Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR...

Featured Replies

Napisano

czy można jeździć z odpiętą wtyczką od EGR ?

czy poza święcącym 'check engine' coś się stanie ?

musiałem odpiąć wtyczkę bo dziś rano samochód nie miał mocy tak do 2k obr; na pewno jest EGR zawalony a nie miałem jak go wyczyścić (będę to robić pierwszy raz); odpiąłem wtyczkę i jest OK, można było normalnie jechać.

muszę koniecznie umówić się do Cinsoftu na zupełne wywalenie tego szajsu, ale czy przez te parę dni można jeździć ??

Napisano

> czy można jeździć z odpiętą wtyczką od EGR ?

> czy poza święcącym 'check engine' coś się stanie ?

> musiałem odpiąć wtyczkę bo dziś rano samochód nie miał mocy tak do 2k obr; na pewno jest EGR

> zawalony a nie miałem jak go wyczyścić (będę to robić pierwszy raz); odpiąłem wtyczkę i jest

> OK, można było normalnie jechać.

> muszę koniecznie umówić się do Cinsoftu na zupełne wywalenie tego szajsu, ale czy przez te parę dni

> można jeździć ??

Jedz jutro do Cinka, nie ryzykuj...

Ku przestrodze:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284641021&an=0&page=0#Post284641021

Napisano

> czy można jeździć z odpiętą wtyczką od EGR ?

Tak

> czy poza święcącym 'check engine' coś się stanie ?

Odłaczenie wtyczki przy niesprawnym EGR-e nie oznacza zamknięcia w 100% zaworu.... może być zacięty i może nadal dmuchać.... Musiał byś go zaślepić.... lub co ja proponuje oczyścić

> można jeździć ??

Jeśli jest zamknięty w 100% to tak....

Napisano
  • Autor

już rozmawiałem z Cinkiem.

Kazał zaślepić EGR i przyjechać do niego

na razie pod blokiem nie mam jak tego zrobić więc będę jeździć innym środkiem transportu i muszę się umówić do Cinka

thx.

• 2 tygodnie później...
Napisano

podepnę się pod temat:

czy objawem niesprawnie działającego EGR-a może być sytuacja w której po odpaleniu przez chwilę autko chodzi normalnie (brak mulenia) natomiast po przejechaniu ok. 1 km stopniowo zaczyna pojawiać się brak dynamiki do ok. 2000 obrotów , chcąc ruszyć w miarę dynamicznie trzeba zdecydowanie mocniej operować gazem wprowadzać auto na wyższe obroty, poza tym czuć wówczas jakby sam silnik był bardziej wysilony,

z moich obserwacji brak dymienia na czarno, samochód z sierpnia 2007r. więc pewnie „nowy” kolektor i brak DPF-a,

Napisano

> podepnę się pod temat:

> czy objawem niesprawnie działającego EGR-a może być sytuacja w której po odpaleniu przez chwilę

> autko chodzi normalnie (brak mulenia) natomiast po przejechaniu ok. 1 km stopniowo zaczyna

> pojawiać się brak dynamiki do ok. 2000 obrotów , chcąc ruszyć w miarę dynamicznie trzeba

> zdecydowanie mocniej operować gazem wprowadzać auto na wyższe obroty, poza tym czuć wówczas

> jakby sam silnik był bardziej wysilony,

> z moich obserwacji brak dymienia na czarno, samochód z sierpnia 2007r. więc pewnie

> „nowy” kolektor i brak DPF-a,

Tak, dzwon do Cinka i jak najszybciej jedz smile.gif

Napisano

a jednak tak podejrzewałem... sytuację mam trochę patową...autko jest na rękojmi od dealera i nie chce samodzielnie w nim nic ruszać coby tego nie stracić... no nic trzeba będzie najpierw powalczyć troszkę z dealerem(chociaż ciężko jest z nimi konstruktywnie rozmawiać) o wymianę/czyszczenie EGR-a i kolektora bo pewnie trochę syfu już w nim jest i w zależności od wyników szykować się na wyjazd do Cinka...

• 2 tygodnie później...
Napisano

> a jednak tak podejrzewałem... sytuację mam trochę patową...autko jest na rękojmi od dealera i nie

> chce samodzielnie w nim nic ruszać coby tego nie stracić... no nic trzeba będzie najpierw

> powalczyć troszkę z dealerem(chociaż ciężko jest z nimi konstruktywnie rozmawiać) o

> wymianę/czyszczenie EGR-a i kolektora bo pewnie trochę syfu już w nim jest i w zależności od

> wyników szykować się na wyjazd do Cinka...

jestem właśnie po wymianie EGR-a na nowy, niestety pomimo chwilowego "ożywienia" przez dwa dni kiedy powyższe problemy zniknęły auto znów dostało muła....macie jeszcze jakieś pomysły co to może być?? sciana.gif

Napisano

> jestem właśnie po wymianie EGR-a na nowy, niestety pomimo chwilowego "ożywienia" przez dwa dni

> kiedy powyższe problemy zniknęły auto znów dostało muła....macie jeszcze jakieś pomysły co to

> może być??

Zaślepić dziada !!! angryfire.gif

Napisano

ale żeby padł po dwóch dniach jazdy?? co to są za części... a miałem nadzieję, że to już koniec problemów sciana.gif

Napisano

> ale żeby padł po dwóch dniach jazdy?? co to są za części... a miałem nadzieję, że to już koniec

> problemów

A DPF'a to kolega przypadkiem nie ma ? Moze on zapchany jest ?

Napisano

z tego co patrzyłem przed kupnem na specyfikację auta to nie...

a coś takiego wyszło mi z eper-a

2T - CROMA (2005-2010)

194.757.0.0 - 1.9 JTD 16V CM 6M 150CV 110KW DYNAMIC

Engine: 5573879 Vehicle: 02077948 Prod. date: 31/8/2007

Napisano

> z tego co patrzyłem przed kupnem na specyfikację auta to nie...

> a coś takiego wyszło mi z eper-a

> 2T - CROMA (2005-2010)

> 194.757.0.0 - 1.9 JTD 16V CM 6M 150CV 110KW DYNAMIC

> Engine: 5573879 Vehicle: 02077948 Prod. date: 31/8/2007

Polska Croma czy sprowadzana ?

Napisano

kupiona w Polsce u dealera Fiata jako samochód używany pracownika

Napisano

> ale żeby padł po dwóch dniach jazdy?? co to są za części... a miałem nadzieję, że to już koniec

> problemów

czy zapalają ci się jakieś kontrolki ? byłeś gdzieś na kompie ?

Napisano

nie zapala się jakakolwiek kontrolka.... a na kompie podłączali mi u dealera i niby nic nie wyszło - przynajmniej taką informację uzyskałem, wymienili EGR na nowy dwa dni wszystko było ok a potem powrót do objawów które były przed wymianą...

Napisano

> nie zapala się jakakolwiek kontrolka.... a na kompie podłączali mi u dealera i niby nic nie wyszło

> - przynajmniej taką informację uzyskałem, wymienili EGR na nowy dwa dni wszystko było ok a

> potem powrót do objawów które były przed wymianą...

Czyli nowy zrobił się starym wink.gif

A może tylko wyczyścili? a może wstawili od innego? a może nowy miał defekt... tak czy owak ponownie musisz sie tam udać... hmm.gif

Napisano

znając podejście mechaników w fiacie i sposób traktowania klienta popatrzyłem przed wymianą na EGR-a jak wygląda coby mnie nie nacięli:) dali zupełnie nowy chyba że wyczyścili całą obudowę także z zewnątrz:) jadę tam znowu dzisiaj zobaczymy co poradzą....

ooo a czy od innego to nie zauważyłem....pójdę sprawdzić może numery jakieś mi się uda spisać....

spisałem z naklejki numer części - 71790587

u dealera podłączyli tzw. examiner który nie wykazał błędów do tego przesmarowali gruszkę turbiny potem na postoju przegazowali kilka razy i jazda próbna... nic...dalej mul.... praktycznie brak jakiekolwiek reakcji obrotomierza na gaz... jest ona dopiero przy mocniejszym wciśnięciu - ponad połowę,

do tego wcześniej przy przyspieszaniu w kabinie był słyszalny narastający jednostajny świst teraz jest on "przerywany"...

diagnoza - brak, będziemy szukać:) tyle się dowiedziałem:)

Napisano

zaintrygował mnie ten świst może poprostu masz gdzieś nieszczelny układ dolotowy powietrza np dziurka albo przecięcie przewodu albo rozwarstwiła ci się chłodnica powietrza

Napisano

sygnalizowałem im to ale odpowiedzieli że sprawdzili i wszystko jest ok....

Napisano

> zaintrygował mnie ten świst

świst może również być od turbiny a turbina może byc uszkodzona, może być źle sterowana, może być uszkodzony elektrozawór sterujący łopatami w turbinie, uszkodzony wężyk podciśnienia i milion innych przyczyn...

Jedynie FES prawde koledze powie wink.gif

Napisano

dzięki za sugestię...to pozostaje mi zakupić interfejs i na razie jakoś samemu spróbować ogarnąć temat....macie może namiary na sprawdzony interfejs na USB który bez problemu będzie współpracował z FES i Cromą z 2007r??? na allegro jest masaproduktów i nie wiem który będzie najlepszy....

Napisano

FES rejestrowany to kwota 200 zł do tego potrzebujesz elm od 1.3 w górę do tego dobrze jest mieć co najmniej 2 przejściówki .Ja osobiście kupiłem w Viakenie mają tam pakiet bodaj za 180 zł tam jest kwestia jeszcze oni mają elm 1.4 który obsługuje po CAN jasteś z czechowic ja z komorowic jak podjedziesz to ci wytłumaczę ewntualnie podepnę i zobaczysz jak chodzi

Napisano

ooo super:) dzięki wielkie jasne że podjadę smile.gif ew. jakbyś mógł przesłać na PW namiary to się odezwę i dogadamy szczegóły....

Napisano

> FES rejestrowany to kwota 200 zł do tego potrzebujesz elm od 1.3 w górę do tego dobrze jest mieć co

> najmniej 2 przejściówki .Ja osobiście kupiłem w Viakenie mają tam pakiet bodaj za 180 zł tam

> jest kwestia jeszcze oni mają elm 1.4 który obsługuje po CAN jasteś z czechowic ja z komorowic

> jak podjedziesz to ci wytłumaczę ewntualnie podepnę i zobaczysz jak chodzi

Mam pytanie wlasnie w kontekscie tych niezbednych komponentow: co jest potrzebne do mozliwie najszerszej diagnostyki?

- ELM327 1.4 - ok

- koncowki TYP 1,2,3 - jak rozszyfrowac do czego sa zastosowania na stronie o ktorej wspomniales np. VIAKEN Czy to gdzies jest dokladniej opisane?

Napisano

> Mam pytanie wlasnie w kontekscie tych niezbednych komponentow: co jest potrzebne do mozliwie

> najszerszej diagnostyki?

> - ELM327 1.4 - ok

> - koncowki TYP 1,2,3 - jak rozszyfrowac do czego sa zastosowania na stronie o ktorej wspomniales

> np. VIAKEN Czy to gdzies jest dokladniej opisane?

Chyba juz znalazlem TU

OBDKey 1.40 interface + ADAPTER CABLE 1 zalatwiaja funkcjonalnosci:

Bosch EDC16C39 CF4/EOBD Diesel Injection

TRW Lucas ABS

TRW Lucas ABS (ESP)

TRW MY 03 Airbag (2F-2P-2L-2T-1G-I)

TRW MY 03 Airbag (2F-2P-2T-I)

TRW MY 03 Airbag (2F-2P-I)

TRW MY 03 Airbag (2F-4P-4L-2T-1G-I)

TRW Electric Power Steering

Service Interval Reset

CAN Info

CAN Setup / PROXI Alignment Procedure

Marelli Body Computer

Valeo parking control

Napisano

> - koncowki TYP 1,2,3 - jak rozszyfrowac do czego sa zastosowania na stronie o ktorej wspomniales

> np. VIAKEN Czy to gdzies jest dokladniej opisane?

na stronie FIATECUSCAN jest dokładny opis ,

ale po krótce kupując np. w viakenie adaptery oznaczone są nr1 nr2 nr3 są to tzw.przejściówki w programie natomiast przy wyborze sterownika przed połączeniem program mówi którą przejściówkę trzeba podpiąć do danego sterownika pomiędzy auto a np.elm lub vag

http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx

to jest adres co z którym modułem i jak podpiąć dodam jeszcze że dobrze jest pokolorować przejściówki tak jak w programie (jest łatwiej obsługiwac) nr1 zielony nr 2 żółty nr 3 czerwony

stronę wrzuć sobie przez tłumacza np google prościej zrozumieć w języku ojczystym .

a i jeszcze jedno nie wiem czy już działa dobrze odnośnik adresowy do dystrybutora w Polsce programu

myślę że dasz sobie radę jak nie to po to tu jesteśmy aby sobie pomagać

Napisano

dobrze trafiłeś tylko zauważ że kolory oznaczone na czerwono obsługuje tylko wersja zarejestrowana więc nawet jak będziesz miał interfejsy to nic nie zrobisz musisz kupić program aby obsłużyć swoją brykę

Napisano

> Chyba juz znalazlem TU

> OBDKey 1.40 interface + ADAPTER CABLE 1 zalatwiaja funkcjonalnosci:

bez adapteru

> Bosch EDC16C39 CF4/EOBD Diesel Injection

do abs i esp adapter 1

> TRW Lucas ABS (ESP)

poduchy bez adapteru

> TRW MY 03 Airbag (2F-2P-2L-2T-1G-I)

> TRW MY 03 Airbag (2F-2P-2T-I)

> TRW MY 03 Airbag (2F-2P-I)

> TRW MY 03 Airbag (2F-4P-4L-2T-1G-I)

do elektrycznego wspomagania adapter 1

> TRW Electric Power Steering

pozostałe bez adapteru

> Service Interval Reset

> CAN Info

> CAN Setup / PROXI Alignment Procedure

> Marelli Body Computer

> Valeo parking control

Napisano

dzięki koledze kobra180 podpięliśmy samochód do FES - pomiary robiliśmy na postoju:

EGR -wartość na wolnych obrotach ok 40-45%, przy wysokich obrotach spada do 4% i pojawia się komunikat EGR Rozłączony, po odjęciu gazu komunikat EGR włączony i powrót do wartości spoczynkowych

zmierzyliśmy jeszcze wartość doładowania na wolnych obrotach wartości doładowania aktualne i żądane są na w miarę równym poziomie, im większe obroty tym różnica między wartościami zaczyna się zwiększać dochodząc do:

wartość żądana ok. 1.3 mBar

wartość mierzona ok 1.65 mBar

czy takie zachowanie EGR-a i turbiny jest prawidłowe???

• 5 tygodni później...
Napisano

> zmierzyliśmy jeszcze wartość doładowania na wolnych obrotach wartości doładowania aktualne i żądane

Na postoju takie pomiary niewiele dają , zrób logowanie podczas jazdy - szczegóły TUTAJ

Napisano

sprawa załatwiona...po wczorajszej wizycie u CINKA, EGR mi już nie straszny:) a po próbie drogowej z turbiną wydaje się być wszystko ok...

Napisano

nic... ich zdaniem wszystko było ok i nie widzieli powodów dla których mieliby cokolwiek sprawdzać naprawiać....

Napisano

Witam.

Podepnę się pod temat bo najprawdopodobniej moja padaka też ma zwalony egr.

A więc objawy:

- moc od 2200 obrotów

- czasami większe spalanie chwilowe o około 2-4l/100km (płaski odcinek drogi, stała prędkość, bieg, itp)

- czasami zakopci przy mocniejszym depnięciu gazu

- ostatnio nie wypalał dosyć długo dpf-u, co skończyło się wypalaniem w serwisie (do tej pory dpf wypalał się bez zarzutów, nawet przy wolnej miejskiej jeździe). Z tego co wiem przy wypalaniu dpf-u automatycznie zamykany jest egr. Czy wobec tego uszkodzenie egr-u mogło zablokować funkcję wypalania dpf-u i czy zanim wyskoczy błąd dpf-u komputer powinien próbować go wypalić awaryjnie (według instrukcji wyświetla się wtedy ikona wypalania dpf-u i wówczas nie powinno się gasić silnika, aż do jej zgaśnięcia)

I to by było na tyle.

Prosiłbym o ewentualną pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny takiego zachowania, czyli co sprawdzić i jak?

Ps

Do Cinka nie pojadę bo nie mam czasu i trochę daleko, więc jak coś to proszę o namiary fachowców z okolic Łodzi.

Napisano

> Witam.

> Podepnę się pod temat bo najprawdopodobniej moja padaka też ma zwalony egr.

> A więc objawy:

> - moc od 2200 obrotów

> - czasami większe spalanie chwilowe o około 2-4l/100km (płaski odcinek drogi, stała prędkość, bieg,

> itp)

> - czasami zakopci przy mocniejszym depnięciu gazu

> - ostatnio nie wypalał dosyć długo dpf-u, co skończyło się wypalaniem w serwisie (do tej pory dpf

> wypalał się bez zarzutów, nawet przy wolnej miejskiej jeździe). Z tego co wiem przy wypalaniu

> dpf-u automatycznie zamykany jest egr. Czy wobec tego uszkodzenie egr-u mogło zablokować

> funkcję wypalania dpf-u i czy zanim wyskoczy błąd dpf-u komputer powinien próbować go wypalić

> awaryjnie (według instrukcji wyświetla się wtedy ikona wypalania dpf-u i wówczas nie powinno

> się gasić silnika, aż do jej zgaśnięcia)

> I to by było na tyle.

> Prosiłbym o ewentualną pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny takiego zachowania, czyli co sprawdzić i

> jak?

> Ps

> Do Cinka nie pojadę bo nie mam czasu i trochę daleko, więc jak coś to proszę o namiary fachowców z

> okolic Łodzi.

EGR + DPF na moje oko = Cinek. Chyba ze chcesz wymieniac, czyscic i bawic sie. Ale to koszty x2

Napisano

> EGR + DPF na moje oko = Cinek. Chyba ze chcesz wymieniac, czyscic i bawic sie. Ale to koszty x2

No dobrze, ale jak to sprawdzić.

Komp z FES+jazda, czy wystarczy na postoju?

Wystarczy wersja demo, czy trzeba mieć pełną wersję?

A do Cinka mogę jechać dopiero za miesiąc.

Napisano

Objawy typowe jak na EGR-a lub elektrozawór sterujący turbiną ... Proponuje tak czy owak wyczyścić EGR-a nawet jak ty nie wiesz jak to wydrukować instrukcję i podjechać do jakiegoś mechanika aby to zrobił i koniecznie rozebrał cewke... Raz wyczyszczony będzie wiecznie OK.... można blaszkę dorzucić miedzy EGR a Kolektor z otworkami...

Napisano

> Objawy typowe jak na EGR-a lub elektrozawór sterujący turbiną ... Proponuje tak czy owak wyczyścić

> EGR-a nawet jak ty nie wiesz jak to wydrukować instrukcję i podjechać do jakiegoś mechanika

> aby to zrobił i koniecznie rozebrał cewke... Raz wyczyszczony będzie wiecznie OK.... można

> blaszkę dorzucić miedzy EGR a Kolektor z otworkami...

Spróbuję w piątek wyczyścić EGR bo to może być to.

Być może EGR był zdrowo zabrudzony i pozostał otwarty przy wyłączeniu silnika, a ja nie jeździłem samochodem dwa tygodnie więc może mogło się jakoś zaschnąć, zapiec, itp.

Napisano

A najlepiej taką bez otworków hehe.gif

Napisano

> A najlepiej taką bez otworków

hahaha.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Objawy typowe jak na EGR-a lub elektrozawór sterujący turbiną ... Proponuje tak czy owak wyczyścić

> EGR-a nawet jak ty nie wiesz jak to wydrukować instrukcję i podjechać do jakiegoś mechanika

> aby to zrobił i koniecznie rozebrał cewke... Raz wyczyszczony będzie wiecznie OK.... można

Dzisiaj w końcu znalazłem chwilę czasu żeby się tym zająć.

EGR był tak zawalony, że w ogóle się nie ruszał.

Po wyczyszczeniu cromka znowu jeździ i chyba znowu się polubimy.

Jutro jeszcze tylko wypalanie dpf-u, żeby zgasić check i to na razie na tyle.

Za jakiś czas muszę się zająć dolotem, żeby wszystko wyczyścić i sprawdzić przy okazji klapy wirowe bo mechanik mówił, że coś jest nie tak i chyba było tam coś dłubane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.