Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x16xel modyfikacja dolotu na mantzel

Featured Replies

Napisano

Witam,

Koledzy , co sądzicie o takiej modyfikacji?, a może ktoś już się za to zabierał i możne podzielić się spostrzeżeniami?

Mnie osobiście strasznie denerwuje 0 dostępu do przepustnicy i krokowego . Chciał bym spróbować coś z tym zrobić. przeszukałem fora opisujące podobne modyfikacje i postanowiłem bazować na poniższym szkicu roboczym:

mantzelzj4.gif

a oryginalny wygląda następująco:

284814612-5.jpg

pozdrawiam

post-79099-14352512046988_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Widzę że koledzy nieco zainteresowania jest, ale brak wypowiedzi wink.gif

To ma być wersja ekonomiczna (nie stać mnie na zakup dolotu z aluminium czy klasówki- na forach koszty wykonania z takich materiałów wahały się w granicach ok 1500zł frown.gif ),

acz kolwiek wykonany ma być dokładnie ( nie z puszki po piwie wink.gif )

Na dzień dobry w miejscowym składzie materiałów stalowych kupiłem profil stalowy 80x80x3mm o długości 28cm i pasek blachy czarnej o grubości ok 6mm tak aby wystarczyła na zaślepienie z 2 stron profilu.

w pracy postaram się na warsztacie uciąć profil pod kątem i jak dorwę spawacza to może zaślepi mi jeden koniec profilu

pozdrawiam

Napisano

Jeśli masz dokładne rysunki z wymiarami mogę wykonać taki kolektor z czarnej blachy bez problemu, wycinane laserowo.

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz dokładne rysunki z wymiarami mogę wykonać taki kolektor z czarnej blachy bez problemu,

> wycinane laserowo.

Nie mam dokładnych rysunków, myślę że z tym kolektorem powoli dam sobie radę, to takie dodatkowe zajęcie bedzie.

A tak przy okazji kolega umiał by wyciąć coś takiego laserem bądź strumieniem wody :

http://images23.fotosik.pl/27/bf4811b500047ceb.jpg

Jeśli tak , to prosił bym o określenie ceny na priva wink.gif

pozdrawiam

Napisano

Wyciąć nie problem, tylko kwestia narysowania. W wolnej chwili narysuję i dam znać.

Napisano

Z tego co piszą, taki "Power Box" może dać Ci ok 20KM. W najgorszym wypadku minimum 10KM.

Myślę, że gra warta świeczki.

Powinno to wyglądać jak w tej Corsie:

284816753-manzelcorsa.jpg

post-79818-14352512085145_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> HFT się zamarzyło?

> Pozdroofka

Podejrzewam że też byś się pisał na 1 szt. tym bardziej że można regulować sobie średnicę otworu wink.gif

ale przyznasz że pomysł dobry wink.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przyrost mocy był by miłym dodatkiem.

Generalnie chciał bym spróbować coś zrobić z oryginalnym dolotem.

Udało mi się w pracy pociąć blachę na kwadraty , a profil przyciąć pod właściwym kątem.

Jutro jak się znajdzie nieco czasu, spróbuje powiercić otwory i trochę pospawać

pozdrawiam

Napisano

> Podejrzewam że też byś się pisał na 1 szt.

Pewnie, ze tak smile.gif

> tym bardziej że można regulować sobie średnicę otworu

Kusisz... wink.gif

> ale przyznasz że pomysł dobry

Wyśmienity smile.gif

Pozdroofka

Napisano

To ten box jest też do C16NZ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> To ten box jest też do C16NZ?

podejrzewam że mogło by być zastosowane do C16NZ, ale z tego co widziałem na fotkach to i tak jest tam dość krótki odcinek dolotu, wiec podejrzewam że oprócz różnicy optycznej nic się pewnie nie zmieni.

Na pewno kolega widział na fotkach w 1 poście jak wygląda oryginalny dolot w x16xel i jaki odcinek drogi musi pokonać powietrze nim dotrze do komory spalania. wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> To ten box jest też do C16NZ?

Ten w kształcie zajączka? grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Nie ten w kształcie zajączka grinser006.gif

Ogólnie czy coś takiego (nie konkretnie ten sam, bo pewnie by nie pasował) dałoby wymierne korzyści w C16NZ. Poczytałem trochę o rezonatorach i z tego co zrozumiałem pozwalają na zachowanie rezerwy powietrza przy nagłym depnięciu, a co za tym idzie otwarciu dużym przepustnicy.

Napisano
  • Autor

> Nie ten w kształcie zajączka

> Ogólnie czy coś takiego (nie konkretnie ten sam, bo pewnie by nie pasował) dałoby wymierne korzyści

> w C16NZ. Poczytałem trochę o rezonatorach i z tego co zrozumiałem pozwalają na zachowanie

> rezerwy powietrza przy nagłym depnięciu, a co za tym idzie otwarciu dużym przepustnicy.

Witam, w zasadzie trzeba by było poeksperymentować ja robię kolektor dolotowy ( w zasadzie jego pierwszą połowę - część montowana do głowicy pozostaje oryginalna ) , a kolega chce rezonator wink.gif można się pobawić

tu jest sporo ciekawych informacji o tego typu modyfikacji :

Forum omegi V6

a tu jeszcze mały link do xarchiwum z fotkami takiego rezonatora: xarchiwum

Proszę tylko zwrócić uwagę na mały szczegół smile.gif rozmawiamy o silniku 1,6 l a na forum zabawkę montowano do 2,6 ; 3,0 ; 3,2 litra - nie wątpię że przy takim odkurzaczu pod masą przydaje się zapasik powietrza grinser006.gif

Moje zdanie jest takie, że się nie sprawdzi bo podejrzewam że różnica bedzie nie zauważalna hmm.gif

Ale nie chciał bym nikogo zniechęcać - a do odważnych świat należy

pozdrawiam

Napisano

> Poczytałem trochę o rezonatorach i z tego co zrozumiałem pozwalają na zachowanie

> rezerwy powietrza przy nagłym depnięciu, a co za tym idzie otwarciu dużym przepustnicy.

To może warto pokombinować z rezonatorem od Astry G ? hmm.gif

Skoro coś takiego montowano, to zapewne nie dla ozdoby. Całkiem możliwe, że taki rezonator spełnia swoje zadanie. Na pierwszy rzut oka z montażem nie powinno być kłopotów.

Pierwszy lepszy:

LINK DO AUKCJI

284820723-obudastrag.jpg

post-79818-14352512093517_thumb.jpg

Napisano

Myślę, że mogłoby to dać jakieś efekty. Wszystko powinno pasować poza podłączeniem do obudowy filtra (w G jest chyba większe fi bynajmniej tak wygląda i króciec znajduje się jakby bardziej na środku pokrywy filtra, a nie z brzegu), więc albo wykombinować coś z tym wężem albo przełożyć też obudowę filtra (może sama góra pasuje) z astry G i powinno śmigać grinser006.gif

Napisano

Obudowa wtrysku pasuje, sasiad ma taka w Fce c16nz. Plusów i minusów nie zauwazono. zlosnik.gif

Napisano

Niestety głowice mocno się różnią także gra nie warta świeczki no.gifpopieram pomysł z pierwszego posta pozdro ok.gif

Napisano

> nie chodziło mi o cały kolektor...

Są różne otwory na kolektor. Nawet bardzo się różnią.

Na siłę można założyć kolektor od 8V MPI do SPI... ale do 16V odpada totalnie.

To co dłubie Marek jest najprostszą możliwą wersją do przerobienia XEL'a.

Jak ten projekt wyjdzie to śmiało będzie mógł podpisać silnik oznaczeniem X16XE zlosnik.gif

Napisano

> Na siłę można założyć kolektor od 8V MPI do SPI... ale do 16V odpada totalnie

jeszcze raz powtórzę że nie chodzi o cały kolektor wink.gif

chodzi o "puszkę":

284821595-puszka.jpg

to akurat "puszka" z c20ne ale ta z c16se przypomina mi do złudzenia

rys. z pierwszego posta maro...

można przyciąć gdzie trzeba i dorobić flanszę... idea.gif

zależy tylko z czym będzie więcej roboty... zlosnik.gif

post-100298-14352512095678_thumb.jpg

Napisano

Zgadza się. To jest ten rodzaj "puszki". I teoretycznie w całości to ładnie wygląda. Nawet mam luzem taki koletor. Odciąć można wszystko. Ale później ten stop aluminium połączyć... to już wyższa filozofia.

Zapewniam Ciebie, że łatwiej uspawać puszkę, wyciąć w niej otwory i przykręcić niż rzeźbić w tym stopie.

Poza tym do SE idzie, mimo podobieństw inna przepustnica. Nie wyobrażam sobie przerabiania flanszy. Łatwiej wyciąć nową ze stali.

Napisano

> Odciąć można wszystko. Ale później ten stop aluminium połączyć... to już

> wyższa filozofia.

owszem jeśli nie posiada się tig'a i kumatego spawacza... wink.gif

> Zapewniam Ciebie, że łatwiej uspawać puszkę, wyciąć w niej otwory i przykręcić niż rzeźbić w tym

> stopie.

zależy do czego się ma dostęp...;)

ale pewnie masz rację zlosnik.gif

Napisano

> owszem jeśli nie posiada się tig'a i kumatego spawacza...

> zależy do czego się ma dostęp...;)

Haha. A jeśli się nie posiada? 270751858-jezyk.gif

> ale pewnie masz rację

Ja tylko biorę pod uwagę przeciętnego chętnego do przeróbek... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

A więc jedziemy dalej:

Dzisiaj udało mi się powiercić otwory do kolektora ( połączenie z dolną częścią ) jako wzór posłużyła nowa uszczelka- na szkicu roboczym widać owalne otwory u mnie są okrągłe wink.gif ,oraz duży otwór 63mm pod przepustnicę.

Odrobinę dopisało szczęście - dopadłem spawacza, który pomógł mi to wszystko połączyć ze sobą.

Dodatkowo warto wspomnieć że wymyśliliśmy ,aby mieć pewność że nie będzie nieszczelności powodowanych przez śruby mocujące ( długie szpilki M6x 100mm ) zastosowaliśmy cienkie tuleje 7mm wewnętrznej i 8mm zewnętrzna - kawałek jakiegoś wymiennika ciepła , rurka kwasówka wink.gif

zdjęcia jak to w pracy wykonane tel komórkowym, ale myślę że coś już widać.

Resztę zamieszczę jutro, jak nieco wszystko jeszcze trochę wypoleruje grinser006.gif

10a2e24c0d21d198m.jpg

d61a35a07207ba9am.jpg

4f31f5c1b8a4901em.jpg

Napisano
  • Autor

Trochę cierpliwości, ciężkiej pracy i po spolerowaniu wyszło mniej więcej tak :

a7112c1e8b03eaa2med.jpg

ebf2ee64e3298572med.jpg

19b309c39461bd32med.jpg

946d330d2f938773med.jpg

c8561990b2476b21med.jpg

2cda97936caf45eamed.jpg

0f0398184b7b56famed.jpg

91f14124d8e3b7eamed.jpg

Napisano
  • Autor

Witam,

przedstawiam dalsze postępy z prac nad modyfikacją.

Bardzo ułatwił mi pracę sąsiad Zielik wink.gif , a mianowicie przypadkiem posiadał w swojej kolekcji części zamiennych do Asterki F , sprawna i w pełni uzbrojona przepustnicę od x16xel, którą ofiarował do wykorzystania grinser006.gif .

Ja nieco obawiałem się ruszania swojej, gdyż należało by poczynić zmiany w mocowaniu co znacznie by skomplikowało w razie nie powodzenia powrót do oryginału.

Oryginalna przepustnica mocowana jest do góry nogami przez co posiada gwinty mocujące ja śrubami- w dolocie mojego wykonania nie ma możliwości, aby przykręcić ją od wewnątrz.

A zastosowanie mocowania na nakrętki uniemożliwia jeden nieporęczny otwór zaraz pod prowadnica linki gazu- jest bardzo blisko umiejscowiony ścianki bocznej.

Postanowiłem rozwiercić gwinty w przepustnicy i zastosować śrubki ampułowe M6 na klucz 5mm , musiałem nieco zmodyfikować jedno mocowanie - zastosowane rozwiązanie widoczne jest na jednej z fotek.

d6c28b572bbcfe36med.jpg

190bdc921b0dcbe1med.jpg

2cef96d4720a507bmed.jpg

Tak wygląda w całości - komplecik , docelowo bedzie pomalowane srebrzanką wink.gif

6574f67c50d20cf6med.jpg

Postanowiłem nie podłączać rurek podgrzewania przepustnicy

f1d6311c50977cd3med.jpg

Tu jeszcze przed pracą zlosnik.gif

51b11aa4d4eb3dfdmed.jpg

Chwilę po smile.gif

4684d52eb5598928med.jpg

Co bardzo mnie zaskoczyło wink.gif , instalacja do krokowego i TPS wystarczyła oryginalna, a szykowałem się na przedłużanie grinser006.gif

b984a3069fd6e69dmed.jpg

Teraz jeszcze muszę nieco silniczek doczyścić wink.gif

9d0469000f52df25med.jpg

Odrobinę zmieniłem lokalizacje czujnika tem. powietrza zasysanego, ale też powinno być ok.

87a4b6edb52b703amed.jpg

Miałem poważny kłopot aby dobrać jakiś kawałek węża , by połączyć filtr z przepustnica. W ostatecznym rozwiązaniu skorzystałem z fragmentu długiej oryginalnej rury dolotowej.

Jeśli natomiast chodzi o te dwa grube węże wchodzące w przewód dolotowy to : pierwszy od przepustnicy to zasilanie miksera LPG

a drugi to odma, aby nie śmierdziało olejem z autka.

Tak z ciekawostek napisze że z pomiarów tego co pozostało po przeróbce wyszło, że pozostało mi 68cm rury dolotowej i ( najdłuższa droga powietrza ) 50cm po kolektorze ( kaloryfer biglaugh.gif)

co w ogólnym rozrachunku daje skrócenie drogi powietrzu o niecałe 120cm.

Przy okazji wymieniłem przewody wysokiego napięcia oraz świece zapłonowe.

Podsumowując swoją prace mogę powiedzieć, że różnica w dynamice jazdy jest b.duża , nie będę bawił się w żadne hamownie, czy inne cuda tego typu. Asterka bardzo ładnie się zbiera, wkręca na obroty - przyspieszenie wyraźnie czuć w fotelu.

Jak dla mnie, fajnie hamuje się teraz silnikiem , po zdjęciu nogi z gazu silniczek płynnie schodzi z obrotów, nie mam poprzedniego efektu że w ostatniej fazie hamowania silnik potwornie szarpał, mało co nie wyskakiwał z pod maski hmm.gif

Jedyne czego żałuję, to to że nie zrobiłem tego z rok temu frown.giffrown.gif

Na zakończenie przestawię projekt od strony finansowej:

Cena złomu ( profil 80x80 i blacha 6mm ) = 12zł

Przepustnica od Zielika = 0zł

wężyki i inne duperele max 15zł

Dużo własnej pracy = bezcenne zakrecony.gif

Myślę, że było warto waytogo.gif

Jak się kolegom podoba takie rozwiązanie ?

pozdrawiam

Napisano

> Myślę, że było warto

Gratuluje udanej modyfikacji i determinacji waytogo.gif Coraz mniej takich ludzi...a szkoda... frown.gif

> Jak się kolegom podoba takie rozwiązanie ?

Dla mnie rewelacja-gdyby wszystkie XEL miały takie kolektory, mechanik miałby mniej pracy przy zakładaniu "kaloryfera" i tej nieszczesne gumki pomiędzy nim a przepustnica, co irytujace jest... irked.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Myślę, że było warto

I to najważniejsze - żeby wykonawca był zadowolony z efektów własnej pracy.

> Jak się kolegom podoba takie rozwiązanie ?

Jak dla mnie bomba.

Ogromne gratulacje za konsekwencję w dążeniu do celu claps.gif

p.s.

Może doczekamy się tego na astra.auto ?? grinser006.gif

Napisano

> Dzięki koledzy za miłe słowa

> pozdrawiam

Gratulacje zakonczenia projektu

moze zacznij myslec o produkcji seryjnej grinser006.gif

sam chetnie bym cos takiego zmontowal, ale nie mam zaplecza maszynowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.