Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki płyn do wspomagania do Marei - ciekną przewody

Featured Replies

Napisano

no właśnie, ponieważ dziś z lenistwa wymieniłem w Marysi olej silnikowy, zapomniałem zajrzeć jaki powinien być płyn wspomagania do niej... pewnie będę musiał niedługo uzupełnić, bo widziałem, że ciekną przewody gdzieś...

Pewnie będzie trzeba przewody te wymienić... to jaki powinien być tam olej?

a drugie pytanie - klima na jakim czynniku chodzi ?

a trzecie pytanie - co jakiś czas zapala się ABS niebieska kontrolka razem z czerwoną hamulcową - zazwyczaj po wjechaniu w dziurę. Czy błąd abs odkłada się też w pamięci błędów komputera czy może nie ? Podejrzewam, że mam to samo co kolega kilka tematów niżej - pęknięty pierścień ABS, bo nie ma reguły kiedy się zapali.

Napisano

> Pewnie będzie trzeba przewody te wymienić... to jaki powinien być tam olej?

ATF DII

> a drugie pytanie - klima na jakim czynniku chodzi ?

R134a

> a trzecie pytanie - co jakiś czas zapala się ABS niebieska kontrolka razem z czerwoną hamulcową -

Znaczy to, że masz ABS + EBD i w tym momencie przestaje działać.

> zazwyczaj po wjechaniu w dziurę. Czy błąd abs odkłada się też w pamięci błędów komputera czy

Z tego co wiem, to nie. Ja mam celowo wyłączony ABS (rozpięty przewód od czujnika) i gdy tylko go podłączę, to system działa normalnie.

> Podejrzewam, że mam to samo co kolega kilka tematów niżej - pęknięty pierścień ABS,

> bo nie ma reguły kiedy się zapali.

Na pewno nie to samo, bo z systemem EBD nie ma wieńców na przegubach. Od 98r. zmieniono układ ABS i sygnał do czujników idzie z pierścienia magnetycznego w łożysku piasty. Do sprawdzenia mocowania wszystkich czujników przy kołach.

Napisano
  • Autor

> Na pewno nie to samo, bo z systemem EBD nie ma wieńców na przegubach. Od 98r. zmieniono układ ABS > i

> sygnał do czujników idzie z pierścienia magnetycznego w łożysku piasty. Do sprawdzenia

> mocowania wszystkich czujników przy kołach.

dzięki za info.

Pytanko odnośnie tego ustrojstwa - czy to znaczy, że raczej to bedzie któryś z czujników?

Czy ten pierścień magnetyczny w piaście jednak może się popsuć?

Wiem, że dopytuję, ale wolę być przygotowany na wszystko, żeby mechanik nie zrobił w balona...

Napisano

> a trzecie pytanie - co jakiś czas zapala się ABS niebieska kontrolka razem z czerwoną hamulcową -

icon_eek.gif Na pewno?

Napisano

> Czy ten pierścień magnetyczny w piaście jednak może się popsuć?

Wszystko może się "popsuć". Ja uszkodziłem mechanicznie pierścień "dzięki" źle zamocowanym szczękom hamulcowym.

Podczas hamowania ręcznym, dźwignia tarła o pierścień aż go uszkodziła.

> Wiem, że dopytuję, ale wolę być przygotowany na wszystko, żeby mechanik nie zrobił w balona...

Czujniki chyba można sprawdzić jakimś przyrządem a pierścienie, jeśli nie mają mechanicznych uszkodzeń oraz siedzą na swoich miejscach to powinny być ok.

Napisano
  • Autor

> Na pewno?

no napewno.

Napisano
  • Autor

> To ja nie mam więcej pytań.

znaczy się ? nie wierzysz mi, że jest niebieska ? czy coś, bo nie kumam ?

Napisano

> znaczy się ? nie wierzysz mi, że jest niebieska ? czy coś, bo nie kumam ?

Masz coś w zegarach namieszane, bo z tego co wiem, w każdym aucie kontrolka ABS jest żółta.

Napisano

> zazwyczaj po wjechaniu w dziurę. Czy błąd abs odkłada się też w pamięci błędów komputera czy

> może nie ? Podejrzewam, że mam to samo co kolega kilka tematów niżej - pęknięty pierścień ABS,

> bo nie ma reguły kiedy się zapali.

U mnie za zapalanie się kontrolek odpowiedzialny był przekaźnik na pompie ABS, także kiedy jej się chciało, wystarczyło ponownie wyłączyć i włączyć zapłon i problem znikał..... do ponownego zapalenia się kontrolki, jest fajnie opracowany elaborat na śmietniku o tym problemie. ale kolorki abs-u - żółta (pomarańczowa), ręcznego czerwona. cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Masz coś w zegarach namieszane, bo z tego co wiem, w każdym aucie kontrolka ABS jest żółta.

ściągnąłem instrukcję polską do Marei weekend i wydaje mi się, że było tam napisane, że jest niebieska jak auto ma EBD, jeszcze to sprawdzę, bo trochę mnie zaskoczyliście i dla pewności to zrobię.

Napisano

Moja maryśka jest z 2001 roku i mam złącze OBD a kontrolka jest koloru żółtego.Na BANK ktoś coś kombinował w liczniku.

Napisano
  • Autor

> Moja maryśka jest z 2001 roku i mam złącze OBD a kontrolka jest koloru żółtego.Na BANK ktoś coś

> kombinował w liczniku.

to jestem cholernie ciekawy co...

Napisano

> Moja maryśka jest z 2001 roku i mam złącze OBD a kontrolka jest koloru żółtego.Na BANK ktoś coś

> kombinował w liczniku.

Imho to jest folklor tej marki. Pincet wersji i różne podtypy...

Napisano

> Imho to jest folklor tej marki. Pincet wersji i różne podtypy...

Imho na pewno nie niebieska hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Imho na pewno nie niebieska

najgorsze jest to , że za motylą nogę nie można się tego dowiedzieć w serwisie.. :/

ps. eper mnie nie lubi :/

Napisano

> ps. eper mnie nie lubi :/

A dlaczego tak twierdzisz?

Napisano
  • Autor

> A dlaczego tak twierdzisz?

bo jest cholernie nieczytelny , w porównaniu do etki albo elsy z VW. Muszę się przestawić chyba na włoskie myślenie...

Napisano

> Imho to jest folklor tej marki. Pincet wersji i różne podtypy...

To nie folklor tylko takie smaczki gratis od fabryki rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.