Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żaba czy słupkowy...

Featured Replies

Napisano

No właśnie co lepsze do domowego warsztatu?

Podnośnik typu żaba czy słupkowy?

Z żabą mam tą obawe że może być za mała do podniesienia wyższego auta - około 25 cm od ziemi do miejsca podstawienia podnośnika oznaczonego na progu.

Krawiec

Napisano

> Z żabą mam tą obawe że może być za mała

Możesz pod nią podłożyć płytkę chodnikową/klocek drewniany.

Napisano

Można pod wahacz?

Napisano

> No właśnie co lepsze do domowego warsztatu?

> Podnośnik typu żaba czy słupkowy?

> Z żabą mam tą obawe że może być za mała do podniesienia wyższego auta - około 25 cm od ziemi do

> miejsca podstawienia podnośnika oznaczonego na progu.

> Krawiec

Żaba. Tylko żaba.

Są też wyższe, możesz coś pod taką żabę podłożyć.

Jeśli nie lubisz dźwigać to polecam taką z elementami ze stopu aluminium. Odrobinę droższa ale bardzo poręczna.

Innym wyjściem jest kupno używanej z zamykanej wulkanizacji, ale to tylko jeśli nie będziesz miał zamiaru tego z garażu wyciągać. Waga 50kg, max wysokość 50cm, udźwig 5t. Czasami się trafiają okazje.

Napisano

Żaba ma jeden minus.

Podczas podnoszenia musi stać na twardym podłożu po którym może się swobodnie toczyć.

Podnośnik ten jest tak skonstruowany, że podczas podnoszenia ramię przemieszcza się łukowo co powoduje przetaczanie podnośnika.

W przypadku gdy podnośnik nie ma możliwości swobodnego przetoczenia to wówczas istnieje groźba, że łapa podnośnika wysunie się z punktu podparcia.

Także jeżeli żaba ma być używana na twardym podłożu to dobrze, jeżeli nie to lepiej podnośnik słupkowy.

Napisano

Ja do domowego warsztatu szukam raczej żaby. Głównie dlatego, że podnośniki słupkowe są wyższe od żab, może się okazać, że się pod jakiś niski samochód nie zmieści.

Jakby ktoś miał namiar na jakąś fajną promocję a'la Lidl na żaby za śmieszne pieniądze, to proszę się nie krępować.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ja do domowego warsztatu szukam raczej żaby. Głównie dlatego, że podnośniki słupkowe są wyższe od

> żab, może się okazać, że się pod jakiś niski samochód nie zmieści.

> Jakby ktoś miał namiar na jakąś fajną promocję a'la Lidl na żaby za śmieszne pieniądze, to proszę

> się nie krępować.

> Pozdrawiam

> Bartek

Oglądałem wczoraj promocyjne podstawki wlasnie w Lidlu, szczerze mówiąc to bałbym się na coś takiego samochód wsadzić biglaugh.gif

Napisano

> Z żabą mam tą obawe że może być za mała do podniesienia wyższego auta - około 25 cm od ziemi do

> miejsca podstawienia podnośnika oznaczonego na progu.

> Krawiec

ok.gif Żaba.

Napisano

> Jakby ktoś miał namiar na jakąś fajną promocję a'la Lidl na żaby za śmieszne pieniądze, to proszę

> się nie krępować.

zobacz w tesco, kupiłem w zeszłym roku, jest przyzwoita ok.gif

Napisano

Tanią żabę kupiłem 2 lata temu i niestety tak niska, że HR-V nie podnosi do oderwania kół od podłoża. Dopiero po podłożeniu dystansu ponad 10cm było w porządku. Pozbyłem się go i nabyłem słupkowy ok.gif

Ponadto słupek nie przesuwa się w czasie unoszenia auta, a żaba tak, więc z nią musisz mieć bardzo równe podłoże. Słupek też nie jest bez wad - przy niskim aucie nie sprawdzi się.

Napisano

> Jakby ktoś miał namiar na jakąś fajną promocję a'la Lidl na żaby

W Kauflandzie żaba 69,99, w Norauto 79,99.

Napisano

> Tanią żabę kupiłem 2 lata temu i niestety tak niska, że HR-V nie podnosi do oderwania kół od

> podłoża. Dopiero po podłożeniu dystansu ponad 10cm było w porządku. Pozbyłem się go i nabyłem

> słupkowy

> Ponadto słupek nie przesuwa się w czasie unoszenia auta, a żaba tak, więc z nią musisz mieć bardzo

> równe podłoże. Słupek też nie jest bez wad - przy niskim aucie nie sprawdzi się.

nie pitol, podnosilem zaba na trawie, na deskach, ze kolka w powietrzu byly... da sie 270751858-jezyk.gif

przy niskim to i zaba sie nie sprawdzi, mam 3, zadna nie chce siegnac w Golfie pod mocowanie wahacza...

Napisano

No u mnie z przodu to mam nie lada zagwozdkę za co podnosić. Wszędzie plastik i to jeszcze taki ze ugina się pod palcem wiec podstawienie żaby nie wchodzi w tamte miejsca w grę. Pewnie trzeba będzie tradycyjnie za wskazane miejsce na progu przez deske dźwigać.

Krawiec

Napisano

> No u mnie z przodu to mam nie lada zagwozdkę za co podnosić. Wszędzie plastik i to jeszcze taki ze

> ugina się pod palcem wiec podstawienie żaby nie wchodzi w tamte miejsca w grę. Pewnie trzeba

> będzie tradycyjnie za wskazane miejsce na progu przez deske dźwigać.

> Krawiec

za mocowanie wahacza staram sie podnosic. jak nie da sie zaba podjechac to wjezdzam na deske i dopiero zaba 893goodvibes.gif

Napisano

Kaufland to sobie leci:

Oferta nie dotyczy marketu

w Andrychowie, Augustowie, Białej Podlaskiej, Białogardzie, Bolesławcu, Bydgoszczy przy ul. Skarżyńskiego, Bytowie, Goleniowie, Jaśle, Jaworznie, Kole, Kołobrzegu, Koszalinie, Krakowie

przy ul. Norymberskiej, Krapkowicach, Lęborku, Lubaniu, Lublińcu, Łomży, Łodzi przy ul. Zgierskiej, Łukowie, Malborku, Mławie, Oławie, Ostródzie, Pleszewie, Radzionkowie, Rawiczu, Sandomierzu, Skierniewicach, Strzelcach Opolskich, Świeciu, Szczecinku, Turku, Wałczu, Warszawie, Wągrowcu, Wieluniu, Wrocławiu przy ul. Bardzkiej

oraz w Ząbkach.

Zastanwiam sie czy maja jeszcze gdzieś te swoje markety zlosnik.gif

Krawiec

Napisano

mają, w krakowie ulica prądnicka

co do autora wątku, zależy do jakiego auta, u mnie tylko słupek, żaba jest za niska

Napisano

Nie pitole, tylko moją żabą za 50 kilka złociszy się nie dało skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

Mam słupkowy - ostatnie auto jakie udało mi się nim podnieść to Fiat 126p zlosnik.gif

Ale nawet gdyby mieścił się pod moje auto to chyba i tak bym tego już nie używał - jakąś tak nie wzbudza we mnie zaufania.

W sumie to fabryczne lewarki też dają radę, ale gdybym gdzieś znalazł jakąś fajną żabę to pewnie bym brał smile.gif

Napisano

IMO żaba

> Z żabą mam tą obawe że może być za mała do podniesienia wyższego auta - około 25 cm

Mam małą żabę - podnosi chyba do ok 45-50 cm w każdym bądź razie z nieduża gumową "cegłą" podniosłem Grand Vitarę....

Napisano

> Żaba ma jeden minus.

> Podczas podnoszenia musi stać na twardym podłożu po którym może się swobodnie toczyć.

> Podnośnik ten jest tak skonstruowany, że podczas podnoszenia ramię przemieszcza się łukowo co

> powoduje przetaczanie podnośnika.

> W przypadku gdy podnośnik nie ma możliwości swobodnego przetoczenia to wówczas istnieje groźba, że

> łapa podnośnika wysunie się z punktu podparcia.

> Także jeżeli żaba ma być używana na twardym podłożu to dobrze, jeżeli nie to lepiej podnośnik

> słupkowy.

Albo schrzani się coś przy kółku. Konkluzja: żaba nie sprawdzi się pod blokiem ale w garażu/ warsztacie.

PZDR

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.