęsienie (w porównaniu z Cruzem) , nawet A IV spotyka się stosunkowo często , a Cruza wcale.

Napisano

> Zauważyłem (a właściwie to nie zauważyłem jeszcze chyba żadnego na drodze) że Cruzy są b. mało

> popularne.

U mnie na osiedlu 3 LS+ stoją rotfl.gif

Nie wiem gdzie mieszkasz ale w W-wie są jednak widoczne

Napisano

> Koledzy , a jak z trwałością i awaryjnością Cruza ?

> Czy są awaryjne , jakie usterki najbardziej je dotykają ?

> Jak z rdzewieniem ?

> Proszę użytkowników o info na ten temat.

Znajmy ma i nie narzeka na awaryjność. ok.gif

O rdzewieniu nie ma co mówić, bo za krótko na rynku.

Poprzednie Chevrolety raczej nie miały problemów z rdzą.

> Zauważyłem (a właściwie to nie zauważyłem jeszcze chyba żadnego na drodze) że Cruzy są b. mało

> popularne.

> Przez ok. 1,5 roku sprzedaży chyba jeszcze nie widziałem żadnego "in action". Z czego to wynika ?

> Za to Ceedów jest ostatnio zatrzęsienie (w porównaniu z Cruzem) , nawet A IV spotyka się stosunkowo

> często , a Cruza wcale.

Ja widuję.

Cruze może mniej popularny, bo chyba droższy od ceeda, no i krócej na rynku.

U mnie w pracy już drugi kolega kupił Cruze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.