Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wlali mi za dużo oleju!!!

Featured Replies

Napisano

Byłem na zmianie oleju ,dałem kolesiowi baniak 5l,miał wlać 3,7l.Po tygodniu sprawdziłem stan oleju i widzę że jest powyżej maksa!Olać sprawę czy szukać strzykawkę z wężykiem ?

Napisano

> Byłem na zmianie oleju ,dałem kolesiowi baniak 5l,miał wlać 3,7l.Po tygodniu sprawdziłem stan

> oleju i widzę że jest powyżej maksa!Olać sprawę czy szukać strzykawkę z wężykiem ?

Ja za każdym razem odciągam pół litra i wlewam do Yarisa żony hehe.gif

Leją nad napis MAX na bagnecie, a kreska jest pod napisem zlosnik.gif

Napisano

> Byłem na zmianie oleju ,dałem kolesiowi baniak 5l,miał wlać 3,7l.Po tygodniu sprawdziłem stan

> oleju i widzę że jest powyżej maksa!Olać sprawę czy szukać strzykawkę z wężykiem ?

nigdy nie wlali tak zeby bylo dobrze, reklamacje nie pomagaja ...

ja zawsze po przegladzie odciagam ponad pol litra angryfire.gif

Napisano

Witaj,

Mi 10tys km temu, do aveo, na przeglądzie w serwisie firmowym, wlali całą bańkę oleju (4l zamiast 3,5l). Poziom oleju był na równo z górną kreską. Sprawdziłem to dopiero w domu, ale nic nie zrobiłem. Teraz mam do wymiany uszczelkę pod głowicą bo olej leje się po bloku silnika SIC :-/.

Poziom oleju był do tej pory na stałym, górnym poziomie więc myślę, że to było przyczyną tej awarii.

Jakość pracy serwisów samochodowych jest tak niska, że jestem o włos od samodzielnej wymiany uszczelki pod głowicą z rozrządem i pompą wody.

Czekam tylko na zamówione części i zadecyduję.

Pozdrawiam MK

Napisano

> oleju i widzę że jest powyżej maksa!

A już myślałem, że tak tylko na Mangalii robią wink.gif

Napisano
  • Autor

K... czegoś tu nie rozumiem,skoczyłem teraz po bańkę z resztką oleju mobil1 z której to lali mi do silnika i według skali na oleju mam jeszcze ok.1,7l wychodzi na to że z tej bańki ubyło 3,3l.Jak ,jak do mojego laćka wchodzi 3,7l książkowo , a jest grubo ponad max na bagnecie!! Nie wiem ,może wlali mi z beki jakieś gówno ,a mojego mobila skubneli?Wiem jedno ostatni raz wymieniałem olej w warsztacie.Następnym razem zrobię to sam ,będę wiedział co i ile leje.Czy to jest takie trudne spuścić stary olej ,odmierzyć 3,7l i wlać +d filter.Jak warsztaty walą w ch... nawet przy takiej prostej czynności jak wymiana oleju to już woła o pomstę!Martwi mnie to trochę bo po tej wymianie przejechałem ze 150km,jadę szukać strzykawy z wężykiem spuszczę nadmiar i porówna organoleptycznie czy ten olej w bańce ,a wsilniku to to samo.Jak będę pewny że to inne oleje to jadę do warsztatu zrobić roz...dol.

Napisano

> to trochę bo po tej wymianie przejechałem ze 150km,jadę szukać strzykawy z wężykiem spuszczę

W aptece kupisz strzykawkę i wężyk do przetoczeń - iedalny zestaw do odciągania oleju przez rurkę po bagnecie zlosnik.gif

Napisano

>i porówna organoleptycznie czy ten olej w bańce ,a wsilniku to to samo.Jak będę pewny

> że to inne oleje to jadę do warsztatu zrobić roz...dol.

Sprawa musiałaby być ewidentna, tzn. gdyby w ogóle nie wymienili oleju. W przeciwnym razie będzie ciężko cokolwiek udowodnić.

Napisano

> silnika i według skali na oleju mam jeszcze ok.1,7l wychodzi na to że z tej bańki ubyło

> 3,3l.Jak ,jak do mojego laćka wchodzi 3,7l książkowo , a jest grubo ponad max na bagnecie!!

> Nie wiem ,może wlali mi z beki jakieś gówno ,a mojego mobila skubneli?Wiem jedno ostatni raz

> wymieniałem olej w warsztacie.Następnym razem zrobię to sam ,będę wiedział co i ile leje.Czy

> to jest takie trudne spuścić stary olej ,odmierzyć 3,7l i wlać +d

Zawsze trochę zostaje w silniku, zwłaszcza jak nie spuszczają przez korek tylko odsysają, lub jak nie zmieniasz filtra oleju (zostaje w puszce)

Co to teorii spiskowej o podmianie oleju, to już raczej nie te czasy. Ile mieli by na tym "zarobić"... 10zł ?

Napisano

> Co to teorii spiskowej o podmianie oleju, to już raczej nie te czasy. Ile mieli by na tym

> "zarobić"... 10zł ?

Lać GM - ryzyko podmiany jeszcze mniejsze. Choć ostatnio też wlali grubo ponad max (w 5-l. bańce prawie nic nie zostało).

Napisano

> Lać GM - ryzyko podmiany jeszcze mniejsze.

Mnie tego nie musisz pisać, ja kupuję olej a nie brand biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Ja też miałem nadzieje że czasy kiedy trzeba było stać nad mechanikiem już dawno minęły ,ale tani olej można już kupić za 50zł 5l,mój kosztował 150zł,mechanik po co ma wydawać na dobry olej jak woli pokombinować.Poza tym w warsztatach z tego co wiem spuszczają zawsze z miski ,filter też wymieniłem to jak miało zostać 0,5l?Zawsze jak wymieniałem olej to było wszystko ok,na ostatniej fakturze z ASO mam wlane 3,8l.Coś mi tu nie pasuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.