Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Postep rudej - jak zaradzic

Featured Replies

Napisano

Witam

Oba blotniki z przodu, dwoje drzwi, jeden prog - to widac, ze wylazi na wierzch mulher.gif

Klapa (maska silnika) pogieta i tez do naprawy/wymiany/lakierowania.

Z jakim kosztem musze sie liczyc, zeby to dobrze naprawic, polakierowac i zebym jeszcze pare latek pojezdzil. Lakier metalik.

UPG tez chyba wydaje ostatnie tchnienie - jaka cena wymiany?

Ogolnie widze, ze motorek by jeszcze dlugo jezdzil, ale buda sie sypie sick.gif

Napisano

> Witam

> Oba blotniki z przodu, dwoje drzwi, jeden prog - to widac, ze wylazi na wierzch

> Klapa (maska silnika) pogieta i tez do naprawy/wymiany/lakierowania.

> Z jakim kosztem musze sie liczyc, zeby to dobrze naprawic, polakierowac i zebym jeszcze pare latek

> pojezdzil. Lakier metalik.

W takim razie podłoga pewnie też do wymiany. Za blacharkę minimum 1kPLN + malowanie drugie tyle IMO złom i za 2kPLN kup coś innego

> UPG tez chyba wydaje ostatnie tchnienie - jaka cena wymiany?

> Ogolnie widze, ze motorek by jeszcze dlugo jezdzil, ale buda sie sypie

Zależy czy będziesz robił sam czy nie.

Napisano

> W takim razie podłoga pewnie też do wymiany. Za blacharkę minimum 1kPLN + malowanie drugie tyle IMO

> złom i za 2kPLN kup coś innego

Dokładnie, żeby to zrobić dobrze to należałoby wydać wielokrotność 1kPLN co oczywiście nie ma sensu. Lepiej zezłomować i poszukać czegoś innego.

Napisano

> Dokładnie, żeby to zrobić dobrze to należałoby wydać wielokrotność 1kPLN co oczywiście nie ma

> sensu. Lepiej zezłomować i poszukać czegoś innego.

Chyba ze robi sam...to najlepiej zalac olejem z parafina (zmieszane) i wtedy zatrzymasz postep rudej waytogo.gif

Napisano

>zatrzymasz postep rudej

jeśli robisz sam i masz jakies pojęcie o szpachlowaniu to łataj laminatem. Jeśli dobrze zrobisz łaty to pojeżdzą dłużej niż silnik ok.gif

Napisano

> Witam

> Oba blotniki z przodu, dwoje drzwi, jeden prog - to widac, ze wylazi na wierzch

> Klapa (maska silnika) pogieta i tez do naprawy/wymiany/lakierowania.

> Z jakim kosztem musze sie liczyc, zeby to dobrze naprawic, polakierowac i zebym jeszcze pare latek

> pojezdzil. Lakier metalik.

> UPG tez chyba wydaje ostatnie tchnienie - jaka cena wymiany?

> Ogolnie widze, ze motorek by jeszcze dlugo jezdzil, ale buda sie sypie

ceny zależą od Twoich możliwości... (czy robisz sam, czy ktoś Ci robi... bla bla bla)

Czy auto ma mieć jednolity kolor?

Jak tak to dolicz malowanie w cenie 200-300zł za jeden element.

najprostsze rozwiązanie wg. mojej osoby i wg. moich możliwości i tutejszych cen.

błotników bym nie łatał a kupił, nowe czarne matowe to koszt 90zł/sztuka, na szrocie znajdziesz taniej (np u mnie to jakieś 70zł/szt na szrocie)... a może i pod kolor się uda wtedy znaleźć.

maska na szrocie to jakieś max 100zł

wstawienie i pomalowanie progu przez speca... hmmm... mi powiedział, że 300-400zł/sztuka, ale to też zależy od tego na ile i co dokładnie było by zgnite.

UPG "mój" mechanik powiedział, że 300-500zł... Rozbieżność wynika z tego, że może być coś tam jeszcze po drodze do wymiany... może jakiś pierścień etc.

Sumując najdroższy przypadek:

błotniki sztuk dwie - 180zł

maska - 100zł

próg - 400zł

Upg - 500zł

no... 1200zł

najlepiej jakbyś foto pokazał zeby.GIF

Napisano

> jeśli robisz sam i masz jakies pojęcie o szpachlowaniu to łataj laminatem. Jeśli dobrze zrobisz

> łaty to pojeżdzą dłużej niż silnik

Laminat jest w sumie najprostszym sposobem...ja osobiscie wstawiał bym łaty z blach dobrze zapodkładował i wtedy malował ale to zależy od umiejetności i funduszy waytogo.gif

Napisano

mam porównanie łat z blach vs laminat na dwóch uniakach, blachy już odleciały, laminat dalej się trzyma, dwa lata

Napisano

> mam porównanie łat z blach vs laminat na dwóch uniakach, blachy już odleciały, laminat dalej się

> trzyma, dwa lata

Zalezy...ja tam wole łaty z blach dobrze zabezpieczone i jest gitara... no ale laminat nie gnije biglaugh.gif

Napisano

> Zalezy...ja tam wole łaty z blach dobrze zabezpieczone i jest gitara... no ale laminat nie gnije

na elementy nośne - tylko blacha - na pozostałe - może być laminat .

pozdr

Napisano

> Witam

> Oba blotniki z przodu, dwoje drzwi, jeden prog - to widac,

A szukałeś tego, czego nie widać? zlosnik.gif

Bo z doświadczenia powiem, że będzie tego 3-4 razy tyle. Błotniki i drzwi są tanie, w okolicach 150 zł za sztukę, plus lakierowanie. Ale muszą się na czymś trzymać, a z tym będzie krucho.

Tak strzelając to żeby go doprowadzić do stanu wpakujesz przy rozsądnym warsztacie (ale mało który się będzie chciał w takie krawiectwo bawić) ze 2-3 tysiące.

Z jednej strony ludzie piszą - zezłomować i kupić inny. Ale ja sądzę, że za takie pieniądze to kupisz wymagający podobnego remontu. Jeżeli mechanika jest zdrowa, to zastanowiłbym się nad robieniem blach, to da kolejne 4-5 lat spokoju.

Oczywiście jako przeciwstawną opcję można za 30-40 tysi kupić coś nowego zbliżonej wielkości i tę kwotę, co powyżej u blacharza, zostawić w TU i na przeglądach gwarancyjnych. A do tego po roku stracić 10-15% wartości odsprzedażnej.

Co kto lubi.

Napisano

> i na przeglądach gwarancyjnych. A do tego po roku

> stracić 10-15% wartości odsprzedażnej.

> Co kto lubi.

Dokładnie z takiego samego założenia wychodzę...dlatego lakieruję swój wehikół(sam ok.gif )

Napisano

A podwozie jakim kolorem pomalować ?

Ja mam kolor jakiś taki podobny do rdzy widziany w świetle świetlówek (i pieczatki nie dostałem).Jak po powrocie do domu wszystko obejżałem w świetle lampy diodowej a potem następnego dnia przy świetle dziennym to wygląda że wszysko jest wymalowane farbą o kolorze piasku.

Napisano

krótko:

- zmień skarbonkę ok.gif

Napisano

Lepsze do tego są awizole stosuje sie je na budowie, maluje się studzienki kanalizacyjne i fundamenty domów. Wole to niż bitex bo bitex robi sie stary po roku i można go okruszkami odłamywać i trzeba co roku poprawiać. Natomiast awizol kiedyś zastosowałem raz i nie musiałem poprawiać.

Napisano

> dostępne w marketach budowlanych?

Na budowie na której pracuje wink.gif W marketach to może nie chociaż nie chodze po takich marketach ale w typowym sklepie z gadżetami budowlanymi czy hurtowni budowlanej dostaniesz.

Napisano

> Na budowie na której pracuje W marketach to może nie chociaż nie chodze po takich marketach ale w

> typowym sklepie z gadżetami budowlanymi czy hurtowni budowlanej dostaniesz.

Tylko że to się nazywa Abizol.

Napisano

> bitex

Chcę pomalować taką farbą co się łątwo da zeszlifować przed spawaniem.Bitex to się będzie chyba topił jak smoła podczas szlifowania.

Napisano

> Chcę pomalować taką farbą co się łątwo da zeszlifować przed spawaniem.Bitex to się będzie chyba

> topił jak smoła podczas szlifowania.

Przed spawaniem chcesz malować? yikes.gif

IMHO najpier usuń rdzę i potem pomaluj, to chyba właściwsza kolejność ok.gif

Napisano

> Przed spawaniem chcesz malować?

> IMHO najpier usuń rdzę i potem pomaluj, to chyba właściwsza kolejność

Twierdzisz że po pomalowaniu nie będzie rdzewieć ?

Przecież w fabryce pomalowali i zardzewiało.

Chcę pomalować farbą powstrzymującą rdze.

Bitex to raczej jest ochroną przed uderzeniami kamieni.

Napisano

> Twierdzisz że po pomalowaniu nie będzie rdzewieć ?

> Przecież w fabryce pomalowali i zardzewiało.

> Chcę pomalować farbą powstrzymującą rdze.

> Bitex to raczej jest ochroną przed uderzeniami kamieni.

Chodzi mi o to, że najpierw prace blacharskie, potem zabezpieczenie i konserwacja.

Napisano

> Twierdzisz że po pomalowaniu nie będzie rdzewieć ?

> Przecież w fabryce pomalowali i zardzewiało.

> Chcę pomalować farbą powstrzymującą rdze.

> Bitex to raczej jest ochroną przed uderzeniami kamieni.

Pomaluj sobie np. podkładem akrylowym

Napisano

> Pomaluj sobie np. podkładem akrylowym

Tak tylko jaki kolor by był najlepszy ?

Napisano

> Tak tylko jaki kolor by był najlepszy ?

Jest wiele kolorów...zależy czy ma być widoczny czy nie...jaki kupisz taki bedziesz miał waytogo.gif

Napisano

> Jest wiele kolorów...zależy czy ma być widoczny czy nie...jaki kupisz taki bedziesz miał

A błyszczacy czy lepiej matowy ?

Chcę mieć kolor taki,że na przeglądzie jak ten diagnosta bedzie patrzył to nic nie wypatrzy.Hammerajt może być ?Było kiedyś moda na malowanie farbą okrętową ale nie wiem gdzie to sie kupuje.

Napisano

>Hammerajt może być ?

Nie nadaje się do prac przy samochodzie gdyż nie jest do tego przeznaczony. Ewentualnie bębny można pomalować.

>Było kiedyś moda na malowanie farbą okrętową ale nie wiem gdzie

> to sie kupuje.

Szukaj przedstawicielstwa firmy Hempel ok.gif

Napisano

> A błyszczacy czy lepiej matowy ?

> Chcę mieć kolor taki,że na przeglądzie jak ten diagnosta bedzie patrzył to nic nie

> wypatrzy.Hammerajt może być ?Było kiedyś moda na malowanie farbą okrętową ale nie wiem gdzie

> to sie kupuje.

Najlepszy był by z pewnościa mat...

Napisano

> na przeglądzie jak ten diagnosta bedzie patrzył to nic nie wypatrzy

raczej wypatrzy, po drugie po co chcesz przed nim ukrywać zaprawki? Jakiś groźny Vigo robi przeglądy w twojej oklicy? zeby.GIF

Napisano

Chcę pospawać spawarką MAG z drutem samoosłonowym.Tylko elementy mniej ważne takie jak np.podłoga.Mam rozerwaną na miejscu pasażera.Uszkodziła się podczas wjazdu na najazd.

Wie ktoś może jak wyglądają spawy od takiego drutu,czy to bedzie podobne jak po elektrodach w otulinie celulozowej itp.i trzeba bedzie młotkiem tak samo odpukiwać zgożelinę.Spawarki jeszcze nie mam ale jak w tej samej cenie jest inwertorowa co do spawania płotu jest potrzebna i jest Mag bez inst.CO2 którym mozna by cyknąć i płot i samochód hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.