Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wiosenne modyfikacje i ulepszenia

Featured Replies

Napisano

Wiosna się zbliża wielkimi krokami, a weekend kolejny mam nadzieję w miarę ciepły nastraja mnie do modyfikacji.

Dorwałem wtryskiwacze paliwa od Astry 16V (100KM). Zamierzam to wsadzić do mojej biednej słabiutkiej 8V.

Pytanie do teoretyków: czego się mogę spodziewać?

Napisano
  • Autor

> Jeśli powiększysz dolot, możesz zyskać trochę mocy.

Dolot już dawno został powiększony wink.gif

Już mi się powoli pomysły kończą, co by można było jeszcze z tym silnikiem zrobić zlosnik.gif

Napisano

> Już mi się powoli pomysły kończą, co by można było jeszcze z tym silnikiem zrobić

Teraz to tylko wymienić na większy grinser006.gif

po 3 min filmiku jest super fragment prędkościomierz Corsy chodzi podobnie jak mój obrotościomierz rotfl.gif

pozdrawiam

Napisano

> Teraz to tylko wymienić na większy

> po 3 min filmiku jest super fragment prędkościomierz Corsy chodzi podobnie jak mój obrotościomierz

> pozdrawiam

nie chcę kwestionować wkazań licznika ,ale jakoś dziwnie wolno obracają się setki metrów na dziennym liczniku.zdaje mi się jakby u mnie przy 170 przeskakiwały szybciej.byćmoże to efekt stresu wszak przy 170 w astrze się troche inaczej czuje jak w fotelu przed kompem hehe.gif

czy ktoś coś tu więcej podpowie czy to tylko moje wrażenie?

Napisano
  • Autor

No i po robocie.

Jak zwykle zrobiłem kilka fotek.

Jazda testowa również wykonana.

Nie będę się rozpisywał co i jak. Opiszę to tylko ikonkami:

icon_eek.gif oraz slinka.gif

Generalnie polecam każdemu posiadaczowi C14SE zmianę wtryskiwaczy cfaniak.gif

284823897-ak1.JPG

284823897-ak2.JPG

post-79818-14352512102533_thumb.jpg

Napisano

> Nie będę się rozpisywał co i jak. Opiszę to tylko ikonkami:

eee tam

bez skana wykresu z hamowni się nie liczy... biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> eee tam

> bez skana wykresu z hamowni się nie liczy...

mogę jedynie przedstawić fragment stenogramu z kokpitu jako, że głównym pilotem była moja żona zlosnik.gif

"

...

Ja - wciśnij do 4 tysięcy

Żona - bez słów

Ja - redukcja i butaaa

Żona - bez słów

Ja - ZWOLNIJ!

Żona - Ja chcę tak w mojej Astrze!

...

"

Wystarczy?

hehe.gif

Napisano

W C16NZ też się tak da bez żadnych remapów ? grinser006.gif

Napisano

NZ-ty mają wtryski o ok. 10-krotnie mniejszej rezystancji cewki.

Nie zadziała.

Napisano

Ciekawe czy wtryski od 1.8 do 1.6 zadziałają podobnie. Trzeba będzie sprawdzić 270751858-jezyk.gif Gratuluje udanej modyfikacji smile.gif

Napisano

W takim razie w NZcie chyba najwięcej dająca byłaby częściowa przynajmniej modyfikacja na C16SE, czy dobrze kombinuję ? wink.gif

Napisano

> W takim razie w NZcie chyba najwięcej dająca byłaby częściowa przynajmniej modyfikacja na C16SE,

> czy dobrze kombinuję ?

Daje duuuzo, robiłem SZR-->SE. Ty z NZ-ta oprócz standardowych gratów (cała góra, komp, wiązka, węże chłodzenia) będziesz musiał dorzucić jeszcze DIS-a 270751858-jezyk.gif

Napisano

Rozważania czysto teoretyczne w moim przypadku, bo głowica dopiero co została zrobiona, po padzie UPG. Czy głowica różni się aż tak znacznie, czy to kwestia wałka, że występuje takie sprężanie?

Napisano

> Ciekawe czy wtryski od 1.8 do 1.6 zadziałają podobnie.

Najpierw przepustnica z 1,8 + wtrysk z 1,6. Kol. Zielik też ma w swoim bolidzie przepustnicę od 16SE. Głębsze gardło więcej przyjmie grinser006.gif.

eRd, pomysł dobry, ale trochę z tym zachodu.

Napisano

> Najpierw przepustnica z 1,8 + wtrysk z 1,6. Kol. Zielik też ma w swoim bolidzie przepustnicę od

> 16SE. Głębsze gardło więcej przyjmie .

> eRd, pomysł dobry, ale trochę z tym zachodu.

Ma jeszcze jeśli dobrze kojarzę głowice z lanosa 1.5

Ale tak sobie myślę co do tych wtrysków to to że więcej dadzą to ok ale przecież i tak sonda lambda wykryje bogatą mieszankę i przykręci kurek w postaci zmniejszenia czasu wtrysku hmm.gif

No ale połączenie przepustnica z C16SE + głowica z 1.5 + wtryski z 1.6 w silniku 1.4 już coś zmieni claps.gif

Napisano

>(...) co do tych wtrysków to to że więcej dadzą to ok ale przecież i tak sonda lambda

> wykryje bogatą mieszankę i przykręci kurek w postaci zmniejszenia czasu wtrysku

to chyba i dobrze, bo w jakiś ekstremalnych przypadkach (momentach) dochodziłoby do 'zalewania' i spadków mocy w skutek niewłaściwego spalania. IMHO myk polega na wykorzystaniu 'chwili' zanim zareaguje lambda i na 'dynamice' podawania paliwa przy szybkim otwarciu przepustnicy.

Napisano

> No i po robocie.

> Jak zwykle zrobiłem kilka fotek.

> Jazda testowa również wykonana.

> Nie będę się rozpisywał co i jak. Opiszę to tylko ikonkami:

> oraz

> Generalnie polecam każdemu posiadaczowi C14SE zmianę wtryskiwaczy

Witajcie!

Mam C14SE smile.gif Hmm...? Czy to oznacza że wystarczy same wtryski zmienić? Wcześniej jest coś wspomniane o zwiększonym dolocie? Trzeba ten dolot robić? No i czy coś więcej trzeba "cmyknąć" przy silniczku?

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.