Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie dmuchaja mi nawiewy

Featured Replies

Napisano

dziś zauważyłem nowość, nie leci powietrze z nadmuchów. Oczywiście mam klimę automatyczną. Słychać że wentylator dmucha, słychać też że coś stanowi opór da powietrza(słychać zaburzoną strugę). Ten dźwięk dochodzi zza konsoli środkowe z okolic nóg.

Co się zepsuło?

Możliwe że filtr kabinowy się zatkał tak skutecznie, samochód stał dość długi okres rzadko ruszany?

Napisano

> dziś zauważyłem nowość, nie leci powietrze z nadmuchów. Oczywiście mam klimę automatyczną. Słychać

> że wentylator dmucha, słychać też że coś stanowi opór da powietrza(słychać zaburzoną strugę).

> Ten dźwięk dochodzi zza konsoli środkowe z okolic nóg.

> Co się zepsuło?

> Możliwe że filtr kabinowy się zatkał tak skutecznie, samochód stał dość długi okres rzadko ruszany?

To sprawdź w pierwszej kolejności bo zdarzyło mi sie już liscie z filtra wyciągać.

A jak dasz wiatrak na max to też nic nie wieje ? w zasadzie nie ma innej opcji niż zaklejony całkowicie filtr, jakby sie klapy zacieły to z których nawiewów zawsze by coś dmuchało.

Napisano

> dziś zauważyłem nowość, nie leci powietrze z nadmuchów. Oczywiście mam klimę automatyczną. Słychać

> że wentylator dmucha, słychać też że coś stanowi opór da powietrza(słychać zaburzoną strugę).

> Ten dźwięk dochodzi zza konsoli środkowe z okolic nóg.

> Co się zepsuło?

> Możliwe że filtr kabinowy się zatkał tak skutecznie, samochód stał dość długi okres rzadko ruszany?

wymień kabinówkę

Napisano

filtr ok.gif

Napisano
  • Autor

> To sprawdź w pierwszej kolejności bo zdarzyło mi sie już liscie z filtra wyciągać.

> A jak dasz wiatrak na max to też nic nie wieje ? w zasadzie nie ma innej opcji niż zaklejony

> całkowicie filtr, jakby sie klapy zacieły to z których nawiewów zawsze by coś dmuchało.

wszystkie możliwe konfiguracje wentylacji wypróbowane. Jutro z rana wywalam filtr, zobaczymy co się będzie.

Napisano

Filtr po raz 5 waytogo.gif

Jego wymienia sie tak samo często jak:

-filtr oleju, olej i filtr powietrza

Napisano
  • Autor

> Filtr po raz 5

> Jego wymienia sie tak samo często jak:

> -filtr oleju, olej i filtr powietrza

ostatnio wymieniałem jakoś czerwcu 2010

Napisano

> w zasadzie nie ma innej opcji niż zaklejony

> całkowicie filtr, jakby sie klapy zacieły to z których nawiewów zawsze by coś dmuchało.

no chyba że najpierw mu padły sterowniki od np. nawiewu środkowego (czego nie zauważył) i zostały w pozycji zamkniętej. w takiej sytuacji przy ich wyborze góra i dół się zamknie, a środek nie otworzy. wink.gif

tyle, że musiałby mieć strasznego pecha, żeby potem góra i dół też padły w pozycji 'close' rotfl.gif

a nie masz przytkanego samego wlotu powietrza ? hmm.gif

Napisano

> ostatnio wymieniałem jakoś czerwcu 2010

panic.giffacepalm.gifpanic.gif

zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

no wiec tak, filtr kabinowy wyleciał na zewnątrz, troszkę paprochów było ale drobnica. Bez filtra dalej to samo, nic nie leci z nadmuchów:/

Co do zatkanego wlotu powietrza to tez nie to, gdyż jak wyciągnąłem filtr to przy otwartej puszce filtra i nadmuchu na maksa miało mnie wydmuchać z pod deski rozdzielczej.

Poobserwowałem te koła zębate od strony kierowcy pod konsolą środkową, przy zmianie kierunku wydmuchu leniwie się kręciły i miałem wrażenie że wracają zawsze w pozycje początkową.

Słucham propozycji jak dalej szukać czy może lepiej szukać nowego układu nadmuchów na allegro:/

Napisano

czyli problem jest gdzieś między wentylatorem a nawiewami ...

mechanicznie się czymś zatkało? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> no chyba że najpierw mu padły sterowniki od np. nawiewu środkowego (czego nie zauważył) i zostały w

> pozycji zamkniętej. w takiej sytuacji przy ich wyborze góra i dół się zamknie, a środek nie

> otworzy.

> tyle, że musiałby mieć strasznego pecha, żeby potem góra i dół też padły w pozycji 'close'

> a nie masz przytkanego samego wlotu powietrza ?

jeszcze chwilkę poleżałem pod deską i zacząłem się ręcznie bawić tymi zębatkami. Oto moje spostrzeżenia, są dwa silniczki 1 górny z jedną zębatką bez połączenia z niczym i drugi dolny z zespołem zębatek. Dolny przy zmianach kierunków nadmuchów coś tam kręci tymi zębatkami, ręcznie nie da się przesterować tych zębatek.

Górny nie robi nic, tak więc spróbowałem ręcznie go przekręcić w 1 skrajnym położeniu włącza się nadmuch na szybę, w 2 skrajnym nic nie dmucha. Natomiast gdy jest w położeniu pośrednim pęd powietrza powoduje że zębatka ustawia się w położenie 2(wnioskuje że domyka się jakaś klapka).

IMO padł górny silniczek sterujący klapkami, da się to kupić?

Napisano
  • Autor

mądre książki mówią że filtr wymieniać raz na rok bądź co 15kkm, ja się z tym zgadzam i nie widzę sensu częściej. z tych 9 miesięcy o których pisałem, samochód od 4,5 m-ca jest użytkowany sporadycznie aby nie zabić akumulatora.

Napisano
  • Autor

> mechanicznie się czymś zatkało?

nie ma chyba takiej opcji, musiałoby coś wpaść do kanałów powietrznych od środka kabiny. Od strony wentylatora nie am szans, najpierw jest filtr a zaraz za nim nagrzewnica.

Napisano

Zrób kalibracje jak ktoś wczesniej radził, może automatowi zapomiało sie ustawienie klap i za to nie rusza nimi własciwie ?

Napisano
  • Autor

> Zrób kalibracje jak ktoś wczesniej radził, może automatowi zapomiało sie ustawienie klap i za to

> nie rusza nimi własciwie ?

pytanie tylko w jaki sposób? FES?

Napisano

> pytanie tylko w jaki sposób? FES?

Z poziomu panela klimy.

Napisano
  • Autor

> Z poziomu panela klimy.

jak wrócę ze spota to odezwę się na priv. Nie za bardzo jestem w temacie.

Napisano

> mądre książki mówią że filtr wymieniać raz na rok bądź co 15kkm, ja się z tym zgadzam i nie widzę

> sensu częściej.

A ja się nie zgadzam (tak samo jak nie wierzę w zalecany przebieg na oleju i filtrze powietrza -tego do silnika- w Bravo MJ zlosnik.gif ), ale to bardzo mocno zależy od tego, jak, gdzie i ile się jeździ waytogo.gif Z doświadczenia/własnych jazd wychodzi mi, że najdalej co kwartał warto sprawdzić, czy coś nie zalega przed filtrem (liście, styropian itp.), a wymiana wypada mi co jakieś pół roku -po lecie ew. przed zimą (żeby późną jesienią szyby nie parowały) i przed latem (aby klima dobrze chłodziła).

> z tych 9 miesięcy o których pisałem, samochód od 4,5 m-ca jest użytkowany

> sporadycznie aby nie zabić akumulatora

No i to wiele tłumaczy ok.gif Jak pisałem wyżej, w moim przypadku po tym dystansie byłby już totalnie zapaskudzony, ale jeszcze raz powtórzę, "czasoprzebieg" między wymianami jest mocno uzależniony od warunków eksploatacji auta 20.GIF

Napisano

> a skad ta panika, toć to niedawno było

Przecież to żartobliwie było, wiadomo przecież, że to mocno "subiektywna" sprawa i każdy robi "po swojemu" 20.GIF Ale jak chcesz jakieś "argumentacji", to zerknij na moją odpowiedź kurianowi waytogo.gif

Napisano

> jak wrócę ze spota to odezwę się na priv. Nie za bardzo jestem w temacie.

po zapaleniu samochodu w czasie do 20s przyciśnij jednocześnie na panelu klimatyzacji AUTO i MONO przytrzymaj je ok 10 s zacznie się proces kalibracji - po lewej stronie rozpocznie się odliczanie od 03 do 00 a następnie po prawej stronie od 02 do 00 jeżeli będzie jakiś usterka to po prawej stronie będzie mrygać liczba , po ok 30 s panel wróci do normalnego trybu, jeżeli kalibracja nie pomoże za 1 razem można ją powtórzyć , w przeciwnym razie można przeczyścić potencjometry przy aktywatorach (to co widziałeś przy "zębatkach") trzeba je odkręcić (po3 wkręty)

Napisano

ja,użytkoując samochód codziennie(70% jazda po Warszawie, 30 % jazda w trasie) wymieniam filtr kabinowy co pół roku, z konieczności,nie profilaktycznie, ponieważ po tych 6 m-cach jest wizualnie zabrudzony i częściej parują szyby. Nie jest to duży wydatek a po wymianie jest o niebo lepiej.

Napisano
  • Autor

> po zapaleniu samochodu w czasie do 20s przyciśnij jednocześnie na panelu klimatyzacji AUTO i MONO

> przytrzymaj je ok 10 s zacznie się proces kalibracji - po lewej stronie rozpocznie się

> odliczanie od 03 do 00 a następnie po prawej stronie od 02 do 00 jeżeli będzie jakiś usterka

> to po prawej stronie będzie mrygać liczba , po ok 30 s panel wróci do normalnego trybu,

po kalibracji mruga liczba "01", czy ta liczba sama w sobie jest kodem błędu czy może trzeba ten błąd znaleźć jakoś inaczej

edit:

to już wiem

> jeżeli kalibracja nie pomoże za 1 razem można ją powtórzyć , w przeciwnym razie można przeczyścić

> potencjometry przy aktywatorach (to co widziałeś przy "zębatkach") trzeba je odkręcić (po3

> wkręty)

jak skutecznie się do tego dobrać?

Napisano
  • Autor

> trochę lektury

właśnie to przeczytałem smile.gif jutro zamawiam aktywator, o błędach też poczytałem.

Niestety dalej nie wiem jak się tam sensownie dostać do tych aktywatorów od strony kierowcy, czyżby tylko opcja leżenia pod kierownicą wchodziła w grę?

Napisano

tylko taka tuk.gif

możesz przed zakupem rozebrać to

odgiąć - zagiąć białe kółko i w środku przeczyścić ścieżkę u mnie pomogło to

Napisano
  • Autor

> tylko taka

> możesz przed zakupem rozebrać to

> odgiąć - zagiąć białe kółko i w środku przeczyścić ścieżkę u mnie pomogło to

jutro powalczę i spróbuję to zdemontować, obawiam się jednak że u mnie uszkodziła się ta ślimacznica, gdyż ta duża zębatka podczepiona pod aktywator lata sobie kompletnie luzem bez oporów.

Napisano

> jutro powalczę i spróbuję to zdemontować,

Tak naprawde jak nie rozbierzesz to nie będziesz wiedział co masz rozwalone.... wink.gif

Ważna sprawa to nie odpalać zapłonu z nowymi aktywatorami jeśli nie są przykręcone do korpusu .... i w pierwszym kroku zrobić adaptacje klimatronika.... bo nowe przestaną być nowe .... albo sie potencjometry poukręcają albo ośki old.gif

Napisano

> nie ma chyba takiej opcji, musiałoby coś wpaść do kanałów powietrznych od środka kabiny. Od strony

> wentylatora nie am szans, najpierw jest filtr a zaraz za nim nagrzewnica.

teoretycznie nie ma zlosnik.gif

ale jak wcześniej ktoś pisał, pomagał wyciągać graty wrzucone w nawiew przez dwuletniego brzdąca - więc nie ma rzeczy niemożliwych waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> teoretycznie nie ma

> ale jak wcześniej ktoś pisał, pomagał wyciągać graty wrzucone w nawiew przez dwuletniego brzdąca -

> więc nie ma rzeczy niemożliwych

jeszcze nie mam brzdąca, jedynie siostrze czasem auto użyczę ale ona też raczej za dużą żeby wrzucać niespodzianki do nawiewów zeby.GIF

Napisano

> jeszcze nie mam brzdąca, jedynie siostrze czasem auto użyczę ale ona też raczej za dużą żeby

> wrzucać niespodzianki do nawiewów

A jak "duża" ta siostra? Wszak przez przypadek wpuszczona (np. wyślizgnęła się) w wywiew taka na ten przykład gum(k*)a całkiem szczelnie mogłaby zablokować przepływ powietrza... rotfl.gif Albo coś innego wpadło -karta parkingowa, rachunek?

*) I to zarówno guma balonowa, jak i ta inna gumka spy.gif MSPANC zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> A jak "duża" ta siostra?

~170cm wzrostu i jakieś 55kg wagi

edit:

nie podam jej numeru tel, gg, ani linka z fb na priva

Napisano

> ~170cm wzrostu i jakieś 55kg wagi

> edit:

> nie podam jej numeru tel, gg, ani linka z fb na priva

poka cycki food.gif

Napisano

> ~170cm wzrostu i jakieś 55kg wagi

> edit:

> nie podam jej numeru tel, gg, ani linka z fb na priva

facepalm.gif

Bardziej o wiek mi chodziło (w kontekście "żartobliwej dwuznaczności"*), bo skoro dajesz jej auto, to pewnie spędza w nim trochę czasu (bez Twojego) nadzoru i co nieco mogło się w nim dziać oink.gif

Ale to jest też nieco na poważnie (@Wojtas_BB zlosnik.gif). Mi na ten przykład ostatnio o mało co diagnosta (coroczne badanie techniczne) nie wpuścił w prawy nawiew jakieś karteczki, bo chciał, przez boczną szybę, coś tam na moment za przednią szybą położyć... I miałbym potem rozbieranie (deski "do rosołu") faint.gifbiglaugh.gif

*) Ja już swoją zona.gif mam i... wystarczy rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.