Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawyża licznik

Featured Replies

Napisano

Witam,

Miałem urwaną linkę prędkościomierza.

Po wymianie na nową zawyża mi licznik o około 20-22 km w porównaniu do GPS.

Przed awarią była różnica ale nie taka aż duża .

W czym tkwi problem - źle złożone czy może linka coś nie halo.

Napisano

> Witam,

> Miałem urwaną linkę prędkościomierza.

> Po wymianie na nową zawyża mi licznik o około 20-22 km w porównaniu do GPS.

> Przed awarią była różnica ale nie taka aż duża .

> W czym tkwi problem - źle złożone czy może linka coś nie halo.

a nie zmieniałeś kół przy okazji?

Napisano
  • Autor

> a nie zmieniałeś kół przy okazji?

No nie nic nie ruszane tylko linka.

Napisano
  • Autor

> moze stara Ci przeskakiwala, bo byla dwuczesciowa...

nie rozumię confused.gif

Napisano

> nie rozumię

nie wiem o co psychikowi chodziło confused.gif czy to była ironia czy też fachowa porada... no nie wiem

ale kiedyś w CC (w SC chyba już nie) były dwu częściowe linki z łączeniem po środku w komorze silnika....

A odpowiadając na Twoje pytanie to raczej nie powinno być różnic po wymianie dedykowanej linki.... nawet nie ma co zepsuć albo źle poskładać..... a nie grzebałeś w liczniku??? jakieś zmiany wizualne wkładu licznika itp???

Napisano

> nie wiem o co psychikowi chodziło

> [ciach]

> ale kiedyś w CC (w SC chyba już nie) były dwu częściowe linki z łączeniem po środku w komorze

> silnika....

on ma cc, wiec wlasnie o to...

a jak stara linka byla naderwana, to mogla wprowadzac blad "na minus".

Napisano

> on ma cc, wiec wlasnie o to...

tylko tera to raczej już takiej linki chyba nie kupił.... jak co to całość... nie wiem czy produkują jeszcze te łączone

Napisano
  • Autor

> tylko tera to raczej już takiej linki chyba nie kupił.... jak co to całość... nie wiem czy

> produkują jeszcze te łączone

Kupiona w IC jako dedykowana do tego samochodu.

Nic nie grzebane w liczniku.

Poprostu stara wyjęta a nowa włożona.

Poradzcie co zrobić bo tak to nie może być.

Napisano

> Kupiona w IC jako dedykowana do tego samochodu.

> Nic nie grzebane w liczniku.

> Poprostu stara wyjęta a nowa włożona.

> Poradzcie co zrobić bo tak to nie może być.

Jeśli ci zawyża przez całą skalę tak samo, to osadź wskazówkę niżej, i testuj z GPS, pozostanie tylko kwestia przebiegu, bo jak wskazówka nie ruszana była nigdy a teraz za duzo pokazuje i coś sie skopało to przebieg będzie nabijało większy. Ale bedziesz wiedział przynajmniej ile jedziesz faktycznie.

Napisano

> Jeśli ci zawyża przez całą skalę tak samo, to osadź wskazówkę niżej, i testuj z GPS, pozostanie

> tylko kwestia przebiegu, bo jak wskazówka nie ruszana była nigdy a teraz za duzo pokazuje i

> coś sie skopało to przebieg będzie nabijało większy. Ale bedziesz wiedział przynajmniej ile

> jedziesz faktycznie.

Jak zmienić osadzenie wskazówki? Bo u mnie też o równe 20 km/h zawyża. Jak dokładnie się to robi?

Napisano

> Jak zmienić osadzenie wskazówki? Bo u mnie też o równe 20 km/h zawyża. Jak dokładnie się to robi?

Rozbierasz licznik, wyjmujesz ogranicznik wskazówki, powinna opaść, zdejmujesz ją podważając czymś, np widelcem, i osadzasz niżej o tyle ile ma pokazywać, ale osadzasz lekko, zakładasz licznik bez szybki, mierzysz z gps, i ewentualnie poprawiasz, ja tak robiłem zlosnik.gif

Napisano

> Rozbierasz licznik, wyjmujesz ogranicznik wskazówki, powinna opaść, zdejmujesz ją podważając czymś,

> np widelcem, i osadzasz niżej o tyle ile ma pokazywać, ale osadzasz lekko, zakładasz licznik

> bez szybki, mierzysz z gps, i ewentualnie poprawiasz, ja tak robiłem

zaraz, ale jak wyjmę ogranicznik i wskazówka odpadnie na sam dół, to jak mam później ją ustawić/osadzić?

Napisano

> zaraz, ale jak wyjmę ogranicznik i wskazówka odpadnie na sam dół, to jak mam później ją

> ustawić/osadzić?

Ja oznaczałem ołówkiem na tarczy gdzie wskazywała, mierzyłem potem odcinek jaki przekłamywała i osadzałem plus minus tak jak według mnie miało być, a potem testy.

Napisano

> Jak zmienić osadzenie wskazówki? Bo u mnie też o równe 20 km/h zawyża. Jak dokładnie się to robi?

ale regularnie, czy proporcjonalnie?

Napisano
  • Autor

Dziwne rozwiązanie problemu.

Zmiana położenia wskazówki jakoś to do mnie nie przemawia a tym bardziej źle będą nabijane kilometry (przebieg) czyli naprawa połowiczna.

Napisano

> Rozbierasz licznik, wyjmujesz ogranicznik wskazówki, powinna opaść, zdejmujesz ją podważając czymś,

> np widelcem, i osadzasz niżej o tyle ile ma pokazywać, ale osadzasz lekko, zakładasz licznik

> bez szybki, mierzysz z gps, i ewentualnie poprawiasz, ja tak robiłem

w cc jak wyjmiesz ogranicznik to wskazówka się cofnie o pół obrotu więc to nie jest rozwiązanie smile.gif Trzeba ściągnąć wskazówkę i przy 100kmh na gps wsadzić ją w dobrym położeniu.

Napisano

> w cc jak wyjmiesz ogranicznik to wskazówka się cofnie o pół obrotu więc to nie jest rozwiązanie

nie zakumales o czym Matts pisal.

wyjecie ogranicznika pozwla i ulatwia z nieduzym bledem okreslic pozycje "zero" wzgledem, ktorej nalezy obrocic wskazowke na osce.

> Trzeba ściągnąć wskazówkę i przy 100kmh na gps wsadzić ją w dobrym położeniu.

rotfl.gif Keczup, ale dales teraz... najlepiej wziac dziecko na kolana i kazac wskazowke w czaie jazdy zmieniac... hehe.gif

Napisano

> ale regularnie, czy proporcjonalnie?

regularnie na każdym przełożeniu. Sprawdzane z gps i fordem focusem na oryginalnym ogumieniu

Napisano

> nie zakumales o czym Matts pisal.

> wyjecie ogranicznika pozwla i ulatwia z nieduzym bledem okreslic pozycje "zero" wzgledem, ktorej

> nalezy obrocic wskazowke na osce.

A pozycja "zero" nie wyskoczy gdzieś na 170 po obrocie wskazówki wstecz? Bo założenie wskazówki na 180 da tyle, że przy 10 kmh wskazówka oprze się o dół licznika

> Keczup, ale dales teraz... najlepiej wziac dziecko na kolana i kazac wskazowke w czaie jazdy

> zmieniac...

Napisano

> A pozycja "zero" nie wyskoczy gdzieś na 170 po obrocie wskazówki wstecz? Bo założenie wskazówki na

> 180 da tyle, że przy 10 kmh wskazówka oprze się o dół licznika

> > zmieniac...

przekręcasz licznik tak żeby wskazówka własną siłą opadła maksymalnie ile się da

Oznaczasz wtedy jej położenie, zdejmujesz ją, a następnie odmierzasz o ile cofnąć, nakładasz delikatnie w takiej samej pozycji licznika jak wskazówka opadła, i jeśli opada o tą różnicę co przekłamuje powinno być OK, ale i tak KM będzie przekłamywać, zresztą połowie centomani przekłamuje bo opony inne mają zlosnik.gif

Napisano

> Dziwne rozwiązanie problemu.

> Zmiana położenia wskazówki jakoś to do mnie nie przemawia a tym bardziej źle będą nabijane

> kilometry (przebieg) czyli naprawa połowiczna.

Przeciez licznik kilometrow napedzany jest mechanicznie niezaleznie od wskazowki, wiec jakie mialoby byc przeklamanie?

Napisano

> Przeciez licznik kilometrow napedzany jest mechanicznie niezaleznie od wskazowki, wiec jakie

> mialoby byc przeklamanie?

Pewnie mu chodziło o to ze jak wcześniej pokazywał dobrze, a po zmianie linki zawyża, to przesuniecie wskazówki spowoduje tylko poprawne wskazania na liczniku, ale km będą nabijane i tak z zawyżeniem.

Napisano
  • Autor

> Pewnie mu chodziło o to ze jak wcześniej pokazywał dobrze, a po zmianie linki zawyża, to

> przesuniecie wskazówki spowoduje tylko poprawne wskazania na liczniku, ale km będą nabijane i

> tak z zawyżeniem.

Dokładnie, o to mi chodziło.

A może zmiana na inną linkę pomoże bez ingerenci w wskazówkę.

Napisano

Ludzie... brak mi słów... Czy to tak trudno zrozumieć, że skoro skrzynię biegów i licznik łączy tylko jedna jedyna obracająca się linka napędzana mechanicznie tzn że jeżeli jest błędne wskazanie prędkości to jest to jednoznaczne z błędnym wskazaniem przejechanych kilometrów? I żadna regulacja tu nie pomoże - jest to rozwiązanie pomagające tylko w zbliżeniu wskazywanych pomiarów, ale nie da się wyskalować dobrze

Napisano

> Ludzie... brak mi słów... Czy to tak trudno zrozumieć, że skoro skrzynię biegów i licznik łączy

> tylko jedna jedyna obracająca się linka napędzana mechanicznie tzn że jeżeli jest błędne

> wskazanie prędkości to jest to jednoznaczne z błędnym wskazaniem przejechanych kilometrów? I

> żadna regulacja tu nie pomoże - jest to rozwiązanie pomagające tylko w zbliżeniu wskazywanych

> pomiarów, ale nie da się wyskalować dobrze

I o tym pisałem, ja popełniłem u siebie w sc ten błąd jak zmieniałem tarcze, i potem z gps trafiałem ze wskazówką

Napisano
  • Autor

> Ludzie... brak mi słów... Czy to tak trudno zrozumieć, że skoro skrzynię biegów i licznik łączy

> tylko jedna jedyna obracająca się linka napędzana mechanicznie tzn że jeżeli jest błędne

> wskazanie prędkości to jest to jednoznaczne z błędnym wskazaniem przejechanych kilometrów? I

> żadna regulacja tu nie pomoże - jest to rozwiązanie pomagające tylko w zbliżeniu wskazywanych

> pomiarów, ale nie da się wyskalować dobrze

Też tak myślę.

To jak rozwiązać prolem?

Co zrobić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.