Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile czasu mam na wpis o LPG w dowodzie?

Featured Replies

Napisano

witajcie

mam zamontowany gaz od jakiś dwóch tygodni, ale nie mam czasu jechać aby mi tren wpis w dowód zrobili. Czy są za to jakieś konsekwencje w razie, wypadku, kontroli policji? Z góry dzięki za sugestie.

Napisano

> witajcie

> mam zamontowany gaz od jakiś dwóch tygodni, ale nie mam czasu jechać aby mi tren wpis w dowód

> zrobili. Czy są za to jakieś konsekwencje w razie, wypadku, kontroli policji? Z góry dzięki za

> sugestie.

30dni hmm.gif jak wszystkie inne dane

zabiorą dowód ?

Napisano

> 30dni jak wszystkie inne dane

> zabiorą dowód ?

Wypełniasz wniosek, przedstawiasz papiery od gazownika, kartę pojazdu (o ile została wydana) i dostajesz na poczekaniu wpis do dowodu.

Napisano
  • Autor

> Wypełniasz wniosek, przedstawiasz papiery od gazownika, kartę pojazdu (o ile została wydana) i

> dostajesz na poczekaniu wpis do dowodu.

wiem, ale to mi zajmie ok godziny czasu, nie mam tej godziny czasu smile.gif

Napisano

> wiem, ale to mi zajmie ok godziny czasu, nie mam tej godziny czasu

No to jak pan policial.gif zabierze Ci DR, to ją będziesz musiał znaleźć.

Napisano
  • Autor

> No to jak pan zabierze Ci DR, to ją będziesz musiał znaleźć.

chciałem sobie pobrać ten formularz i przyjść do okienka z już wypełnionym aby było szybciej ale oczywiście, na stronie urzędu formularzy do pobrania brak :/ Napisałem maila może mi odpowiedzą.

Napisano

> chciałem sobie pobrać ten formularz i przyjść do okienka z już wypełnionym aby było szybciej

Ale to trwa jakieś 30 sek., więc wiele nie oszczędzisz.

Napisano

> Ale to trwa jakieś 30 sek., więc wiele nie oszczędzisz.

Dokładnie ok.gif

PS Wydaje mi się, ze jeżeli wypełni ten formularz w domu i samodzielnie podpisze, to może załatwić to ktoś znajomy.

IMO osobista wizyta nie jest konieczna.

EDIT Zapomniałem, że trzeba dowód osobisty pokazać.

Napisano

> witajcie

> mam zamontowany gaz od jakiś dwóch tygodni, ale nie mam czasu jechać aby mi tren wpis w dowód

> zrobili. Czy są za to jakieś konsekwencje w razie, wypadku, kontroli policji? Z góry dzięki za

> sugestie.

Jest przepis, nie ma sankcji. Czyli zgodnie z definicją prawa nie jest to prawo grinser006.gif A poważnie. Jeździłem z LPG prawie 2 lata zanim mi gość na przeglądzie powiedział, że trzeba wstukać. To pojechałem, wpisałem i podbili przegląd. Pani w WK stwierdziła, że jedyne co mi może zrobić to zrugać za zwłokę i żebym się poczuł zrugany. Kontroli policji miałem w tym czasie kilka (raz nawet z karteczką na pamiątkę) i o gazie nikt się nigdy nie zająknął.

Zabrać dowód? A za co? Czy samochód bez pieczątki jest niesprawny?

Napisano

> Zabrać dowód? A za co?

Za niezgodność danych ze stanem faktycznym.

Napisano
  • Autor

> Zabrać dowód? A za co? Czy samochód bez pieczątki jest niesprawny?

a co w razie wypadku, stłuczki? Czy ubezpieczyciel nie zacznie się czepiać? W tym tygodniu tego nie załatwię raczej a w sobotę i niedziele nastukam pewnie z 2-3tyś i wolałbym mieć pewność grinser006.gif

Napisano

> Za niezgodność danych ze stanem faktycznym.

Ok, to wskaż daną w tym DR, która jest niezgodna ze stanem faktycznym grinser006.gif

Nie ma w przepisach żadnej konsekwencji zwlekania z rejestracją instalacji LPG. Masz obowiązek wpisać, albo... i tu niedomówienie grinser006.gif

Zresztą... jakim cudem policjant udowodni Ci, że przekroczyłeś termin?

Napisano
  • Autor

> Zresztą... jakim cudem policjant udowodni Ci, że przekroczyłeś termin?

w sumie racja, faktury za montaż nie muszę mieć przy sobie, gorzej z ewentualną ubezpieczalnią.

Napisano

> a co w razie wypadku, stłuczki? Czy ubezpieczyciel nie zacznie się czepiać? W tym tygodniu tego nie

> załatwię raczej a w sobotę i niedziele nastukam pewnie z 2-3tyś i wolałbym mieć pewność

niewiem.gif. Osobiście nie miałem żadnej kolizji w tym czasie. Ale wg mnie nie ma podstaw do czepiania się jeśli instalacja była założona zgodnie z obowiązującymi wymogami. Wpisanie do dowodu nie wiąże się z żadnymi badaniami technicznymi więc nie można twierdzić, że samochód byłby bardziej sprawny jakby wpis został zrobiony.

Przyjdzie pani link4 to może napisze biglaugh.gif

Napisano

> Ok, to wskaż daną w tym DR, która jest niezgodna ze stanem faktycznym

> Nie ma w przepisach żadnej konsekwencji zwlekania z rejestracją instalacji LPG. Masz obowiązek

> wpisać, albo... i tu niedomówienie

może nie znam się, ale skoro pojazd został przystosowany do zasilania gazem do jakiś papiór na to musisz mieć ?

może to być faktura+homo, ale do 30dni

potem niewiem.gif

zresztą mnie to kosztowało 500skk i 2h użerania się ze słowackim pogranicznikiem, dziękuję

ojciec jeździł prawie 5lat bez wbitego gazu skromny.gif

Napisano

Rodzaj paliwa - jest benzyna, a auto ma 2 rodzaje paliwa.

Niezgodnością nie jest tylko niezgodność pozytywna, ale negatywna także - czyli DR nie zawiera wpisu o tym co jest w aucie, o czym wpis zawierać powinien.

> Nie ma w przepisach żadnej konsekwencji zwlekania z rejestracją instalacji LPG. Masz obowiązek

> wpisać, albo... i tu niedomówienie

I w tym sęk. Uczono mnie, że rozwinięte społeczeństwa szanują przepisy które nie są zagrożone sankcją, bo uważają że poszanowanie reguł jest pozytywne.

Społeczeństwa prymitywne nie szanują reguł, tylko postępują zgodnie z nimi z obawy przed karą.

Napisano

Sprawdź zawartość rubryki "rodzaj paliwa". IThankYou.gif

Napisano

> I w tym sęk. Uczono mnie, że rozwinięte społeczeństwa szanują przepisy które nie są zagrożone

> sankcją, bo uważają że poszanowanie reguł jest pozytywne.

> Społeczeństwa prymitywne nie szanują reguł, tylko postępują zgodnie z nimi z obawy przed karą.

A z jakim społeczeństwem Ty się identyfikujesz?

Napisano

> A z jakim społeczeństwem Ty się identyfikujesz?

Z żadnym. Jestem aspołecznym chamem ze wsi.

Napisano

> wiem, ale to mi zajmie ok godziny czasu, nie mam tej godziny czasu

Nie bądź śmieszny. Przez miesiąc nie znajdziesz godziny czasu? Na pewno marnotrawisz dużo więcej niż jedną godzinę w ciągu miesiąca.

Napisano
  • Autor

> Społeczeństwa prymitywne nie szanują reguł, tylko postępują zgodnie z nimi z obawy przed karą.

to prawda to cała polska, ale ja nie chce omijać reguł tylko chce dowiedzieć się czy je właśnie łamię czy nie?

Napisano
  • Autor

> Nie bądź śmieszny. Przez miesiąc nie znajdziesz godziny czasu? Na pewno marnotrawisz dużo więcej

> niż jedną godzinę w ciągu miesiąca.

uwierz mi, że nie a na pewno nie w godzinach pracy urzędu.

Napisano
  • Autor

> Z żadnym. Jestem aspołecznym chamem ze wsi.

witaj w klubie grinser006.gif

Napisano

> czy je właśnie łamię czy nie?

Łamiesz.

Ale w konsekwencji co najwyżej pani w okienku może Ci zrobić tak: nono.gif

Co do godzin pracy urzędu - jest obowiązek, żeby przynajmniej 1 dzień w tygodniu urząd pracował po 16-tej.

Napisano
  • Autor

> Co do godzin pracy urzędu - jest obowiązek, żeby przynajmniej 1 dzień w tygodniu urząd pracował po

> 16-tej.

to i tak nic nie zmienia bo mnie nie ma dla świata pomiędzy 9-17 każdego dnia.

Napisano

> to i tak nic nie zmienia bo mnie nie ma dla świata pomiędzy 9-17 każdego dnia.

To umów się do urzędu mailowo na godzinę 8 któregoś pięknego dnia i o 8.30 będziesz już wolny. Poza tym od 7.30 wydają już numerki, zawsze można wcześniej podjechać.

Napisano
  • Autor

> To umów się do urzędu mailowo na godzinę 8 któregoś pięknego dnia i o 8.30 będziesz już wolny. Poza

> tym od 7.30 wydają już numerki, zawsze można wcześniej podjechać.

Tak będę musiał zrobić, a tak nie lubię wstawać o 6 frown.gif

Napisano

> uwierz mi, że nie a na pewno nie w godzinach pracy urzędu.

Nie uwierzę. Pracoholik do kwadratu? A choćby teraz siedząc i przeglądając to forum - nie tracisz czasu?

Napisano
  • Autor

> Nie uwierzę. Pracoholik do kwadratu? A choćby teraz siedząc i przeglądając to forum - nie tracisz

> czasu?

czas spędzony w pracy to i tak czas stracony z cennych chwil życia, ale to praca smile.gif

Napisano

> gorzej z ewentualną ubezpieczalnią.

Mialem 3 stluczki z nie swojej winy w "takim" czasie, jedna w tyl, takze byly zdjecia ze jest LPG, druga i trzecia cala prawa strona uszkodzona, zero problemow.

ps. Przy drugiej była policja.

Napisano

jest jeszcze jedna pozytywna strona nie wpisywania w DR płacimy za przeglady za samą benzynkę a nie +LPG smile.gif

Napisano

> płacimy za przeglady za samą benzynkę a nie +LPG

Ale to u kolegi szwagra za flaszkę i bez oglądania samochodu, prawda ?

Bo jak normalny diagnosta zobaczy LPG w aucie, a brak w DR - wali wynik negatywny.

Napisano

najpóźniej przed przeglądem, zeby nie trzeba bylo kombinowac

Napisano

> Rodzaj paliwa - jest benzyna, a auto ma 2 rodzaje paliwa.

W rozporządzeniu jest coś takiego jak paliwo wiodące a dodanie instalacji LPG tego nie zmienia. To nadal silnik benzynowy.

Zresztą wpis do DR nie jest zmianą w rubryce P3 a jedynie wpisem wyposażenia dodatkowego za jakie jest uznawana instalacja LPG.

> I w tym sęk. Uczono mnie, że rozwinięte społeczeństwa szanują przepisy które nie są zagrożone

> sankcją, bo uważają że poszanowanie reguł jest pozytywne.

A mnie uczono, że ludzi dzieli się na tych, którzy myślą i resztę. Ci, którzy myślą stosują prawo bo albo widzą jego zasadność albo widzą bezsens ale i uciążliwości związane z uchylaniem się. Jeśli prawo jest bez sensu i bez konsekwencji to go nie stosują a ci, którzy mogą dążą do zmiany/uchylenia.

A reszta stosuje prawo bo im władza kazała a jak władza każe to na pewno ma rację. waytogo.gif

Napisano

> jest jeszcze jedna pozytywna strona nie wpisywania w DR płacimy za przeglady za samą benzynkę a nie

> +LPG

Diagnosta nie podbije przeglądu w dowodzie bez wpisanej instalacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.