Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazz czy Yaris? oto jest pytanie...

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o to co byście wybrali z uwagi na parametry trakcyjne, spalanie i niezawodność. Pomińmy aspekty wyposażenia konkretnych modeli. Z góry dzięki za wypowiedzi.

Napisano

> Chodzi mi o to co byście wybrali z uwagi na parametry trakcyjne, spalanie i niezawodność. Pomińmy

> aspekty wyposażenia konkretnych modeli. Z góry dzięki za wypowiedzi.

Chodzi o nowe, czy używane.

Ze starszych modeli, to Jazz większy i podobno najbardziej niezawodny w swojej klasie.

Napisano

> Chodzi mi o to co byście wybrali z uwagi na parametry trakcyjne, spalanie i niezawodność. Pomińmy

Moim zdaniem jazz oferuje o wiele więcej miejsca w środku. O ile się nie mylę jest też dostępny ze skrzynia 6.

Napisano

Jazz wydaje się przestronniejszy. Oba dobrze wypadają w rankingach niezawodności, choć J chyba nieco lepiej. Jazz występuje tylko z silnikami benzynowymi, ale za dużo to nie pali.

Ja bym się zastanawiał nad Hondą.

Napisano
  • Autor

OK, dzięki za wypowiedzi.

Biorę pod uwagę roczniki 2005 - 2008.

To co mnie nieco hamuje to chodliwość modelu, Jazz raczej będzie trudniej sprzedać...

A jeśli chodzi o trakcję.. może ktoś napisze jakie ma wrażenia z jazdy Jazz, bo jeszcze nie jeździłem...

Napisano

Ja powiem tylko tak - naprawde chcialbys jezdzic yarisem?? grinser006.gif

Napisano

> Ja powiem tylko tak - naprawde chcialbys jezdzic yarisem??

A Jazz jest lepszy w takim ukladzie? zlosnik.gif

Napisano

Z tych dwóch to Nissana Versa.

Napisano
  • Autor

> Ja powiem tylko tak - naprawde chcialbys jezdzic yarisem??

Ja tylko okazjonalnie, auto będzie dla żony.

Napisano

> Ja tylko okazjonalnie, auto będzie dla żony.

To nie lepiej pokazac jej to i to i niech wybierze ktory sie bardziej podoba smile.gif

Napisano

> Troche nie ta klasa...poza tym jaki to jest ohyd

Hmm, w dzikim kraju Jankesów Versa, Yaris i Jazz są w tej samej klasie.

Samochód jest brzydki, ale za to chyba największy z tej trójki. I jak popatrzysz na sprzedaż, to bije zarówno Jazz'a jak i Yarisa na głowę.

Napisano
  • Autor

> To nie lepiej pokazac jej to i to i niech wybierze ktory sie bardziej podoba

Nie, nie lepiej.

A jak dla mnie Versa to raczej klasa Corolli/Auris, a to już dla mojej kobiety za duży car.

Napisano

> Jazz wydaje się przestronniejszy. Oba dobrze wypadają w rankingach niezawodności, choć J chyba

> nieco lepiej. Jazz występuje tylko z silnikami benzynowymi, ale za dużo to nie pali.

> Ja bym się zastanawiał nad Hondą.

Mam Jazza z 2006 od dwóch lat ( 35 tyś przejechałem) i dosłownie nic nie naprawiałem. Nawet 1 zł nie włożyłem w zawieszenie. Auto ma 127000 przebiegu z gazem zlosnik.gif na 10000 bierze 1/4 miarki oleju.

jak ganiam na benzynie 0.

Napisano

> Moim zdaniem jazz oferuje o wiele więcej miejsca w środku. O ile się nie mylę jest też dostępny ze

> skrzynia 6.

Auto jest wyjątkowo duże. A składane siedziska foteli tylnych to absolutne mistrzostwo świata yay.gif

Swoim Jazzem woziłem takie graty, że mój brat co ma Peugota Partnera był w szoku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A jeśli chodzi o trakcję.. może ktoś napisze jakie ma wrażenia z jazdy Jazz, bo jeszcze nie

> jeździłem...

Ja do Jazza przesiadłem się z Focusa. Trudno to porównywać....

Jazz prowadzi się bardzo poprawnie. Nic dziwnego się nie dzieje nawet w szybkich łukach.

Prowadzenie po mieście to bajka. parkuje w takich miejscach, że potem zastanawiam się jak z nich wyjadę zlosnik.gif

Trasa do 100 to pełen luz. Powyżej trzeba już uważać na nawierzchnię oraz wiatr. Czynniki te mogą przestawić tą rakietę wink.gif

Jedyne co mnie drażni to to, że przy 160 km/h auto wpada w wibracje. Nie wiem co jest tego powodem. Geometria OK, gumy prawie nówki, nigdy nie walony niewiem.gif

przy awaryjnym hamowaniu potrafi na nierównym solidnie pociągnąć.

fajera na dwie ręce i mocny uścisk załatwia temat.

Do normalnej jazdy samochód zupełnie wystarczający.

Dodam tylko, że Yaris na trasie to większa prostytutka niż Jazz.

kultura pracy 1,2 benzyny w porównaniu z 1,4 d4d to przepaść na + dla Jazz.

Napisano

>Jazz występuje tylko z silnikami benzynowymi, ale za dużo to nie pali.

mam 1,2

Ja się mieszczę w 9 - 9,5 w mieście (Warszawa korki). Ja wiem czy tak mało?

Przy normalnej jeździe wg przepisów spali 7,5-8.

W trasie jakieś 6.

na autostradzie 130-140 jakieś 7-7,5

Mój najlepszy wynik to 4,4 ale wstyd mi było tak jechać... hehe.gif

Napisano

jak będziesz decydował to przy Jazz'ie musisz wziąć pod uwagę niedogodności związane z rudą.

Ramki drzwi, krawędź klapy, miejsca styku drzwi z uszczelką rdzewieją. Nie jest to widoczne czy upierdliwe, ale jak ma się fioła na punkcie samochodu to przeszkadza. Jak mam to generalnie głęboko w d.... grinser006.gif

Dodatkowo częstym problemem jest pękanie łączeń błotników tylnych z dachem. Niby nic złego ale może to prowadzić czasem do wilgoci pod fotelami lub w bagażniku.

Napisano

> A jeśli chodzi o trakcję.. może ktoś napisze jakie ma wrażenia z jazdy Jazz, bo jeszcze nie

> jeździłem...

W kontekście rozmiarów i proporcji tego auta jest się zaskoczonym na plus - niektórymi nie-vanowatymi kompaktami jeździ się gorzej. zlosnik.gif Dynamika z silnikiem 1.4 jest IMO zadowalająca. Wnętrze jest całkiem praktyczne (patent z kanapą).

Natomiast jakość wykonania kareoserii wzbudza pewne obawy - to autko dość szybko potrafi zacząć rdzewieć.

• 5 tygodni później...
Napisano

> mam 1,2

> Ja się mieszczę w 9 - 9,5 w mieście (Warszawa korki). Ja wiem czy tak mało?

icon_eek.gif no niezbyt mało

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.