Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sezonowa rejestracja pojazdow w PL

Featured Replies

Napisano

Ze wzgledu na to, ze niektore kraje niehonoruja niemieckich rejestracji sezonowych, Niemcy wystapili do Uni Europejskiej z podaniem o wprowadzeniu rejestracji sezonowych we wszystkich krajach unijnych.

Jak dobrze pojdzie to i PL bedzie zmuszona je wprowadzic. Moze to troche potrwa ale bedzie taniej, zwlaszcza, ze w przyszlosci stawki ubezpieczeniowe pojda w gore.

wink.gif

Napisano

Myślę że za wiele z tego nie wyjdzie. Nawet jeśli UE nakaże takie rozwiązania to nasi spece tak to skalkulują że nie przyoszczędzisz. crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę że za wiele z tego nie wyjdzie. Nawet jeśli UE nakaże takie rozwiązania to nasi spece tak to

> skalkulują że nie przyoszczędzisz.

kocham ten polski optymizm. Jeszcze nie weszlo a juz wiesz lepiej jak bedzie.

Jezeli wejdzie to bedziesz placil tylko i wylacznie za miesiace, znizki co kaledarzowy rok. Ubezpieczenia w wiekszosci juz dzisiaj sa wlasnoscia obcego kapitalu a ten jest do tego przyzwyczajony.

Jedynie kwestia czasu

wink.gif

Napisano

Ale na czym taka rejestracja miala by polegac?

Ze sie na czas nieuzywania auta oddaje tablice i nie placi ubezpieczenia?

Napisano
  • Autor

> Ale na czym taka rejestracja miala by polegac?

> Ze sie na czas nieuzywania auta oddaje tablice i nie placi ubezpieczenia?

Tablice sa na pojezdzie, tu nie zmienia sie nic, jedynie w miesiacach ktorych uzywasz placisz ubezpieczenie

http://www.autoschilder-kuerzinger.de/images/s2.jpg

wink.gif

Napisano

> No to w Irlandii tak to dziala z wszystkimi samochodami.

> Ubezpieczenie sie placi jesli chce sie jezdzic.

Polska to nie Irlandia....Chociaż polaków tam tyle samo rotfl.gif

Napisano

> No to w Irlandii tak to dziala z wszystkimi samochodami.

> Ubezpieczenie sie placi jesli chce sie jezdzic.

Myślę że wielu by się spodobało takie rozwiązanie u nas smile.gif

Napisano

> Jezeli wejdzie to bedziesz placil tylko i wylacznie za miesiace, znizki co kaledarzowy rok.

Odnosnie znizek. Jezeli bedziesz mial jeden pojazd ubezpieczany okresowo, to raczej znizki nie beda Ci rosly. Kazdy kolejny prog jest co pelny rok trwania ubezpieczenia. Chyba ze znowu cos pozmieniaja smile.gif

Napisano
  • Autor

> Odnosnie znizek. Jezeli bedziesz mial jeden pojazd ubezpieczany okresowo, to raczej znizki nie beda

> Ci rosly.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Mam rejestracje sezonowa i znizke otrzymuje co roku, inna bajka, ze kiedys sie ona zatrzymuje bo w przeciwnym wypadku byla by ona zerowa.

wink.gif

Napisano

> Ze wzgledu na to, ze niektore kraje niehonoruja niemieckich rejestracji sezonowych, Niemcy

> wystapili do Uni Europejskiej z podaniem o wprowadzeniu rejestracji sezonowych we wszystkich

> krajach unijnych.

> Jak dobrze pojdzie to i PL bedzie zmuszona je wprowadzic. Moze to troche potrwa ale bedzie taniej,

> zwlaszcza, ze w przyszlosci stawki ubezpieczeniowe pojda w gore.

Jestem za, mam kampera, którego używam 3 tygodnie w roku i muszę bulic za oc za cały rok. Tak samo z motocyklem i jednym takim youngtimerem których używam sporadycznie.

Napisano

> Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Mam rejestracje sezonowa i znizke otrzymuje co roku, inna

> bajka, ze kiedys sie ona zatrzymuje bo w przeciwnym wypadku byla by ona zerowa.

a masz TYLKO ubezpieczenie sezonowe?

Napisano
  • Autor

> a masz TYLKO ubezpieczenie sezonowe?

No kto jak kto aly Ty powinienes wiedziec, ze je mam, przynajmniej w motocyklu. To co podalem dotyczy sie jednak nie tylko motocykli ale pojazdow wielosladowych.

wink.gif

Napisano

> Myślę że wielu by się spodobało takie rozwiązanie u nas

Napewno mi by sie spodobalo.

Napisano

> Napewno mi by sie spodobalo.

"Prawie". Bo jednak po tym co pisales niedawno to jednak stawki macie screwy.gif

Na wiekszej wyspie wydaje mi sie ze jest nieco taniej.

Napisano

> "Prawie". Bo jednak po tym co pisales niedawno to jednak stawki macie

> Na wiekszej wyspie wydaje mi sie ze jest nieco taniej.

Ja mowilem, ze spodobaloby mi sie gdyby tak bylo w Polsce.

Wtedy moglbym sobie w PL trzymac auto, ktore bym uzywal od czasu do czasu.

Napisano

> Jak dobrze pojdzie to i PL bedzie zmuszona je wprowadzic.

Już kiedyś pisałem, że pojąć nie mogę, dlaczego w PL nie ma tablic krótkoterminowych na wzór niemieckich z żółtym paskiem. Naród sprowadzał ok. 1 mln samochodów rocznie, licząc że taka tablica by przyniosła skarbowi państwa choćby 10 zł, to 10 mln rocznie uciekło za granicę.

Napisano
  • Autor

> Już kiedyś pisałem, że pojąć nie mogę, dlaczego w PL nie ma tablic krótkoterminowych na wzór

> niemieckich z żółtym paskiem. Naród sprowadzał ok. 1 mln samochodów rocznie, licząc że taka

> tablica by przyniosła skarbowi państwa choćby 10 zł, to 10 mln rocznie uciekło za granicę.

Nie liczylbym jednak na to, ze Niemcy tolerowali by fakt, ze ktos przyjezdza z PL ze swoimi Krotkoterminowymi numerami. Holedrzy tez takiego postepowania ze strony Niemcow nie toleruja, ale to zupelnie inny temat o ktorym byla tu juz rozmowa.

wink.gif

Napisano

> Nie liczylbym jednak na to, ze Niemcy tolerowali by fakt, ze ktos przyjezdza z PL ze swoimi

> Krotkoterminowymi numerami.

Znaczy że jak Kali ukraść krowę to dobrze, ale jak Kalemu ukraść krowę to źle ?

Jeśli Niemcy domagają się uznawania swoich krótkoterminowych tablic w całej UE, to nie ma że boli - wzajemność musi być.

To jak na razie nie jest Tysiącletnia Rzesza, tylko Unia Europejska.

Napisano

> Ja mowilem, ze spodobaloby mi sie gdyby tak bylo w Polsce.

> Wtedy moglbym sobie w PL trzymac auto, ktore bym uzywal od czasu do czasu.

A ja napisalem "prawie" bo za kilkadziesiat funtow funtow spokojnie znajde ubepieczenie na miesiac. Pamietam o jakich stawkach rocznych ty wspominales to az mi sie cieplo robilo. Mysle ze te krotko-terminowe tez niestety macie drozsze.

Zeby w PL to wprowadzic to kilka przepisow trzeba bedzie pozmieniac.

Wiadomo ze jak w PL ktos cos takiego wprowadzi to bedzie to odpowiednio przeliczone crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Znaczy że jak Kali ukraść krowę to dobrze, ale jak Kalemu ukraść krowę to źle ?

> Jeśli Niemcy domagają się uznawania swoich krótkoterminowych tablic w całej UE, to nie ma że boli -

> wzajemność musi być.

> To jak na razie nie jest Tysiącletnia Rzesza, tylko Unia Europejska.

Kloego, zanim zaczniesz dyskusje to moze przeczytaj najpierw ze zrozumieniem, lub dowiedz sie jaka jest roznica miedzy rejestracja sezonowa a rejestracja krotkoterminowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.